HeH - litt bakgrunn og prinsipper for styring Kommunestyrets eierdag 8. Februar 2012.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Beste selskapsform ? Hva skal vi velge.
Advertisements

Se: Styrets ansvar Se: Holt.
Forelesninger i selskapsrett, NMBU vår 2014
Forelesninger i selskapsrett, NMBU vår 2014
Personlig og upersonlig boplikt
OFFENTLIG BREDBÅND I MIDTRE VESTFOLD ET SAMARBEIDSPROSJEKT Tema: ORGANISERING.
Eierskapskontroll NKRFs kontrollutvalgskonferanse 2009
Folketrygdfondet Finanskomiteen 6. mars Program  Folketrygdfondets rolle og mandat  Aksjer og eierskap  Renter og obligasjonsmarkedet  Utfordringer.
Furutangen Aktivitetssenter AS
Forelesninger i selskapsrett, UMB vår 2013
§ 8-1. Hva som kan deles ut som utbytte
Skattlegging av aksjeselskaper og aksjonærer JUS5980
Hamar Energi Holding AS
”Obligasjonssaken” – orientering til formannskapet
Styrevervregisteret FFF Bodø 26. mai 2010 Linda K. Storjord Formannskapssekretær.
Eierskap og eierstyring Det brede eierskapet. Samhandlings- og kommunikasjonslinjer mellom eierorgan og kommunestyre. NKRFs Kontrollutvalgskonferanse 5.
JUS 102 Forelesning 4. mai 2010.
Folketrygdfondets bidrag til næringslivet – eierskapsutøvelse og kapital DNB 27. januar 2014 Olaug Svarva 1.
Corporate Finance Dividende. Dividendebeslutninger • Aksjeselskaper betaler vanligvis ut en del av det årlige overskuddet til sine aksjonærer. • Generalforsamlingen.
Selskapsrett forelesning pkt H12
Kursdag 5 Ryk og Reis Franchising.
Kommunale foretak, hva og hvorfor?
Module 2: Fundamentals of Corporate Investment Decisions
Module 8: Company Dividend Policy
Seminar om rundskriv F Forvaltning av statlig eierskap
Etablering av aksjeselskap (AS)
Eierskapsmeldingen Byrådets melding om eierskap i kommunens virksomheter Finansbyråd Henning Warloe 4. mai 2005.
Bakgrunn, mandat, oppgaver Oppstartsmøte Universitetsdirektør Tor A, Aagedal Råd for samarbeid med arbeidslivet.
Hamar kommunes eierskap i selskaper og foretak Folkevalgtopplæring 23
Smarison AS. Smarison AS er et hotell med aksjekapital på som oppnår kravet til å starte et aksjeselskap. Samarbeider med Radisson Blue hoteller.
advokat Orwall Andersen Advokatfirma Orwall & Co
Presentasjon for SPAREBANKENES FAGDAG Bergen, 28. oktober 2005 God eierstyring og selskapsledelse – på norsk Ludvik Sandnes Adm.direktør.
Og.
JUS102 Advokat Lars Baklund.
Juridiske hensyn ved selskapsetablering
Da debatten kom til Drammen Hamar 7. januar 2015: Biblioteket tar den lokale debatten. Monica Nyhus, Biblioteksjef Drammen bibliotek.
Skattlegging av aksjeselskap og aksjonærer
§ 8-1. Hva kan utdeles som utbytte
Verdiskaping gjennom mangfold Statssekretær Oluf Ulseth (H) Oslo, 6. november 2002.
Forelesninger i selskapsrett Disposisjonen pkt studieår, vår 2013 Professor dr. juris Beate Sjåfjell Det juridiske fakultet i Oslo
15. Utdelinger Reglene om selskapsdeltakernes rett til selskapsformuen i aksjeselskaper og ansvarlige selskaper.
13. Særlig om vedtektene og aksjonæravtaler i aksjeselskaper
JUS102 Advokat Lars Baklund. AS/ASA – Generalforsamlingen Asl og asal kapittel 5 Selskapets øverste myndighet jf. asl § 5-1 Alle aksjonærer har møterett.
JUS102 Advokat Lars Baklund. Ansvarlig selskap (ANS) og selskap med delt ansvar (DA) Minst to deltagere i ANS og DA, sel. § 1-1 Ubegrenset personlig ansvar.
Kriseemisjoner Advokat Baard Bale og advokat Stig Berge
Representantskapets møte 26. mai 2010 Praktisk arbeid med samfunnsansvar 1.Kontinuerlig forbedring 2.Forbedring skjer gjennom dialog KLP inviterer til.
Kapittel 4: Del 2 Formelle krav til etableringen Entreprenørskap og bedriftsutvikling 1. Lærer: Roar Bjerkeli.
Thomas Angells ( ) testamente Trondheim bys mest gullkantede gavebrev gjennom alle tider Testamenterte hele sin formue til de fattige, forvaltet.
Hamar Energi Holding AS Folkevalgtopplæring – Hamar Rådhus.
EIERSKAP Behov og muligheter for politisk styring av selskaper og samarbeid i kommunene Bent Aslak Brandtzæg, Terje Kili og Ailin.
1 Erstatningsansvar aksjeloven § 17-1, jf. § 17-3 og § 17-6 Individuelt ansvar (kollegialt organ med individuelt ansvar) Forutsetninger – Ansvarsgrunnlag.
Styrearbeid Tromsø 29. september. Vi som er her Innlogg.
Kredittinstitusjoner i krise Sjur Swensen Ellingsæter, stipendiat ved Institutt for privatrett.
Eierstyring Sigdal kommunestyre 16. – 17. januar 2012.
Presentasjon for Styreakademiet Oslo, 10. februar 2005 God eierstyring og selskapsledelse – på norsk maner Ludvik Sandnes Adm.direktør.
KS Folkevalgtprogram Kommunale og interkommunale selskaper Kurt Orre.
Valgkomitèens nøtt; riktig styreprofil. Anne Kathrine Slungård Markedsdirektør Entra Eiendom Leder Bedriftsforsamling og valgkomitè Statoil.
Medlemskapital og tilleggsandelsinnskudd
EIERSKAP politisk styring av selskaper og samarbeid i kommunene
Ekstraordinær generalforsamling
Dosent Ingun Sletnes Presentasjon 8 Delegasjon 29. januar 2015.
Eierstyring og selskapsledelse Folkevalgtopplæring Stavanger kommune 17. oktober 2012 ved adv. Vibeke Resch-Knudsen.
Fartøyvernets ABC 2017 Organisering og organisasjonsarbeid
Gjennomgang av fakultetsoppgave 20. november 2017
EIERSKAP politisk styring av selskaper og samarbeid i kommunene
Universitetslektor Lars Baklund
Faktum Virksomhet AS er et selskap som selger nettbasert tjenester og har virksomhet i en rekke EØS land. Styret i Virksomhet AS har fått melding om at.
§ 8-1. Hva kan utdeles som utbytte
Kapittel 2: Investeringsanalyse
Gjennomgang av fakultetsoppgave 10. mai 2019
Utskrift av presentasjonen:

HeH - litt bakgrunn og prinsipper for styring Kommunestyrets eierdag 8. Februar 2012

Hvorfor eget selskap I Skattemessige forhold innebar at det var hensiktsmessig å etablere et selskap som direkte eiere i Eidsiva. Det ville da bli gitt skattelempe – utsettelse med innløsning av skatteforpliktelsen. (Ble gitt) Skatteforpliktelse kan bare finne sted om kommunen selger aksjer i Eidsiva.

Hvorfor eget selskap II Dersom man velger å legge kommunens aksjer inn i kommunen og senere finner at man ønsker å etablere et selskap til å forvalte aksjene, vil det oppstå skatteplikt om ikke den disposisjonen er en del av en omstrukturering av energiforsyningen. Dessuten gjorde eget selskap det mulig å fremskaffe ny kapital om det ble nødvendig – HeH kunne låne opp – HeH kunne innhente ny egenkapital fra andre – det var lagt grunnlag for dette ved måten man satte sammen egenkapitalen. Alt ligger fortsatt til rette for å kunne hente inn egenkapital fra andre Formannskapet har vedtatt at dette ikke skal skje nå.

God eierstyring og selskapsledelse. Vedtatt at dette skulle etableres allerede før man formelt hadde ervervet aksjene i Eidsiva Vedtatt i kommunestyret i Hamar kommune ønsker å delta i etableringen av et kompetansefond for etableringen av innlandsuniversitet. Hamar kommune forutsetter at kommunestyret får vedtekter, strategier m.v. for fondet til godkjenning som egen sak.

God eierstyring og selskapsledelse. Selskapets virksomhet HEHs forhold til aksjonæren og samfunnet. Generalforsamlingen Styret Daglig ledelse Revisjon Selskapskapitalen Informasjon og utbyttepolitikk Styrking av eierandel i EeH og samarbeid med øvrige aksjonærer i EeH

Selskapskapitalen Egenkapitalen i selskapet skal være tilpasset HEHs målsetninger, strategi og risikoprofil. Aksjeloven oppstiller krav til forsvarlig egenkapital og handleplikt ved tap av egenkapital. Dersom det akkumuleres egenkapital i selskapet som er større enn hva som vurderes som forretningsmessig nødvendig skal kapitalen tilføres aksjeeieren (e) så langt det ikke er nødvendig å holde kapitalen tilbake i selskapet på grunn av selskapets forpliktelser. Emisjonsfullmakter skal begrenses til ett formål og med et definert tidsrom som ikke skal være lenger enn til neste ordinære generalforsamling.

Informasjon og utbyttepolitikk Innformasjon Styret og daglig leder skal gi kommunens ledelse, formannskap og kommunestyret korrekt, tydelig, relevant og tidsriktig informasjon om HEH og, så langt som mulig, om EeH. Utbyttepolitikk HEH skal utbetale utbytte til Hamar kommune som samsvarer med de utbetalinger som tilflyter selskapet fra EeH og annen plassering av selskapets kapital. Dog skal selskapet til enhver tid ha likviditet og kapital som er nødvendig for å oppfylle kommunestyrets vedtak og de målsettinger og strategier generalforsamlingen har vedtatt.

Styrking av eierandel i EeH og samarbeid med øvrige aksjonærer i EeH Fusjonsavtalene gir åpning for at Hamar kommune kan øke sin eierandel i EeH. Hamar kommune og HEH anser det som sentralt at man opprettholder og styrker eierandelen i selskapet. – I forbindelse med fusjonen vedtok k-styret at man minst skulle opprettholde sin relative andel av aksjekapitalen i EeH. HEH skal arbeide for å etablere samarbeidsrelasjoner med andre aksjonærer i EeH slik at HEH til enhver tid inngår i en eiergruppering som har kontroll over 33,4% av aksjekapitalen i EeH. De samarbeidsrelasjonene som inngås skal synliggjøres i forhold til øvrige aksjonærer i EeH. (Lyktes ikke helt og holdent) På kort sikt er det viktig at man sammen med de tidligere eierne i HrE A/S opprettholder 33,4% av kapitalen i EeH. (Lyktes i noen år)