Muligheter for tilrettelegging Sosial- og helsedirektoratet Snart Student? Informasjon om høyere utdanning og funksjonsnedsettelse. September 2004. – men.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Strategi for et inkluderende læringsmiljø
Advertisements

Advokat Ann Helen Aarø ADVOKATFIRMAET HESTENES OG DRAMER & Co MNA
Ditt valg! Idrettsfag • Musikk, dans og drama Studiespesialisering
IK-Bygg på web: Formål IK-Bygg web skal bidra til å avdekke avvik i forhold til helse, miljø og sikkerhet. Det stilles strenge krav til hvilken forfatning.
Høgskolen i Sør-Trøndelag Evalueringen sett fra de evaluertes side.
Det digitale læringsmiljø – for alle?
Samfunnsutvikling, funksjonshemming, universell utforming og lovverk.
Politiske føringer Bolig, utdanning og arbeid Aktivitet og deltakelse
Høgskoler i Bergen Bergen er en by med småbyens sjarm og storbyens muligheter! Bergen har et fantastisk studentmiljø og et bredt utdanningstilbud. Bergen.
TETT PÅ DET DU TRENGER! 19 bachelorutdanninger, 15 masterstudier.
Vernepleiefaglig kompetansebehov
Høgskolen i Bergen Over 70 ulike studietilbud Yrkesrettede utdanninger til og med masternivå Utdanninger som er etterspurt i samfunnet.
Doble bachelorgrader – formelle krav og muligheter Beth Linde Studie- og forskningsseksjonen.
Utdanning eva magnus. Karin sa: Vi må jo jobbe litt ekstra (hørselshemmede), men det har vi jo gjort hele tida. For oss er det helt vanlig……..Jeg tror.
Videre utdanning? Mange muligheter……..
2003 Det utdanningsvitenskapelige fakultet Institutt for spesialpedagogikk Tilpasset og inkluderende opplæring i barnehage – Jorun Buli Holmberg 21. september.
Videreutdanning i supported employment Målrettet og systematisk oppfølging til arbeidsgiver og arbeidssøker Videreutdanningen tilbys av Høgskolen i.
ENTREPRENØRSKAP FOR LÆRERE OG SKOLELEDERE Videreutdanning 30 studiepoeng Entreprenørskap i skolen Entreprenørskap er et utdanningsmål og en opplæringsstrategi.
Likeverd og tilgjengelighet Om ny diskriminerings- og tilgjengelighetslov Statssekretær Kjell Erik Øie Innlegg for UMB/NTNU, 30. oktober 2007.
Studietilbudet til Høgskolen i Østfold
Presentasjon av Høgskolen i Østfold
Videreutdanning i PPT Videreutdanning for ansatte Lederutdanning.
SØKNAD OM OPPTAK TIL UNIVERSITET OG HØGSKOLER
Deltasenteret Foto: Einar M. Aslaksen
Veien videre etter ungdomsskolen
Ny handlingsplan for økt tilgjengelighet i Presentasjon - Soria Moria erklæringen - Statsbudsjettet for 2007.
Ny diskriminerings – og tilgjengelighetslov
Universell utforming fra ide til realitet Husbankens jubileumskonferanse Førde 3.oktober 2006 Seniorarkitekt Eli Holmefjord Clarke.
Valgfagsnettverket Et samarbeid om valgemner i Informasjonsteknologi for lærere Presentert på NKUL Monica Johannesen & Leikny Øgrim Høgskolen i.
Agenda Råd om/prosedyre for utenlandsopphold sett fra PuP (Bjørn Andersen) Råd om/prosedyre for utenlandsopphold sett fra instituttene Råd om/prosedyre.
Bakgrunn, mandat, oppgaver Oppstartsmøte Universitetsdirektør Tor A, Aagedal Råd for samarbeid med arbeidslivet.
Folkehelse og universell utforming
1 Kvalitetssikring av Tres og Y-vei - Momenter fra arbeidsgruppe i NRT.
Høgskolen i Bergen’s arbeid for læring og deltakelse av språklige minoriteter i barnehager og skoler Innlegg ved førstelektor Ida M. Knudsen på Fylkesmannens.
