Planteceller og planter

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Plantene i havet Arne Sklett Larsen
Advertisements

Nordlys Drivhus- effekten Ozonlaget Solvind→
CELLER OG VEV: Fra læreplanen:
Er universet designet? Kilde: Astronomi nr. 3, mai 2006.
Forurensning og miljø Av: Lena, Iselin og Karoline Vi trenger naturen. Uten trær,planter og dyr hadde vi ikke klart å leve på jorda. Derfor er det viktig.
VIKTIGE BEGREPER Økologi er læren om samspillet mellom planter og dyr, og mellom disse og det miljøet de lever i. Individer: Enkeltmennesker eller enkeltdyr.
Fotosyntesen Her er et forsøk på å vise på en veldig enkel måte hvordan vi kan tenke oss fotosyntesen foregår Vi kan tenke oss at det er en liten fabrikk.
Uten mat og drikke.
Organisk kjemi - kjeder av karbonatomer
Lars Magnus, Vegard og Eivind
Fra sukkermolekyl til energi
Avfall og avfallsbehandling
Fordøyelsessystemet Næringsstoffene i maten er store molekyler.
BASIS - CELLER Alle levende organismer er bygd opp av celler
Karbohydrater Består av grunnstoffene C, H og O
Radioaktiv stråling Mål for opplæringen er at du skal kunne
FORBRENNING.
Tang og tare Oversikt over noen arter laget av Arne Sklett larsen
Celler (Guyton kap 2) Celle: Celle homeostase - egenskaper
Johanne Molnes Harkjerr
Fossilt brensel. Anvendelse
Mennesket spiser organske stoffer fra dyr
Kap 1:Arbeid med stoffer Først litt repetisjon:
TEMA: BAKTERIER Hva er egentlig bakterier?.
Den genetiske koden ● Alle organismene er bygd opp av celler. ● Noen har få/en celle, andre, som mennesker består av mange milliarder celler ● Arvestoffet-DNA.
 Bygd opp på samme måte som planteceller, men med noen forskjeller  Har ikke cellevegg  Har ikke saftrom  Har ikke grønnkorn  Er det andre vesentlige.
Celleånding, energi ATP- adenosintrifosfat (små pakker med energi som cellene bruker) Cellene får energi ved at en fosfatgruppe spaltes av. Energi lagres.
Grunnleggende mathygiene Ågot Li, seniorrådgiver Mattilsynets distriktskontor i Drammen.
Organisk kjemi - kjeder av karbonatomer Kunne fortelle om grunnleggende kjemi Kunne forklare noen typiske trekk ved organiske stoffer Kunne tegne skallmodellen.
Noen viktige ord du må lære og forstå: en kjerne et skall en type et system lurt, smart et antall å reagere en reaksjon en egenskap å bevege å bevege seg.
ET GRUNNSTOFF KAN VÆRE ET FAST STOFF, FOR EKSEMPEL ET METALL eller EN VÆSKE eller EN GASS.
Fra celle til flercellet organisme. Mål Du skal kunne cellenes felles grunnleggende bygningstrekk.
«Enten du tror du klarer det eller ikke, så har du rett!» Henry Ford
FOTOSYNTESE OG CELLEÅNDING Læringsmål: Kunne forklare hva fotosyntese og celleånding er.
Hvordan fungerer de?. Plantecelle Funksjonene i ei plantecelle. Planteceller: Planteceller består av en cellevegg, en cellemembran, en cellekjerne, mitokondrier,
ATOMER Atomer har nøytroner og positivt ladde protoner i kjernen, og negativt ladde elektroner som svirrer rundt kjernen. C = karbon.
BASIS - CELLER Alle levende organismer er bygd opp av celler
Cellene – bitte små fabrikkbyer
Biologi handlar om alt det som er levande.
Biologi handler om alt det som er levende.
Biokjemi Om å forstå kjemi og energi i biologiske systemer
Begrepsark Begrep Forklaring organisme
Omgrepsark Omgrep Forklaring organisme
Elektrisk energi Kapittel 12.
Forklare hovudtrekka i fotosyntese
Naturfag Mål for uka: beskrive oppbygningen av dyre- og planteceller og forklare hovedtrekkene i fotosyntese og celleånding.
Celler er grunnlaget for alt liv
TEMA: BAKTERIER Hva er egentlig bakterier?.
Kroppen som helhet Laget av Anniken Ordbegrep Anatomi= Læren om hvordan kroppen er bygd opp Fysiologi= Læren om hvordan kroppen fungere, oppgave Livsstilssykdommer=
KARBOHYDRATER.
Planter og fotosyntese
Blodet.
Cellen.
Kan hydrogen bære energi?
Planteceller og planter
Planteceller og planter
Fotosyntese Ny sang!.
Celler – grunnlaget for alt liv
Planteceller og planter
Dyreceller - oppbygning - celleånding
Fra celle til flercellet organisme
Utskrift av presentasjonen:

Planteceller og planter Mål for opplæringen: Eleven skal kunne beskrive oppbyggingen av dyre- og planteceller og forklare hovedtrekkene i fotosyntese og celleånding

Plantene og algene er spesielt viktige for livet på jorda Plantene og algene er spesielt viktige for livet på jorda. De bruker solenergien til å lage sukkerforbindelser som både de selv og vi får energi av. Plantene og algene produserer også oksygengass, en gass som er nødvendig for livet på jorda.

