Line Bårdseng rådgiver

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Hvorfor det - hva snakker vi om?
Advertisements

Rettslige krav for offentlige eiendomsselgere - et utvalg
UU og Fylkesmannens rolle
Oppstart planprosess Høring av planprogram Vindmølle – Lars Hoem, Rye Informasjonsmøte Rye Bedehus Eirik Lind.
Standardisering av reguleringsbestemmelser – Innherred samkommune.
Ny plan- og bygningslov og nye muligheter for uu-arbeidet
Nyere tids kulturminner i kommuneplanens arealdel
Kommunal planlegging Orientering – Innherred samkommune – Samkommunestyret sak 16/04, – Johannes Bremer LEVANGER KOMMUNE KOMMUNAL PLANLEGGING.
Vernekategoriene Nasjonalpark Landskapsvernområde Naturreservat
Grimstad kommune Planbehandling - ønsker og praksis -
Tidsfrister i planleggingen
To lovproposisjoner er fremmet av regjeringen: Ot.prp nr 32 ( ) – plandelen Ot.prp nr 45 ( ) – byggesaksdelen Antatt ikrafttreden 1.juli.
Adresse-avisen 10. desember 2008
Fylkeskommunal boligpolitikk?
Forsøksordning med snøscooterløyper Gjennom arealplanlegging etter plan- og bygningsloven.
Tema: Deltasenterets arbeid med oppfølging av råd for funksjonshemma
Deltasenteret Foto: Einar M. Aslaksen
Reguleringsplaner.
Royal Ministry of Culture and Church Affairs 1 Kommunal plan for idrett og fysisk aktivitet Status revisjon 10 oktober 2006 Rådgiver Frode Langø.
Ny plandel i plan- og bygningsloven. 2 Miljøverndepartementet februar 2008 Ny plandel i PBL Ny plandel av plan og bygningsloven Lovforslaget lagt fram.
Repparfjord. Nei til dumping i sjø !! Natur og Ungdom.
Royal Norwegian Ministry of the Environment Frist for behandling av private forslag om regulering12 uker Rapporteringsplikt i reguleringssaker som tar.
Nils Marstein Riksantikvarens rolle i byggesaker.
Verktøy i pbl. Kulturminner, kulturmiljø og landskap.
§ 11-8 Hensynssoner Vise hensyn og restriksjoner for bruk av arealer
Planbestemmelser.
KOMMUNEPLANLEGGING OG BIOENERGI. ET EKSEMPEL FRA HAMAR KOMMUNE Plan- og utviklingsavdelingen.
Opplæringspakken for barnerepresentantene Juridisk forankring av hensynet til barn og unge.
Nasjonal handlingsplan for friluftsområder
Kristin Loe Kjelstad 3.juni 2009
Informasjon og nyheter: Ny plandel til plan- og bygningsloven Framtidens byer - Fornebu Seniorrådgiver Øyvind Aarvig.
Kommunale arealplaner
Plan- og bygningsloven
1 Temadag kommunedelplan Tromsdalen Enhetsleder Øivind Holand.
3 Marius Stub.
Forslag kommuneplanens arealdel Januar 2015.
Naturmangfoldloven og plan- og bygningsloven
Reguleringsplaner OMRÅDE – OG DETALJREGULERING Grete Sildnes
Reguleringsplan - planprosess
FYLKESMANNEN I NORD-TRØNDELAG Kommunal- og administrasjonsavdelingen Kommuneplanens arealdel Kommunen skal ha en arealplan for hele kommunen som viser.
Kommunens plikt til å forfølge ulovlige forhold
Rundskriv, ressursar og rettleiing til ny plan- og bygningslov
Kirkebygget og biskopens oppgaver Presentasjon under kurs for kirkelige fellesråd 2016 Agder og Telemark bispedømme.
Planlegging. I kommunene er målene formulert på ulike måter, men de fleste har mål som er knyttet til følgende tema: Levekår og livskvalitet Boliger.
Foto: Bjørn Erik Olsen Gode oppstartsmeldinger Geir Davidsen, fagleder plan
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Foto: Bjørn Erik Olsen Forskrift om konsekvensutredninger for tiltak etter sektorlover – Akvakulturloven Elisabeth Karlsen 10. mars 2015.
Kommunedelplan for kulturminner og kulturmiljøer Høringsfrist: 31. mars.
Dialog i plansaker Bodø 21. april Pbl. § 1-1, andre ledd Planlegging etter loven skal bidra til å samordne statlige, regionale og kommunale oppgaver.
1 Kommuneplanen En helhetlig kommuneplan består av: –Samfunnsdel –Arealdel – «Arealplanen» Hensikt: Samordne den fysiske, økonomiske, sosiale, estetiske.
Forholdet til KULTURMINNER OG KULTURMILJØER i ny PBL (Plandelen) v/ Lars Ole Klavestad rådgiver/landskapsarkitekt Fylkeskonservatoren i Østfold.
Arealforvaltning etter plan- og bygningsloven
Kommuneplanen En helhetlig kommuneplan består av: Samfunnsdel
Oppsummering av merknadsbehandlingen
VANNSKUTER - UTFORDRINGER
3 Marius Stub.
Områderegulering for Øvre Sem
Planprogrammet skal sette rammen for rulleringen av kommuneplanens arealdel, og er en del av oppstart for kommuneplanarbeidet. Planprogrammet skal gjøre.
Fylkesmannens roller i arealforvaltningen
Områderegulering for Øvre Sem
Massehåndtering og kulturminner
Innføring i lovverket som gjelder barn og unge i planlegging
Ny plan- og bygningslov
Eiendomsforvaltning Kort introduksjon til modulen.
Eiendomsforvaltning Kort introduksjon til modulen.
Fylkesmannen i Buskerud
UU og Fylkesmannens rolle
Tema: Bevaringsverdige bygg eller områder regulert til bevaring – kommunens virkemidler I alle kommuner dukker det med større eller mindre hyppighet opp.
3 Marius Stub.
Av direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap
Utskrift av presentasjonen:

Line Bårdseng rådgiver Statlige bygninger Line Bårdseng rådgiver

Statlige landsverneplaner Intet bygg er for anonymt, lite eller stygt, hvis det dokumenterer en viktig side ved statens historie Statlige landsverneplaner Registrere alle statens bygninger med hensyn til verneverdi Bygninger i verneklasse 1 Bygninger i verneklasse 2 Regulering eller internt vern Forskriftsfredning Kort gjennomgang av SKE Største fredningsprosjekt i Norge Alle statens eiendommer- vernevurdert 13 000 eiendommer 6 mill. kvadratmeter Mantraet har vært bredde i vernet Verneklasse 1 eller 2 Forskriftsfredning

Forskriftsfredning Fredning av byggverk og anlegg i statens eie Departementet kan vedta forskrift om fredning av slike byggverk og anlegg m.v. som er nevnt i § 15 og som er i statens eie. Selges byggverket eller anlegget ut av statens eie, skal fredningen tinglyses, jf. § 22 nr. 5…..        Kulturminneloven § 22a Tar litt om dette fordi dette er noe vi alle må forholde oss til rundt om i landet når forskriftsfredningene trår ikraft. Kan lese i avisene om helse og andre sektorer som nå foretar en fredning av sine eiendommer - et resultat av SKE prosjektet

Hva blir fredet ved forskrift? Førde sentralsjukehus. Foto: Reiakvam H730_3 Enkeltbygg Store anlegg Store anlegg med utomhusanlegg- grønnstruktur Nyere tid Bodø lufthavn. Foto: Bernt Olsen- Hagen H730_3 Alt i verneklasse 1 blir forskriftsfredet Høyst aktuelt fremover og noe alle må forholde seg til – statlige eiendommer overalt Store utfordringer – bruk og utvikling - det må fredningene ta høyde for Ny bruk- utfordring for sektora og for kulturminneforvaltninga

Låven på Tjøtta, Nordland, Bioforsk. Foto Håkon Skarstad Utfordringer Vern og bruk Utviklingskrav Vern gjennom bruk Hva kan kulturminneforvaltninga akseptere Låven på Tjøtta, Nordland, Bioforsk- tom nå – hva videre Låven på Tjøtta, Bioforsk. Foto: Håkon Skarstad Låven på Tjøtta, Nordland, Bioforsk. Foto Håkon Skarstad

Regulering av verneklasse 2 På både kommune- og reguleringsplannivå kan eiendommene i verneklasse 2 reguleres til hensynssone c)    I kommuneplan kan det gis generelle bestemmelser I reguleringsplan må det gis bestemmelser      Plan- og bygningsloven § 11-8 § 11-9 Verneklasse 2= hensynssone c) Tar litt om dette fordi dette er noe vi alle må forholde oss til rundt om i landet når forskriftsfredningene trår ikraft. Kan lese i avisene om helse og andre sektorer som nå foretar en fredning av sine eiendommer - et resultat av SKE prosjektet § 12-7

Avhendingsinstruksen For bygninger som er vurdert i landsverneplanarbeidet regnes forholdet til avhendingsinstruksen som avklart. Statlige sektorer avhender/selger eiendommer Må forholde seg til avhendingsinstruksen LVP= avklart i forhold til avhendingsinstruksen

Rollefordeling – statlige eiendommer Riksantikvaren skal gi faglige innspill til saker vedrørende statlige eiendommer Fylkeskommunen og Sametinget uttaler seg om saker vedrørende statlige eiendommer Rollefordeling på statlige eiendommer Riksantikvaren skal inn der det er konflikt

Fredning kontra regulering Øvrige eiendommer som eies av statlige sektorer, og var eid da landsverneplanen ble utarbeidet, som fylkeskommunene mener er verneverdige skal evt. vernes etter plan- og bygningsloven og ikke etter kulturminneloven Avslutningsvis der det foreligger landsverneplan er løpet lagt for hva som skal fredes Betyr at det ikke skal komme noen omkamper Ønsker fylkeskommunen likevel å verne noe mer så er det PBL som skal brukes ikke KML