Trivsel, fravær, og turnover

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Innledning til kampanjen
Advertisements

Sykefraværsoppfølging?
Omstillinger i arbeidslivet premisser, trender og betydning for arbeidsforhold Egil J Skorstad.
Identifisere og tydeliggjøre kompetanse
Ledelse.
As DAL PersonalStøtteSystem Business Intelligence Partner AS Infotool Norge AS Hvilken informasjon trenger virksomheten fra personalavdeling •Faste rapporter.
Velkommen til nettverkssamling 14. mars 2013 KS Agenda Møtesenter
Karriereplanlegging Viktige temaer:
Nysgjerrigpers lynkurs NKUL 2005
Frivilligheten en ressurs i folkehelsearbeidet, men til hva og hvordan? • Det offentlige og frivilligheten i et mangeårig og skiftende fellesskap • Veksten.
Endringskapasitet Inger Stensaker, NHH Lederne 19.april, 2012.
LÆRING Grunnleggende prosesser
Tilpasset opplæring og spesialundervisning
10. Organisasjoners effektivitet
7. Motivasjon i organisasjoner
”Vi strekker oss litt lengere” Personalsjef, kollega og medmenneske
1. Metatema: Analyse av skolen som organisasjonen
BARNS TRIVSEL - VOKSNES ANSVAR
Forebygging av frafall/ bortvalg - Ingen tryllestav! Noen utfordringer sett med utgangspunkt i evaluering av tiltak i arbeidet mot frafall.
SATS PÅ DE ANSATTE! LA DEM FÅ BRUKE SINE FERDIGHETER!
Statistikk på 20 2 timer PSY-1002
Arbeids- Og lederpsykologi
Jeg heter Yasmin Meralli Jeg er invitert hit på grunn av mine erfaringer som Konsernsjef for mangfold og likestilling i et av Canadas største finanskonsern,
SWOT-analyse.
1 2 Nasjonalt krafttak for seniorpolitikk i arbeidslivet.
HVOR VIKTIGE ER PISA- RESULTATENE? HVOR STOR VEKT SKAL VI LEGGE PÅ DEM? Jan Ubøe, professor i matematikk NHH.
Induktivt og deduktivt design, metodevalg.
«Oppsummering» Grunnkurs leiing Side Vidar Fosse
Motivasjon i arbeidsforhold
SEKSTIMERSDAGEN I BERGEN HJEMMETJENESTER KF Gjennomgang for pressen
Motivasjon Din motivasjon
LP-modellen fra et rektorperspektiv
Ansattes perspektiv på endring & omstilling
(Demokratisk) terapeutisk samfunn (E. Fog) Artikkelens tre deler: 1) Maxwell Jones 2) Miljøterapi i Norden 3) Miljøterapi vs hverdagsvirkeligheten Sosial.
Forskning – 3 grupper (OECD 1981) Grunnforskning Originale undersøkelser som har til hensikt å skape ny kunnskap og forståelse Karakteriseres ved at den.
Foretak Bjørnar Sæther SGO 4601 V-07. Struktur på forelesningen Hva er foretak? Foretak i økonomisk geografi Dimensjoner ved foretak Foretak og territorier.
Oppgaveskolen -V07_1 Innledning Arild Jansen, AFIN Oppgaveskolen 2007 Introduksjon Organisering av seminaret [Gjeste]forelesninger – hva er behovene ?
Erfaringer fra samordning og koordinert innsats i Kultur- og naturreise. Hvilke muligheter gir åpne data? Lederseminar 11. mai 2015.
OPPGAVER MÅL TEKNOLOGI.
Framtidas kompetanse Problemstillinger. 1 Utfordringer og muligheter Hva kjennetegner framtidas samfunns- og arbeidsliv? Hvilke samfunnstrekk legger premisser.
Store forskjeller i arbeidsledighet Arbeidsledigheten varierer mye mellom ulike land:
Lønn Lønn er den betalingen du mottar fra arbeidsgiver for den jobben du utfører. Lønnen avhenger blant annet av alder, utdannelse, arbeidstid og arbeidsoppgaver.
Spjelkavik omsorgssenter Hvorfor gjør vi som vi gjør? En bedre hverdag gjennom økt kompetanse Avdelingsleder Kjerstin Holen og Virksomhetsleder Fredrik.
RAMMEPLAN I PRAKSIS. Målet med rammeplanen er å gi styrer, pedagogiske ledere og det øvrige personalet en forpliktende ramme for planlegging, gjennomføring.
Bilde inn Personalpolitikk. Temaer  Rekruttering  Motivering  Kompetanseutvikling  Evaluering.
 Arbeidsforskningsinstituttet AS, 2011  Forfatter/Author Arbeidsglede og produktivitet? Econa/Arbeidslivsforum 17. april 2012 Eivind Falkum
Kapittel 5 Motivasjon. 2 Motivasjon Definisjon: Psykologiske prosesser som aktiverer, regulerer og opprettholder atferd Vanlig å skille mellom innholds-
Verdiskapning og fornyelse: Styrets rolle for kreativitet i bedriften Gro Ellen Mathisen.
USEtool – Trinn 3 - Gåtur – støtteverktøy 3aSINTEF / NTNU U S A B I L I T Y brukskvalitet Hva ønsker vi at bygget skal gjøre for oss?
Belastningsfaktorer i lærerrollen Professor Einar M. Skaalvik og professor Sidsel Skaalvik Pedagogisk institutt, NTNU.
Betingelser for frivillig innsats – motivasjon og kontekst Dag Wollebæk, Synne Sætrang og Audun Fladmoe Presentasjon av rapport, Funkis Studieforum 31.
Verdien av et organisert arbeidsliv Parats flaggsak 2016.
UTVIKLINGSSAMTALEN En PLANLAGT UTVIKLINGSSAMTALE handler om medarbeiderens ARBEIDSOPPGAVER 1.Prioritering etter oppgavens betydning for organisasjonen.
Kapittel 13 Lønn og lønnsforskjeller.
HOVEDPROBLEMSTILLING:
Store forskjeller i arbeidsledighet
Lønn og lønnssystemer.
Motivasjon.
Ingvild Vardheim, KoRus – Sør
HOVEDPROBLEMSTILLING:
7. Motivasjon i organisasjoner
12. Organisasjonsutvikling
12. Organisasjonsutvikling
7. Motivasjon i organisasjoner
Samarbeid hjem – skole (en veileder)
Umoe Mandal AS Fartøy Olje & Gass Fartøy Olje & Gass
Kapittel 6 Lønn og belønning
produktivitetsrisiko
Handling i hverdagen der barna er
Utskrift av presentasjonen:

