NIFES er nasjonalt referanselaboratorium for kvalitetsreduserende og humanpatogene parasitter i fisk NIFES overvåker pelagisk råstoffkvalitet mht parasitter og hygiene: gir faglig råd og støtte til … Forvaltningen: regelverk samt håndtering og oppfølging av internasjonale klagesaker Industrien: bl.a. markedsvurderinger og klagesaker Forskning: kartlegging av tendenser mht råstoffkvalitet Eksempel klimaendring: økt forekomst av eksisterende skadeorganismer og mulig spredning av nye arter
Anisakis i NVG-sild og kolmule Copyright: Arne Levsen, NIFES
Makrell: små fisk har signifikant større forekomst av Anisakis i filetene enn større fisk ~ 450 g: sign. difference Nedbrutte makk som følge av immunreaksjon Copyright: Arne Levsen, NIFES
”Soft flesh” hos makrell: Soft flesh is commonly reported by Japanese customers of Norwegian mackerel. The condition occurs in every consignment of summer mackerel (aug.-okt.). Apparently absent in winter mackerel (nov.-jan.). Mykt og utflytende kjøtt hos makrell Avhengig av infeksjonsintensitet og lagringstemperatur/forhold Kraftigste symptomer fra 38-56 t etter fangst Copyright: Arne Levsen, NIFES
Forekomst av Kudoa i makrell fra Nordsjøen Kun større makrell (> 470 g) ser ut til å være infisert. Ca 2-3% prevalens i gruppen >450 g. 5-8 % av stor makrell (> 600 g) er infisert (data fra 2004 – 2006). Opptrer kun hos makrell på slutten av sesongen – årsaken til dette er ukjent. NIFES har utviklet en diagnostisk markør (PCR-basert) for tidlig ”subklinisk” påvisning av Kudoa. Kan også brukes på bl.a. laks Kudoa fra makrell er identisk med arten K. thyrsites som er et stort kvalitetsproblem i oppdrett av Atlantisk laks i Vest-Canada
Listeria monocytogenes Kan gi sykdom hos mennesker (I Norge ca. 20 tilfeller pr. år med 30 % dødelighet) Vokser uten oksygen, ved lav temperatur, lav pH og høy saltkonsentrasjon Danner biofilm Undersøker hele prod.kjeden L. monocytogenes påvist på fisk, i produksjonsvann og på utstyr på fartøy og landanlegg. NIFES kartlegger mulige spredningsveier for å kunne redusere problemet i pelagisk sektor.
Hygiene under fangst og produksjon Større fokus på hygiene inkl. personlig hygiene om bord – håndtering av mat! Oppfølging av både fartøy og landanlegg Hvorfor mye høyere kimtall hos pelagisk fisk sammenlignet med oppdrettslaks? NIFES har utviklet og tester ny hypotese rundt dette
”Overvåkingsprogram for parasitter og hygiene i pelagisk sektor” Basert på forskningskvoter (sild, makrell, ev. kolmule) Foreløpig 5 år - oppstart våren 2006 Opprettet styringsgruppe: NIFES, VI, FHL, EFF, NSS og Mattilsynet, med FKD som observatør Må kunne styre bruken av tildelte kvoter: - Autentisk fangstsituasjon (fartøy og landanlegg) - Må kunne kontrollere viktige forhold om bord - Må kunne dirigere fangsten til landanlegg Etablert samarbeid der det er mulig og hensiktsmessig: eksempel ”Baseline” Viktig med overvåking og kontroll av råstoff-kvalitet hos pelagisk fisk! Industriell matproduksjon