OM INNOVASJON I OMSORG ”Utrede muligheter og foreslå nye innovative grep og løsninger for å møte framtidas omsorgsutfordringer” Utvalgsleder Kåre Hagen:

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
HISTORISK OG FREMTIDIG OVERSIKT OVER:
Advertisements

Samhandlingsreformen Tove Karoline Knutsen 3. februar 2010.
Hvilken samfunnsnytte har ergoterapi?
Foto: Jo Michael Roller og forventningsavklaring Innovasjonsalliansen 8. september 2010.
Kommunal- og regionaldepartementet Norsk mal: Startside Tips engelsk mal Klikk på utformingsfanen og velg DEPMAL – engelsk. Eller velg DEPMAL– engelsk.
Samhandlingsreformen Rett behandling på rett sted til rett tid
Samhandlingsutfordringer sett fra helsemyndighetenes perspektiv
Status for iverksetting av velferdsteknologi i Helse og omsorg
Samhandling, velferdsteknologi og næringsutvikling
Samhandling, velferdsteknologi og næringsutvikling KS Agder, Kristiansand 14. oktober 2010 Ved utvalgsleder Kåre Hagen INNOVASJON OG OMSORG Kan redde oss?
Direktør Kåre Hagen, NOVA
innovasjon i omsorgssektoren
Bruk av velferdsteknologi – Hvor trykker skoen?
Gode velferdstjenester i fremtiden NHO, 28. november 2013 Kristin Vinje.
Finansbyråd Kristin Vinje, 4. juni 2013
Kommunesektorens kompetansebehov – hvordan få forskning og forskningsresultatene ut i kommunesektoren? Hvordan sikre at kompetansebehov følges opp? Helge.
Kan teknologi erstatte hender?
Innovative offentlige anskaffelser
- Hvordan bidra til helsefremmende samfunnsutvikling i kommunene?
Foto: Jo Michael Nasjonalt program for leverandørutvikling God leverandørdialog – veien til bedre anskaffelser NIMA – 7. juni 2012 – Per Harbø, NHO.
"Bo lenger hjemme".
Samhandlingsreformen – hvordan innovasjon, teknologi og kampen om hodene kan forandre spillereglene Paul Chaffey, Abelia.
Samhandlingsreformen – hvor står psykisk helse og rusfeltet?
Arena Helseinnovasjon, Kick off 3. februar 2011
Jeg vil bo hjemme så lenge jeg kan! Et besøk i fru Paulsens leilighet
«Det er etter hvert blitt min tro at alternativet ligger i det uferdige, i skissen, i det som ennå ikke er til. Det «ferdige alternativ» er «ferdig» i.
Statssekretær Roger Ingebrigtsen Helse- og omsorgsdepartementet Norsk Dagkirurgisk forum, 8. januar 2010 Samhandling mellom primærhelsetjenesten og dagkururgiske.
Helse- og omsorgsdepartementet Norsk mal: Startside Tips for engelsk mal Klikk på utformingsfanen og velg DEPMAL – engelsk Eller velg DEPMAL– engelsk under.
Velferdstjenester på gårdsbruk - et samarbeid mellom kommune, bruker og bonde.
Rolighetsmoen barnehage
Hvordan kan instituttsektorens fortrinn i samhandling med UH-sektoren bidra i løsningen av Omsorgstjenestenes behov Eller – også - Hvorfor det er en så.
Samordning av IKT-utviklingen i kommunesektoren
Brødtekst Innovasjon i omsorg.
1 Er næringspolitikk god kommunepolitikk? Kommunal- og regionalminister Erna Solberg Småtinget, Kongsberg 28. august 2003.
Skien kommune.
| Helsedirektoratet, omgivelser og samfunnsoppdrag| 2 Om Helsedirektoratet Fagdirektorat og myndighetsorgan underlagt Helse- og omsorgsdepartementet.
Et utfordrende - men spennende samarbeid mellom pårørende og helsepersonell Offentlige dokumenter om samarbeidet ml helsepersonell og pårørende v/Hanne.
Smilende roboter... Japan satser stort på at roboter skal avlaste behov for selskap og hjelp i huset for en aldrende befolkning.
