Arealsamling Stavanger 21 – 22 september 2004 Kartfesting av kjerneområder for landbruk Erik Anders Aurbakken rådgiver.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Hvorfor produsere mat i Norge?
Advertisements

AREALIS : Samarbeid for enklere tilgang til areal-, plan- og miljøinformasjon Arvid Lillethun Statens kartverk.
NIJOS Norsk institutt for jord- og skogkartlegging
Spredt utbygging på jordbruksarealer
Oppstart planprosess Høring av planprogram Vindmølle – Lars Hoem, Rye Informasjonsmøte Rye Bedehus Eirik Lind.
Kommunens engasjement og kommuneplanen
Vernekategoriene Nasjonalpark Landskapsvernområde Naturreservat
Kommunene – en viktig landbrukspolitisk aktør Landbruksdirektør Leif Løhaugen.
Sverre Nesvåg Forskningsleder
Nordisk GIS – konferanse 2003 Lillestrøm GisLink – kart og fagdata på nett Et samarbeidsprosjekt mellom Fylkesmannen i Møre og Romsdal og Fylkesmannen.
Ved Ola T. Heggem Statssekretær Landbruks- og matdepartementet Jordvern og arealpolitikken.
Samspill mellom de nye plantypene
FYLKESMANNEN I HEDMARK
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Ny stortingsmelding om landbruk og mat
Foreløpig uttalelse fra Norges Bondelag Stortingets næringskomité 6. Januar 2012 Landbruks- og matpolitikken Meld. St. 9 ( ) Velkommen til bords.
Nettverk for miljølære Et samarbeid mellom skoler, forskning og forvaltning En moderende møteplass for å praktisere miljøundervisning i eget lokalmiljø.
NIJOS – DMK - Ortofoto. Kunnskap for bærekraftig bruk av naturressurser Norsk institutt for jord- og skogkartlegging Foto: Anne Elgersma.
Overgang fra DMK til kontinuerlig ajourhold av AR5
Forvaltning av Forollhogna. Den grønne nasjonalparken Stort, sammenhengende, og i det vesentlige urørt fjellområde. Plante- og dyreliv. Villrein. Kulturminner.
Statens landbruksforvaltning Norwegian Agricultural Authority Åpning på arealsamlingen for Fylkesmennenes Landbruksavdelinger 21.september 2004 Adm. direktør.
Hvordan tidlig påvirkning gir gjennomslag i planprosesser Arealsamling Stavanger 22 september 2004 Erik Plathe Asplan Viak Sør AS.
Forvaltning og skjøtsel av kulturlandskapet
TEMPORAL GIS, 16. – 17. oktober problemstillinger: Tilstandsovervåking og resultatkontroll i jordbrukets kulturlandskap (3Q): Digitalt markslagskart.
Utviklingsavdelinga KU i praksis - slik gjorde vi det Vurdering og sortering av innspill i arbeidet med arealdelen for Ål kommune Berit Heitmann.
Aktørenes roller i planprosessene
Maridalen – gang-sykkelveg
Universell utforming i Mandal
Fylkesmannen i Sør-Trøndelag Folk og samfunnBarnehage og opplæring Barn og foreldreHelse og omsorgMiljø og klimaLandbruk, mat og reindrift Kommunal styringPlan.
Energiflistilskudd 2009 Prosess Del av tiltakspakken februar 2009 Driftstilskudd, inntil 40 mill Høring av forskriftsendring, få på plass rammer for ordningen.
Datatilgang og datautveksling i Norge digitalt
Informasjonsmøte for Planteknisk utvalg
Arealplan, innspill, føringer og framdrift
AREALIS I 9-K - samarbeid med Fylkesmannen Eidsfoss AREALIS I FULL SKALA - VESTFOLD FYLKE Tiltak og resultater Temakart som beslutningsgrunnlag.
Naturmangfoldloven og plan- og bygningsloven
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Reguleringsplan - planprosess
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Kommuneplanens arealdel og konsekvensutredning rådgiver Geir Davidsen
Klimaskogprosjekt Mål for pilotfase: Høste erfaringer med blant annet klimaeffekt, miljøkriterier og gjennomføring før oppskalering og utvidet implementering.
Evaluering av UKL-satsinga: Kommentarer til sekretariatets rapport v/ Arne Farup rådgiver på landbruks- og reindriftsavdelinga Fylkesmannen i Nordland.
Kommunedelplan for kulturminner i Randaberg Samarbeid om Kommunedelplan for kulturminner i Randaberg kommune.
Arealregnskap som oppfølging av fylkesplanen  En metode for å fordele den regionale arealpotten i fylkesplanen mellom kommunen i regionen  En metode.
Småskala landbruksproduksjon sett fra fylkesmannens ståsted Landbruksdirektør Thor Bjønnes Samling for Norsk Kommunalteknisk forening Quality Hotel, Sarpsborg.
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Fylkesdelplan for vindkraft i Nordland Navn: Nina Rieck Bjørbekk & Lindheim AS Februar 2009.
Arealplaner i Norge digitalt Løsninger og bruksområder Arealplaner i Norge digitalt Løsninger og bruksområder.
Landbruk i utvikling – en utfordring for kommuneplanleggeren.
KOMMUNEREFORMEN OG PLAN- OG BYGNINGSLOVEN (PLANDELEN) - HVORDAN GJØRE BEGGE OPPGAVENE I KOMMUNENE? Planforum Østfold februar 2015 Prosjektleder Torleif.
Landbruks- og matdepartementet Norsk mal: Startside Alternativ 4 Landbruks- og matdepartementet ©Torbjørn Tandberg Henriette Evensen og Guro Bolstad Fagsamling,
Kommunedelplan for kulturminner og kulturmiljøer Høringsfrist: 31. mars.
Samfunnssikkerhet i ny plan- og bygningslov Geir Henning Hollup Fylkesmannen i Østfold.
Kommuneplanens arealdel Karttekniske utfordringer.
KOMMUNEPLANENS AREALDEL Folkemøte: Midsund skule den Midøy Grendahus den Heggheim den
Utvalgte kulturland- skap og Naturbase. Miljødirektoratet arbeider med en omlegging av datasettet «Helhetlige kulturlandskap» De Utvalgte kulturlandskapene.
Utkast til forskrift om tilskudd til tiltak i Utvalgte kulturlandskap og verdensarvområder – hvordan vil denne fungere hos oss? Arne Farup, rådgiver hos.
PRAKTISK BRUK AV NATURMANGFOLDLOVEN VED BEHANDLING AV SKOGSAKER Fylkesskogmester Trond Rian (Noe tilpasset / justert versjon av et foredrag av juridisk.
Arealforvaltning etter plan- og bygningsloven
Kommunal planstrategi
Noen tanker rundt etablering av grønn grense Øyvind Dalen med bistand fra Gunnar Berglund og Rune Skeie.
Statusoppdatering for planleggingsarbeid
Bakgrunn Koordinering Friluftsrådet Sør tok initiativ:
Fylkesmannen i Nordland, landbruksavdelinga Aage Steen Holm, rådgiver
Kommunedelplan for naturmangfold i Ski kommune
Av Randi B. Svånå Miljøanalyser Fase 3 Av Randi B. Svånå
Jordvern og leiejord Hvordan vi som landbrukskontor jobber med disse tema Stein-Even Fjellaksel, Plan- og landbruksrådgiver i Evenes kommune.
Plangrunnlaget Hilde Johansen Bakken Statens kartverk
Tema 7 Tilgang til relevante data for bruk i plan- og byggesaksprosessen – DOK-analyse og «orden i eget hus»
Temadata Digital framstilling av kommuneplan / kommunedelplan
INMA Performance Awards
Utskrift av presentasjonen:

Arealsamling Stavanger 21 – 22 september 2004 Kartfesting av kjerneområder for landbruk Erik Anders Aurbakken rådgiver

Kjerneområder landbruk Dokumentasjon av landbrukets arealinteresser Enkelt – standardisert opplegg Gjennomførbart i flertallet av kommunene Uten krav til nykartlegging, ekstra ressurser Små krav til kartkompetanse eller landbrukskompetanse

Dokumentasjon som virkemiddel Ulike metoder og kilder brukes: – Arealis – JAV – Dyrkingsklassekart – Digitalt markslagskart – Langsiktige grenser for utbygging – Kjerneområde for landbruk – Arealdifferensiering

Kjerneområder landbruk Enkel kartfesting av de viktigste verdiene Ikke inndeling i flere klasser Verdifastsetting etter faglige kriterier Basert på eksisterende kart/flybilder/registre Gjennomførbart uten egne tilskudd Lettfattelig og enkelt tilgjengelig for alle

Hvilke verdier bør fanges opp Jordas egnethet for matproduksjon Kvaliteter i jordbrukets kulturlandskap To tema som veies i forhold til hverandre Presenteres ved en avgrensing av: kjerneområde landbruk

Bakgrunnsdata - jord Arealressurskart fra NIJOS – avledet fra DMK –fulldyrka jordbruksareal –overflatedyrka - beite –skog –myr og anna utmark

Bakgrunnsdata - landskap Naturbase (verna områder – naturtypekartlegging) Sefrak Nasjonal reg. av verdifulle kulturlandskap Referansesystem for landskap Arealbeskrivende landskapskart Flybilder – satellittbildekart Lokale registreringer Lokalkunnskap og skjønn

Kommunen må eie produktet Kommunen må selv se nytte og behov Ta initiativ til å få datagrunnlag Bearbeide og tolke Foreta avgrensing av kjerneområde Lokal forankring er beste garanti for bruk og nytte

Bruksområder Rullering av kommuneplanens arealdel En del av grunnlaget for forvaltning av økonomiske virkemidler Inngå en kommunal landbruksplan Ved behandling av enkeltsaker etter landbrukslovene Rapportering på omdisponering av arealer etter plan- og bygningsloven og jordloven

Prosess Dialog med Fylkesmannen Politisk vedtak om oppstart av arbeidet Faglig utgreiing – analyse – databehandling Politisk behandling av endelig avgrensing Etablere som digitalt datasett Sende til Fylkesmannen

Fylkesmannens rolle Veiledning – rådgivning Informere og motivere Tilrettelegging av datagrunnlag Bidra til erfaringsutveksling Bistå i å få etablert datasettet digitalt Motta ferdig kart over kjerneområder Videresende til NIJOS

Bruksområder Rullering av kommuneplanens arealdel En del av grunnlaget for forvaltning av økonomiske virkemidler Inngå en kommunal landbruksplan Ved behandling av enkeltsaker etter landbrukslovene Rapportering på omdisponering av arealer etter plan- og bygningsloven og jordloven

LANDBRUKSDEPARTEMENTET Data om arealenes verdi for matproduksjon: Standardkart fra NIJOS, basert på DMK. Kartet viser hovedtrekk i jordbrukets arealbruk Skille ut de mest verdifulle arealer for matproduksjon som kjerne- områder for matproduksjon” Avmerke disse Data om arealenes verdi for kulturlandskap: Nasjonal registrering av kulturlandskap Kartlegging av naturtyper - biomangfold SEFRAK Arealis Flybilder Skille ut de mest verdifulle kulturlandskap, som ”kjerne- områder for kulturlandskap” Avmerke disse Kart over kjerneområder som fanger opp både områdenes verdi for matproduksjon og verdi for landbrukets kulturlandskap