Prosjektklassen IKT og nye læreprosesser

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
NOFA 2011 Tonje Hilde Giæver Bård Ketil Engen Leikny Øgrim
Advertisements

Teknologi i klasserommet
Tidlig Innsats Early Years 1. – 4. årstrinn
Aud Berggraf Sæbø, foredrag HiO
Skrive og studieteknikk V/ Espen Schønfeldt
Web-publisering som alternativ presentasjonsform i sykepleieutdanningen NVU konferanse 13.Mars 2006 Gjertrud Husøy Høgskolen Stord/Haugesund.
Fag / tema Norsk, kunst og håndverk, matematikk, engelsk, samfunnsfag
N Y G IV – OKTOBER 2012 Erfaringer med Ny Giv-prosjektet fra Tæruddalen skole.
Om praktisk tilrettelegging av fjernundervisningen Eksempel fra Praktisk Pedagogisk utdanning ved UMB Nasjonalt studieveilederseminar 2007 Hans Erik Lefdal.
To kjerneferdigheter Lytte Stille spørsmål
WRITE AN OPERA.
Vurdering for læring på Linderud skole
Språk og læring Digital kompetanse. 1.Mot elevers grunnleggende ferdigheter - hvordan studentene skal forholde seg til det 2.Studentenes perspektiv, deres.
Vitensenteret i Trondheim
Hva er god skriveopplæring?
Læring og utvikling Hvordan ønsker Steindal skole å legge til rette for elevaktivitet i matematikkundervisningen?
Høgskolen i Sør-Trøndelag Avdeling for informatikk og e-læring IKT og undervisning Geir Ove Rosvold Avdeling for informatikk og e-læring Høgskolen i Sør-Trøndelag.
Slik har vi gjort det…Anne Anne Fængsrud, Høgskolen i Vestfold Prosjektet startet mai 2000  1 klasse førskolen og 1 klasse allmenn.
Ra i første rekke ? læring med IKT Presentasjon ved Berit Bratholm , Høgskolen i Vestfold.
Berit Bratholm : BREDBÅNDSPROSJEKTET DIGITALE MAPPER OG SAMARBEIDSLÆRING.
Geometriske figurer… Beregnet på småskoletrinnet, 1. eller 2. klasse
Sats på nettet Av Lars Egeland. Hvorfor satse på nettet ? zRask informasjon og kommunikasjon zMiljøvennlig zStor uavhengighet av tid og sted zFramtidas.
Høgskolen i Oslo Litt om vurdering. Vurdering l Vurdering for utvelgelse og eventuell sertifisering, enten i videre utdanning eller for å søke jobb. Dette.
Vurdering av pedagogisk programvare
Fra FLU til BLU Ny barnehagelærerutdanning
OPERAPROSJEKTET.
Presentasjon av operaprosjektet
OPERAPROSJEKTET -en presentasjon. OPPRINNELSEN Begynnelsen av 80 – tallet, New York Utviklet seg videre til The Royal Opera House i London Kurs for lærere.
Av ”De riv ruskende studentpilotene” IKT førskole (F2B) Tommy Liverød, 2001.
OPERAPROSJEKTET. Den pedagogiske lederrollen Hvordan operaprosjektet kan påvirke den Må ta ansvar og kunne deligere ansvar Gruppeprosesser og samarbeid.
Borre ungdomsskole
Bruk av studentassistenter Monica Johannesen og Leikny Øgrim
Høgskolen i Oslo Introduksjon til Informasjons- og kommunikasjonsteknologi (IKT) Nye allmenn- og førskolelærerstudenter ved Avdeling for lærerutdanning.
Lærerutdanning 2005 Leikny Øgrim Høgskolen i Oslo Avdeling for lærerutdanning
Lærerutdanning 2005 Leikny Øgrim, Monica Johannesen IT-seksjonen Personalseminaret, LU
Bruk av studenter i øvingsveiledning Monica Johannesen og Leikny Øgrim
Stedbunden undervisning med fjernundervisningsteknolgi - tilrettelegging for åpen og fleksibel læring Monica Johannesen og Leikny Øgrim Høgskolen i Oslo.