FRAMTIDENS OMSORGSTJENESTER 2007 – 2030 MESTRING MULIGHETER MENING SBL, Bergen Halvor Holmli, leder RO.
Hvorfor satser Forskningsrådet på Innovasjon i offentlig sektor? Sogndal Jesper W. Simonsen, divisjonsdirektør.
Velferdsteknologi i Værnesregion Boligkonferansen 2014 innlegg 8. Mai
Prosjekt velferdsteknologi Trygghetspakke
HVORFOR TENKE NYTT? i verdens beste velferdsstat…
Konferanse om generell kulturlov Innspill fra KS Kultur- og kirkedepartementets konferanse 21.april 2006 Black Box Teater Eva Lian, direktør i KS.
Dialogseminar kommuneregioner i Innlandet – november 2012 Dekan Roger Lian Avdeling for helse, omsorg og sykepleie Innovasjon på kommunenes premisser.
Tilbakeblikk på Arendalskonferansen - og hvor er vi egentlig nå? Innovasjonsalliansen 8. september 2010.
NAV alene, eller sammen med andre? Hvordan kan NAV inngå som en del av et helhetlig velferdstilbud i kommunene?
St.meld. nr. 47 ( ) Samhandlings- reformen Rådmann Arve Semb Christophersen Larvik kommune Larvik – der det gode liv lever!
Hei mitt navn er HH og velkommen
Verdiskaping gjennom mangfold Statssekretær Oluf Ulseth (H) Oslo, 6. november 2002.
Velferdsteknologi -teknologi i omsorg.
HVORFOR TENKE NYTT? i verdens beste velferdsstat… NOU 11:2011 Innovasjon og omsorg ”Utrede muligheter og foreslå nye innovative grep og løsninger for å.
Selv om det er forskjellig hvor langt de ulike kommunene har kommet i VFT satsingen så er mange store utfordringer der samme. Mange ulike fagsystemer.
Norsk mal: Startside ”De små gleder” Steinar Barstad KreativOmsorg Konferanse i Bodø 14.april 2015 Fagdirektør i Kommunetjenesteavdelingen Helse- og omsorgsdepartementet.
OMSORG 2020 Omsorg 2020 er regjeringens plan for omsorgsfeltet – Prioritere områder i omsorgsfeltet – Styrke kvaliteten og kompetansen.
Varslings- og lokaliseringsteknologi « Samarbeid om velferdsteknologi på Agder 2016» Gro Anita Fosse Rådgiver eHelse og velferdsteknologi HELSE OG SOSIAL.
Fagforbundets kvalitetsbegrep  Alle innbyggere skal gjennom det offentlige ha tilgang på tilpassede velferdstjenester av god.
Velferdsteknologi i liv som skal leves - også i Haugesund Therese Sivertsen Fagsjef Velferd, Smartly AS.
Drammen 30. september 2016 Bjørg Th. Landmark Velferdsteknologiens plass i helsetjenesten Hvilke refleksjoner gjør du deg i forhold til ordet velferdsteknologi?
Samhandling - hvordan skape pasientens helsevesen Dialogmøte Molde 31
Jesper W. Simonsen, divisjonsdirektør SHP-konferansen, Hamar
Skolebasert kompetanseutvikling
2016: Mer enn 25 prosent over 67 år 21 – 24 prosent 18 – 20 prosent
Grenseregionalt Forum 2017
Smilende roboter... Japan satser stort på at roboter skal avlaste behov for selskap og hjelp i huset for en aldrende befolkning.
Skolebasert kompetanseutvikling
Samhandling - hvordan skape pasientens helsevesen Dialogmøte Molde 31
Utskrift av presentasjonen:

OM INNOVASJON I OMSORG ”Utrede muligheter og foreslå nye innovative grep og løsninger for å møte framtidas omsorgsutfordringer” Utvalgsleder Kåre Hagen: Presentasjon av NOU 2011:11, Hamar Kunnskapspark 8. februar 2012

OM INNOVASJON I OMSORG Og mulighetene er der! I rommet mellom individ og stat I ny teknologi I boligmassen I kunnskapsutvikling I næringslivet

INNOVASJON I OMSORG +/ Kilde: SSB. Standard er timeinnsats per bruker

SKANDALE!! Diagnose: SKANDALE!!

