Management by projects

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Skriv om slik at setningene betyr omtrent det samme
Advertisements

1 Måling av basisferdigheter i voksenbefolkningen – Et skråblikk på muligheter og begrensinger Måling av basisferdigheter i voksenbefolkningen – Et skråblikk.
Etablering av effektiv produksjon på tvers av landegrenser
Effektiv prosjektplanlegging
Plan for markedssatsing: <sett inn navn på markedssatsing>
Lunner Skolefaglig rådgiver Velkommen til UNGDOMSRÅD!
Litt mer om PRIMTALL.
Content Management på en ny måte Stian Danenbarger Creuna as.
Menighetsutvikling – hva og hvordan?
Kontrollstrukturer (Kapittel 3)
Praktisk Ledelse Kompetanseprosjektet Et samarbeidsprogram mellom Kompetanseprosjektet og Mercuri International for utvikling av ledere. Hvorfor lederutvikling.
Coaching – en frigjøring av menneskelige ressurser
Styring av IT ved NTNU Uninett-konferansen 2013.
1 Klubbens lederplan Anbefalt administrativ struktur for rotaryklubber i D2260. Implementeres senest 1. juli 2007.
Forbedringsprosjektet
Monopolistisk konkurranse og oligopol
NRKs Profilundersøkelse NRK Analyse. Om undersøkelsen • NRK Analyse har siden 1995 gjennomført en undersøkelse av profilen eller omdømmet til NRK.
Hvorfor utvikle økonomifunksjonen?
EKommune-strategi - verkt ø ykasse Ellen Karin Larsen, KS.
Implementering av kvalifikasjons- rammeverket og nye bestemmelser Bergen 7. mai 2013 v/ ass. avdelingsdirektør Bjørn R. Stensby og seniorrådgiver Ine Andersen.
Entreprenørskap og SMB
1 Nils Olsson Inst. for bygg, anlegg og transport, NTNU SINTEF Teknologi og Samfunn Ingrid Spjelkavik SINTEF Teknologi og Samfunn Oslo 25. Oktober 2007.
Joachim Bjerkvik
«Sammen om Kvalitet» Informasjon om kvalitet, kvalitetssystem og avvikssystem Kurs tillitsvalgte Utdanningsforbundet 23.mai 2013 Kjell Meen, kvalitetssjef.
Introduksjon til systemutvikling
Universitetet i Tromsø Bidrags- og oppdragsfinansiert aktivitet økonomistyring Avdeling for økonomi 15. oktober 2009.
Strategiprosess Allmøte SAM desember 2011 DJ
Hvorfor prosjekt? Forelesning 3ØID30 Harald Romstad 24.oktober
KOMMUNEPLANENS SAMFUNNSDEL
Bygg og funksjon – å bestille et bygg – roller i en byggeprosess
Tankesmia Medieanalyse for Helse Nord-Trøndelag 23. Jan 2008.
”Litt bedre i dag enn i går”
Kapittel 4 oppgave j Skriv om slik at setningene betyr omtrent det samme.
Skriv om slik at setningene betyr omtrent det samme
Kapittel 1 oppgave b Sett inn adjektivene i riktig form
Velkommen til Medisinsk bibliotek
Kp 4 Målformulering Godt formulerte mål skal:
© Eurokompetanse a.sISO 9000:2000 august 2001 nr. 1.
Prosjekt- og porteføljestyring i Telenor Nett
Malverk intern produktopplæring
Definere og velge hovedmål og delmål
Organisasjonsutvikling på USIT Prosjektet ”USIT 2.0” er i gang!
USIT 2.0 Status og framdrift Allmøte 28. april 2011 Hallgerd Benan
Mål i prosjekter.
BIK 6510 Dag 2 Diplomoppgaven Diplomoppgaven og arbeidet med den
Hvor er vi bøkene? AGH kap 1.2 PSO-prosjekter
Velkommen til PL1.
Figur 1 Behov. Figur 2 Behov Figur 3 Prioritering/ressursinnsats.
M. Haanæs Slik kan det gjøres Eksempler og resultater fra ulike prosjekt i PRO tjenesten i Holtålen kommune.
Undersøkelse om undervisningsmateriell for psykisk helse
*BEST Coaching Strategi – Organisasjonsutvikling – Executive Search - Coaching 1.
Samdata 2012 Somatikk.
Levanger kommune Rådmannen Presentasjon av rådmannens forslag til budsjett Ola Stene Budsjett 2008 Presentasjon av foreløpig forslag.
Roller og synsvinkler Bente Erlien
Oppgave- og rolledeling mellom instituttleder og kontorsjef Sett i en instituttleders perspektiv (Jarl Giske, BIO)
Inflation og produktion 11. Makroøkonomi Teori og beskrivelse 4.udg. © Limedesign
Per Schjølberg-Henriksen Oslo 27. oktober 2004 Forskningsbasert kompetansemegling Erfaringer fra TEFT og IRC Forskningsbasert kompetansemegling Metoder.
Ansattes perspektiv på endring & omstilling
Dagligbankundersøkelsen 2014
Strategi for utdanning og kompetanseutvikling i Helse-Midt-Norge
NAV alene, eller sammen med andre? Hvordan kan NAV inngå som en del av et helhetlig velferdstilbud i kommunene?
Valgforums valgkonferanse 2014 Har du tenkt på hva som kan gå galt?
Telenors satsing på fri programvare Paul Skrede - GoOpen 2009.
Kapittel 1, oppgave i) Sett inn preposisjoner eller adverb som passer.
Befolkning og arbejdsmarked 7. Mikroøkonomi Teori og beskrivelse © Limedesign
Fra ordførerstol til undervisningsareal – pålagt kvalitetsvurdering blir til forankret kvalitetsutvikling i Malvik kommunes grunnskoler Lasse.
1 Ansatt i Arendal kommune -hva betyr det?. 2 Bystyret er sjefen Flertallsvedtak i bystyret er pr.definisjon riktig  Mangelfull sakstillrettelegging.
Presentasjon av forretningsplan
Porteføljestyring – hva er det?
Utskrift av presentasjonen:

Management by projects ”Uklar virksomhetsstrategi” og ”manglende overliggende rammeverk for prosjekter” et hinder

Fra Roger Buttrick Project Workout Prosjekter feiler, aborteres, er forsinket eller blir ikke startet Overforbruk av person- ressurser Vi starter feil prosjekter For mange prosjekter startes Prosjektene er startegisk feil, eller er ikke tilpasset hverandre Avdelinger reverserer tidligere beslutninger Mangel på informasjon til å ta riktige beslutninger Vi har for ofte kortsiktig fokus Beslutninger er ikke koblet til strategi Manglende effektiv og åpen ressurstyring Avdelinger har ulike prosjektmodeller og prosjektprosesser Mangelfull prioritering og manglende beslutningskriterier Vi mangler en kobling mellom vår virksomhetsplan, vår strategi og vår visjon Vi mangler disiplin til å følge modeller og prosesser Manglende overliggende rammeverk for prosjekt- arbeid Uklar virksomhetsstrategi

Valg av prosjekter AGH - formålstreet KG kapittel 2 SAJ kapittel 2

Hvorfor foreslås et prosjekt startet? Problem Krise – unngå driftsstans Konkurransemessige forhold ….. Mulighet (og om vi ikke griper muligheten får vi gjerne et problem på sikt) Ny teknologi Nye markeder ….

En moderne prosjektmodell Utredning Forberedelse Gjennomføring Avslutning Arbeidsmodeller (applikasjoner for ulike prosjekttyper) Utredningen skal svare på: Kan vi? Bør vi? Hvilke løsningsalternativer har vi?

Valg av alternative prosjekter I strategifaget kalles det ”valg av handlingsalternativer” Prosjekt A: Miljøprosjektet Prosjekt B: Kommunikasjonsprosjektet Prosjekt C: FOU-prosjektet I strategifaget brukte vi målhierarkier som et hjelpemiddel til å velge handlingalternativer Dette kan sammenlignes med bruk av formålsstruktur (AGH)

Formålsstrukturer kan brukes til å finne alternative prosjektER avgrense ET prosjekt

Formålsstruktur (AGH) God styring av økonomien i virksomheten Formålsstruktur (AGH) Medarbeidere kan økonimi- styring God programvare er tilgjengelig Ansvaret for økonomistyring er fordelt Medarbeidere er opplært i økonomistyring Medarbeidere er opplært i programvaren Medarb er motivert for økonomistyring Programvaren er implementert Programvaren er i daglig drift

Viktige parametre Økonomi Balanse Strategiforankring Robert Cooper: Portfolio Management For New Products

Økonomiske vurderinger Nåverdi Internrente Tilbakebetalingstid Forretningsmessig usikkerhet

Balanse Se også KG side 60

Kobling til strategi Hvor vil vi og når skal vi være der? Hvor står vi? Hvordan kommer vi dit? Hvilke prosjekter skal bringe oss dit?

