Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Oppsummering, FINF4021 Dag Wiese Schartum.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Oppsummering, FINF4021 Dag Wiese Schartum."— Utskrift av presentasjonen:

1 Oppsummering, FINF4021 Dag Wiese Schartum

2 Kunnskapsmål 1 Kandidatene våre skal ha
kunnskaper om rettslige forutsetninger og problemer knyttet til automatisert rettsanvendelse, særlig innen offentlig forvaltning Hva automatisert rettsanvendelse er: Når datamaskinsystemer brukes til å treffe enkeltvedtak mv. Ulike grader av automatisering (jf. beslutningssystemer og beslutningsstøttesystemer) Rettslige forutsetninger: Rettskildene lar seg forstå som en serie logiske og aritmetiske operasjoner som skal anvendes på vel definerte opplysningstyper (jf. skjønn og «automatiseringsvennlig lovgivning) Rettskildene faktisk har blitt fortolket, og de rettsreglene som er utledet har blitt uttrykt ved hjelp av programmeringsspråk At den rettslige delen av systemutviklingen er gjort i samsvar med rettsdogmatisk metode At systemutviklingen holder seg innenfor de til enhver tid gjeldende rettslige rammer At arbeidet er organisert på en slik måte at tilstrekkelig juridisk og teknologisk kompetanse er sikret, herunder samarbeid mellom kompetente personer Problemer: Sikre riktig rettsanvendelse Håndtere skjønn på rettslig akseptabel måte Legge tilstrekkelig til rette for legalitetskontroll og kontradiksjon (jf. «svart boks») Rettslige rammer kan stenge for ønsker om automatisering mv

3 Kunnskapsmål (2) Kandidatene våre skal ha
kunnskaper om konkrete metoder, teknikker og verktøy som kan anvendes i systemutviklingsprosjekter, spesielt metoder og teknikker for transformasjon av rettsregler til programsystemer Systemutviklingsprosjekter: Et metodisk og målrettet arbeid med å lage nye informasjonssystemer eller datasystemer Målet i vår sammenheng er å få datasystemet til automatisk å anvende gjeldende rettsregler Metoder: Metode for etablering av det rettskildemessige grunnlaget Rettsdogmatisk, «systemdrevet» metode Metode for å spesifisere rettsregler (ved å sortere og formalisere), slik at teknologer skal kunne realisere spesifikasjonene på rettsriktig måte Metode for «regelvask» Teknikker: (Betegner de ulike steg og fremgangsmåter som metodene består av) Verktøy: (IT-verktøy har bare implisitt og vagt blitt angitt i årets undervisning)

4 Kunnskapsmål (3) Kandidatene våre skal ha
kunnskaper om utfordringer og muligheter i forholdet mellom regelverksutvikling og systemutvikling Forholdet mellom regelverksutvikling og systemutvikling: Regelvask (reaktivt) Systemdrevet lovendring (proaktivt) Automatiseringsvennlig lovgivning Muligheter: Bedre og lettere forståelige lov- og forskriftsbestemmelser Lovgivning som svarer til politiske krav om digitalisering og automatisering Utfordringer: Lovgivningsprosessen konservativ og treg å endre Systemdrevet lovendring – i tide? Systemdrevet lovendring – avveining mellom motstridende hensyn

5 Ferdighetsmål Kandidatene våre skal kunne
vurdere, foreslå og anvende metoder og teknikker som kan anvendes for å transformere rettskilder til programkode mv identifisere og forstå viktige sammenhenger mellom spørsmål av juridisk, teknologisk og organisatorisk karakter i arbeidet med å utvikle e-forvaltningssystemer (jf. «trekanten» ) analysere og foreslå tiltak for å møte utfordringer for ivaretakelse av personvern, rettssikkerhet og offentlighet i elektronisk forvaltning (jf. «matrisen»)

6 Generell kompetanse Kandidatene våre skal ha
evne til selvstendig tenkning og kritisk refleksjon kritisk-konstruktiv tilnærming til digital forvaltning Sagt på en annen måte: Rene gjengivelser gir sjelden de aller beste karakterene; til dét kreves en viss grad av selvstendighet i presentasjonen Det er sikkert mange ting som kan kritiseres og forbedres i pensum, og saklig og rasjonell kritikk blir alltid honorert (sensorene trenger slett ikke være enige med kandidaten for å gi pluss for kritisk refleksjon mv!)

7 Eksamen Skriveråd Praktisk Hjelpemidler
Tid: 2. mai kl. 09:00 (4 timer) Sted: Sal 3B Silurveien 2 Dag kontrollerer hjelpemidler fra ca og kommer på trøsterunde ca Hjelpemidler Alle lover og forskrifter som er omtalt i kap. 6 i pensum kan tas med til eksamen Dag sørger for at det blir laget felles samlinger I tillegg kan dere ta med én særlov som kan brukes som basis for eksempler på transformering Figurer kan lett være viktige i besvarelser Godt råd: Lær alle figurer som forekommer i pensum Figurer skal alltid først introduseres (før figuren), og deretter (etter) forklares og diskuteres Figurer kan skrives for hånd på eget ark, og vil bli skannet og gitt sensorene sammen med besvarelsen. Husk tydelige «adresser» Skriveråd Legg stor vekt på disposisjonen, slik at strukturen i besvarelsen blir klar og god Prøv å skrive enkelt (korte setninger, unngå innskudd, unngå unødvendig passiv, bare bruk ord du skjønner 100%)


Laste ned ppt "Oppsummering, FINF4021 Dag Wiese Schartum."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google