Om den nye basisfinansieringsordningen for instituttsektoren Spesialrådgiver Johs. Kolltveit, Norges forskningsråd, leder for NTL avd. 117-76.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
HISTORISK OG FREMTIDIG OVERSIKT OVER:
Advertisements

Seniorrådgiver Katrine Rese Shadidi, Forskningsrådet
Internasjonalisering av utdanning Stortingsmelding nr. 14 ( )
Cristin-rapportering 2011
Forskningsrådets policy for FoU ved høgskolene Møte med Høgskolen i Telemarks styre 19. september 2013 Spesialrådgiver Berit Hyllseth.
Revisjon av FoU-policy for høgskolene Problemstillinger – plan for arbeidet Januar 2013.
NTL Forskningsinstitutter, 30. mai 2013 Asgeir Fløtre
Presentasjon av problemstillinger til utvalgsmøte Geir Arnulf Sak Et velfungerende forskningssystem.
Regionale sentra for omsorgsforskning Kunnskapsutvikling, kunnskapsforvaltning og kunnskapsformidling med kommunenes pleie- og omsorgstjeneste som målgruppe.
Finansieringsmodellen 2002 – 2014 – 20?? OU-seminaret februar Dag K. Bjerketvedt 1 amanuensis HiT.
Et velfungerende forskningssystem? Jan Fagerberg, Universitetet i Oslo Innledning til diskusjon på dialogmøte 31 Mai 2010.
Sektoranalyse av private høyskoler NPHs nettverkskonferanse, 11. oktober 2007.
Finansiering av medisinsk og helsefaglig forskning
Sak Utkast til kap 2 Et velfungerende forskningssystem og disposisjon
9 prinsipper og 1 regneark:
Eierskap og styring i høyere utdanning
Hvorfor skårer ikke Oslo bedre på innovasjonsevne når den har så mye FoU- ressurser? Kaja Wendt Oslo som innovasjonsaktør – basert på Indikatorrapporten.
Utfordringer til UH-sektoren: Hvordan finner vi tonen? Statssekretær Kyrre Lekve UHRs dekanskole 3. februar 2010.
Nærings-ph.d. Haugesund, august Hva er Nærings-ph.d?  En ordning der NFR gir støtte til en bedrift som har en ansatt som ønsker å ta en doktorgrad.
Nye brukere av Frida Hva skal registreres og hvordan gjør jeg det?
Kommentarer knyttet til forskningsmeldingen Kommentarer fra Henrik Jakobsen, professor, forskningsleder Avdeling for Realfag og Ingeniørutdanning Høgskolen.
Geir Arnulf 17. februar 2010 Forskningsmeldingen.
Fridadata til finansieringssystemet
1 ForskningsResultater og Informasjon for Dokumentasjon av forskningsAktiviteter.
Frida ved UiB Cecilie Ohm.
Drivkrefter i vitenskapelig publisering Slipp forskningsresultatene fri… 14. November 2007.
Universitetet i Tromsø Bidrags- og oppdragsfinansiert aktivitet økonomistyring Avdeling for økonomi 15. oktober 2009.
Mulighetene ved et styrket biovitenskapelig miljø på Ås Arvid Hallén Forskningsrådet.
St.meld. nr. 20: Vilje til forskning
1 St. meld. nr. 20: Vilje til forskning En tilbakemelding ved Unni Steinsmo, SINTEF NHOs forskningspolitiske konferanse 7. april 2005.
Fusjonsprosessen UiA/HiT Larvik 6. juni 2011 John W. Viflot Høgskolen i Telemark.
1 Måling og finansiering av forskning i 3 sampubliserende Sektorer: UoH, institutter og helseforetak ”Penger for publikasjoner” – Oslo 11. mai 2007 Dekanus.
Møte i Nasjonalt Råd for Teknologisk utdanning - Høgskolen i Oslo oktober 2007 Forskerrekrutteringsbehov i Norge - Framskrivninger til 2020 basert.
Forskningsrådets policy for forskning ved de statlige høgskolene Bakgrunn: Nye rammebetingelser Universitets- og høgskoleloven av 2005 Rådets høgskolestrategi.
Resultatbasert omfordeling (RBO)
Penger for publikasjoner – forskningspolitiske perspektiver Tom Colbjørnsen 11. mai 2007.
