”En likestilt barnehage” -

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
I.
Advertisements

Kjønn og likestilling- menn i barnehagen
Noen tema for samtaler om vennskap (Barnetrinnet)
Foreldremøte 3b – våren 2013 Oppmøte:
Lunner Skolefaglig rådgiver Velkommen til UNGDOMSRÅD!
PROSJEKTET OM KOKO OG FLYPLASSEN SOLSTRÅLEN
TILLITSVALGTE LIONSMEDLEMMER EVALUERING AV PILOTKURS Gunnar Malmin Januar 2013.
Kunnskapsløftet – hvordan skal det bli regional virkelighet? Kunnskapsminister Øystein Djupedal Regjeringens kontaktkonferanse med fylkeskommunene 7. mars.
Et mangfoldig Rotary En god vei inn i det norske samfunn er gjennom kontakt og vennskap med nordmenn Kanskje Rotary er noe for deg?
Forebyggende arbeid satt i system
Classification: Internal Status: Draft TV Konferanse SAFE Sokkel & Lederne Sokkel Gruppearbeid.
Fra kvinnekultur til hva
Hvordan arbeide med likestilling og likeverd i barnehagen?
TryggTrafikk v/ Distriktsleder Idar Ertsås Pressekonferanse 2. januar 2012.
Fagforbundets barneby i Angola er åpnet
« gir medlemmene en bedre hverdag». 2 Saker • Kort presentasjon av prosjekt og styringsgruppe • Innmeldingsskjema kvinnenettverk • Kommende seminar/kurs.
Stormøte 02.november Klubbesøk 26.august 2009.
Medlem av LC Oslo Christiania siden 1985, og Daglig leder av Stiftelsen Det er mitt valg. •Kunnskap er informasjon kombinert med erfaring, kontekst, fortolkning.
L IKESTILLINGSPROSJEKT I BARNEHAGENE I E NGERDAL Sømådal barnehage 6 barn Engerdal barnehage24 barn Drevsjø barnehage36 barn.
Hvorfor FRIBU FRIBUs visjon: ”Vi bygger åpne fellesskap der barn og unge blir sett, møter Jesus og utrustes til å leve som hans etterfølgere” FRIBU = FRIkirkens.
Kroppsøvingsdidaktikk
Ski videregående skole En Folloskole for kunnskap, idrett, kunst og kultur Satsing mot bortvalg (SMB)
Levanger kommune enhet Velkommen! Bunntekst 1. Levanger kommune enhet Bunntekst 2 Kommunedelplan oppvekst Hvorfor lager vi kommunedelplaner? Behov for.
Buskerudregionens incestsenter
Prinsesse eller pirat – et fritt valg!
25 kommuner tar grep om egen utbygging Trude Andresen Fagsjef KS EffektiviseringsNettverkene.
KS Arbeidsgiverutvikling 2009
Barnehageforum 25. april Kvalitetsutvikling barnehage Hva skjer i 2013? Læringsmiljø –Fortsette med tiltak for å implementere formålsparagrafen.
Ikke lik, men like muligheter 
Kompetansesatsing For ansatte i barnehagen 2013
Rotary Distriktssamling Langesund 29.mars 2008 Niels Jørgen Andersen.
Strategi - Metode Likestilling på Sørlandet 2003 De to Agder-fylkene har hatt lavest score på likestillingsindeksen av alle landets fylker i mange.
Å bruke praksisfortelling En måte å lære på
Jenter i Bil og Elektro Et bedriftsutviklingsprosjekt 1.
MiB-Fredrikstad Molde Program: MiB – Fredrikstad ”Vi oppdrar sammen” Tiltak i ungdomsskolene – Film Fra befalsutdanning til HiO.