Medisin: MER Penger, Plasser, Personell!!

FALLENSOMHET KOGNITIV SVIKT

FALL ENSOMHET KOGNITIV SVIKT Samhandling med andre forsinker utvikling av sansetap Bedre mental og fysisk helse reduserer ulykkesrisiko Reduseres frykten for fall øker deltakelsen i sosiale fellesskap Vi ønsker alle å være til stede i eget liv, selvhjulpne, med trygghet i egen, praktisk bolig, i et omsorgsfullt nærmiljø, så lenge som mulig!

Teknologi finnes – hvorfor tas den ikke i bruk? FALL ENSOMHET KOGNITIV SVIKT Samhandling med andre forsinker utvikling av sansetap Bedre mental og fysisk helse reduserer ulykkesrisiko Sannsynlighet Konsekvens Varsling Selvtrening Glemsomhet Lysstyring Lekedyr Tidlig varsling Feilmedisinering Visuell kommunikasjon Personlig hygiene Sosiale medier Reduseres frykten for fall øker deltakelsen i sosiale fellesskap Medisiner Habilitering Bo-løsninger

Fra å se til å gripe mulighetene.. TENK NORMALT! Teknologi har samme selvsagte rolle i omsorgstjenester som i all annen virksomhet – til å gjøre folk selvhjulpne, til å øke de profesjonelles produktivitet og til å produsere bedre tjenester. BRUK MARKEDET RIKTIG! Kommersielle aktører, konkurranse og marked kan, vil og bør bidra som underleverandører til kompetente offentlige ansvarlige for tjenestene. OMSORGSFELTET MÅ UTVIKLES SOM NÆRING! Over hele næringslivet må aktørene spørre: Hva kan vi som kan være nyttig for en aldrende befolkning – i individmarked og ovenfor offentlig sektor?

Mulighetene i teknologi Dagens insitamentstrukturer er ikke nok… effektivitetsgevinstene er langsiktige, mange bekker små.. ikke sterkt nok press fra brukere (før det blir for sent..) mentale og organisatoriske barrierer må slipes ned Omsorgssektoren må få sitt eget kunnskapsregime med kunnskapssentre, forskning og innovasjonsarbeid med flerfaglighet og tålmodig utprøving i stor skala med ambisjoner om å utvikle både velferdsstat og næringsliv Et nasjonalt krafttak er nødvendig Én prosent av utgiftene til utvikling av sektoren – start med Teknoplan 2015 Moderniser alt lovverk, omstill Husbank og Hjelpemiddelapparat Enklere tilgang på risikovillig støtte til lokale innovasjonsallianser. I en presset kommunal hverdag

Tre konkrete forslag En Teknoplan 2015 Implementere trygghetspakker i stor skala For å avdramatisere, erfare, og lære, - og Løse utfordringer med standarder, brukermakt og organisering. En nasjonalt program for ’Treparts-innovasjon’ En praksisaktør (tjeneste, utdanningsinstitusjon, brukerorganisering) Kommune(r) – som ansvarlig for tilbud og kvalitet En underleverandør – av teknologi, boløsninger, aktivitetsinnhold En næringspolitikk for omsorgsfeltet. Lokale initiativ må tas nedenfra – da først kommer midler ovenfra Store prosjekter med langsiktig perspektiv - forbedring underveis! Se også individmarkedet! Fra prosjekt til progresjon!

INNOVASJON SOM OPPLØSNING Omsorgskrisen skapes ikke av eldrebølgen. Den skapes av forestillingen om at omsorg ikke kan gjøres annerledes enn i dag. Sees, gripes og brukes mulighetene, er en helt annen framtid mulig!