Trivsel, fravær, og turnover

Trivsel Problemstilling siden 1930 tallet Vanskelig forskningsområde, fordi sammenhengen mellom trivsel og produktivitet er kompleks Også måling av trivsel er problematisk 85% syndromet er et eksempel på dette

Trivsel som psykologisk fenomen Trivsel som tilfredsstillelse av behov og verdier Trivsel og Equity-/diskrepans-teorier Herzberg og trivsel (H- og M-faktorer) Arbeid som instrument til å nå andre mål Trivsel på arbeid og trivsel med livet

Forholdet mellom trivsel og produktivitet Trivsel kan føre til produktivitet Effektivitet/produktivitet kan føre til trivsel Opplevd trivsel/mistrivsel kan også være konsekvens av interaksjon med kollegaer Utforming av arbeidsoppgaver har stor betydning for trivsel Jobberikelse Psykologiske jobbkrav

Sykefravær Hva er fravær? Ikke å møte på arbeidet Tid og hyppighet Fravær fra yrkesrollen Frivillig og ufrivillig fravær Permisjoner Svært komplekse sammenhenger mellom helse, strukturelle forhold, arbeidsmarkedet, motivasjon etc., og fravær

Gjennomtrekk Det viktigste er balanse, ikke å kvitte seg med turnover Det er bra for en organisasjon med noe utskifting av personalet Den stabile arbeidskraften er sjelden den mest produktive Trivsel har sammenheng med turnover, men data er svake De fleste modeller på gjennomtrekk bygger på forutsetninger om rasjonalitet