Berit Bratholm BREDBÅNDSPROSJEKTET DIGITALE MAPPER OG SAMARBEIDSLÆRING.
Drama og teater ved Høgskolen I Vestfold
Anne Stein Bankgata ungdomsskole Eksempler på vurdering i;
Valgfag på Kastellet skole
Digital historiefortelling Lillehammer 25. oktober 2007 Grete Jamissen – en kreativ ressurs i forskningsformidling, læring og utviklingsarbeid Kontakt:
Gautesete SKOLE Kunst og Håndverk skoleåret Trinn.
ForVei Konferansen MEG Informasjon om.
ELEVVURDERING Skedsmo kommune Dag 1: Kursleder: Mona E. Flognfeldt, Høgskolen i Oslo.
Høgskolen i Oslo Eksempler på Fronterbruk integrert i faglige prosesser Personalmøte, tilsatte på Internasjonale studier, Avdeling LUI Vibeke.
Høgskolen i Oslo IKT-revolusjonen i mitt lærerliv! Digitale presentasjoner i eget arbeid Forelesning for A05 Hanne Christensen Monica Johannesen.
Høgskolen i Oslo Integrering av IKT i lærerutdanningen (S1C) 1) Utfordringer og ideer om videreføring og utvikling i arbeidet med ny grunnskolelærerutdanning.
Høgskolen i Oslo Arbeidsseminar Utdanningsforbundet: Digitale læremidler og læringssyn Behov for nasjonalt trykk og bevisste handlinger i barnehage og.
Småbarnspedagogikk Fordypningsenhet vår 2007 Pedagogisk arbeid med barn fra null til tre år.
FoU i Praksis 2004 Trondheim Berit Bratholm og Kristin R. Tholin.
Velkommen som student Anne-Beathe Mortensen-Buan
LEDELSE Tema for uke 44 Pedagogikk A2A Rakel K.R.Næss.
KLASSELEDELSE MI-teorien og læringsstiler
Ny barnehage – ny førskolelærerrolle?
Ulike perspektiv på læring, «Hverdagspedagogikk»
Norges offentlige utredninger NOU 2003: I første rekke Forsterket kvalitet i en grunnopplæring for alle ___________________________________________________________.
Hva nå? Avsluttende rapport fra prosjektet IKT og nye læreprosesser ved Høgskolen i Vestfold November 2003 mattias øhra Et PLUTO Prosjekt: Program for.
Er gullfuglen skutt? LMS i Norsk utdanning Mattias Øhra ProgramForum for Program for digital kompetanse
Om praksis - praksisplan og vurderingsrapport Samarbeids- og vurderingsmøte TOSBA/TOS Studieleder Vibeke Bjarnø 11. JANUAR 2016.
Emnebeskrivelse Matematikk spiller en stor rolle i moderne samfunnsliv. Kunnskaper i matematikk er ofte avgjørende for yrkesvalg og senere karriere.
Drama som læring Noen tips til aktiviteter. Samvittighetens røster En elev personaliserer personen som har et dilemma, et problem eller etisk utfordring.
Det magiske tryllestøvet ”Write an opera” 3.- og 4. trinn ved Ura skole, Alstahaug kommune, 2006.
PEDAGOGIKK Pedagogikk Som fag omfatter alt som har med læring, utvikling, veiledning, undervisning og oppdragelse å gjøre (Pedagogisk ordbok, lars Helle.
Den energiske læreren Vil du bli noe stort? En lærer har stor påvirkning på andres liv. Som lærer kan du gi barn og unge de beste forutsetninger for å.
Hva synes dere er det viktigste innholdet i fagene?
PEDAGOGIKK Pedagogikk Som fag omfatter alt som har med læring, utvikling, veiledning, undervisning og oppdragelse å gjøre (Pedagogisk ordbok, lars Helle.
SiriLundinKeller-ILS-Universitetet i Oslo
EiT Landsby.
NY STRUKTUR.
Utskrift av presentasjonen:

Prosjektklassen IKT og nye læreprosesser How to make an o p e r a Prosjektklassen IKT og nye læreprosesser

Fra å høre til å gjøre http://www-lu.hive.no/iktnlp/ Sentralt for prosjektet er å gi studenter erfaringer med nye læringsfellesskap som bryter med tradisjonell skole og klasseromundervisning.

Undervisningen foregår som alltid, som et nasjonalt tygget stoff som kun kjennes av læreren, og som serveres for elevene i små biter i fag hvor grenser overvåkes av eksperter (Duchateau 1995)

Den tradisjonelle skolen bygde på ideer og strukturer fra den industrielle revolusjon med et positivistisk menneske og læringssyn Disiplin og maktteknologier Udemokratisk Symbolsk hegemoni Hierarkisk struktur og organisering Et reduksjonistisk syn på mennesket og teknologi

Pedagogikken i den tradisjonelle skolen har vært preget av: Rette svar Pensumstyrt Individuelt arbeid Lærerstyrt undervisning Pedagogikk basert på gjengivelse av kunnskap

Pedagogikken har vært preget av standardisering Standardiserte læremidler og metoder Standardiserte og bundne samhandlingsmuligheter Standardiserte evalueringsteknikker og metoder Standardiserte universalistiske perspektiver på læring og utvikling

Operaprosjekt

Opprinnelse På begynnelsen av – 80 tallet, utviklet Metropolitan Opera House i New York et prosjekt de kalte ”Å lage original opera” for skoler i New York og New Jersey. Senere til The Royal Opera House i London Høgskolen Stord/Haugesund i samarbeid med Stord musikk og kulturskole, har de siste par årene holdt sommerkurs ( på nivå 1 og 2 ) med kunstnere fra operaen i London.

Mål: Gjøre elever i stand til å lage sin egen originale opera, gjennom en prosess som tillater dem å ta ansvar for alle aspektene : Skriving, komponering og design. Gjøre elever i stand til å lage sitt eget produksjonsselskap etter profesjonell mal og ta ansvar for en hel produksjon.

Metode – 3 faser: Redskaps fasen Lærer input, gruppe arbeide, visninger og avstemning. -Utvikle trygghet og åpenhet -Skriving -Komponering -Design

Metode – 3 faser: Skapefasen Elevene jobber selvstendig. Veiledning etter behov. - Inndeling i ansvarsområder Det er ikke nødvendigvis de som ”kan” som gjør - Selvstendig gruppearbeid

Metode – 3 faser: 3. Produkt fasen (øvelse og framføring). Lærer i regirolle Sette sammen forestillingen Å ta elevene på alvor, blir ikke bare en frase i denne metoden

Varighet og klassetrinn Fra grunnleggerne anbefales det at prosjektet varer fra ½ - 1 år- Prosjektet har hvert gjennomført helt ned til 2 klasse og opp til ungdomsskolenivå Vi lagde opera på 5 uker!

Hvorfor opera? Fanget i et prosjektforløp som avsluttes med en offentlig forestilling. Opera er teaterets største form Tverrfaglig Det handler ikke om syngemåte Overlate ansvar til studentene Nok tid til dynamiske prosesser Slippe til kaoskrefter

Hvorfor opera? I opera er tekst og musikk likestilt Musikken forteller der teksten kommer til kort om karakterer, stemninger, rom og miljø

Det tverrfaglige arbeidet Kunst og håndverk Design, kulisser, kostymer, sminke, modellboks (scenerom), PR og lys Musikk Instrumentlære (orff), operaterminologi, sang, dans, stemninger og komponering. Norsk Dramaturgi, tema, tese, fremføring, arbeid med tekst (scenario og synopsis). Pedagogikk: Prosjektarbeid, samarbeidslæring, gruppeprosesser, dynamikk, situert læring Det tverrfaglige arbeidet

Referanser Høgskolen http://www.hive.no/ IKT prosjektet: http://www-lu.hive.no/iktnlp/ Høgskolelektor Olav Næss Olav. Olav.nass@hive.ni Høgskolelektor Mattias Øhra mattias.ohra@hive.no Student Rune Pedersen runeep@mix.hive.no Student Dag Morten Gladsø gladsoe@mix.hive.no Nytt sommerkurs (Level 1) på Stord 25 juni 2001 (6 dager). E-post: aage.vallestad@stord.kommune.no Prosjektadresse London: Royal Opera House education Department E-post til leder: paul.reeve@roh.org.uk