Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Bruk og utvikling av Husbankens ”virkemiddelpakke”

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Bruk og utvikling av Husbankens ”virkemiddelpakke”"— Utskrift av presentasjonen:

1 Bruk og utvikling av Husbankens ”virkemiddelpakke”
Per – Erik Torp seniorrådgiver

2 Investeringstilskudd
Eie bolig Leie bolig Opprettholde boforhold Tilpasse bolig Startlån Boligtilskudd Bostøtte Lån Boligtilskudd Investeringstilskudd Fremskaffe kommunalt disponerte utleieboliger Mye av det boligsosiale arbeidet dreier seg om å få hjelpe personer som vi av ulike grunner definerer som vanskeligstilte inn i en bolig, eller hjelpe de med å opprettholde et allerede eksisterende boforhold Bidrar til å skape rammer for arbeidet

3 Virkemidlene under lupen…
Når vi målgruppen? Bidrar virkemidlene til økt bosetting? Fungerer virkemidlene i en sammenheng?

4 Riksrevisjonens undersøkelse av tilbudet til de vanskeligstilte på boligmarkedet
Konklusjoner Virkemidlene ses ikke i sammenheng Mange kommuner regner ikke med bostøtte i inntektsgrunnlaget ved søknad om startlån, noe som betyr at det varierer i hvilken grad bostøtteordningen virker sammen med startlånet Nesten halvparten av kommunene vurderer ikke om startlån kan være et bedre virkemiddel for de som bor i, eller som søker om, kommunal bolig. Undersøkelsen viser også at staten ikke har den nødvendige kunnskapen om i hvilken grad virkemidlene ses i sammenheng

5 Riksrevisjonens undersøkelse av tilbudet til de vanskeligstilte på boligmarkedet
Konklusjoner Kun rundt fire prosent av husstandene som fikk startlån, fikk boligtilskudd og mottok bostøtte samme år - det er altså relativt sjelden at alle tre virkemidlene blir brukt samtidig. For mange av disse husstandene kan kombinasjonen av alle tre virkemidlene være av stor betydning. Intervju med casekommunene viser at kommunene selv er skeptiske til om boligkjeden fungerer.

6 Riksrevisjonens undersøkelse av tilbudet til de vanskeligstilte på boligmarkedet
Konklusjoner Husstandene som har over kroner i årsinntekt, kan sies å være i en gråsone mellom virkemidlene. De har for lav inntekt til å få startlån og for høy inntekt til å få boligtilskudd og bostøtte - det eneste virkemiddelet de eventuelt kan få hjelp av er kommunal bolig. I mappegjennomgangen i casekommunene ble det registrert flere eksempler på vanskeligstilte på boligmarkedet som har fått avslag på både søknad om startlån og søknad om kommunal bolig.

7 NIBR`s evaluering av samspillet mellom de boligsosiale virkemidlene (startlån, boligtilskudd og bostøtte) Konklusjoner Rapporten konkluderer med intet-, eller et svært begrenset samspill mellom de boligsosiale virkemidlene. For de fleste grupper, og særlig for par uten barn og barnefamilier med to voksne, er avstanden betydelig mellom høyeste inntekt som kvalifiserer for bostøtte og den inntekten som kreves for å kunne betjene et startlån. NIBR finner kun et visst samspill i et lite inntektsintervall for unge enslige og unge uføre.

8 NIBR`s evaluering av samspillet mellom de boligsosiale virkemidlene (startlån, boligtilskudd og bostøtte) Anbefalinger Endringer i bostøtteregelverket er nødvendig Satser for livsopphold bør bestemmes individuelt 30 års nedbetalingstid på startlånet Bedret kommunalt saksbehandlingsverktøy for utmåling og målretting av boligtilskudd Dagens kalkulasjonsrente er et minimum Støtte til etablering i eiet bolig i pressområder er mer målrettet gjennom boligtilskuddet enn gjennom bostøtten

9 NIBR`s evaluering av samspillet mellom de boligsosiale virkemidlene (startlån, boligtilskudd og bostøtte) Anbefalinger Økt bruk av startlånet bør nyanseres. Kommunale tap på startlånet en uheldig indikator på om ordningen når de ønskede lavinntektsgruppene. Flere tap innebærer flere tvangssalg Det bør vurderes om boligtilskuddet skal kunne omgjøres til et tidsbegrenset rente- og avdragsfritt lån

10 Det er rom for forbedringer av de boligøkonomiske virkemidlene!
Konklusjon Det er rom for forbedringer av de boligøkonomiske virkemidlene! To tiltak Fra 20 – 40% boligtilskudd til kommunene Arbeidsgruppe med fokus på videreutvikling av tilskuddspakka

11 Boligtilskudd til utleieboliger – fra 20 – 40%
Fra tillegg til tildelingsbrev 2008 Utmålinga av bustadtilskot til utleigebustader skal i gjennomsnitt vere på om lag 20 pst. av kostnadene. Husbanken blir gitt høve til i å fråvike denne regelen ved at tilskotsutmålinga i særlege tilfelle kan aukast til inntil 40 pst. Dette gjeld bustader for særleg vanskelegstilte personar, til dømes bustadslause, rusmiddelmisbrukarar og andre med samansette bustadbehov. Departementet vil presisere at høgare tilskotsutmål berre skal bli gitt til eit mindre tal bustader, og skal gjennomførast innanfor gjeldande tilsegnsramme på posten.

