Marinepack FOU-program for sjømatemballering Marinepack-prosjektet - status og forutsetninger per 1.3 2002 Ole Jørgen Hanssen.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Hva skal jeg snakke om •Bakgrunn NAKU •Hovedoppgaver •Prosjekter •Kommende prosjekter •NAKU trenger referansegruppe.
Advertisements

Seniorrådgiver Katrine Rese Shadidi, Forskningsrådet
Behov for forskning og utvikling knyttet til brukerinvolvering i offentlige IT-prosjekter Asbjørn Følstad, SINTEF IKT Oslo, 10. juni, 2004.
ABC Forum Hva er D? 15. september 2009 Hva er D? 15. september 2009.
Forskning og Teknologiutvikling for Olje og Gass Virkemidler i Forskningsrådet PETROMAKS, et stort program for petroleumsforskning Norsk Offshore dag.
MarinePack - FOU- program for sjømatemballering Plan for prosjektarbeidet •Velge ut aktuelle case i samarbeid med FHL fagfora •Etablere nettverk for hvert.
Revisjon av FoU-policy for høgskolene Problemstillinger – plan for arbeidet Januar 2013.
Kontraktsoppfølging mv.
MarinePack - FOU- program for sjømatemballering Krav og reguleringer knyttet til emballering av sjømat i Europa Lars von Krogh, Synnøve Rubach Ole Jørgen.
Emballasjedesign og Marinepack MARINEPACK seminar høst 2002 MarinePack - FOU-program for sjømatemballasje Strategisk analyse forts. Nettverksanalyse Forbrukerinformasjon.
Foto: Jo Michael Nasjonalt program for leverandørutvikling Pilotarbeid, NHO/KS Nasjonalt program for leverandørutvikling
1 March, 2004 Kommentar til Forskningsmeldingen NHO’s forskningspolitiske konferanse, 7.april 2005 Per Ola Ulseth Direktør Teknikk, Skanska Norge AS.
HMS i petroleumssektoren Forskningsinnsats og Utfordringer Sikkerhetsforum 9. desember 2004 Tor-Petter Johnsen, Norges forskningsråd.
Abc | group as | trygg mat | ren energi | effektig logistikk.
MarinPack - FOU- program for sjømatemelballasje Hvordan kan emballasjeindustrien bidra til å firdoble verdiskapningen innenfor marin sektor i Norge innen.
Rapportering til departementet Seminar NPH, 16. januar 2007.
Institutt for forebyggende miljøvern  STØ “Miljø-SIP”: IKT og miljøeffektivitet i norske virksomheter På jobb og hjemme Tap av ressurser Bruk av IKT Drift.
Marinepack og emballasjedesign
Felles profilering av ”Det marine Hordaland” Tanja K. Hoel Fiskeriforum Vest og Norsk Sjømatsenter
1 Veien videre for Høgskolen i Østfold Hans Blom Rektor HiØ.
Teknologi og samfunn 1 Ny griperteknologi for effektivisering av handtering og pakking i næringsmiddelindustri Målsetting: Utvikle nye og egnede griperkonsepter.
Oslo kommune Energigjenvinningsetaten
samkommune.no ISK, Levanger kommune og Verdal kommune - Dialogseminar , Røros – Egenevaluering – Ola Stene 1 Innherred samkommune.
Teknologiutvikling for Lønnsom foredling av Oppdrettsfisk =
Delprosjektets status og framdriftsplan Prosjektleder Hilde Skyvulstad.
Sikkerhetsforum ”Tap anker og posisjon” Morten Bøhlerengen Norges Rederiforbund.
SHP – oppsummering fra siste utlysningsrunde Januar 2013.
Ny handlingsplan for økt tilgjengelighet i Presentasjon - Soria Moria erklæringen - Statsbudsjettet for 2007.
Brukerforum Vigdis Heimly, SSP, strategi Av Vigdis Heimly.
Regionalplan for folkehelse 2013 – 2017 Inghild Vanglo Leder politisk styringsgruppe Rogaland fylkeskommune.
”Brukerstyrte forskningskvoter”
Læring prosjektpraksis Førsteamanuensis Prosjektledelse,
