Pål Nystuen, forsker / psykolog

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Arbeid Trygd Bistans Attføring Trygdekontorprogrammet
Advertisements

Landskonferanse LEVE Lillehammer 28. mai 2005
Markedsføring, rekruttering og lojalitet
”Når livet setter seg i kroppen…” Livsstyrketrening som en del av Arbeidsrettet rehabilitering Liv Haugli ASVL 5 feb.08.
Har vi bruk for (helseutdannete) psykologer i organisasjoner?
Et sjeldent kurs for mennesker med en sjelden sykdom
Masteroppgave Masteroppgave i helsevitenskap UIS nov 2012
Hva er psykisk utviklingshemming?
Prosjektet ”Løsninger i arbeid”
- Et samtaleverktøy for styrking av sosial og emosjonell kompetanse
Psykiske utfordringer ved MS
Arbeid og psykisk helse Informasjonssatsing 2010/11.
Fysisk aktivitet og helse
Veiledning av elever / lærlinger
ASVL Fagkonferanse Hotell Bristol Oslo 20. – 21. oktober 2010 Læringsrommet – individuell kompetanseutvikling gjennom nettstudier og støtte i lokal attføringsbedrift.
Forebyggende arbeid satt i system
N orges mest framtidsrettede fagskole, der fagmiljøene møtes og kompetanse utvikles SAMHANDLIGSREFORMEN Pål Storå avd.leder helsefag fagskolen.gjovik.no.
NY IA-AVTALE MED FOKUS PÅ NÆRVÆR
Prosjekt Skadestatistikk - Bakgrunn Møte i referansegruppen 17. september 2004.
HVORDAN MØTE MENNESKER MED SAMTIDIG RUS- OG PSYKISKE LIDELSER 21.September 2011 Lars Linderoth Overlege Rehabiliteringspoliklinikken Bærum DPS.
Konfliktforståelse En konflikt eksisterer når 2 eller flere parter i et gjensidig avhengighetsforhold oppfatter at deres handlinger eller hensikter er.
Omstilling uten nedbemanning
Mestring og forebygging av depresjon
LAR samhandling kommune og spesialisthelsetjeneste
Prosjekt ”Mestring av hverdagen” Utvikling av aktivitetstilbud tilpasset personer med nevrologiske skader eller sykdommer.
Hvordan gi profesjonell kollegastøtte
Aktivitet på Mestringssenteret
Friskere for LIVET! Hyggelig atmosfære Individuell samtale
Tiltak for å redusere sykefraværet
Dette er Raskere tilbake
Veksthuset Molde. Veksthuset Molde Veksthuset Molde.
Kampen om de kloke hodene -og jobben med å få dem ut til næringen…
Kvalifiseringsprogrammet Hva er det som virker?
Sammenlikning av resultater på tvers av tjenester (utvalgte skalaspørsmål) Innbyggerundersøkelsen 2013 Prosjektnummer TNS /
Landsorganisasjonen i Norge Et mer inkluderende arbeidsliv: Det skal være godt å jobbe Inkluderende arbeidsliv.
Utestengning - den største trusselen mot menneskers helse Russeminar – Komité for helse og sosial 22. januar 2008 Anne Loennechen Leder Strax-huset, Bergen.
Mestring og forebygging av depresjon
Forebyggende arbeid satt i system. De fleste eldre er friske, men de fleste syke er eldre.
HÅNDTERING AV SYKEMELDTE
Den vanskelige samtalen Rusforum i Nord-Østerdal
Informasjon til skolens ansatte om skoleprogrammet VIP
Forsker Anne Inga Hilsen, AFI
Folkehelseinstituttet Hege Bøen november 2008 Hvem er brukere av eldresentrene ? En sammenligning av hjemmeboende over 65 år som er brukere av eldresentrene.
Pårørendes forhold til tvangslidelse.
Bamble Kommune, STHF, og NAV 2009 – 2010 Satt i drift Fokus på det som virker.
1 Jobb og omsorgsklemma for gamle foreldre Heidi Gautun Forskningsstiftelsen Fafo.
Møte med det norske arbeidsmarkedet.
Psykologer i kommunene
Monika S. Luktvasslimo 12. desember 2013
Aust-Agder fylkeskommune Tannhelsetjenesten Bergen april 2008 ”Den gode tannklinikken” Tanker om organisering av tannhelse- tjenesten, i dag og.
Hilde Holen / Svein Liane sept -07
Lek og Læring i barnehagen
Omsorgsplan 2015 – Hva kan Fylkesmannen bistå kommunene med? Møte med helse- og omsorgsnettverk Selbu – 4.mars 2009 Fylkeslege Jan Vaage.
Et inspirerende foreldreveilednings- kurs
Oslo kommune Helse- og velferdsetaten Kristin Sofie Waldum Helsesøsterkongress Effektiviseringsnettverk helsestasjons- og skolehelsetjenesten.
KONFLIKTER ER EN NATURLIG SIDE VED MENNESKELIG KONTAKT
Samhandlingsreformen
Bamble Kommune, STHF, og NAV 2009 – 2010 Satt i drift Fokus på det som virker.
Stress og mestring Hysnes Helsefort.
Definisjon av ulike HMS-begreper
Kommunenes fremtidige behov for medisinsk kompetanse. Rune Hallingstad Fagleder Helse og velferdsavdelingen.
Helse Sør-Øst RHF Gode og likeverdige helsetjenester til alle som trenger det, når de trenger det, uavhengig av alder, bosted, etnisk bakgrunn, kjønn og.
Råd til arbeidsgivere. Psykiske helseproblemer – ofte årsak til sykefravær Halvparten av oss får psykiske helseproblemer i løpet av livet Angst og depresjoner.
Vi gir mennesker muligheter Arbeid og helse – et tettere samvirke Strategi for Helsedirektoratets og Arbeids- og velferdsdirektoratets felles innsats for.
| Workshop om samhandlingsstatistikk - SSB og Helsedirektoratet | 1 Samhandlingsreform og to nye lover: Behov for ny kunnskap.
1 ANGST OG DEPRESJON BLANDT ELDRE I DEN GENERELLE BEFOLKNING. Fjernundervisning alderspsykiatri Overlege Eystein Stordal.
PSYKISK HELSEARBEID OG RUSOMSORG SØVNKURS
Mimmi Kvisvik Frokostmøte
Innspillskonferanse folkehelsemeldingen
Invitasjon til Helt sjef!
Utskrift av presentasjonen:

www.angelfire.com/folk/losning.html Pål Nystuen, forsker / psykolog Sosialtjenesteforskning Sosial- og helsedirektoratet e-post: pal.nystuen@shdir.no www.angelfire.com/folk/losning.html

”Sentrale trekk i dagens arbeidsliv” ”En ny måte å bli gal på!” Trond Øgrim ”Det er aldri for sent å få et lykkelig arbeidsliv!” Ben Furman ”Underorganisering” Lars Andersen

Spørsmål til dere: Hva er sentrale trekk i dagens arbeidsliv? 04.04.2017 Spørsmål til dere: Hva er sentrale trekk i dagens arbeidsliv? Diskutér to & to i noen minutter Her kan du bruke svarene til å demonstrere vår hang til å dyrke problemer, prøv å lag motsvarende mål!

Ting jeg tenkte på; Manglende meningsinnhold Liten kontroll – avmaktsfølelse Grenseløshet mellom jobb & fritid Uoversiktlige tilbud Trenger å kunne kjenne etter i magen hva man vil bruke arbeidslivet til

04.04.2017 Verdens helseorganisasjons (WHO) områder for å styrke psykisk helse i arbeidslivet: øke arbeidsgivernes oppmerksomhet for temaet mental helse identifisering av felles mål og positive aspekter ved arbeidsprosessen (fremme arbeidsglede) skape balanse mellom krav og ferdigheter trening i sosiale ferdigheter utvikle det psykososiale klimaet på arbeidsplassen tilbud om konsultasjon/samtaler kompetanseutvikling/etterutdanning tidlige rehabiliteringsstrategier Verdens helseorganisasjon har anslått mentale lidelser til å stå for 8% av verdens totale sykdomsbelastning. Denne andelen anslås til å øke til 15% innen 2020. Dette er bakgrunnen for at Gro H har lansert en kampanje i regi av WHO der mental helse står på programmet.

04.04.2017 Noen tall (1997 og 1998) Over 50000 arbeidstakere sykmeldt over 16 dager på grunn av psykiske problemer hvert år Utgjør ca 17% av alle sykmeldingstilfeller Bruker 31,5% av sykmeldingsdagene 62,3% kvinner og 37,7% menn Forekomsten øker med alderen ”De vanlige” typer problemer forekommer hyppigst Fra 1994 til 1999 er antall fraværsdager for denne gruppen nesten doblet, fra 2 til 3,9 millioner dager Vi har sett på RTV’s tall over sykmeldte for 1997 og 1998. Dette omfatter nesten alt fravær over 14 kalenderdager.

Sykefravær på grunn av psykiske problemer fordelt på diagnoser: 04.04.2017 Sykefravær på grunn av psykiske problemer fordelt på diagnoser: Fordelingen av de ulike diagnosekategoriene viser at ulike depressive tilstander utgjør hele 65%. Alkohol og annen avhengighet utgjør beskjedne 3%, noe som er lite når man tenker på det systemet som er etablert på akkurat dette området (AKAN). De mer dramatiske typer symptomer forekommer også relativt sjeldent, selv om det kan være noe under-rapportering på grunn av stigmatiseringen som forbindes med denne typen symptomer. Krise- og lifsfaseproblematikk utgjør 10%.