12 Boligtilskudd til utleieboliger – fra 20 – 40%
Fra tillegg til tildelingsbrev 2008 I tilfelle der Husbanken gir høgare tilskotsutmåling skal tilskotsmottakar dokumentere korleis oppfølginga i bustaden skal skje. Denne dokumentasjonen skal følgjast opp i saksbehandlinga av tilskotet. Målet er å etablere fleire varige bustadløysingar for dei mest vanskelegstilte. Departementet ber Husbanken om å utarbeide nærmare kriterium for kva prosjekt som kan få høgare tilskotsutmåling, og at departementet og aktuelle tilskotsmottakarar blir orienterte om desse.

13 Boligtilskudd til utleieboliger – fra 20 – 40%
Fra tillegg til tildelingsbrev 2008 Utmålinga av bustadtilskot til utleigebustader skal i gjennomsnitt vere på om lag 20 pst. av kostnadene. Husbanken blir gitt høve til i å fråvike denne regelen ved at tilskotsutmålinga i særlege tilfelle kan aukast til inntil 40 pst Dette gjeld bustader for særleg vanskelegstilte personar, til dømes bustadslause, rusmiddelmisbrukarar og andre med samansette bustadbehov. Departementet vil presisere at høgare tilskotsutmål berre skal bli gitt til eit mindre tal bustader, og skal gjennomførast innanfor gjeldande tilsegnsramme på posten.

14 Boligtilskudd til utleieboliger – fra 20 – 40%
Fra tillegg til tildelingsbrev 2008 I tilfelle der Husbanken gir høgare tilskotsutmåling skal tilskotsmottakar dokumentere korleis oppfølginga i bustaden skal skje. Denne dokumentasjonen skal følgjast opp i saksbehandlinga av tilskotet. Målet er å etablere fleire varige bustadløysingar for dei mest vanskelegstilte. Departementet ber Husbanken om å utarbeide nærmare kriterium for kva prosjekt som kan få høgare tilskotsutmåling, og at departementet og aktuelle tilskotsmottakarar blir orienterte om desse.

15 Boligtilskudd til utleieboliger – fra 20 – 40%
Forslag til endringer i retningslinjene Boliger til særlig vankelige personer, eksempelvis bostedsløse, rusmiddelmisbrukere eller andre med sammensatte boligbehov, kan finansieres med inntill 40 prosent av godkjente anleggskostnader eller salgspris.

16 Boligtilskudd til utleieboliger – fra 20 – 40%
Forslag til endringer i retningslinjene I de tilfeller hvor det utmåles tilskudd ut over 20% skal følgende kriterier være oppfylt: Tiltaket skal være forankret i kommunalt plandokument, eksempelvis boligsosial handlingsplan. Boligprosjektet skal bidra til å etablere varige boliger. Varig bolig forstås i denne sammenheng som en kommunalt disponert utleiebolig regulert i henhold til husleielovens bestemmelser. Det skal foreligge en beskrivelse av hvordan oppfølging i boligene skal gjennomføres. Prosjekt skal ha funksjonell og god standard, slik at de blir et godt sted å bo.

17 Boligtilskudd til utleieboliger – fra 20 – 40%
Forslag til endringer i retningslinjene Ved utmåling av tilskudd skal det tas utgangspunkt i årlige utgifter og inntekter knyttet til investeringen. Tilskuddet skal bidra til å redusere differansen mellom utgifter og inntekter i prosjektet. Maksimalt tilkuddsprosent er utmålt når det er balanse mellom utgifter og inntekter i prosjektet. Se veileder for nærmere beskrivelse av hvordan tilskuddutmåling skal beregnes.

18 Hvor mye tilskudd? Totale utgifter Må dekkes av kommunen Annet
Administrasjon Må dekkes av kommunen FDV Beboer betaling Annet Renter og avdrag Statlig bostøtte

19 Hvor mye tilskudd? Totale utgifter Må dekkes av kommunen Annet
Beboer betaling Administrasjon Annet FDV Renter og avdrag Statlig bostøtte

20 Hvor mye tilskudd? Totale utgifter Må dekkes av kommunen Annet
Beboer betaling Annet Administrasjon FDV Statlig bostøtte Renter og avdrag

21 DM sak 4.4 – organisering av virkemiddelpakken
Det skal opprettes en gruppe ledet av Strategikontoret som skal se på utvikling av virkemiddelpakken slik at Husbanken på en bedre måte kan tilby kommunene bistand i kommunenes arbeid på det boligsosiale området.

22 Arbeidsgruppen Mandat
Gruppen skal gjennomgå husbankens eksisterende boligsosiale virkemidler Foreslå endringer i ordningene som vil medføre bedre sammenheng mellom husbankens virkemidler. Endringene i boligvirkemidlene skal resultere i bedrede forutsetninger for personer å etablere seg i varig bolig (eie og leie) og bedre forutsetninger for kommunen i forhold til å fremskaffe kommunalt disponerte utleieboliger.

23 Arbeidsgruppen Oppgaver
Gi innspill i arbeidet med videreutviklingen av de økonomiske virkemidlene i Husbanken. Fungere som arbeidsgruppe i forbindelse med gjennomføring av eventuelle pilotprosjekter som blir iverksatt for å se på effekten av eventuelle endringer i virkemidlene.


Laste ned ppt "Bruk og utvikling av Husbankens ”virkemiddelpakke”"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google