Informasjonsseminar om Aeronautics i 6RP, Hvilke muligheter finnes for små- og mellomstore bedrifter (SMB) i 6RP? Rådgiver Hilde Friedl, EU-kontoret.
Brumunddal Rotary Klubb Medlemsdiskusjon
Ecodesign innføring i prinsipper for eco-design.
MarinePack - FOU- program for sjømatemballasje Emballasjeoptimering i henhold til CEN-standardene (EN ) for produkter fra Domstein Et caseprosjekt.
Verdikjedeanalyser av sjømat og kjøttprodukter
MarinPack - FOU- program for sjømatemelballasje MARINEPACK-PROSJEKTET Optimal og trygg emballering av norsk sjømat og andre næringsmidler Professor Ole.
Norskinstituttfornæringsmiddelforskning OPTIBARR Optimal barriere Status og framdrift.
MarinPack - FOU- program for sjømatemelballasje Økonomisk status Mangler fortsatt NOK 150’ i bedrifters egeninnsats Utbetalt fra NFR 1. Og 2. Tertial =
Marinepack-Rammebetingelser Stiftelsen Østfoldforskning v/ Tove P. Berge Spørreundersøkelse blant kunder av norsk laks i EU 2002.
MarinPack - FOU- program for sjømatemballasje Gilde Norge - strategisk analyse 4 emballasjeløsninger for 2 ulike produkttyper.
Forslag til arbeidsmetodikk for prosjektet
Felleskurs, driftsmidler og individuelle løp. Søknader og rapportering Odd E. Havik Solstrand
Oslo – flest utfordringer – størst oppmerksomhet
Oppdatert 4. juli Mineralklynge Nord - Et samarbeidsprosjekt for utvikling av mineralnæringen i nord -
FORUM PRODUKTUTVIKLING OG DESIGN MÅLSETNING Møtested for alle som arbeider med problem- stillinger knyttet til produktutvikling og design Utveksling.
KOMPETANSE FOR INNOVASJON En universitetspilot ved UMB Forskningsdirektør Odd Jarle Skjelhaugen.
MarinePack - FOU- program for sjømatemballering Verdikjede- og strategianalyse av emballering av frosne hvitfiskfileter Jan Gjerde Ole Jørgen Hanssen Kjersti.
Per Schjølberg-Henriksen Oslo 27. oktober 2004 Forskningsbasert kompetansemegling Erfaringer fra TEFT og IRC Forskningsbasert kompetansemegling Metoder.
Fra IT for funksjonshemmede til IKT for alle – i et samfunn for alle 1998: Et oppdrag under regjeringens Handlings- plan for funksjonshemmede Finansiert.
Nå starter jobben! Trøndelagsrådet 14. sept Quality hotell, Stjørdal Merethe Storødegård NHO Trøndelag.
Grenland Arena, 26. februar 2015 Virkemidler for satsing i helsesektoren.
Årsrapportering 2004 Kompetansemegling Kongsbergsamling 2. mars 2005.
Virkemidler for regional FoU og innovasjon VRI – 2007 – 2017 Seminar om kultur/opplevelsesnæringer og FoU 17. april 2007 Tindved Kulturhage, Verdal.
Medlemsutvikling PETS 2011
Søknadsrunde Oktober 2005 Forskningsbasert kompetansemegling.
Ivar Pettersen, ECON Analyse Prosjektpartnere: Nor Cargo Thermo AS
Trinnvise mål mot langsiktige visjoner
Strategi for Puls-programmet Denne presentasjonen støtter kortversjonen av programmets strategi publisert på programmets nettside i juli 2003.
Forskningsbasert kompetansemegling Status og veien videre nHS-samling januar 2006.
1 Statsråd Erna Solberg, Viten og verdi, Oslo Utfordringer til Oslo-regionen.
Interessentdialog Småskala matproduksjon Stein Ivar Ormsettrø
Næringsrettet FoU for en bærekraftig og lønnsom sjømatnæring i vekst.
HVORDAN TA VARE PÅ KUNDENE VRI bedriftsprosjekt Simenstad Gård.
Asbjørn Følstad, SINTEF IKT Oslo, 10. juni, 2004
KOMPETANSE FOR INNOVASJON En universitetspilot ved UMB
…sett fra Rokkansenterets side
Lærerik bruk av læringsteknologi «Skoleår»
2 1 STATUSRAPPORT BOTT mottak økonomi-prosjektet F N T
Utskrift av presentasjonen:

