Godt Vann Drammensregionen (GVD)

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Kurs for kulturvertene
Advertisements

NORSKE KOMMUNER MYTER OG REALITETER
Interkommunalt brannvesen for Sunnhordland og Nord-Rogaland
Er du fornøyd med smaken på drikkevannet? •GVD har samme gjennomsnitt som resten av landet, de aller fleste brukerne er meget fornøyde med smaken.
Markedsinfo fra Bergen kommune – vann- og avløpsetaten
Opplæring for representanter i skolemiljøutvalget
BEREDSKAPSØVELSE Gjennomføring, erfaringer og konklusjoner fra beredskapsøvelsen i Drammen kommune, Vann og avløp. Ane Prøsch-Oddevald GVD temadag.
Kommunen og samhandling - utfordringer
Kristin Aamodt Støylen, DK Søre Sunnmøre
Tilsynet for små avløpsanlegg
Vannkonferansen 2007 Color Fantasy Kjetil Tveitan
Driftsassistansen for VA i Møre og Romsdal 1 Nærings- og miljøutvalet Molde, mandag 19. desember 2007 Driftsassistansen for vann og avløp i Møre og Romsdal.
Driftsassistansen i Hordaland – Vann og avløp IKS
BEREDSKAP NØDVANNFORSYNING
Utviklingsprosjekter
Rep.skap – 4 eiere/styre Vannverkssjef Adm./regnskap FDV Anlegg Plan/utv. IKT Programstyre (10 parter) Daglig leder/ prosjektsjef Prosjekter GlitrevannverketGVD-programmet.
Vann- og avløpshistorie
Tilbakestrømning fra abonnent til vannledning
Rekrutteringsproblematikk
Berit
GVD-Sommerseminar , Haugestad Rekruttering fra utlandet: •Hvorfor dro jeg til Norge? •Hvordan var m ø tet med VA Norge/Drammensregionen? •Hva var.
Sivilingeniør Arild Moen, daglig leder GVD Juleseminar 2012, Nytt siden sist.
Arild Moen Velkommen til Sommerseminar juni 2013.
VA-tiltak langs Svelvikveien mellom Solumstrand og Svelvik grense – Orientering til Bystyrekomitèen Hensikt: Gi komitèen en orientering om.
Temadag overvann og ekstremvær Avløpsstrategien i GVD
Bergen kommune sitt beredskapsarbeid
Daglig leder drammensregionen interkommunale krisesenter
Tjenestekonsesjon for Brukerstyrt Personlig Assistanse - BPA
Nettselskapenes samarbeid med kommunene i beredskapssituasjoner - Informasjonsberedskap.
Regionalt senter for samfunnssikkerhet og beredskap
1 FOU-prosjekt Bruk av forsikringsskadedata. 2 En typisk VA-kommune? 5000 innbyggere Sentrumsbebyggelsen: ett vannverk og ett avløpsrenseanlegg Grendesamfunn:
VAR samarbeid i VESTFOLD 12 K 19 sept sept 2006.
Beredskapsarbeidet i Drammen kommune
Lekkasje fra vannledningsnettet Orientering til Bystyrekomite for Byutvikling og Kultur, 3/5-11 Live Johannessen Virksomhetsleder Vann og avløp.
Ambulerende Rehabiliteringsteam ART - Drammen Sykehus -
Revidert arbeidsgiverpolitikk Gir Partsammensatt samarbeidsutvalg sin tilslutning til rådmannens forslag?
Handlingsplan for VA i Svelvik kommune
KOSTNADSPROGNOSER: Signalene fra diskusjonen av de 7 gruppeoppgaver den 25. mars, pluss andre vedtatte og antatte ambisjoner, er lagt til grunn: Vannledningsnettet.
GVD Juleseminar 2011 Landfalltjern Oktober 2011 Siv.ing. Arild Moen.
GVD – Kartlegging av Nødvann og Øvrig Beredskap for vannforsyningen April 2012 ? ? ? Vannverk og ”Reservevannverk”:
Norsk vann- og avløpshistorie
Robot for rengjøring av tunneler? Bergen, 14. mai 2014
Status og utfordringer innen vannforsyningen Jens Erik Pettersen Driftsassistansen i Møre og Romsdal Kurs/årsmøte Mai 2005 Ulsteinvik.
Ledningsprioritering Kommuner som inngår i ledningsprioritering analyse  Drammen  Øvre Eiker  Lier  Røyken  Hurum  Svelvik  Sande  Ledninger.
(12) Ordstyrer setter oss på sporet Hvilke utfordringer står vi overfor når vi skal vurdere om vannforsyningen har tilstrekkelige hygieniske.
Brukerundersøkelse VA 2010 ms1 Resultater fra brukerundersøkelser om vann og avløp i Bergen Gjennomført i tidsrommet 1994 – 2010 Brukerundersøkelse 2010.
Bø hotell, Anders Stang Lund Senior kommunikasjonsrådgiver
Prosjekt og Prosjekt Fokus på overganger Fra barnevernstiltak til voksentilværelse Målgruppe: Utsatt og sårbar ungdom – Ettervern –
Nedre Eiker Kristin Høibakk Lokallagsleder og HTV.
KOMMUNEREFORM Større og bedre Flere muligheter. VI TENKER: Vi ønsker å slå oss sammen med Drammen, Kongsberg og Nedre Eiker.
Står politiet i Vestoppland bedre rustet etter 22.7? Beredskapsmøte i Gjøvikregionen, Sillongen, 16. november 2012.
DIVA - organisering Svolvær 30.mars 2009 v/ Magne Lorentzen Leder i DIVA.
1 Fagkonferanse for VA- sektoren 31. mars – 1. april Kompetanseutvikling/fagopplæring/rekruttering til VA-sektoren Svein Erik Moen, Norsk Vann BA.
Vannleveranse og beredskap Tilfeldigheter eller planer……..? Erling Aass Drammen kommune, vann og avløp.
Vann- og avløpsprosjekter status 2015 Komité TKF
Strømbrudd i Steigen 25. – 30. januar Hvorfor det ikke gikk galt.
Kommunereformen Nytt inntektssystem Økonomiske virkemidler knyttet til strukturendringer Runar Hannevold,
Velkommen til Hamar! Morten Aspeli Ordfører. Mjøsbyen.
Vann og avløp Seterveien - Dalbo. Tekst 2 Vedtatt av kommunestyret 2009 Revidert tiltaksplan vedtatt av kommunestyret 2014 Hovedplan for drikkevann og.
Erfaringer med bruk av BedreVANN i kommunen Vi ønsker å få inn eksempler på bruk fra deltakerkommunene - Frist: Vi vil formidle tips og erfaringer.
Havariøvelse 26. august 2016 Hasvik kommune
Vann og avløp Ildjernet.
Viva IKS Infomøte på Haugestad angående
Vannområde Morsa – Hvordan jobber vi, hva legger vi vekt på?
Kommunereformen Prosess så langt – og hva skal skje fram mot sommeren?
Etablering av VA-anlegg i Torvvikveien Nesodden kommune
Dønna vannverk HEVA 8/
Vann og avløp Ildjernet.
Alternativ vannforsyning for Ålesundsregionen
Vann og avløp Øvre Sirdal
Utskrift av presentasjonen:

Godt Vann Drammensregionen (GVD) Glitre – hovedvannkilden for Drammen, Lier, Eiker og Røyken Velkommen til beredskapsmøte Sivilingeniør Arild Moen

Samarbeidsprosjekt om vann og avløp Hurum kommune Røyken kommune Lier kommune Drammen kommune Sande kommune Svelvik kommune Nedre Eiker kommune Øvre Eiker kommune Modum kommune Glitrevannverket Blindevannverket Godt Vann Drammensregionen (GVD) er et samarbeidsprosjekt mellom kommunene Hurum, Røyken, Lier, Drammen, Sande, Svelvik, Nedre Eiker, Øvre Eiker og Modum og Glitrevannverket. Samarbeidsprosjektet er et tjenestesamarbeid basert på forpliktende prosjektsamarbeid for å sikre og forbedre vannkvaliteten Det er basert på et økonomisk spleiselag hvor hver part bidrar

Fakta om GVD-kommunene 180 000 innbyggere Rundt 90 prosent av husstandene har kommunal vannforsyning og er tilknyttet kommunale avløpsanlegg 6.000 boliger har privat vannforsyning 12.000 boliger har privat avløpsanlegg 9 hovedvannverk Glitre 57 prosent 17 avløpsrenseanlegg Omfattende ledningsnett for VA I de ni kommunene bor det til sammen ca 180 000 innbyggere. nærmere 90 prosent av dem har kommunal vannforsyning og er tilknyttet kommunale avløpsanlegg. Kommunene har til sammen 1400 km med interkommunale vannledninger og 1400 km med avløpsledninger som samlet representerer en gjenanskaffelsesverdi på om lag 10,5 milliarder kroner.

Hovedutfordring: Nesten 50 prosent av drikkevannet lekker ut gjennom utette vannrør.

