Møte E16, Hole og Ringerike, 28. januar 2014 Astrid Aass, Landbruksdirektør Øivind Holm, Miljøverndirektør.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Hvorfor det - hva snakker vi om?
Advertisements

Viktige transportutfordringer i Ringeriksregionen
Veiledning i gevinstrealisering ved innføring av elektronisk handel
Befolkningsundersøkelse – energimerking av boliger Juni 2011.
E16 Sandvika – Hønefoss Strategier og planer
Talentutvikling i klubbene Oppsummering fra gruppediskusjon med våre danske venner. De 3 viktigste områdene for ivaretakelse og utvikling av flere og bedre.
FAGUS Faglig utviklingssenter for grøntanleggssektoren.
BIOGASS – GÅRDSANLEGG LITE ELLER STORT ?
Matvaresikkerhet og jordvern
Flaskehals eller døråpner ? Trond Helleland 13/1-2009
LINK Ringerike 5. juni 2012 Stamvegutvalget. Ringerike og Jevnaker kan håndtere betydelig større vekst – og ønsker det.
Fremtidens matproduksjon
Kommunal- og samfunnsøkonomiske effekter av boligsosial politikk Husbanken 22. Juni 2011 Rolf Barlindhaug Norsk institutt for by- og regionforskning.
E16 Skaret - Hønefoss Gert Myhren - planleggingsansvarlig
KOMMUNEDELPLAN FOR E16 SKARET–HØNEFOSS Orientering om innsigelsen fra Jernbaneverket Lars Chr. Stendal, Jernbaneverket Regional plan- og utviklingsdirektør.
Noen erfaringer og betraktninger fra Modum kommune
Regionalt perspektiv på jernbane og knutepunktutvikling Regionrådet
Grønn framtid 1000 muligheter i landbruket Ett rekrutteringsprosjekt i regi av 4H Nordland Prosjektet er finansiert av Nordland fylkeskommune, Fylkesmannen.
Ny stortingsmelding om landbruk og mat
VEFSN KOMMUNE Landbruksseminar på Helgeland - Framtidsbonden i lokalmiljøet Fru Haugans Hotell, 1.-2-februar 2011.
Vi får Norge til å gro! Viktige landbrukspolitiske saker for vinteren Per Skorge.
Statistikk på 20 2 timer PSY-1002
Vedlegg 2 Fjorårets budsjettsprosess - alle komiteer ® (rev:2.0.58) Fjorårets budsjettsprosess - alle komiteer
Aina Tjosås, seniorrådgiver 28. oktober 2011
15. jul Kan norske arkitekter bli best i verden på universell utforming? NAL–akademiet Design og tilgjengelighet – universell utforming Geir Barvik.
Arealsamling Stavanger 21 – 22 september 2004 Kartfesting av kjerneområder for landbruk Erik Anders Aurbakken rådgiver.
Regional transportplan Agder
Fremtidens matproduksjon
1/9 Christian Steel Rådgiver, SABIMAs sekretariat Ny naturmangfoldlov – Blir det godt nok?
Informasjonsmøte Om utredning av Ringeriksbanen Råd til utredningsfasen.
Naturen er trua! Natur og Ungdom.
Utviklingsavdelinga KU i praksis - slik gjorde vi det Vurdering og sortering av innspill i arbeidet med arealdelen for Ål kommune Berit Heitmann.
Planer og pågående prosesser som har betydning for næringsutvikling 1 Kommuneplanens samfunnsdel Kommuneplanens arealdel ATP-plan Buskerudbyen.
Nasjonal handlingsplan for friluftsområder
Maridalen – gang-sykkelveg
Vegaøyan verdensarv - Vår enestående verdensarv, våre største utfordringer - Dette har vi lyst til å bli spesielt gode på.
Seminar Dagkirurgi i Norge 7 februar 2014: Finansieringsordninger som fremmer utvikling av dagkirurgi Tor Iversen.
Nytt dobbeltspor Oslo – Ski Follobanen
TRAFIKKSIKKERHETSTILTAK LANGS AVLASTNINGSVEI I BYGGEPERIODEN FOR FIREFELTS E6 - Sikring av myke trafikanter gjennom Steinsvingen.
Nasjonal strand- og kystsonekonferanse Fevik 2014 Færder nasjonalpark - Innledning - Hva vil vi med den marine delen? -Innspill til sentrale myndigheter.
Ringgatas forlengelse Åpent møte 20.mars 2014 Informasjon Spørsmål Synspunkter Høringsfrist 28.april 2014.
De 222 mest brukte ordene i det norske språket..
Vindkraft i Norge – I lys av sertifikatordningen med Sverige
RMP – kulturlandskapstiltak – nytt 2014 Kompetansesamling 1. september 2014 Hilde Marianne Lien Foto Ole Christian Torkildsen 1.
20 minutter Fremtidens boligutvikling - effektive kollektive knutepunkter – vi må bo tettere og høyre? Petter Eiken 19 mars 2015 Bedre byrom der mennesker.
Lier kommune Sykehus på Gullaug Hvordan vil Lier takle presset? Innledning til debatt Lampeland Ulla Nævestad, Ordfører.
FAKTA om kommunedelplanen som Nore og Uvdal, Sigdal og Rollag har utarbeida i en parallell prosess til verneprosessen for Trillemarka - Rollagsfjell Kommunedelplanen.
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Naturforvaltning i øvings- og skytefelt 165 Lov om vern av natur Bilde/figur (slett boksen før du setter inn bilde). Spillende tiur og to røy på leiklokalitet.
Forvaltningssamling UKL Trondheim 23. april 2014 Pål Morten Skollerud UKL’s betydning for utviklingen av Steinsletta.
Klimaskogprosjekt Mål for pilotfase: Høste erfaringer med blant annet klimaeffekt, miljøkriterier og gjennomføring før oppskalering og utvidet implementering.
FORUM FOR NATUR OG FRILUFTSLIV Innspill til planprogram Fylkesdelplan små vannkraftverk.
Naturmangfoldloven 1Interessekonflikter i skog Naturmangfoldloven.
Foto: Bjørn Erik Olsen Forskrift om konsekvensutredninger for tiltak etter sektorlover – Akvakulturloven Elisabeth Karlsen 10. mars 2015.
Landbruk og vernet vassdrag Gang- og sykkelvei, Sørvågen til Alsvåg.
Utvalgte kulturland- skap og Naturbase. Miljødirektoratet arbeider med en omlegging av datasettet «Helhetlige kulturlandskap» De Utvalgte kulturlandskapene.
Utkast til forskrift om tilskudd til tiltak i Utvalgte kulturlandskap og verdensarvområder – hvordan vil denne fungere hos oss? Arne Farup, rådgiver hos.
Evaluering av Utvalgte kulturlandskap i jordbruket
Statusoppdatering for planleggingsarbeid
E 134 Åmot-Vinjesvingen i Vinje kommune. Planprogram 23
Ordforklaringer til kapittel 1
Fylkesmannen i Nordland, landbruksavdelinga Aage Steen Holm, rådgiver
Dovrebanen gjennom Hamar – videre prosess kommunedelplan
For å forstå oss selv, henter vi svar fra blant annet naturvitenskap, religion og filosofi.
Tilknytningsplikt til offentlig avløp
Oppsummering 02.september 2016
Kommunedelplan for naturmangfold i Ski kommune
Landbrukets fagdag Leiejord og driveplikt
Styring av og samarbeid om de regionale tilskuddsordningene i jordbruksavtalen. Seminar for fylkeslederne i Norges Bondelag 26. – 27. august, Landbrukets.
Nasjonal ramme for vindkraft
Utskrift av presentasjonen:

Møte E16, Hole og Ringerike, 28. januar 2014 Astrid Aass, Landbruksdirektør Øivind Holm, Miljøverndirektør

Store natur- og jordbruksverdier i området Nordre Tyrifjord-området er etter Øyeren det viktigste innlandsområdet for trekk- og overvintrende vadefugler i NorgeNorge Stort og helhetlig meandrerende parti av Storelva med flere kroksjøer og flomdammer i ulike utviklingsstadier Noe er i dag vernet i henhold til Ramsar- konvensjonenRamsar- konvensjonen Store sammenhengende arealer dyrka mark av meget god kvalitet Nasjonalt viktig kulturlandskapsområde

Kan slike verdier bygges ned? Ja, men først etter en nøye avveining mot andre nasjonale verdier med høy samfunnsøkonomisk nytte Kunnskapsgrunnlaget i KU er bra for miljøverdier og jordbruk Naturreservater, utvalgte naturtyper, prioriterte arter, kritisk truete naturtyper og enkeltarter Jordbruks- og kulturlandskapsverdier

Er prosjektet samfunnsøkonomisk lønnsomt? CO2-utslipp øker Privatbilismen øker Antall ekspressbusser reduseres Nedbyggingen av dyrka jord øker Lav samfunnsøkonomisk nytte av 4-felt før naturverdier, kulturminner, jordbruksjord og kulturlandskap er tatt inn i regnestykket Samlet sett tvilsom samfunnsøkonomisk nytte av en 4-felts vei

Dersom 4-felt skal bygges uansett Liten forskjell på blå og grønn trase ut fra miljø Begge alternativer vil støte på en rekke naturverdier klassifisert som nasjonalt viktige Blå trasé blant de som bygger ned mest dyrka jord Grønn trasé bygger ned noe mindre jordbruksareal Tunnel (12 a,b) vil øke de prissatte kostnadene, men vil favorisere naturverdier, kulturlandskap og jordbruksjord

Konklusjon Fullt trøkk på Ringeriksbane i tråd med SD Opprusting av dagens to-felt over Røyse (0- alternativet) med tanke på framkommelighet og trafikksikkerhet Ringeriksbanen vil forhåpentlig kunne vise til helt andre, og klart positive, samfunnsøkonomiske regnestykker Dette vil ytterligere kunne redusere den samfunnsøkonomiske lønnsomheten av 4-felts motorvei nordover fra Kroksund