Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

FOTOSYNTESE OG CELLEÅNDING Læringsmål: Kunne forklare hva fotosyntese og celleånding er.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "FOTOSYNTESE OG CELLEÅNDING Læringsmål: Kunne forklare hva fotosyntese og celleånding er."— Utskrift av presentasjonen:

1 FOTOSYNTESE OG CELLEÅNDING Læringsmål: Kunne forklare hva fotosyntese og celleånding er.

2 Plantecelle

3 Fotosyntese – en livsviktig prosess for dyr og mennesker  Kloroplast  Klorofyll  Vann fra jorda  CO2 fra lufta  Sollys

4

5 Dyrecelle

6 Planteceller og dyreceller forbrenner glukose i mitokondriene ved hjelp av oksygengass. Dette blir kalt celleånding.

7 Celleånding  Mitokondrier  Celleånding er prosessen som gir cellen energi.  Celleånding trenger ikke sollys, og kan dermed foregå døgnet rundt.

8 Hvilken betydning har dette for oss?  Jo mer aktiv man er, jo mer celleånding foregår i cellene.  Mye av energien i celleåndingen går til musklene, resten vil føre til en temperaturøkning i kroppen  vi blir varme.  Kroppen må kompensere for denne varmeøkningen for at den skal fungere som normalt: 1.Oppvarmet blod strømmer under huden og avkjøles vha den kaldere lufta. 2.Svette avgis gjennom hunden og fordamper: huden avkjøles.

9 Hvorfor er ikke bladene grønne om høsten?  Om vinteren er det ikke nok vann og sollys til å drive fotosyntesen  trærne går i «vinterdvale»  Grønnfargen forsvinner når mengden av klorofyll minker  De gule og røde fargestoffene er «usynlige» om våren og sommeren fordi de er dekket av grønt klorofyll  Disse fargestoffene bruker ikke det gule- og oransjerøde lyset, men reflekterer det  vakre høstfarger på bladene

10 http://www.nrk.no/skole/klippdet alj?topic=urn:x-mediadb:18416


Laste ned ppt "FOTOSYNTESE OG CELLEÅNDING Læringsmål: Kunne forklare hva fotosyntese og celleånding er."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google