Mål for samarbeidsprosjektet Redusere lekkasje av drikkevann Forhindre at overvann overbelaster avløpsnettet Forhindre at avløpsvann forurenser drikkevannet og vassdragene Forebygge vannskader og sette i verk flomsikringstiltak Hovedutfordringen for vann- og avløpstjenesten i de ni samarbeidende kommunene er vann på avveie. Det gjelder både drikkevann, overvann, avløpsvann og flomvann. Målet for samarbeidsprosjektet er derfor å:

Innbyggerne er fornøyde Brukerundersøkelser viser at innbyggerne i Drammensregionen er fornøyde med vann- og avløpstjenestene Innbyggerne er veldig fornøyde både med smaken, temperaturen, klarheten og vanntrykket i drikkevannforsyningen Vi har planlagt og gjennomført felles brukerundersøkelser. Resultatet forelå i begynnelsen av 2009 og viste bl.a.: Innbyggerne i Drammensregionen er fornøyde med vann- og avløpstjenestene. Man er like fornøyde med tjenestene sammenlignet med resultatet for landet samlet sett. Abonnentene er litt mer fornøyd med vannforsyningstjenestene enn avløpstjenestene. 74 prosent av abonnentene svarte at de samlet sett i ganske stor grad eller i svært stor grad er fornøyd med vannforsyningstjenestene, mens 70 prosent er i tilsvarende grad fornøyd med avløpstjenesetene. Innbyggerne er gjennomgående veldig fornøyde både med smaken, temperaturen, klarheten og vanntrykket i drikkevannforsyningen. Det ble registrert noen mindre forskjeller mellom tallene i enkelte områder, noe kommunene kunne forklare i uønskede episoder eller andre forhold som man hadde rettet eller ville rette opp.   Over 90 prosent av abonnentene i samtlige kommuner foretrekker springvann fremfor flaskevann. Dette samstemmer med den tilliten abonnentene våre har til kvalitet på vannforsyningen.

Rekruttering – viktig satsingsområde Med bakgrunn i den høye gjennomsnittsalderen blant VA-ansatte i de ni kommunene, vil rekruttering være et viktig satsingsområde i årene fremover. Dyktige og godt kvalifiserte medarbeidere er en viktig forutsetning for å utvikle Drammensregionen til Norges ledende vannmiljøregion. Informasjonsgruppa har sammen med HiBu fått iverksatt et nytt studium innen vann- og miljøteknologi ved høyskolen fra høsten 2009. Dette er et av flere rekrutteringstiltak. I tillegg til studiet, har Informasjonsgruppa inngått langsiktige partnerskapsavtaler med to ungdomsskoler i Drammen og Drammen videregående skole om å delta i undervisningen. Disse avtalene skal videreutvikles og på sikt skal alle skolene i regionen få samme tilbud.  

Utfordringer – politiske avgjørelser Felles hovedplan for vannforsyning og avløp, vedtatt 2010 Budsjetter/finansiering av fornyelser Full husvannmålerdekning 2015 Reviderte reglementer og forskrifter

GVD beredskap 1     Hva har GVD gjort og hva ønskes fremover mht. sikkerhet og beredskap?    Satt på dagsorden, drøftet og informert hverandre i møter i prosjektstyret Arbeidsgruppe informasjon er ansvarlig for GVD-utvikling av beredskap Gjensidig info om mannskap, vaktordninger, utstyr, anlegg Gjennomført en felles øvelse Utviklet faglige nettverk – viktig å kjenne hverandre.

GVD beredskap 2 Kompetanse, robuste organisasjoner Mannskap som er vant til å håndtere små kriser f. eks. lekkasjer kloakkstopp og flomsituasjoner blir gode på å kunne takle større og alvorligere situasjoner Planlegging, ROS-analyser Ledelsesmessig grunnlag og Påfyll av kunnskap for mannskap Mennesker som stoler på hverandre på tvers av kommunegrensene og som tør å ta en telefon for å be om hjelp. Initiativ ang. nødvann Felles initiativ vil bli presentert senere i dag.

Samkjøringer av vannverk   Glitrevannverket med Røysjø dekker i dag: Drammen, Nedre Eiker, Lier, Røyken, nordre del av Sande og Frogn Gjensidig reservevann mellom Glitre og ABV Mulige nye samkjøringer/reserver: Blindevannverket (Svelvik og Sande) og Røysjø (Drammen) (ringledning rundt halvøya) En bedre forbindelse mellom Øvre Eiker - Nedre Eiker ved Steinberg    

Mer informasjon? og drikk godt vann Sjekk vår internettside: www.godtvann.no Takk for oppmerksomheten og drikk godt vann 12

Dagsorden Ordstyrer Christen Ræstad Program utdelt Deltagere: Kommuner 26 IKS 4 Mattilsynet 5 Gjester fra andre vannverk 3 Politiet 1 Presentasjon av deltagere – si hvem du er, når du får ordet.