Plantecellers oppbygging Spesielle byggetrekk Stiv cellevegg Stort saftrom Cellekjerne Grønnkorn Kjerne

Cellevegg Stiver opp cellen Inneholder cellulose Utgjør det meste av veden i trær Finnes i papir Store porer for transport Gasser og vann Halvgjennomtrengelig cellemembran ligger innenfor celleveggen som et filter nr. 2

Saftrom Gjør cellen hard på grunn av mengde saft i cellen Mye væske; gjør at plantens stengel og blader løftes mot lyset For lite væske; planten henger med blad og stengel Vann og sukkerstoffer Blåbær og multer Farge og smak

Kjernen bestemmer alt Kjernemembran Arvestoffer; DNA Inneholder den genetiske koden som bestemmer hva og hvor mye cellen skal produsere av forskjellige stoffer. Bestemmer utseende Små porer; har kontakt med cellevæsken

Spesialiserte cellelegemer Grønnkorn (kloroplast) Omgitt av en dobbel cellemembran (hinne) Gir planten den grønne fargen Inneholder fargestoffet klorofyll Klorofyllet; utnytter sollyset til å lage druesukker og oksygengass  grønnkornet er sukkermaskinene og forsyner cellen med energi. Dette skjer kun i de celler som har grønnkorn.

grønnkorn saftrom cellevegg kjerne Plantecelle mitokondrier (vacuole) cellemembran cellevegg kjerne Plantecelle

Energiverk Alle celler har egne energiverk Energi er avgjørende for at cellene (alle) kan utføre livsprosesser Mitokondrier Langstrakte cellelegemer i cellevæsken Bruker druesukkeret som grønnkornene har laget til å omdanne energi Skjer ved en forbrenning i mitokondriene Trenger oksygengass

Mitokondriene Mitokondriene består av to membraner. Den innerste bukter seg, slik at den får en stor overflate. Mitokondriene inneholder enzymer og andre stoffer som setter dem i stand til å frigjøre energien fra sukker, energien blir tilgjengelig for cellene som ATP (adenosin trifosfat). Disse ATP-ene går over i cellevæsken i selve cellen. Der hvor energien trengs, omdannes ATP til ADP (adenosin difosfat). Det er i denne omdanningen fra ATP til ADP det blir frigjort energi som cellen nyttegjør seg.

Grunnlaget for livet på jorda FOTOSYNTESEN Grunnlaget for livet på jorda

Fotosyntese fra Wikipedia Fotosyntesen er en biokjemisk prosess der lys energi blir omdannet til kjemisk energi. Ordet kommer av de greske ordene photos, som betyr lys og synthesis, som betyr å sette sammen. Energien fra sollyset blir brukt til å omdanne karbondioksid (CO2) og vann (H2O) til glukose (C6H12O6) og oksygen (O2). Fotosyntesen blir vanligvis forbundet med grønne planter og alger, men også enkelte bakterier kan utføre fotosyntese. En organisme som kan utføre fotosyntese blir ofte referert til som fotoautotrof.

Produserer sin egen energi Autotrof - en selvnærende organisme som kan bygge opp organisk stoff (motsatt er heterotrof: når den henter livsnødvendig stoff og energi fra andre organismers produksjon). I fotosyntesen omdannes solenergi til kjemisk energi i druesukkeret som blir produsert i prosessen  vann og ”luft” (karbondioksid)

Planten trenger noen næringssalter (fosfater, nitrater, jern- og magnesiumssalter), som er med på å lage klorofyll og andre stoffer (livsprosess) Disse næringsstoffene finnes løst i vannet som plantene suger opp fra jorda Druesukkeret brukes i celleåndingen, som er en livsprosess

fotosyntese Sette sammen ved hjelp av sollys – karbondioksidgass + vann  druesukker + oksygengass

På sola fusjonerer hydrogenkjerner og demmer helium På sola fusjonerer hydrogenkjerner og demmer helium. I reaksjonen frigjøres det energi som sendes ut i verdensrommet som stråling. Noe av strålingen treffer jorda, og noe av dette igjen bindes av plantene i fotosyntesen. Det forbrukes store mengder brennstoff hvert sekund på sola, o en dag vil hydrogenlagret være tomt. Sola er ca. halveis i sitt liv.

Det er viktig at å huske at lysenergien ikke inngår i den kjemiske prosessen slik vann og karbondioksidgass gjør. Sollys skal derfor ikke inngå i reaksjonslingningen på venstre side, men kan markeres over reaksjonen som er ”energipil”. Sollyset er nødvendig for å få reaksjonen til å skje (bindinger som brytes og bindinger som dannes). Strålingsenergien vil omdannes til kjemisk energi i druesukkeret. Energien er i bindingene mellom atomene i druesukkeret.

Druesukker blir omdannet til stivelse Druesukkeret er også utgangsstoff i produksjonen av større karbohydrater som f.eks. cellulose (hovedbestanddel i ved) Presentasjon om fotosyntese – Ø. Eliassen

Klorofyll Fotosyntesen foregår i klorofyllet i grønnkornene klorofyll er et grønt fargestoff Klorofyllet fanger sollyset og bruker det til fotosyntesen  grønnkornene er ”sukkermaskinen” i cellene

Det må hele tiden lages nytt klorofyll og dette kan bare skje i sollys Det er bare de cellene som ligger ytterst på planten som har grønnkorn og er grønne av klorofyllet Klorofyllet bruker det røde og det blå lyset til fotosyntesen. Det grønne lyset blir reflektert og sendt tilbake.

Årstider Gule blader på høsten  dvale; lever av oppspart energi Mindre tilgang på vann Mindre tilgang på lys Klorofyllet trekker inn i stengler og greiner. Det er de andre fargestoffene som blir dominerende.

grønnkorn saftrom cellevegg kjerne Plantecelle mitokondrier (vacuole) cellemembran cellevegg kjerne Plantecelle