Vårkonferansen Norges Handelshøyskole 2005

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
HISTORISK OG FREMTIDIG OVERSIKT OVER:
Advertisements

Oljefondet – Store lån til land, lån til store rettighetsbrudd
Skriv om slik at setningene betyr omtrent det samme
Mye som før virket OK er i dag uakseptabelt
I.
Etablering av effektiv produksjon på tvers av landegrenser
Har vi bruk for (helseutdannete) psykologer i organisasjoner?
Alkohol | SVØMMING.
Ledelse i UB God morgen! På en skala fra 1-10 …
Tillit til myndighetene og til vannet Laura Terragni SIFO Statens institutt for forbruksforskning OPPDRAGSRAPPORT 1/2008.
12. Oppsummering.
Omdømme, samfunnsansvar og etikk
7. Fysisk arbeidsmiljø Jeg er fornøyd med den ergonomiske utformingen av arbeidsplassen min Jeg er fornøyd med inneklimaet på arbeidsplassen.
Folketrygdfondet Finanskomiteen 6. mars Program  Folketrygdfondets rolle og mandat  Aksjer og eierskap  Renter og obligasjonsmarkedet  Utfordringer.
Verdikjedeanalyse Verdikjeden
Corporate Finance Kap 2 Decision objectives. Principal / Agent • Eierne av en bedrift (aksjonærene) ansetter ledere for å drive bedriften. • Vi får da.
Norges Bank Investment Management Filname Eierskapsutøvelse og stemmegivning Perspektiver fra Statens pensjonsfond – Utland / Norges Bank Investment Management.
KOMMUNER I INNKJØPSSAMARBEID
Grunnleggende spørsmål om naturfag
Offentlige anskaffelser og interkommunalt samarbeid
NABin fagmøte 2005 Hvordan velge riktig bindemiddel? Oslo 11. oktober 2005.
10Velstand og velferd.
– en faglig støttetjeneste for statlige og kommunale virksomheter for å innarbeide samfunnsansvar og miljøhensyn i offentlige anskaffelser Policydokument.
2007 Utfordringer for finanspolitikken Steinar Holden Økonomisk institutt, Universitetet i Oslo Faglig-pedagogisk dag, 3. jan.
10. Organisasjoners effektivitet
11. Legitimitet og makt Påstandene:
8 Mål og strategier Påstandene:
7. Motivasjon i organisasjoner
Goffman, Garfinkel og Giddens
Moralsk arbeidsdeling og bedrifters samfunnsansvar Alexander W. Cappelen Senter for etikk og økonomi, NHH.
2. Lærerprofesjonens etiske plattform i et lederperspektiv
– en faglig støttetjeneste for statlige og kommunale virksomheter for å innarbeide samfunnsansvar og miljøhensyn i offentlige anskaffelser Ansvarlige innkjøp.
Strategiske Valg Intern Analyse Ekstern analyse VALG AV HOVEDSTRATEGI
Rett og galt Kapittel 8 – Horisonter 8.
Norsk Finansbarometer 2011 TNS Gallup Oslo, 2011 Det norske livs- og pensjonsforsikrings- markedet og dets bevegelser Grafikkrapport - total.
Kompetanseutvikling om universell utforming regionalt og lokalt i fylker og kommuner Plan for statlig samarbeid om utarbeidelse av program for arbeidet.
Drikkevannsaken: en viktig test for myndighetene Hvordan vurderte Oslos innbyggere offentlige myndigheters håndtering av saken? Og, i etterkant av ”drikkevannsaken”:
1 ”Blandet drops” IKT og utfordringer for barnehagemyndighet i kommunen.
Definere og velge hovedmål og delmål
PROSJEKT: UADRESSERT REKLAME Omnibus: 23. august – 30 august 2006
Norges Bank Investment Management Filname Etikk og eierskapsutøvelse Henrik Syse, Leder for Corporate Governance-gruppen, Norges.
Forholdet mellom etiske- faglige, og juridiske dilemmaer
Forholdet mellom etiske- faglige, og juridiske dilemmaer
Fleksibilitet og forutsigbarhet Professor Tom Colbjørnsen Norges Handelshøyskole NFR - konferanse 4. november 2004 ”Hva er nytt med det nye arbeidslivet?”
Eierstyring og lønnsomhet: Ny innsikt fra store norske selskaper Øyvind Bøhren Bernt Arne Ødegaard Institutt for finansiell økonomi Handelshøyskolen BI.
VERDISKAPING I NORSK NÆRINGSLIV 1 NESO BASSKOLE Arbeidsledelse Samling 4 klasse 19, Tromsø 20. – 23. januar 2015 Hanne Winther og Magne Beddari, VINN.
Sentral vs. desentral økonomifunksjon
Besøksadresse: Stranden 1 B (Aker Brygge), 0250 Oslo Postadresse: Postboks 191, 1319 Bekkestua Erling Grimstad advokat & rådgiver Styreansvar.
Samarbeid og konflikt Nylen : Byråkratiske organisasjonstrekk og deres betydning for samarbeid OrganisasjonstrekkBetydning for samarbeid Spesialisering.
Positivisme SGO 4001 Bjørnar Sæther.
2010 Introduksjonsforelesning Økonomisk aktivitet og økonomisk politikk Steinar Holden Økonomisk institutt, UiO 18. august.
Nenibarini Zabbey (35) Fra offer til aktivist © AI/Kristin Rødland Buick.
CLAUDIA SCHIFFER PLAKATER
Velferdstjenester i offentlig eller privat regi?
1 Ansatt i Arendal kommune -hva betyr det?. 2 Bystyret er sjefen Flertallsvedtak i bystyret er pr.definisjon riktig  Mangelfull sakstillrettelegging.
Økonomiske systemer En markedsøkonomi er en økonomi der bedriftene bestemmer hva de vil produsere, produksjonen selges til forbrukerne, og forbrukerne.
Etikk og eierskap - filosofiske tanker om etikkens plass i aksjemarkedet Henrik Syse, tidl. leder for Corporate Governance-gruppen, NBIM E-post:
økonomi Hvordan fungerer økonomien?
Sosial ulikhet og goder Goder og byrder fordeles av noen Og noen har mer makt til å bestemme fordelingen enn andre I alle samfunn er godene ulikt fordelt.
I de fleste samfunn blir godene i dag fordelt på to måter: Fordeling gjennom offentlige budsjetter, der politikeres prioriteringer og vedtak står sentralt.
Bedrifters samfunnsansvar - filosofiske utfordringer Henrik Syse, forsker og filosof Konferansen «Næringsliv og sosialt ansvar» 31. mars.
Kapittel 13 Lønn og lønnsforskjeller.
VIS DETTE LYSBILDET: INTRODUKSJON
Oppsummering ECON 3610/4610 – høst 2015
Introduksjonsforelesning Økonomisk aktivitet og økonomisk politikk
INITIATIV FOR ETISK HANDEL
The Gains from International Trade
Er svart økonomi en trussel mot velferdsstaten?
Forbruker- & Finanstrender 2018
Utskrift av presentasjonen:

Vårkonferansen Norges Handelshøyskole 2005 Konkurranse og etikk Vårkonferansen Norges Handelshøyskole 2005

Oversikt Tre spørsmål: Er kunnskap om andres normer og verdier et konkurransefortrinn? Er egne normer og verdier en konkurranseulempe? Hva er en god moralsk arbeidsdeling mellom marked og myndigheter?

1. Etikk som konkurransefortrinn Er det nødvendig for bedrifter å ha kjennskap til hvilke normer og rettferdighetsidealer folk har? Det tradisjonelle svaret fra litteraturen om bedrifters samfunnsansvar (CSR): Renommé og merkevarebygging Fokus på forbrukernes holdninger Viktig også overfor andre grupper Arbeidstakere Samarbeidspartnere

Ikke et marginalt fenomen Incentiver Hvorfor kan bruk av incentiver noen ganger slå feil? Blodgivere, dugnad, henting i barnehagen: Effektivitetslønn En form for gavebytte? Minstelønn Kan fraværet av minstelønn være en måte å påvirke arbeidsgivernes oppfatning av hva arbeidstakerne forventer i lønn? Skatteunndragelse Kan skatteunndragelse delvis være en måte å korrigere for urettferdigheter i skattesystemet? Folk er ikke bare opptatt av snever egeninteresse: Opptatt av å innfri andres forventninger og av å gjøre det de oppfatter som riktig