Forløpet i sykefraværsperioden 04.04.2017 Forløpet i sykefraværsperioden Som ventet er det en klar tendens til at de alvorligere typene kommer dårligst ut når det gjelder tilbakeføring i løpet av sykmeldingsperioden. Litt mer overraskende er det å se at angstlidelser kommer like dårlig ut som alkohol- og stoffgruppen. Krisereaksjonene har et forløp som ligner på f.eks rygglidelser der de fleste (88,7% vs 85% for rygg) er tilbake etter et halvt år.

Veien videre? Løsninger i arbeid

Sandman-utvalget skriver; Sitat, side 15: "De siste årene har økningen i sykefraværet omfattet alle typer diagnoser, men den prosentvise økningen har vært størst for sykefravær knyttet til psykiske lidelser. Også når det gjelder tilgangen til uførepensjon har det vært en sterk vekst i stønadsmottakere med psykiske lidelser. Mange av de sykefraværstiltakene som har vært satt i gang de senere år har vært rettet mot personer med muskel- og skjelettlidelser. Dette gjelder særlig innenfor forsøksvirksomhet. I årene framover vil det være behov for å finne fram til særskilte tiltak for personer med psykiske lidelser." Side 22: "Utvalget anbefaler at det settes i gang et samarbeid mellom ulike fagmiljøer for å utarbeide et helhetlig opplegg for vurdering av funksjon i forhold til arbeid.”

Løsninger i arbeid Oppgave LØFT Tidlig løsningsrettet oppfølging for sykmeldte arbeidstakere med psykiske problemer og/eller muskel- skjelettlidelser

Vi følger opp med telefon Sykmeldte med psykiske problemer og/eller muskel skjellet lidelser i Oslo Telefon Bare tilbud i brev Opptak til prosjektet, økt informasjon om reaksjoner på tilbudet

Reaksjoner fra de vi kontakter Svarprosent: 66

Positiv – nøytral- negativ Svarprosent: 58,5

Hvilke virkninger har tilbudene om løsnings- rettede samtaler og/eller veien-videre-kurs? Brev fra trygdekontoret til sykmeldte der Trygdekontoret gir tilbud om å være med i prosjektet Halvparten av de som ønsker det får tilbud om oppfølging ved ”veien-videre-kurs” eller samtaler 50% sjanse til å være med

Virker tiltakene i prosjektet? 6-10 uker 26 uker: Spørreskjema Sykmeldte med psykiske problemer og/eller muskel- skjellet- lidelser som ønsker individuelle samtaler eller kurs Kontroll Tiltak Sykefravær, livskvalitet, kostnader, bruk av tjenester, tilfredshet Rocket scientist

Veien-videre-kurs: fellessamlinger Introduksjon og bli kjent Kvalitetssykemelding. Hvordan lage gode hverdager, Gleden over de små tingene, Gi deg selv en kvalitetssykemelding Selvfølelse. Om å være aktør i eget liv, Hvordan bidra selv til egen selvfølelse Kommunikasjon. Tørre å være synlig, Å sette grenser for seg selv  Kommunikasjon og konflikthåndtering. Å løse vanskelige konflikter, Møtet med andre i en fastlåst situasjon Vanskelige valg. Ønsker og drømmer som utgangspunkt for valg, Trygghet og angst i valgsituasjoner, Hvordan komme ut av ambivalens Stressmestring. Hva er stress, Hvordan håndtere stress Avslutning

Spørsmål til dere: Hvordan skal samfunnet møte økningen i sykefravær? 04.04.2017 Spørsmål til dere: Hvordan skal samfunnet møte økningen i sykefravær? Hvem skal gjøre hva, når, sammen med hvem? Hva er hjelpernes rolle? Hva syns dere om tiltakene prosjektet prøver ut? Diskutér to & to i noen minutter

Hva kan vi jobbe med i Norge? 04.04.2017 Hva kan vi jobbe med i Norge? Forenkle og samordne hjelpesystemene Prioritere tidlig oppfølging og forebygging Vektlegge kontakten med bedriften Tilpasse arbeidssituasjonen Tilby reelle arbeidssituasjoner for tilbakeføring Vektlegge mestring, funksjon og løsninger Utvikle arbeidsglede

Hva med framtida & behandling / oppfølging? Klientsentrert, informert & utfallsstyrt behandling (Miller, Duncan & Hubble) Fra ekspertråd til informerte valg Prioritere ressurser til det vi vet virker

Prozac