Rådet for funksjonshemmede i bydel Frogner og arbeid med universell utforming Rudolph Brynn Leder for Rådet for funksjonshemmede Bydel Frogner.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Kompetanseprogram for fylkeskommuner og kommuner om universell utforming innenfor plan- og bygningslovens virkeområde Et samarbeid mellom KRD, MD, Deltasenteret,
Advertisements

Jørn Engebretsen Fagleder byggesak, Re kommune
Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet Norsk mal: Startside Tips språkmal Klikk på utformingsfanen og velg DEPMAL – ønsket språk. Eller velg.
Advokat Ann Helen Aarø ADVOKATFIRMAET HESTENES OG DRAMER & Co MNA
UU og Fylkesmannens rolle
Kommunale råd for mennesker med nedsatt funksjonsevne – en ”vaktbikkje” også for utviklingshemmede? Gunn Strand Hutchinson, medlem av Bodø kommunale råd.
Opplæring for representanter i skolemiljøutvalget
Om SAFO. Hvem er vi?  Et samarbeidsforum mellom: – Foreningen Norges Døvblinde (FNDB) – Norges Blindeforbund (NBF) – Norges Handikapforbund (NHF) – Norsk.
Likestillings- og diskrimineringsombud Beate Gangås
En orientering om FFO og FFO Finnmark
Universell utforming – kommunens behov for samarbeid og bistand fra fylkesnivået. v/ Hilde Nygaard, UU-prosjektleder i Kongsvinger kommune.
Ny Diskriminerings – og tilgjengelighetslov UMB/NTNU Ski Kjell Erik Øie Statssekretær 21. Oktober 2008.
Diskriminerings – og tilgjengelighetsloven iverksatt HVA BØR VÆRE SAFOS FOKUS NÅ? Gardermoen 24. januar 2009 Kjell Erik Øie statssekretær.
Foto: Einar M. Aslaksen Åse Kari Haugeto, leder Deltasenteret
Frivilligheten en ressurs i folkehelsearbeidet, men til hva og hvordan? • Det offentlige og frivilligheten i et mangeårig og skiftende fellesskap • Veksten.
Reisekjeden.no REDSKAP FOR UNIVERSELL UTFORMING AV OFFENTLIG TRANSPORT Rudolph Brynn
Likeverd og tilgjengelighet Om ny diskriminerings- og tilgjengelighetslov Statssekretær Kjell Erik Øie Innlegg for UMB/NTNU, 30. oktober 2007.
Krav til Universell utforming i ny plan- og bygningslov og byggteknisk forskrift Marita Grande.
Kjell Erik Øie Statssekretær
Lovens formål Rundskriv Q-21/2012
Mulighetenes Oppland Kommunale råd Det lovpålagte råd for funksjonshemmede skal trekkes med som aktiv part i kommunens planarbeid.
Informasjon til elever og foreldre skolemiljøutvalg
Deltasenteret Foto: Einar M. Aslaksen
Royal Ministry of Culture and Church Affairs 1 Universell utforming, hvordan sikre tilgjengelighet for alle. 10 oktober 2006 Rådgiver Frode Langø.
Pilotkommunesamling Stord 5. og 6. mars 2007 Kompetanseutvikling for brukerrepresentanter - for å nå målet om full deltagelse og likestilling Innledninger.
Veien videre 16 pilotkommuner og 1 ressurskommune Visjon om at pilotkommuner for UU gir lokalsamfunn med god tilgjengelighet, likeverd, deltaking og valgfrihet.
Ny handlingsplan for økt tilgjengelighet i Presentasjon - Soria Moria erklæringen - Statsbudsjettet for 2007.
Gode boligområder for oss alle
Ny diskriminerings- og tilgjengelighetslov
Økt tilgjengelighet – Ny diskriminerings- og tilgjengelighetslov PresentasjonPresentasjon Soria MoriaSoria Moria StatssekretærutvalgetStatssekretærutvalget.
Ny diskriminerings – og tilgjengelighetslov
Diskriminerings- og tilgjengelighetsloven – paradigmeskifte for vår interessepolitiske retorikk og metode? SAFO konferansen januar 2009 Gunnar.
Likestillings- og diskrimineringsombud Beate Gangås
Toril Bergerud Buene Deltasenteret
Hvorfor en visjon ? Holder det ikke med arbeidsplanene til aktivitetsutvalgene? Unyttig arbeid Prioritere mer konkrete oppgaver.
Folkehelse og universell utforming
Likestillings- og diskrimineringsombudet
HANDLINGSPLAN FOR UNIVERSELL UTFORMING Prosjektleder: Oddrun Helen Hagen, SWECO Samferdsels- etaten.
Bydelens strategiske plan
HANDLINGSPLAN FOR MENNESKER MED FUNKSJONSNEDSETTELSER Oslo kommunes handlingsplan for mennesker med funksjonsnedsettelser Prioriterte innsatsområder.
MediaLT fagseminar 21 november IKT og universell utforming – måleindikatorer og status Rudolph Brynn Seniorrådgiver Nasjonalt dokumentasjonssenter.
Opplæringspakken for barnerepresentantene Møte med administrasjon, politikere og media Hvordan få fram det jeg vil si.
Diskriminerings- og tilgjengelighetsloven Studieadministrativt forum Kongsberg 23. januar 2009 Kortfattet papirnotat om diskriminerings- og tilgjengelighetsloven.
Universell utforming i offentlige anskaffelser
Politisk arbeid i NEF. Bakgrunn SSE står ikke i umiddelbar fare for å bli lagt ned. Foreligger forslag om samlokalisering av hele OUS på Gaustad i 2025.
Universell utforming Fagsjef Toril Laberg Fagpolitisk konferanse
Erfaringer med kommunale råd – perspektiver framover Regionkontorleder i NHF Innlandet og SAFO-koordinator i Innlandet Kjersti Fremstad.
Regjeringens handlingsplan for økt tilgjengelighet for personer med nedsatt funksjonsevne Plan for universell utforming innen viktige samfunnsområder SAFO.
1 Rådet for studenter med funksjonshemming Opprettet
Idrettsrådets ansvar og rolle
Standard Norge Universell utforming og persontransport (SN/K 556) RUDOLPH BRYNN PROSJEKTLEDER Oktober 2014.
Modellkommunene Hva er unikt?
Deling eller mer korrekt, tillatelse til opprettelse av ny matrikkelenhet/grunneiendom Saksbehandlingstid 3 uker.
Håndheving av diskriminerings- og tilgjengelighetsloven med forskrift Anne-Marie Colban Difi - Direktoratet for forvaltning og IKT.
Foto: Einar M. Aslaksen Åse Kari Haugeto, leder Deltasenteret
HANDLINGSPLAN FOR FUNKSJONSHEMMEDES FELLESORGANISASJON ROGALAND 2016 – 2017.
Universell utforming Håndbok 238 Veiledning (høringsutgave)
Universell utforming i Nasjonal transportplan Partnerforum: Universell utforming og statsforvaltningen Blindern, Trine Hagen Vegdirektoratet.
Universell utforming på tvers av NVF- utvalgene Bjørn Kåre Steinset NVF-temagruppe: Tilgjengelighet for alle.
Universell utforming UU i kommunene. Hva er Universell Utforming (UU)..?? Universell utforming i kommunale planer Praktisk diskusjon.
Organisasjonsmedvirkning som metode for å sikre universell utforming Temadag om Universell Utforming Nordland fylkesting 16. februar 2010 Lizett Ulrika.
Planlegging. I kommunene er målene formulert på ulike måter, men de fleste har mål som er knyttet til følgende tema: Levekår og livskvalitet Boliger.
Ressurser og læringsmiljø innen læringsmiljøutvalgets arbeids- og ansvarsområde v/Oddrun Bollingmo Fellesmøte SKU/LMU/ledelsen
ETABLERING AV ET LOKALT FUB Østre Toten Kommune 1.
Eldrerådet – råd for mennesker med nedsatt funksjonsevne
Kilde: Ragnar Grøsfjeld
Brukerutvalget – mandat
UU og Fylkesmannens rolle
Universell utforming i regional og kommunal planlegging
Lover og forskrifter Kort introduksjon til modulen.
Utskrift av presentasjonen:

Rådet for funksjonshemmede i bydel Frogner og arbeid med universell utforming Rudolph Brynn Leder for Rådet for funksjonshemmede Bydel Frogner

Universell utforming Universell utforming er et begrep som mer og mer er i bruk både i Norge og internasjonalt. Ofte blir det brukt i samme betydning som tilgjengelighet for alle og design for alle. NOU 2005:8 Likeverd og tilgjengelighet definerer universell utforming slik i sitt forslag til en norsk antidiskrimineringslov: – ”Med universell utforming menes utforming eller tilrettelegging av hovedløsningen i de fysiske forholdene slik at virksomhetens alminnelige funksjon kan benyttes av flest mulig”.

Rådet for funksjonshemmede i bydel Frogner Har 7 medlemmer, inklusive 6 medlemmer fra SAFO og FFO organisasjonene og 1 politisk representant Flere av medlemmene er i sin andre fireårs periode Arbeider med å få oppmerksomhet om tilgjengelighet og universell utforming i Bydelutvalgets generelle arbeid

Typiske saker Universell utforming ved store byggetiltak, endring av bruksområde til bygg, opprettelse av barnehager, offentlige kontorer og andre publikumsfasiliteter Overvåker saker der for eksempel utesteder ber om dispensasjon for krav i PBL om universell utforming Minner ved våre uttalelser om universell utforming – hvorfor og hvordan

Aktiv på mange områder Rådet avgir høringsuttalelser til så vel Oslo kommune som til staten. Holder foredrag. Aktiv i media – skriver mange debattartikler og får oppmerksomhet i lokal- og rikspressen - viktig sak: husleiereguleringen ”Heller ukorrekt og beryktet enn korrekt og anonym!” Deltar i bydelens Utvalg for universell utforming. Samarbeid med Seniorrådet

Universell utforming – utfordringer i bydelen vår Trikken – fine holdeplasser, utilgjengelige trikker Mange gamle bygninger som er utilgjengelige Utemiljøet er i stor grad utilgjengelig! Kartlegging og konstant bevisstgjøring nødvendig. Positivt: Mer oppmerksomhet fra politikerne og administrasjonen Negativt: Universell utforming og tilgjengelighet må ofte vike for ”viktigere argumenter” – jobbe i oppoverbakke…