Bruk av etableringslån* i Oslo og Akershus Rolf Barlindhaug Norges byggforskningsinstitutt * nå en del av Startlåneordningen.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Langt igjen? Om yrkesdeltakelse, inntekt og utdanning for mennesker med fysisk funksjonsnedsettelse Jon Erik Finnvold, NOVA Resultater fra.
Advertisements

Del 2: Personlig økonomi.
Egnet bolig for flyktninger
Sparebankforeningens årsmøte 2008 Pressekonferanse 8.oktober Adm. direktør Arne Hyttnes.
Bergen kommune Kostnadsanalyse barnehagesektoren - beregning av innsparingspotensial 15. august 2008 Dag Langfjæran.
Husbankens virkemidler – en innføring og oversikt
Husbankens virkemidler i det boligsosiale arbeidet
Rolf Barlindhaug Norsk institutt for by- og regionforskning
Konferanse for kommunale råd for likestilling
Slipp oss til - ungdom inn i landbruket - Presentasjon for (din kommune/temamøte)
Husleie nivå  Husleien opp med ca 100% på 10 år.  Inntektene har hatt en lavere utvikling.  Det begynner å bli ”normalt” med over 40% bo.
Fiksjon eller virkelighet? Boligplanlegging Alle med på laget.
”Jeg reiser smart”-kampanjen 26. april – 12. juni 2010
Leieprisstatistikk for Oslo Markedsleie og gjengsleie for hybler og leiligheter i Oslo 3. kvartal 2009 Leieprisstatistikk for Oslo Utarbeidet av.
1: Markedsleie for hybler og leiligheter i Oslo fjerde kvartal 2006.
Sosial boligpolitikk Velferdsalliansen Sosialpolitisk Forum Oslo, 21 april 2005 Lars Aasen Daglig leder.
Sparebankforeningens årsmøte 2004 Pressekonferanse Adm. direktør Arne Hyttnes.
Del 2: Personlig økonomi.
Kommunal- og samfunnsøkonomiske effekter av boligsosial politikk Husbanken 22. Juni 2011 Rolf Barlindhaug Norsk institutt for by- og regionforskning.
1 Nettverkskonferanse om barnefattigdom Gardermoen 29. mai 2008 Går fattigdom i arv? En studie av mottak av sosialhjelp hos foreldre og barn Thomas Lorentzen.
Flytting i et segregert bylandskap
Bakgrunn Prosjektet er opprettet for å forhindre at husstander mister boligen på tvangssalg Prosjektet er rettet mot de som eier sin egen bolig Opprinnelig.
KOMMUNALE BOLIGADMINISTRASJONERS LANDSRÅD Med fokus på boligpolitikk og boligsosialt arbeid.
Boligbyggs markedsleiestatistikk – 3. kvartal 2007 Markedsleien i Oslo fortsetter å stige og ligger nå høyere enn det tidligere toppnivået fra 2002 Boligbygg.
1: Gjengs leie for hybler og leiligheter i Oslo fjerde kvartal 2006.
1: Markedsleie for hybler og leiligheter i Oslo tredje kvartal 2006.
1: Gjengs leie Gjengs leie for hybler og leiligheter i Oslo første kvartal 2007.
IndikatorerÅr 2010Kommentar Sosialhjelpsmottakere (totalt)2029Ant. klienter varierer fra mnd til mnd Antall deltakere på KVP (totalt)150 Sosialhjelpsmottakere.
Sparebankforeningens årsmøte 2003 Pressekonferanse Adm. direktør Arne Hyttnes.
ECON-Rapport Kommunenes arbeid med startlånet - Forslag til forbedringer - Husbanken Oslo 19. april 2006 Jorun Andreassen ECON Analyse.
Husbankens kvartalsrapport 1. halvår 2006
Statsbudsjettet 2007 Direktørmøte 12. oktober 2006 Strategidirektør Bård Øistensen.
Husbanken -statens sentrale organ for gjennomføring av boligpolitikken Regjeringens visjon er: "alle skal kunne bo godt og trygt". For å nå denne visjonen.
Boliger til vanskeligstilte Husbankens nye låneordninger
Husbanken – Klar til å bistå kommunene Geir Barvik Administrerende direktør.
Geir Barvik Administrerende direktør
Kommunal- og samfunnsøkonomiske effekter av boligsosial politikk Rolf Barlindhaug Norsk institutt for by- og regionforskning.
Oslo kommune Bydel Grorud
Rapport over bruken av økonomiske boligvirkemidler 2011
HUSBANKENS VIRKEMIDLER
Utbedringslån og utbedringstilskudd
Leieprisstatistikk for Oslo Markedsleie og Gjengsleie for hybler og leiligheter i Oslo 2. kvartal 2009 Leieprisstatistikk for Oslo Utarbeidet av.
Leieprisstatistikk for Oslo Markedsleie og Gjengsleie for hybler og leiligheter i Oslo 1. kvartal 2009 Leieprisstatistikk for Oslo Utarbeidet av.
Boligbyggs gjengs leie-statistikk for 3. kvartal 2007
BAKGRUNN På oppdrag for Boligbrygg Oslo KF har Synovate MMI gjennomført en kundeundersøkelse for å kartlegge holdningene til Boligbyggs omdømme og servicekvalitet.
1: Markedsleie Markedsleie for hybler og leiligheter i Oslo første kvartal 2007.
PROSJEKT: UADRESSERT REKLAME Omnibus: 23. august – 30 august 2006
Boligkonferansen 2004 Politisk rådgiver Roger Iversen Kommunal- og regionaldepartementet 24. mars 2004.
Levanger kommunestyre "Hvorfor har Levanger et stort omfang av barneverntjenester?" - Sigrid Hynne Gjennomgang av barneverntjenesten i Levanger.
Har egenkapitalkravet hatt en effekt på boligmarkedet i Oslo?
SINTEF-undersøkelsen om salting og trafikksikkerhet
Barne- og familiedepartementet Presselunsj Statlige skjønnsmidler til kommunene og likebehandling av kommunale og private barnehager Roland Fürst.
Stiftelsen Frischsenteret for samfunnsøkonomisk forskning Ragnar Frisch Centre for Economic Research Pensjonsordninger, yrkesaktivitet.
Skjema 13 Kommunalt disponerte boenheter og boligvirkemidler.
Regional utvikling - Norge Bjørnar Sæther SGO 1001.
”Omfang og utfordringer” Kartlegging av bostedsløse i Norge 2003/1996 Thorbjørn Hansen Norges byggforskningsinstitutt.
Fra leie til eie Økt gjennomstrømning i kommunale boliger
Økonomi og pengestrømmer i idretten
Boliger for mennesker med nedsatt funksjonsevne Sinsen skole 13. september 2015 Side 1Oslo kommune, Velferdsetaten.
Fagdag om Startlån Bodø 12. mai 2011 Startlån i praksis i Bodø kommune.
Kjennskap til etablering av «Innbyggerservice» og inntrykk av informasjon fra kommunen generelt Bergen omnibus Januar 2017.
Råd for personer med nedsatt funksjonsevne
Hadsel Eiendom KF Leie-til-eie.
Kompetansenettverk startlån
En undersøkelse blant norske studenter Juni 2018
Bruk og utvikling av Husbankens ”virkemiddelpakke”
Boligkonferanse
Hovedtall bostøtte
Per – Erik Torp Seniorrådgiver, Husbanken
Verdal kommune- i overkant av 15.ooo innbyggere Konjunktursvingninger
Utskrift av presentasjonen:

Bruk av etableringslån* i Oslo og Akershus Rolf Barlindhaug Norges byggforskningsinstitutt * nå en del av Startlåneordningen

”Startlån er behovsprøvd og kan omfatte blant andre unge i etableringsfasen, barnefamilier, enslige forsørgere, funksjonshemmede, flyktninger, personer med oppholdstillatelse på humanitært grunnlag og andre økonomisk vanskeligstilte husstander.” ”Kommunen kan velge å bruke startlånet til å fullfinansiere boligen eller som topplån der det private eller Husbanken gir grunnfinansiering. Som prinsipp kan kommunen legge til grunn at jo mer vanskeligstilt husstanden er, jo større andel av finansieringen bør være startlån. For særlig vanskeligstilte husstander kan startlånet brukes i kombinasjon med boligtilskudd.”

Bruk av etableringslån (startlån i 2003-kilde

Hva skulle undersøkes? Prioritering av søkere og innvilgelses- grunnlag Hvordan det har gått med søkerne i ettertid? Har låntakerne hatt betalingsproblemer? I hvilket omfang har låntakere flyttet og/eller innfridd lån? Hvordan har det gått med de som fikk avslag? Hvorfor er det noen som ikke bruker tilsagnet?

Metode Et utvalg av søknader fra år 2000 Gjennomgang av saksmapper Kjøpesum og finansieringsplan Inntekt og andre søknadsgrunner Andre kjennetegn ved husholdet Intervju av ansatte i utvalgsområdene Framskaffet oversikter og statistikk fra utvalgskommunene

Flytte- og etableringsmønsteret Unge flytter til Oslo fra hele landet for å arbeide og studere en periode Ved pardannelse og barnefødsler øker flyttestrømmen fra Oslo Sterk sammenheng mellom livsfase og storbyliv Andelen unge og eldre enslige er størst i Oslo Andelen eldre barnefamilier er størst i Akershus