Synliggjøring og kvalitetssikring av UH-bibliotekene i ny mål-struktur og ved budsjett-rapportering til departementet Stabsdirektør Hans Martin Fagerli,
Diskriminerings- og tilgjengelighetsloven Studieadministrativt forum Kongsberg 23. januar 2009 Kortfattet papirnotat om diskriminerings- og tilgjengelighetsloven.
Universell utforming i offentlige anskaffelser
Endring i forskrift til opplæringsloven 30. september 2014
1 Praksis i ingeniørutdanningen, NRT okt 2007 NITOs syn på praksis Bjørn Olsen, fagsjef Pål Espen Bondestad, leder NITO Studentene.
Høgskoler i Bergen. Høgskolen i Bergen Gir deg en utdanning som..er etterspurt i samfunnet Tilbyr utdanninger med..nærhet til arbeids- og..næringsliv.
Informasjon om søknad til videregående opplæring Torsdag 13.september 2012 Nina Hågensen Venås rådgiver Mail: Informasjon.
Valg av fag til Vg3 Foreldremøte Oslo kommune
Valg av programområde og fag til Vg2
Universell utforming Fagsjef Toril Laberg Fagpolitisk konferanse
Rekruttering til lærerutdanningene Akademisk kvalitet Profesjonskvalitet.
Opptak til høyere utdanning
Steinar Hafto Myre 23. januar 2007 VALPRAKS PRAKSISORDNINGEN I PRAKSIS En gjennomgang av –Opplegget –Frister –Informasjonskilder.
En gjennomgang av Opplegget Frister Informasjonskilder
1 Rådet for studenter med funksjonshemming Opprettet
Idrettsfag Foreldremøte Oslo kommune Utdanningsetaten Persbråten videregående skole.
Rådet for Offentlige Fagskoler Bernt R. Almedal
Utdanningsplaner og valg av valgkurs. Prosjekt IT-støtte bachelorreform Velge valgkurs på nett Individuelle utdanningsplaner på nett – Implementeres i.
Gro Maastad, studieveileder
Praksisundervisning i helsefagutdanningene Aktivitetskrav for praksisplasser Utdanningsseminar
VALPRAKS PRAKSISORDNINGEN En gjennomgang av –Opplegget –Frister –Informasjonskilder.
Idrettsfag. VG1VG2VG3 12 timer per uke felles programfag/ valgfrie programfag (idrettsfag) 17 timer per uke felles programfag/ valgfrie programfag (idrettsfag)
Valg av programområde og fag til Vg2 Et viktig valg for tiden din her på Nadderud, og for veien videre.
Driftsstudium i Oslo? 9. mars Driftsstudium i Oslo? HiST utfordres stadig av sin eier, Kunnskapsdepartementet, på en mulig økning av antall studieplasser.
1 Kvalifikasjonsrammeverk og terminologi Universitetenes felles samrådsseminar om implementering av kvalifikasjonsrammeverket NTNU 16. juni 2009 Eirik.
Ressurser og læringsmiljø innen læringsmiljøutvalgets arbeids- og ansvarsområde v/Oddrun Bollingmo Fellesmøte SKU/LMU/ledelsen
Velkommen. Agenda Velkommen og presentasjonsrunde Mandat LMU og SKU, ved Kari Kort gjennomgang Hva skiller utvalgene/ hvor er fellesnevnerne? Drøfting.
Kunnskapsdepartementet Norsk mal: Startside Alternativ 4 Kunnskapsdepartementet LMU-forum 2016 Tromsø 20.oktober Bodil Marie Olsen.
Etter vgs - ka(rriere) da? Info om høyere utdanning
Gjennomføring av tilsynet
Etter vgs - ka(rriere) da? Info om høyere utdanning
Lover og forskrifter Kort introduksjon til modulen.
Førstelektorprogram ved UiT
Lover og forskrifter Kort introduksjon til modulen.
Lover og forskrifter Kort introduksjon til modulen.
Studentens rettigheter - institusjonens plikter
Utskrift av presentasjonen:

Muligheter for tilrettelegging Sosial- og helsedirektoratet Snart Student? Informasjon om høyere utdanning og funksjonsnedsettelse. September – men er like aktuell i dag. Kan bestilles på nettet eller lastes ned som pdf-fil, 30 sider. Den er oversiktlig. Fra bruker til borger (NOU 2001:22). Tilstandsrapport over funksjonshemmedes barrierer på ulike samfunnsområder. Oppfølger: Full deltakelse for alle? Del 2. Sist oppdatert Politiske mål og føringer: Endringer i lovverket Kvalitetsreformen. Regel om at institusjonene skal ha et læringsmiljøutvalg og at arbeidstilsynet skal føre tilsyn med at kravene i regelen overholdes. Læringsmiljøutvalge t har utarbeidet plan for tilrettelegging for funksjonshemmede studenter. Universell utforming Lov om utdanningsstøtte I lovteksten er tatt inn at utdanningsstøtteordningens formål er å bidra til like muligheter til utdanning uavhengig av geografiske forhold, alder, kjønn, funksjonsdyktighet, økonomiske og sosiale forhold.

Muligheter for tilrettelegging Lov om universiteter og høgskoler § 4-3 punkt 5: Institusjonen skal, så langt det er mulig og rimelig, legge studiesituasjonen til rette for studenter med særskilte behov. Tilretteleggingen må ikke føre til en reduksjon av de faglige krav som stilles ved det enkelte studium.

Muligheter for tilrettelegging Faglige krav er hjemlet i forskrift til rammeplan og sier hva studenten må ha gjennomført og bestått for å få vitnemål. Det er viktig å merke seg at alle helse- og sosialfagutdanningene og lærerutdanningene har både teori og praksis som del av obligatoriske studier.

Muligheter for tilrettelegging Studier som kan gjennomføres selv om en bruker krykker eller rullestol: Sosionomutdanning (sosialt arbeid) Ergoterapeututdanning Lærerutdanning Bioingeniørutdanning Ingeniørutdanning Økonomisk og administrativ utdanning

Muligheter for tilrettelegging En bør ha fysisk styrke for å gjennomføre følgende studier: Sykepleierutdanning Vernepleierutdanning Fysioterapeututdanning Førskolelærerutdanning Radiografutdanning

Muligheter for tilrettelegging Svaksynt/blind – tunghørt/døv Kommunikasjon er sentral i alle studiene og utøvelsen av yrkene. Men det er også gode hjelpemidler. Her må en vurdere anvendelsen av hjelpemidler i forhold til yrkesutøvelsen. F.eks FM-anlegg kan være hensiktsmessig i en undervisningssituasjon, men ikke i en pleiesituasjon.

Muligheter for tilrettelegging Opptaket Kan søke om spesiell vurdering dersom en mener at vitnemålet ikke viser ”riktige” karakterer. Søknadsfrist: 1. mars Søknad til Samordna Opptak som vurderer om en er kvalifisert for opptak. Det er den enkelte institusjon som evt gir studietilbud. Betingelse: Søkers poengsum må ikke være lavere enn 3 poeng under studiets poengsum ved forrige opptak.

Muligheter for tilrettelegging Lov om universiteter og høgskoler § 4-3 punkt 2 g: Styret har ansvar for […] at lokaler, adkomstveier sanitæranlegg og tekniske innretninger er utformet på en slik måte at funksjonshemmede kan studere ved institusjonen. Krav om universell utforming.

Muligheter for tilrettelegging Annen tilrettelegging Pedagogisk tilrettelegging Hjelpemidler Tilrettelegging kan gå så langt som ”det er mulig og rimelig” og ”må ikke føre til en reduksjon av de faglige krav som stilles ved det enkelte studium”