Høgskolen i Oslo Tid til forskning som forhandlingstema - erfaringer fra høgskolene UHR-konferanse Trine B. Haugen.
Kontaktmøte med Høgskolen i Lillehammer 23. januar 2013.
Anne M Jervell Strategiske veivalg? Anne M Jervell STYREMØTE Tema:Strategi.
Nytt finansieringssystem for instituttsektoren Spesiealrådgiver Johs. Kolltveit, Norges forskningsråd.
Finansieringssystemet
Anne Line Wold NPHs nettverkskonferanse 2009
Forventninger til samhandlingsreformens betydning for funksjonshemmede Hva er, hvem har behov for koordinerte tjenester?
Bakgrunn, mandat, oppgaver Oppstartsmøte Universitetsdirektør Tor A, Aagedal Råd for samarbeid med arbeidslivet.
Anvendt økonomi Vår forskning handler om å utvikle et bedre grunnlag for rasjonelle beslutninger i næringsliv og offentlig forvaltning. Det dreier seg.
Publiseringssituasjonen ved HF Publiseringsanalysen 2010 Denne analysen gir en oversikt over publiseringssituasjonen ved HF i Den peker.
UiO – Forskningsadministrativ avdeling FRIDA som felles forskningsdokumentasjonssystem for universiteter og helseforetak ? - Rapportering av vit.
1 Kommuneproposisjonen 2006 – Levanger formannskap Kommuneproposisjonen 2006 Utdrag av departementets presentasjon for fylkesmennene Noen tabeller.
Finansiering – et overblikk Møte med KUF-komitéen 10. mars 2014 Universitetsdirektør Tor A. Aagedal.
Finansieringssystemet for universiteter og høyskoler
Forskningssamarbeid i UH-nett Vest: Status, utvikling og perspektiver Sigmund Grønmo Samarbeidsmøte HiB 30. november 2010.
Bergens medisinske forskningsstiftelse Internasjonaliseringsmidler for medisinsk forskning ved UiB & HB.
Det nasjonale publiseringsutvalget og arbeidet med Open Access Vidar Røeggen Seniorrådgiver Universitets- og høgskolerådet Seminar om vitenskapelig.
Om Kunnskapsdepartementets bruk av CRIStin-data
Finansieringssystemet – erfaringer og ønsker Høgskoledirektør Audun Rivedal Dialogkonferanse 16. september 2014.
Forskningsrådets strategi for instituttsektoren.
- Fra råvareeksportør til forskningsbasert og innovativ kunnskapseksportør Paul Chaffey, Abelia.
Lokal arbeidstidsavtale
Forskingsrådets policy for forskning ved de statlige høgskolene Kommentar Dekan Kristin Barstad Høgskolen i Buskerud.
Rammevilkår for skipsfarten Sjøsikkerhetskonferansen 2004 Kommunal- og regionalminister Erna Solberg 5. Oktober 2004.
Presentasjon av problemstillinger til utvalgsmøte Geir Arnulf Sak Måling av forskning.
Regjeringens satsing på utdanning, forskning og næringsutvikling Innlegg på Universitetskonferansen for Innlandet, Statssekretær Per Botolf Maurseth 20.
Regionale forskningsfond
Faste møter mellom regjeringen og KS 2010 Hva har skjedd?
Tjenesteyting, handel og logistikk - Puls Hvordan få frem gode prosjekter - søknadsprosessen og vurderingskriteriene Ulf Henriksen og Trond Knudsen 30.
Avgrensning og definisjon av formidling Resultatbasert finansiering av forskingskomponenten i UH- budsjettet En forskingskomponent – Vitenskapelig Publisering.
Presentasjon av problemstillinger til utvalgsmøte Sekretariatet i samarbeid med utvalgsleder Norges forskningsråd.
Mandat og rammeverk for evalueringen
BUDSJETT 2008 Prosess Budsjettforslag
Tilleggslønn Særavtale om honorering for arbeid på eksternt finansierte prosjekter - faste vitenskapelig ansatte.
Utskrift av presentasjonen:

Om den nye basisfinansieringsordningen for instituttsektoren Spesialrådgiver Johs. Kolltveit, Norges forskningsråd, leder for NTL avd

Veien mot nytt finansieringssystem  Mars 2005: St. melding nr 20 ( ) varsler ny finansieringsordning  Oktober 2006: Forskningsrådets forslag til nytt finansieringssystem  Oktober 2007: St.prp nr 1.( ) Regjeringens opplegg til nytt finansieringssystem. Avvek fra Forskningsrådets forslag på to sentrale punkter  Desember 2007: Forskningsministeren lover Stortinget å ”kvalitetssikre” de enkelte elementene i det nye finansieringssystemet.  2008: Embetsgruppe ledet av KD arbeider videre med kvalitetssikringen og detaljutformingen av systemet – innspill fra Forskningsrådet  Oktober 2008: St.prp. nr. 1 ( ). Endelig system presenteres

Regjeringens målsetting for den nye finansieringsordningen  Instituttene skal være en god leverandør av anvendt forskning til næringsliv, forvaltning og hele samfunnet  Basisbevilgningsordningen skal sikre dette ved å gi instituttene rom for langsiktig kunnskaps- og kompetanseoppbygging  Formålet er å fordele deler av grunnbevilgningen etter oppnådde resultat på en måte som premierer både kvalitet og relevans  Omfordeling skal ikke være et mål i seg selv, men et middel for å skape reelle incentiv i den nye ordningen.

Forskningsrådets målsetting for arbeidet med ny basisbevilgningsordning  Tydeliggjøre oppdragsrollen  Fremme forskningskvalitet  Mer likverdige konkurranseforhold  Tydelige og kjente fordelingskriterier  Etablere kriterier for hvem som bør gis offentlig basisbevilgning  Tydeliggjøre og styrke Forskningsrådets strategiske ansvar

Omfanget av ordningen  Utgangspunkt: Alle institutter som var omfattet av de tidligere Retningslinjer for statlig finansiering av forskningsinstitutter  Institutter som ikke passer inn i ordningen er utelatt, men kan innlemmes senere (FFI, IFS, SIFO, SIRUS, STAMI, HI og NIFES)  Evt. innlemmelse av nye institutter skal bygge på en helhetsvurdering, av dept. og NFR  Vilkåret for å innlemme nye, kvalifiserte institutter er at det blir stilt en passende basisbevilgning til disposisjon

Nytt finansieringssystem for instituttsektoren

Krav for å bli med i ordningen  Instituttet skal drive forskning på felter som er av interesse for norsk næringsliv, forvaltning eller samfunnsliv  Instituttet må ha en faglig og vitenskapelig kompetanse som kommer til uttrykk gjennomvitenskapelige publikasjoner, samarbeid med UoH-sektoren og deltagelse i internasjonalt forskingssamarbeid.  Instituttet må delta i en åpen konkurranse om forskningsmidler  Instituttet skal inngå i en hensiktsmessig arbeidsdeling i det norske forskningssystemet  Instituttet skal ikke betale utbytte eller gi andre direkte eller indirekte fordeler til eier eller nærstående