En mulig strategiprosess Hver enkelt deltaker bør få stor påvirkningsmulighet i å finne de tiltak og prosjekter som vil sørge for oppfylling av visjoner og overordnede mål. Ved hjelp av matriser kan vi bevege oss nedover i to trinn til et detaljeringsnivå som vil synliggjøre tiltak og forbedringsprosjekter. Inndeling i grupper som tar for seg hver sine hovedområder og bryter disse ned. Vi bruker det som kalles ”nominelle gruppeteknikk”. Først jobber hver enkelt gruppemedlem selvstendig med å finne tiltak som beskrives på gule lapper. Deretter jobber gruppene hver for seg med å sortere og ordne de gule lappene. De plasseres på en vegg der de grupperes, bearbeides og omformuleres slik at de gir gruppens felles forslag til tiltak. Målsetting av tiltak og prosjekter. Vi sikrer at tiltak og prosjekter har SMARTE (Spesifikke, Målbare, Realistiske, Tidssatte, Aksepterte) mål som sikrer etterprøvbarhet. Deretter vurderes i hvor stor grad de ulike tiltakene vil påvirke oppfyllelsen av de ulike overrordnede mål (ingen, litt, middels, mye). Dermed kan tiltakene settes inn i matriser i et eller to nivåer slik at koblingen tilbake til de opprinnelige visjoner og overordnede må blir tydelig og målbar. Dette muliggjør også en innbyrdes prioritering.

Poenggiving

- og for viderekommende Utgiftssiden: Resterende prosjektkostnader + etterkostnader * (sannsynlighet for at prosjektet fullføres) Inntektssiden: Nåverdi av x års bruttoinntekt*(sannsynlighet for at prosjektet fullføres)*(sannsynlighet for at prosjektet når effektmålet) Robert Cooper: Portfolio Management For New Products

Poenggiving

Den prosjektorienterte organisasjon (M&R fig. 9.10) Struktur av aktuelle oppgaver fremfor faste funksjonsområder Oppgaver bemannes ut fra kvalifikasjonshensyn mer enn fra ansvarsområder Parallelle prosesser i prosjekter Ledere har mange roller og inngår i ulike relasjoner og oppgaver Mindre territorietenking Høyt informasjonsnivå gir utgangspunkt for å gjøre i stedet for å spørre Ledelsesfokus på de viktige prosjekter Evne til organisasjonsmessig læring ved oppsamling av erfaringer fra gjennomførte prosjekter Misjon, mål, strategier er kjent og kommuniseres raskt M&R er ikke lenger pensum, men dette er tatt på kornet!

Prosjektporteføljen Les gjerne Kendall og Rollins”Advanced Project Management and the PMO”, Ross Publishing 2003

Hva skal styres og overvåkes? Innbyrdes prioritering Oversikt over hvor alle prosjektene er (kanskje en samlet fremdriftsplan) Prosjektenes innbyrdes avhengigheter Trender for prosjektvirksomheten i foretaket Ressursbruk og ressurskonflikter mellom prosjektene Prosjektenes innbyrdes forretningsmessige sammenheng Prosjektenes leveransemessige sammenhenger Implementeringsbelastning Samlet prosjektbudsjett Kunnskapsoverføring Interessekonflikter Kvalitetssikring i prosjekter Etterprøving av effektmål

Prosjekter, programmer, portefølje, prosjektkjeder Prosjektporteføljen p4 p1 p16 p5 p6 p17 p11 p14 p2 p12 p15 p13 p7 p9 p8 p10 Prosjektprogram Prosjektkjede

Hvem styrer porteføljen?

Prosjektutvalg som kombinert ”multiprosjektsjef” og ”prosjekteier”

Linjeledere som koordinerer via prosjektutvalg

Prosjektsjef/Prosjektdirektør/Prosjektkontor

Produktsjefer Fra Mikkelsen/Riis: Grundbog i projektledelse

Prosjektledere i lederteamet Fra Mikkelsen/Riis: Grundbog i projektledelse