Innlegg på konferanse, Tromsø,
FYSISK AKTIVITET FOR PERSONER MED DEMENS
1 Jeg og samfunnet.
Betydningen av entreprenørskap i skoleverket
Forebyggende arbeid satt i system. De fleste eldre er friske, men de fleste syke er eldre.
Velkommen til møte i Salten Regionråd Fauske Hotell 20. – 21. november 2008.
Den realfaglige skolesekken Hva kan museene gjøre for å styrke interessen for realfag? Statssekretær Lisbet Rugtvedt.
Veien videre med Ung:leder prosjektet? Hva Hva skjer i 2012 sentralt? - Søknad inne hos Gjensidigestiftelsen om 3 nye år med støtte - Vi ønsker å starte.
Nettbasert læringssystem Evaluering av LUVIT i bruk ved HiO
Ung i verden Verden er stor, men mindre enn noensinne. Hvordan påvirker det deg? Ung i Verden Verden er stor, men mindre enn noensinne. Hvordan påvirker.
Haugalandet Regional strategiutvikling Prosjektmøte Innspill til samtalen senseNet® Stedsutvikling er et interaktivt strategi- og.
Hjem-skole-samarbeid Rollemodeller Engasjement
NFA nytt april 2006 Hei på dere! Da er vi i det nye styret i gang for fullt. Vi har nå gjennomført 2 styremøter etter at flere av de mest erfarne medlemmene.
Kjell Erik Øie Statssekretær
Informasjonsmøte 17. januar 2014
ETABLERING AV LOKALT SN-FORUM/GRUPPE. Tekna – Teknisk-naturvitenskapelig forening Mål for første møte Bli enig om: Å sammen ta initiativ til lokal SN-forum.
Statusoppdatering utviklingssentrene i Buskerud
- Ungdomsskolegutter inn som en ressurs i barnehagen.
L IKESTILLING Likestilling sett fra to studenters synspunkt 2008.
Et inspirerende foreldreveilednings- kurs
ASK – en rettighet. Hva nå? Hva gjør Statped?
Et inspirerende foreldreveilednings- kurs
OVERGANG TIL UNGDOMSSKOLEN
KURS FOR INSTRUKTØRER 4.DESEMBER 2014 Bli kjent med og avklare rollen som lærebedrift i et 4-åring utdanningsløp.
Barnehagekontoret Møte for nye barnehagestyrere 4. september 2008.
Hvem er vi? Vi er et jentenettverk som i hovedsak holder til i Trondheim. Vi er et nettverk som er en videreføring av prosjektet «Jenter i bil og elektro».
Tariffkonferanse i Larvik 10. juni 2010 Nytt fra KS.
Hvordan gjøre BABED-studiet mer kjent for potensielle studenter?
BARNE- OG UNGDOMSARBEIDERFAGET. Barne- og ungdomsarbeiderfaget er en fagutdanning innenfor videregående opplæring. Fagløpet er to år på videregående skole.
Side 1 omsorg solidaritet samhold Fagforbundet SKKO Vest-Agder Menn i barnehager Det er så altfor få av dem.
Det Sentrale Pensjonistutvalget i Fagforbundet har avholdt en anonym spørreundersøkelse for uføretrygdede medlemmer i Fagforbundet. Spørreundersøkelse.
Ungdomssatsinga til Nordland fylkeskommune. UNG i Nordland Hva? Hvem? Hvor? Hvorfor? Hvordan?
Yrkes – NM for Barne- og ungdomsarbeiderfaget
Kort fra VO-gruppa i Østlandssamarbeidet
RPHO regional plan for et helhetlig opplæringsløp
Utskrift av presentasjonen:

”En likestilt barnehage” - Stange ble ufordret av fylkesmannen i Hedmark på å være en pilot-kommune i forhold til arbeidet med den likestilte barnehagen. Til dette arbeidet ble det innvilget 75.000,- kroner. Vi takket først og fremst ja, fordi vi har god erfaring med menn i barnehagen og fordi vi i flere år har hatt 1-2 MIB-samlinger i året Vi satt som forutsetning at barnehagens pedagogiske miljø, jakten på den likestilte barnehagen, ble et likestilt mål/utviklingsområde, som det å få flere menn til barnehagen. Tankekors! Er det mulig å få en likestilt barnehage, en barnehage som skal preges av både feminine og maskuline ideer og modeller, uten å ha menn der? Hva gjør vi da? Manner vi oss opp? Ut med dokker og inn med traktorer, biler, verktøy og friluftsutstyr?

En likestilt barnehage i Stange Hovedmål for den likestilte barnehagen i Stange: I 2008 skal 20 % av barnehagens personale være menn Utfordringer: Barnehagedekningen i Stange kommune nærmer seg 100 %. Ingen betydelig barnehage utbygging forventes Barnehagepersonalet i kommunen er svært stabilt, det er forholdsvis lite utskiftninger / nytilsettinger i vente Barnehagenes vikarressurser er i hovedsak kvinner

Delmål 1 Beholde de mennene vi har i barnehagen pr. dags dato Lage et aktivt oppfølgingsprogram for menn i barnehagen – et MIB nettverk, som bygger på: * arbeidsmiljøtiltak * sosiale treff * barnehagefaglig arbeid

Delmål 2 Skape et klima for å tilsette menn i barnehagen Vi vil sette tilsetting av menn i barnehagen på dagsorden, og få med oss barnehagens styrere og eiere i dette arbeidet Vi vil legge til rette for informasjon og drøftinger om barnehagen som et likestilt oppdragermiljø gjennom * Foredrag om menn i barnehager – Pia Friis * Drøfte miljømessige og barnehagefaglige utfordringer ved - å få flere menn i barnehagen - å bli en likestilt barnehage

Delmål 3 Lage et pedagogisk opplegg med kommunens skoler for å kunne fortelle om og motivere til arbeid med barn Tilrettelegge for ulike tiltak i å møte gutter i barne-, ungdoms og videregående skoler for å kunne fortelle om yrkene våre på en positiv måte Opprette kontakt med høgskolen og videregående skole for å komme i kontakt med mannlige studenter til førskolelæreryrket og ungdomsarbeiderfaget. * Åpne barnehagene for mannlige studenter og lærlinger. La menn møte menn i praksisperiodene deres * Bli kjent med deres grunner for valg av yrke

Delmål 4 Lage strategier for kontakt med fylkets øvrige kommuner om prosjektet en likestilt barnehage i Stange Gjøre de øvrige kommunen kjent med prosjektet i Stange kommune Invitere representanter fra alle Hedmarks kommuner til møter, kurs og konferanser om en likestilt barnehage Info om kontaktpersoner og tiltak Lage nettside for MIB Stange

Tiltak og opplegg vi har gjennomført, vært med på: Vi opprettet ei arbeidsgruppe for en likestilt barnehage bestående av 4 barnehagestyrere, en ped.leder og leder av virksomhet for barnehager: Ragnhild Finden Barka, Eirik Hjortland, Heidi Jorunn Austad, Petter K Hansen, Gunnar A Steen, Knut Bryhni Drøftinger rundt temaer som: * Menn i barnehagen – har vi bruk for dem? * ”nye gutter og jenter” en ny pedagogikk – av Ole Bredesen * En likestilt barnehage – hva er det? * Behov for veiledning, kurs og opplæring * Spørreundersøkelse om den likestilte barnehagen i Stange * Hvordan og hvorfor tilsette menn i barnehagen * Sjekkliste om a) voksnes forhold til barna og b) miljøet i barnehagen

Tiltak og opplegg vi har gjennomført, vært med på: Vi har deltatt på to konferanser om en likestilt barnehage. Oslo høsten 2004 – Handlingsplan for likestilling i barnehager Hamar våren 2005 – Onkel Blå og tantene – den gode barnehagen er en likestilt barnehage Petter deltatt i møte hos fylkesmannen (ved Annebjørg Solheim). Informasjon til Hedmark kommunenes barnehageledere Gunnar A Steen har sittet i en arbeidsgruppe for regionen Østfold, Oslo/ Akershus, Buskerud, Oppland og Hedmark Vi har hatt påvirkning på innholdet i Stange kommunes barnehageplan, når det gjelder Menn i barnehager Gunnar har besøkt alle mennene i Stanges barnehager MIB-Stange har hatt 3 medlemsmøter, og er nå på beina igjen Et utspill i avisen; ”lekne menn over 18 år trengs i barnehagen” Stand på Soria Moria konferansen sammen med MIB-oppland Dagsseminar om en likestilt barnehage, foreleser Pia Friis

Utfordringer i tiden fremover: Framlegg på landskonferanse om likestilt barnehage i Trondheim ”Det finns så mange drømmer” et skråblikk på barnehagen som et likestilt oppdragermiljø, og mannens plass i denne Fokus på innholdet i den likestilte barnehagen Hvordan få med foreldre og barnehagens personale på å utvikle den likestilte barnehagen Sammen med Stange kommune lage en egen plan for å tilsette og beholde menn i barnehagen Få de unge MIB gutta på banen, og sette de eldre mennene på sidelinja Kontaktpersoner som vil selge yrket til ungdoms- og videregående skoler Lage strategier for og søke etter relevante samarbeidspartnere. Gjøre MIB Stange til MIB Hedemark En minoritet i minoriteten. Menn fra fremmede kulturer, hvordan støtter vi dem?