Marinepack FOU-program for sjømatemballering Marinepack-prosjektet - status og forutsetninger per Ole Jørgen Hanssen

Marinepack FOU-program for sjømatemballering MÅL FOR PROSJEKTET Hovedmålet for prosjektet er å styrke nasjonal og internasjonal konkurransekraft til norsk foredlingsindustri for sjømat og andre næringsmidler og norske emballasjeleverandører, og bidra til økt kompetanseutvikling og forskerutdanning på emballeringsområdet

Marinepack FOU-program for sjømatemballering HOVEDELEMENTENE I PROSJEKTET To FOU-områder –Optimal emballering og distribusjon –Trygg og kvalitetsbevarende emballering Bedriftsforankrede utviklingsprosjekter (ca. 5 per år) som nettverk mellom matprodusenter, emballasjeprodusenter, transportbedrifter mfl. To dr.gradsprogrammer knyttet til FOU- områdene FOU-konferanser, prosjektmøter etc

Marinepack FOU-program for sjømatemballering HVERT AV DE TO FOU- OMRÅDENE VIL BESTÅ AV Generell FOU-aktivitet knyttet til status på området, metodikk, erfaringer, løsninger, flaskehalser og utvikling av ny kunnskap (kan starte umiddelbart når bedrifter er på plass) Dr.grads-program for økt forskerutdanning på området (starter tidligst / ) Et antall bedriftsprosjekter (case) for utvikling av nye og bedre løsninger i samarbeid med bedriftsnettverk (noen prosjekter kan starte umiddelbart knyttet opp mot FOU-aktivitetene)

Marinepack FOU-program for sjømatemballering Deltagende bedrifter i Marinepack Domstein Måløy Orkla Foods/Stabburet/Abba Seafood Gilde Skjellnæringen i Rogaland M. Peterson & Søn Norpapp Glomma Papp Vartdal Plastindustri ÅR Kartong Tommen Gram Polimoon Amcor Flexibles

Marinepack FOU-program for sjømatemballering Rapporter utarbeidet/under ferdigstillelse i Marinepack 01. T. Eie. Listeria i sjømat. Matforsk 02. K.K. Øvrebø. STØ 03. Fiskeriforskning: Bruk av fosfat i sjømat 04. Møller, H. & Dybvig, E. Strategisk analyse av emballasjeløsninger for kjøttprodukter, STØ

Marinepack FOU-program for sjømatemballering Status i prosjektutvikling I

Marinepack FOU-program for sjømatemballering Status i prosjektutvikling II

Marinepack FOU-program for sjømatemballering Status kostnader per

Marinepack FOU-program for sjømatemballering Status finansiering per

Marinepack FOU-program for sjømatemballering Status for FOU-område I Optimal emballering og distribusjon av sjømat og andre næringsmidler

Marinepack FOU-program for sjømatemballering EMBALLASJEOPTIMERING - OMRÅDER SOM FOKUSERES Øke omsetning og markedsandeler for produkter (særlig de mest miljø- og ressurseffektive) Økonomisk innsparing i verdikjeden Miljø- og ressursaspekter knyttet til emballasjen og distribusjon Bevare rett produktkvalitet

Marinepack FOU-program for sjømatemballering INTERESSANTE PROBLEM- STILLINGER I MARINEPACK Valg av transportemballasje - ombruks- /engangsløsning Valg av optimal emballasje-enhet for distribusjon til konsument Valg mellom ulike distribusjonsløsninger (frossen, kjølt, hermetisert etc.) Valg mellom ulike materialtyper (lette/tunge) Optimalisering av emballasje i forhold til omløpstid (unngå unødvendig høye barrierekrav) Optimalisering i forhold til materialgjenvinning (minimal bruk av flerskikt-løsninger)

