Husleierestanser, en utfordring?

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Nye oppgaver for ergoterapeuter i kjølvannet av Samhandlingsreformen
Advertisements

Rutiner og veiledning vedrørende bosetting av flyktninger
Samhandlingsreformen; Intermediæravdelingens plass? Samarbeidsseminar Hallingdal - Alta Ål 14. oktober 2011 Prosjektdirektør Tor Åm.
Mulighetenes Oppland Hvilke lovverk bør du som rådsmedlem ha kjennskap til? En kort gjennomgang av de mest sentrale lovene.
UTFORDRINGER Boliganskaffelse for flyktninger i Hamar kommune
NY ARBEIDS OG VELFERDSFORVALTNING
Hva gjør Arbeids- og velferdsdirektoratet?
Kurs i forvaltnings- og husleierett ved utleie av kommunalt disponerte boliger Med Gina Russell og Per Bonesmo.
LAR samhandling kommune og spesialisthelsetjeneste
Tidlig inn- opplæringspakka Barn i rusfamilier Barn som bekymrer
Tverrfaglig samarbeid Skien kommune
Rehabilitering innen psykisk helsevern Midt-Norge Brukerkonferansen november 2013 Laila H. Langerud.
Husleietvister og utkastelser i praksis – Elen Hestnes
Boligkonferansen 2014 Trondheim Onsdag 07 mai 2014
Individuell oppfølging i brukerens hjem Sosialt boligarbeid og oppfølging i bolig.
Kommunalt disponerte utleieboliger
BOTILBUD TIL MENNESKER MED OPPFØLGINGSBEHOV
Det du gjør, gjør det helt Bedre samordning for utsatte barn og unge (NOU 2009:22) Geir Kjell Andersland Hafjell, 17. mars 2010.
Veileder for helse- og omsorgstjenester til innsatte i fengsel
Samarbeidet på sentralt nivå om rusmestringsenhetene seniorrådgiver Anne Dahl Kriminalomsorgens sentrale forvaltning Konferanse Stavanger januar 2013.
Hvilken beredskap bør kommune- helsetjenesten ha? Fagseminar om fugleinfluensa Kommuneoverlege i Drammen kommune, Anne Wenche Lindboe Hvordan.
NAVs rolle i attføringspolitikken Ingar Heum Arbeids- og velferdsdirektoratet.
Side 1 Husbankens arbeid mot bostedsløshet Kriminalomsorgen Overgangsboligsamling Stavanger 13. – 14. mars 2006 Geir Barvik.
Boligsosialt arbeid Formålet med det boligsosiale arbeidet er å motvirke og bekjempe bostedsløshet ”På vei til egen bolig” er regjeringens strategi for.
Retten til tjenester der du bor, ulike boformer og husleieloven.
Tvangssalg og fravikelser – historisk utvikling og fremtidige trender
Lyngdal Vi vil – vi våger
Husleierestanser - Utfordringer og løsninger Av Marianne C. F. Ljøstad
Husleierestanser, en utfordring?
Brukermedvirkning i boligsosialt arbeid
Rana kommune Nordland fylke , rett under polarsirkelen
Å forebygge utkastelser fra kommunal bolig -samarbeid på tvers i kommunen Gunhild Ørsland Tobiassen, Kristiansand kommune.
Presentasjon av Skien kommune 27
SØKNADSKONTORET Historikk:
Oppfølging av kommunens inntektsskapende virksomhet Forvaltningsrevisjon i Karlsøy kommune.
Arbeid er førstevalget
SAMBA småbarnsteam - sammen om barna –
Utekontakten bydel Nordstrand
Hukommelsesteamets arbeid i Haugesund Kommune
Østerdalsgata boliger – gode naboer
Tommy Grav Oppfølgingsseksjonen tlf:
Side 1 Husbanken Veien videre Hvordan kan Husbanken bli et ressurssenter også for bostedsløse? Administrerende direktør Geir Barvik, Husbanken.
Etat for sosiale tjenester
1 Losam utdanning og læringskvalitet Inkluderende arbeidsliv Anne Lise S. Larsen Personalavdelingen Om du ønsker, kan du sette inn navn, tittel.
Kommunerevisjonens rapport - oppdrag fra Kontrollkomiteen 2014 Samhandlingsrutiner ved overgangsfaser.
Fugleinfluensa hos fugl Pandemigruppen i Drammen kommune Består av følgende personer: Beredskapssjefen Distriktssjefen for Mattilsynet Smittevernlegen.
Drammen | Sosial- og helsedirektoratets rolle Et fagdirektorat underlagt HOD og AID  Fagdirektoratsrollen Følge utviklingen og samle inn kunnskap.
Prosjekt og Prosjekt Fokus på overganger Fra barnevernstiltak til voksentilværelse Målgruppe: Utsatt og sårbar ungdom – Ettervern –
Bruk av IKT i ulike beslutningsprosesser og arbeidsoppgaver i offentlig sektor (I) -Spesielt om elektronisk saksbehandling Hovedpunkter til Dag Wiese Schartums.
UTKASTELSE FRA KOMMUNAL BOLIG
Førstelektor Ingun Sletnes Institutt for offentlig administrasjon og velferdsfag Klage 26. mars 2012.
Alkoholpolitisk handlingsplan Orientering > Eldrerådet 18.5 > KRFF 18.5 > Komite Helse og omsorg 25.5 Behandling > Formannskapet 7.6 > Kommunestyret.
Rusplan i videregående opplæring i Møre og Romsdal Et samarbeid mellom Kompetansesenter - Rus Midt-Norge og Møre og Romsdal fylkeskommune ved utdanningsavdelinga.
Bosetting og integreringsarbeid i Drammen Fakta om Drammen Bosetting av flyktninger i Drammen Planlegging og tverrfaglig samarbeid Planer for videre utvikling.
FRAVIKELSE AV BOLIG. Hvorfor fravikelse? Husleie ikke betalt Leietaker ikke flyttet ved utløp av leieperioden Leietaker ikke flyttet etter lovlig oppsigelse.
| Tilpasning av IPLOS til ny helse- og omsorgstjenestelov Helsedirektoratet v/Mette Grimeland.
Tjenestetildeling og juridiske betraktninger Agdermøtet 13. september Bente Wulf, avdelingsleder service og forvaltning.
Sluttanalyse Boligsosialt utviklingsprogram i Asker kommune
Barn som pårørende – videre arbeid - Hvordan jobbe videre fremover for et bedre tilbud til barn som pårørende - Innledning til oppsummerende diskusjon.
KBL Boligkonferanse Stavanger mai Bolig med oppfølging
Redusere antall utkastelser
«Forhindre fravikelser»
Hverdagsrehabilitering
Vi får Vestfold til å gro
På vei til egen bolig FEBRUAR 2007 Gunnar Sveri.
Nettverksmøte den
Boligkonferanse
Brukerundersøkelser - resultat
Seksjon barn og familie
På vei til egen bolig Alle skal bo selv om du har dårlig økonomi
Utskrift av presentasjonen:

Husleierestanser, en utfordring? Shpresë Nuha Boligkonsulent Bygge- og eiendomsavdeling By- og kulturutvikling Takker for invitasjonen og muligheten til å fortelle om vårt arbeid i Porsgrunn kommune. Mitt navn er ………. Startet i jobben for 1.5 år siden

Organisering av bygge- og eiendomsavdelingen Boligruppa består av 5 personer har ansvaret for utøvelse av kommunens boligpolitikk for prioriterte grupper. Jamfør vårt styringsdokument Boligsosial handlingsplan. Jobber med utleieadministrasjon, inngåelse av leieavtaler, avslutninger, naboklager, herunder oppfølging av husleierestanser Byggeruppe – bygger Eiendomsgruppe – Daglig eier, forretningsmessig og juridiske forhold Forvaltergruppe – Drift og vedlikehold Generelt for Porsgrunn kommune er det en 2 nivå organisasjonsmodell, for vår avdeling har vi en bestiller – utfører del. Eks boliggruppe er bestiller og forvaltningsorgan.

Helhetlig boligsosialt arbeid Alle boligvirkemidler er samlet ved Bygge- og eiendomsavdelingen. Basis i rundskriv U-10/2002 Boligsosialt arbeid – til å mestre et boforhold Fagavdelingene kartlegger og innstiller til teamet som anbefaler Bygge- og eiendomsavdelingen til å gjøre vedtak Bygge- og eiendomsavdelingen fatter vedtak og setter vilkår for oppfølging i vedtaket. Skille mellom forvaltning bolig og tjenester Tverrfaglig tildelings- og drøftingsteam består av: 1. Tjenestekontoret 2. NAV - sosial 3. Barneverntjenesten 4. Psykiske helsetjenester og rusomsorgen 5. Bygge- og eiendomsavdelingen Styringsdokumentet for kommunens boligarbeid er nedfelt i Boligsosial handlingsplan som er godt forankret i bystyret vedtak og økonomiplan samt andre fag og samfunnsplaner. Tildelingsteam ble nedfelt i 2005 – skille mellom bolig og tjeneste, koordinerer vedtak og tjenester. Denne måten å jobbe på er nedfelt i et eget mandat. Sikre en hensiktsmessig og effektiv tildelingsprosess ved tildeling av kommunale utleieboliger. I mandatet er det et definert klare ansvar og roller for de forskjellige fagavdelingene. Fagavdelingene’s rolle: Kartlegger behov for bistand i bolig og/eller bistand til anskaffelse av bolig, herunder vurdere boevne hos søker etter retningslinjer for tildeling av bolig. I henhold til §15 i retningslinjene vedtatt av bystyret kan ””Søknaden kan avslås dersom det foreligger uoppgjort gjeld til kommunen i henhold til retningslinjen § 9 første ledd og det ikke er inngått nedbetalingsavtale for gjelden. Søknaden kan også avslås dersom det foreligger mislighold av nåværende leiekontrakt, samarbeidsavtale inngått i henhold til retningslinjen § 6 eller nedbetalingsavtale inngått i henhold til retningslinjen § 9.”

