Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Planteceller og planter

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Planteceller og planter"— Utskrift av presentasjonen:

1 Planteceller og planter
Kapittel 4 i Eureka

2 Fotosyntesen Når det er sollys tar plantene opp
karbondioksidgass fra lufta. Vann får plantene fra jorda. Av karbondioksidgass og vann lager plantene druesukker (glukose) og oksygengass = FOTOSYNTESEN

3 Klorofyll Fotosyntesen foregår i klorofyllet i grønnkornene.
Klorofyll er et fargestoff. Klorofyll fanger sollys og bruker det til fotosyntese.

4 Klorofyll Klorofyllet i plantene blir brutt ned.
Plantene lager nytt klorofyll når det er sol. Sollys inneholder alle farger. Klorofyllet i plantene bruker rødt og blått lys til fotosyntesen. Det grønne lyset blir sendt tilbake. Det er dette lyset vi ser, og som gjør at bladene ser grønne ut.

5 Hvorfor forsvinner grønnfargen om høsten?
Om høsten trekkes klorofyllet ut fra bladene og inn i plantestengelen. De gule og røde fargene i bladene vises ikke om sommeren fordi det er så mye klorofyll i planten. Det gule og det røde lyset brukes ikke, og det blir da reflektert.

6 Bladene er bygd for fotosyntese
Stor overflate for å ta i mot sollys. Spalteåpninger som slipper inn og ut gasser. Palisadeceller er bladets reisverk. Inneholder mange grønnkorn. Svampceller som har store luftfylte hulrom. Silrør og vedrør transporterer vann til og fra bladene.

7 Celleånding hos planteceller
Alle levende celler trenger energi. Når celler skal ha energi, forbrenner de druesukker. Denne prosessen kalles CELLEÅNDING.

8 Celleånding hos planteceller
Det meste av celleåndingen foregår i mitokondrier. Finnes i alle levende celler. Cellens energiverk. Fotosyntesen foregår i sollyset. Da lagres druesukkeroverskudd som stivelse. Celleånding foregår dag og natt. Når det er mørkt bruker plantene stivelseslageret til celleånding for å skaffe seg energi.

9 Fotosyntese og celleånding
Energi Fotosyntese: vann + karbondioksidgass druesukker og oksygengass Celleånding: druesukker + oksygengass vann + karbondioksidgass = energi


Laste ned ppt "Planteceller og planter"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google