Marinepack FOU-program for sjømatemballering EMBALLASJEOPTIMERING MILJØ/RESSURSFORHOLD - PRIORITERTE STRATEGIER 1. Optimering i forhold til redusert tap/vrak av produkt 2. Optimering for maksimal grad av materialgjenvinning 3. Optimering for redusert tap i distribusjonskjeden (fylningsgrad, palleutnyttelse, hylleutnyttelse, omløpstid, håndteringskostnader) 4. Optimalisering for maksimal materialeffektivitet

Marinepack FOU-program for sjømatemballering Hvilke resultater vil komme ut av delprosjekt Optimal emballering og design Kunnskap om områder for tap av effektivitet i eksisterende løsninger Metodikk for designprosess av emballasje “Tommelfingerregler” for optimal design Metodikk for analyse av optimal emballering gjennom distribusjonskjeden Konkrete løsninger for design av optimal emballering Dataverktøy for optimalisering av emballering og distribusjon

Marinepack FOU-program for sjømatemballering Optimalisering - kunnskap om hvilke faktorer som har størst betydning gjennom verdikjeden

Marinepack FOU-program for sjømatemballering Fire FOU-temaer innenfor område I 1. Kartlegging, systematisering og tolkning av rammebetingelser, direktiver, lover/regler av betydning for emballering av sjømat mot Livsløpsstudier/verdikjedeanalyser av et utvalg fiskeri- og sjømatprodukter med emballasjesystemer 3. Utvikling og implementering av optimaliseringsverktøy for distribusjons- og emballeringsløsninger 4. Strategiske analyser/benchmarking mellom ulike emballasjeløsninger (helhetlige emballasjesystemer)

Marinepack FOU-program for sjømatemballering Tidsplan og budsjettrammer

Marinepack FOU-program for sjømatemballering Aktuelle case for verdikjede- analyser FOU tema I.2

Marinepack FOU-program for sjømatemballering Finansieringsmodell for prosjekter

Marinepack FOU-program for sjømatemballering BUDSJETT OG FINANSIERING

Marinepack FOU-program for sjømatemballering FINANSIERINGSPLAN

Marinepack FOU-program for sjømatemballering Bedriftscase 130’ Finansieringsmodell for prosjekter i Marinepack Bedrifts- innskudd 4x30’ Prosjekt FOU- tema I - 120’ Prosjekt FOU-tema I 100’ Stipendiat- case FOU- tema I Prosjekt FOU-tema II 100’ Stipendiat- case FOU- tema II

Marinepack FOU-program for sjømatemballering Eksempel: Emballering av levende sjømat - skjell

Marinepack FOU-program for sjømatemballering BEDRIFTSPROSJEKTER (CASE) I størrelsesorden 60-70% innenfor sjømat og % innenfor landbaserte næringsmidler Hvert case kan ha en ramme fra 1-3 år, og med en økonomisk ramme på NOK 130’ per år Prosjektet forankres i èn bedrift (prosjekteier), med involvering av andre bedrifter i nettverk (leverandører) Det etableres en prosjektorganisasjon, prosjektplan og budsjett for hvert case (samarbeid bedrift-FOU-inst.). Godkjennes av Marinepacks Arbeidsutvalg Innhold og data/informasjon fra case kan være konfidensielt, men generelle resultater må overføres til FOU-aktiviteten generelt

Marinepack FOU-program for sjømatemballering Aktuelle områder for bedriftscase 5-6 case rettet mot forbedring/utvikling av ny transportemballasje for laks, hvitfisk, pelagisk (kjølt/frossen) (designcase, materialutvikling, logistikkforbedring) 5-6 case rettet mot ferdig bearbeidet sjømat og andre næringsmidler (fersk, frossen, hermetisert - design, materialutvikling, logistikkforbedring) 3-5 case på andre områder (tid-temp, sporbarhet, intelligent emballering osv.)