Oppfølging av husleierestanser Prosjekt ”færre utkastelser” i 3 år – samarbeid med skien. Ført til egen handlingsplan for hvordan vi forebygger utkastelser. Punkt 2 er vedtatt av bystyret. Punkt 1 Skien og Porsgrunn lå veldig høyt ifh til utkastelser – ifh til antall innbyggere, innenfor samme namsmannsembete. Porsgrunn kommune hadde spesielt høy husleierestanse ifh til Skien. Se rapport. Bakgrunnen for måten vi jobber på når det gjelder oppfølging av husleierestanser, blant annet bruken av §22-6 var i fokus i prosjektet.

Saksmøter Møtes 1 gang i måneden med gjennomgang av restanseliste Bygge- og eiendomsavdelingen, NAV sosial og Regnskapsavdelingen Praktiserer varslingsreglen i husleieloven jamfør §9-11, er nedfelt i husleiekontrakten Etter 2 ubetalte husleier sender regnskap betalingsoppfordring til leietaker, med kopi til Bygge- og eiendom. Bygge- og eiendom lager saksliste med bakgrunn i betalingsoppfordring. Saksliste sendes ut til de representantene for avdelingene som sjekker opp mot sitt system. I møte fordeler vi saker og blir enige om hva vi gjøre videre. I saker hvor vi ikke kommer i kontakt med leietaker etter gjentatte forsøk blir de lagt frem for T.Team som sjekker opp videre i sin egen avdelingen om de kan gjøre noe

Betalingsoppfordring Begjæring om fravikelse Saksprosess Sak i saksmøte Sak i tverrfaglig tildelingsteam Tiltak Betalingsoppfordring Begjæring om fravikelse Etter 2 ubetalte husleier sender regnskap betalingsoppfordring til leietaker, med kopi til Bygge- og eiendom. Bygge- og eiendom lager saksliste med bakgrunn i betalingsoppfordring. Saksliste sendes ut til de representantene for avdelingene som sjekker opp mot sitt system. I møte fordeler vi saker og blir enige om hva vi gjøre videre. I saker hvor vi ikke kommer i kontakt med leietaker etter gjentatte forsøk blir de lagt frem for T.Team som sjekker opp videre i sin egen avdelingen om de kan gjøre noe

Trekk i NAV – ytelse §22-6 Vi sender trekk på alt, AAP, Uføretrygd både varig og tidsbegrenset. Der hvor det er ytelse som blir utbetalt hver 14 dag, så ber vi om trekk hver 14 dag. Viktig å legge vekt på §22-6 og forskrift til den, i møte med leietaker blir det presisert at dette er en frivillig avtale som kan sies opp, kommunen har et ansvar for vurdering om leietakeren fyller kravene i §22-6, og har et ansvar for å stoppe trekket dersom vilkårene faller bor, NAV varsler kommunen om endringer i utbetalinger, Bygge- og eiendom sender varsel om husleieendring til NAV, igangsetting av trekk foreligger ikke før måneden etter at fullmaten er sendt, før 10 i hver mnd. KBL – Har tatt opp dette i boligmeldingen nr 2 i 2009 – har fått tak i denne gjennom KBL sine sider.

Når benytter vi §22-6 Når det foreligger et mislighold på husleie Der det er et kjent forhold at leietaker har historie med betaling av husleie Leietaker selv ønsker dette Punkt 1: hovedtyngden ligger i dette punktet, Personer som har hatt et tidligere leieforhold med Porsgrunn kommune med et kjent misslighold gjøres bruken av paragrafen. Flere henvendelser fra leietaker som ønsker dette for å beholde en trygg bolig, vi får tilbakemeldinger om at det blir snakket om ordningen i miljøet og at mange ønsker en slik ordning. Samt at tjenesteytere kjenner også til dette her eks boteam, NAV lokalt som er viktig tiltak for å trygge bosituasjonen for de aktuelle.

Statistikk og resultater HER KOMMER ET DIAGRAM 748 boliger – hvor mye husleieinntekter ? Hvor mange med restanse i kr. ? Hvor mange med trekk i NAV i kr Etter start med trekk i NAV har vi…… unngått bostedsløse samt at vi har fått inn penger. Intensjonen til prosjektet ”færre utkastelse” er fulgt ved at vi ikke har økt antall utkastelser samtidig som vi har forbedret og trygget bosituasjonen for mange. Har fått kompetansemidler fra Husbanken til prosjektet som er godt forankret og har oppfølging etter prosjekt slutt

Takk for oppmerksomheten