Bare rasjonalisering? Er folk virkelig villige til å ofre økonomisk egeninteresse for å opptre rimelig eller rettferdig? Opptrer vi rimelig bare fordi vi er redde for reaksjoner eller renommé? En enkel test: diktatorspillet I diktatorspillet skal en person, under anonymitet, dele en sum penger mellom seg selv og en annen spiller. Standard økonomisk teori har en enkel prediksjon: alle spillerne vil ta hele beløpet. Bare en minoritet gjør det. I snitt gir folk 25% til motspilleren. Robust resultat

Hvilke rettferdighetsidealer? På NHH har vi nylig gjennomført et eksperiment hvor vi lot studentene fordele penger som de selv hadde bidratt til å produsere. Bidro med ulik innsats og ulikt talent Hvilken vekt legger studentene på rettferdighetsbetraktninger? I snitt ga studentene 27% av pengene til sin medspiller 30% tar alt, 30% gir det de mener er rettferdig, 40% gjør en avveining. Hvilket rettferdighetsideal hadde de? Lik fordeling – uavhengig av både talent og innsats (ca. 40%) Fordeling i henhold til innsats (ca. 44%) Gi hver spiller det han/hun har produsert (16%) Hva skjer i mer ”realistiske situasjoner”? I et annet eksperiment lot vi studentene gjøre en reell arbeidsoppgave. Andelen som ble gitt til medspilleren økte til 37%

2. Kan genuint etiske bedrifter overleve? Påstand: konkurranse mellom bedriftene vil føre til at genuint etiske bedrifter, dvs. bedrifter som gjør det etisk riktige selv når det ikke lønner seg, går konkurs eller blir kjøpt opp Spesielt med et effektivt eierskapsmarked Svar: Selv i markeder med konkurranse vil det være et visst handlingsrom. Eiermarkedet ikke alltid effektivt I enkelte situasjoner kan det å være genuint etisk være et konkurransefortrinn Revisorer og meglere? Eiere kan akseptere lavere avkastning Det er eierne – ikke bedriftsledelsen – som bør være den primære adressat for krav om økt samfunnsansvar Passive eiere er et grunnleggende problem

Etiske retningslinjer for Petroleumsfondet Tre spørsmål som ligger til grunn for utformingen av etiske retningslinjer Hvem sine interesser skal fondet søke å ivareta? Interessene til fremtidige generasjoner av nordmenn Interessene til personer som blir påvirket av virksomheten til selskapene fondet er medeier i. Hva skal vi bry oss om? Gode konsekvenser av fondets strategi: Avkastning og risiko (også et etisk hensyn) På virksomheten til de selskapene fondet eier Unngå å medvirke til visse typer adferd Produksjon av visse produkter Brudd på menneskerettigheter Hvordan håndtere vi situasjoner med potensiell målkonflikt? Identifisere situasjoner hvor det er sammenfall av interesser Absolutt prioritet til visse type hensyn

3. Moralsk arbeidsdeling Moralsk arbeidsdeling – og Adam Smiths usynlige hånd Forfølgelse av egeninteressen står ikke nødvendigvis i konflikt med allmenninteressen “ By pursuing his own interest he frequently promotes that of society more effectually than when he really intends to promote it.” (WN, s. 456) Vår blandingsøkonomi er basert på ideen om en moralsk arbeidsdeling mellom myndighet og marked. Ideelt sett skal myndighetene regulerer markedet og sikrer en rettferdig fordeling. Da gjenstår bare én oppgave – å sikre effektiv ressursutnyttelse – og den oppgaven løser markedet best ved å maksimere profitt.

Norske bedrifter i svake stater Arbeidsdelingen bryter ofte sammen og fungerer aldri helt Myndighetene regulerer ikke økonomisk aktivitet effektivt Man kan ikke regulere alle detaljer Man kan ikke alltid ligge i ’forkant’ av utviklingen Andre aktørers muligheter og vilje vil variere over tid og mellom land Svake nasjonale myndigheter Mangel på informasjon og/eller ressurser Er det blitt viktigere for bedrifter å ta et samfunnsansvar? For bedrifter i Norge: nei! Utviklingen i forrige århundre var kjennetegnet av at myndighetene tok ansvar for stadig flere oppgaver For norske bedrifter i utlandet: ja! I en rekke land hvor norske selskaper etablerer seg fungerer ikke den moralske arbeidsdelingen Ikke opplagt at den norske bakgrunnen, og de norske idealene, er et godt utgangspunkt for disse utfordringene.