Søkere i år 2000

Sammensetning av søkere etter livsfase og målgruppe

Søkere etter område og søkergrunnlag

En tredjedel av søkerne har kjennetegn som er av betydning for søknadsbehandlingen. Av disse flyktninger (36 %) funksjonshemming, psykiske lidelse, somatiske lidelser (12-13 % hver) få med rusproblemer En tredjedel av alle søkerne har etnisk minoritetsbakgrunn Halvparten av søkerne i Oslo øst hadde denne bakgrunnen 60 % hadde opplysninger om nåværende boforhold som hadde betydning for søknaden 38 % ville miste boligen eller var uten bolig 19 % ville flytte ut fra foreldre/etablere seg som par 15 % bodde i kommunal utleiebolig 12 % hadde høy husleie Tre av fire søkere var i fullt arbeid

Søknadsstatus Søknaden gjaldt en bestemt bolig: Oslo vest: Bare 4 % av søknadene Romerike: 2 av 3 søknader Innvilget – men ikke kjøpt Oslo vest: 20 %, Oslo øst 2 % Follo-Vestområdet: 12 %, Romerike 0 %

Kriterier og retningslinjer Utgangspunktet er føringer fra Husbanken; søkerens økonomi, søkerens nåværende boforhold og andre spesielle forhold Hovedkriteriet er søkerens økonomi og evne til å betjene lån, men med utstrakt bruk av skjønn i tillegg Akershus kommunene brukte SIFO-modellen for å beregne hvor stort lån som kunne betjenes Oslo tar utgangspunkt i Namsmannens standardsatser etter gjeldsordningsloven Øvre grenser for lån, eks og kroner Søknadsskjemaene er ikke standardiserte, men variere mellom kommuner Opplysningene som ble gitt i søknadsskjemaene var stort sett de samme

Innvilgelse - avslag Flest avslag blant de med lav inntekt, 68 % i den laveste inntektsgruppen, 30 % i den høyeste I alle områder har de som har fått tilsagn høyere inntekt enn de som har fått avslag Avslag blant etnisk norske: 35 %, andre 62 % Skjønn spiller også en stor rolle Multivariat analyse viser i tillegg: Sjansen for å få lån større for etnisk norske i Akershus, mindre forskjeller i Oslo Unge i etableringsfasen, funksjonshemmede og flyktninger får oftere enn andre – dette er målgrupper som prioriteres i retningslinjene Har hushold psykiske eller somatiske lidelser, rusproblemer eller kombinasjoner, minsker sannsynligheten for å få lån Å stå i fare for å miste leiekontakt teller positivt

Bruk av tilsagn 83 prosent av de som fikk tilsagn i Oslo kjøpte bolig (Lindorff: 77 %) Forklaring: De andre fant ikke en bolig innenfor gitt låneramme Kjøpesum ca. 1 million i alle områder Lavest for søkere fra Oslo øst Søkere fra Oslo vest har i stor grad kjøpt andre steder i Oslo Lavere kjøpesum enn andre etablerere

Finansiering Mottakere av etableringslån kjøper rimeligere boliger enn andre etablerere Oslo bruker ofte etableringslån som eneste finansiering, lån på kroner I Akershus er det oftere private banker med, i etableringslån 23 prosent fikk også boligtilskudd - de har lavere inntekt enn andre Tilskudd: Romerike: , Follo/Vest , Oslo Egne midler: 11 % av kjøpesum - 1/3 uten egne midler Romerike: 42 % uten egne midler Oslo vest: 25 % uten egne midler

Gjeld i forhold til inntekt Mottakerne har gjeld på 3.2 ganger inntekt 18 prosent har gjeld på 4+ ganger inntekt Høyt i forhold til andre som etablerer seg Enslig, i inntekt, 7% rente ”bør” låne 3,1

Betalingsproblemer Inntekten er ofte for høy for å motta bostøtte Mange tilfredsstiller ikke husholdskravet pga lønnet arbeid og fordi de er enslige eller par u/barn Få har betalingsproblemer i dag 5 av 69 i Akershus 5,4 % i Oslo har en restanse på 60 dager eller mer

Innfrielser Årsaker: Videre boligkarriere, flytting ut av kommunen, betalingsvansker eller nedbetaling av gamle lån Flere innfrielser i Oslo enn i Akershus (Gulbrandsen og Sandlie – Lindorff) 18 % av 2000 lånene er innfridd pr. 1. halvår 2003 (Boligvirkemiddeletaten) Statistikk: Flest innfrielser etter 3-5 år

Konklusjoner og spørsmål Betalingsevne er grunnleggende viktig Forskjeller i bruk mellom bydeler i Oslo kan tyde på at skjønn er utbredt Behovsprøving nedover – de mest vanskeligstilte avvises Er det for mange unge som får – med prispress som følge? Burde vite mer om de som får avslag Hva skjer med leietakere og vanskeligstilte som ikke har betalingsevne?