Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

ET GRUNNSTOFF KAN VÆRE ET FAST STOFF, FOR EKSEMPEL ET METALL eller EN VÆSKE eller EN GASS.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "ET GRUNNSTOFF KAN VÆRE ET FAST STOFF, FOR EKSEMPEL ET METALL eller EN VÆSKE eller EN GASS."— Utskrift av presentasjonen:

1 ET GRUNNSTOFF KAN VÆRE ET FAST STOFF, FOR EKSEMPEL ET METALL eller EN VÆSKE eller EN GASS

2 Et atom er bygd opp av partikler. Elektroner, protoner og nøytroner er partikler. På bildet ser du et hydrogen-atom. Det har 1 elektron. Du ser også at atomet har 1 proton i kjernen. Elektroner har negativ ladning. Derfor skriver noen E – (minus). Protoner har positiv ladning. Derfor skriver noen P+ (pluss). Et atom har også nøytroner. De ser du ikke på dette bildet. Nøytroner har ikke ladning. De er nøytrale.

3 Her ser du et oksygen- atom. Et atom har vanligvis like mange elektroner og protoner. Her ser du at dette oksygen-atomet har 8 elektroner (blå) og 8 protoner (rød). Her ser du et hydrogen- atom. Det har 1 elektron og 1 proton.

4 Elektronene i et atom sitter ikke fast. De beveger seg. Et atom kan gi bort et elektron til et annet atom av og til. Her ser du at atomet til venstre gir bort et elektron til et annet atom. Da får atomet til venstre flere protoner enn elektroner. Dette atomet får da positiv ladning. Atomet til høyre får negativ ladning fordi det har flere elektroner enn protoner.

5 Her ser du et annet eksempel. Dette er grunnstoffet Lithium. Det har 3 protoner og 3 elektroner. Men her ser du at atomet gir bort 1 elektron. Da har atomet 3 protoner og 2 elektroner igjen. Har atomet positiv eller negativ ladning nå?

6 Her ser du et oksygen-atom. Oksygen-atomet har normalt 8 protoner og 8 elektroner. Hvor mange elektroner har dette oksygen-atomet? Hvor mange elektroner har det fått? Har atomet positiv eller negativ ladning nå?

7 ET ATOM SOM GIR BORT ELLER FÅR ELEKTRONER, KALLER VI ET ION. Et ion er et atom som ikke har like mange protoner og elektroner. Et ion har ladning – negativ eller positiv.

8 Et atom er fornøyd hvis det ytterste skallet er fullt. Skall nummer 1 kan ha 2 elektroner. Skallene utenfor skall nummer 8 kan ha 8 elektroner.

9 Her ser du et oksygen-atom igjen. Oksygen har bare 6 elektroner i det ytterste skallet. Det betyr at oksygen ønsker å få 2 elektroner mer. Da har atomet 8 elektroner i det ytterste skallet. Men nå ble det bedre! Oksygen- atomet har fått 2 elektroner av et annet atom. Nå har oksygen- atomet 8 elektroner i det ytterste skallet. Nå er atomet. Og dette oksygen- ionet har nå positiv ladning.

10 Her ser du et natrium- atom. Hvor mange elektroner har dette atomet i det ytterste skallet? Hva tror du atomet har lyst til å gjøre?

11 YES! Atomet har lyst å gi bort elektronet som er alene i ytterste skall. Hvis atomet gir bort dette elektroner, blir det et natrium-ion. Får dette ionet positiv eller negativ lading?

12 Grunnstoffer som har få (ikke mange) elektroner i det ytterste skallet, vil gjerne gi bort elektroner. Da kan det ytterste skallet bli fullt. Når de gir bort elektroner, blir de ioner med positiv lading.

13 Dette grunnstoffet har symbol K. Det har navn potassium. Det har atom-nummer 19. Det betyr at det har 19 protoner og 19 elektroner. Det innerste skallet har alltid 2 elektroner. De neste kan ha 8 hver. Hvor mange elektroner har potassium i det ytterste skallet?

14 RIKTIG! Potassium har 1 elektron i det ytterste skallet. Og hva ønsker potassiumet- atomet å gjøre?

15

16 Her ser du grunnstoff nummer 9, Fluor. Fluor har 7 elektroner i det ytterste skallet. Fluor vil gjerne ha 1 elektron for å fylle opp det ytterste skallet sitt.

17 Nå får Fluor-atomet flere elektroner enn protoner. Derfor blir fluor-atomet negativt ladet. Atomer med mange elektroner i det ytterste skallet vil ha flere elektroner for å få fullt ytterste skall. Da bli atomene til negative ioner.

18 METALLER har atomer med 1, 2 eller 3 elektroner i det ytterste skallet sitt. Derfor vil metall-atomer gi bort elektroner. Og derfor blir metall-atomer ofte til positive ioner. Jern-atomet har 2 elektroner i ytterste skall. Jern-atomet vil gi bort disse. Jern- atomet får ladning 2+ etterpå.

19 FORSTÅR DU DISSE ORDENE NÅ? HUSKER DU ORDENE OGSÅ? et metall en væske en gass en partikkel en kjerne et skall positiv negativ en ladning et ion


Laste ned ppt "ET GRUNNSTOFF KAN VÆRE ET FAST STOFF, FOR EKSEMPEL ET METALL eller EN VÆSKE eller EN GASS."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google