Resultatbasert grunnbevilgning  En fast del  En resultatbasert del som fordeles til instituttene på arenaen ut fra resultater/skår på utvalgte indikatorer (antydet 10 % i begynnelsen)  Det er ved utformingen av systemet lagt vekt på å balansere akademiske resultater med relevanshensyn  ”balansert” vektingen av indikatorene

Grunnbevilgningsmodellen (1) Den resultatbaserte delen av grunnbevilgningen skal fordeles etter resultater på følgende indikatorer: Indikatorer Vekter 1) Vitenskapelig publisering 0,30 2) Samarbeid med UoH (avlagte dr. grader og bistillinger) 0,10 3) Internasjonale inntekter 0,15 4) Inntekter fra NFR 0,10 5) Nasjonale oppdragsinntekter (nytt) 0,35 Samtlige indikatorer vektes med instituttets relevansandel; konkurranseutsatte inntekter (3,4 og 5) som andel av instituttets totale FoU-inntekter. Vektingen av indikatorene fastsettes av KD etter råd fra NFR i forbindelse med budsjettarbeidet. Vektingen kan variere mellom arenaene.

Resultatbasert grunnbevilgning (2)  Vektingen av indikatorene angir hvor stor del av omfordelingsrammen som fordeles ut fra hver indikator  Instituttets skår på samtlige indikatorer vektes med den andelen som konkurranseutsatte inntekter (indikator 3,4 og 5) utgjør av instituttets samlede FoU-inntekter  Instituttets relative andel av gruppens totale skår for hver indikator avgjør hvor stor uttelling instituttet får på indikatoren.  Den totale uttellingen for instituttet blir summen av instituttets uttelling på indikatorene 1-5.

Indikatoren vitenskapelig publisering  Samme opplegg (definisjoner, nivåinndeling m.m.) som brukes i UoH-sektoren  Samme vekting av publikasjoner som i UoH-sektoren, men her kan en om ønskelig velge ulik vekting i de 2 (3) sektorene  Publikasjonsformene inndeles i 2 nivåer. Nivå I gir normal uttelling og dekker kanaler som utgir 80 % av publikasjonene. Nivå II gir ekstra uttelling og skal omfatte de betydeligste kanalene som utgir 20 % av publikasjonene.  Publisering i lokale kanaler (mer enn 2/3 av publikasjonene er fra samme institusjon) gis ikke publiseringspoeng  Hvis flere forfattere deles publikasjonspoengene mellom institusjonene etter forfatterandeler  Publikasjoner i samarbeid med forfattere fra andre institusjoner i inn- eller utland gis ekstra uttelling med 50 % (beregnes kun en gang)

Indikatoren vitenskapelig publisering PublikasjonsformNivå INivå II Vitenskapelig artikkel i tidsskrift, årbok, serie eller nettsted med fagfellevurdering (ISSN- titler) 1 3 Vitenskapelig artikkel i antologi/ artikkel- samling utgitt på vitenskapelig forlag med rutiner for fagfellevurdering (ikke ISSN- nummer) 0,7 1 Vitenskapelig monografi (bok) med ISBN- nummer utgitt på vitenskapelig forlag 5 8

Noen sentrale prinsipper  Indikatorene bygger på nøkkeltall for de 3 siste årene, der siste året teller like mye som de to foregående til sammen  Konkurranseutsatte inntekter = inntekter fra NFR, fra utlandet samt nasjonale oppdragsinntekter  Instituttets utelling på en indikator er avhengig av egen skår på indikatoren, instituttets relevansandel, gruppens totale tellende skår samt beløp til omfordeling på indikatoren (jfr. vektingen)  Lik vekting av indikatorer kan gi ulik utelling pr. enhet

Strategiske instituttsatsinger  Ordningen etableres ved å holde en viss prosent av den totale basisrammen utenfor den resultatbaserte ordningen  Behovet for strategiske satsninger vil variere fra område til område:  Miljøinstitutt: Inntil 40 pst av basis  Primærnæringsinstitutt: Inntil 30 pst av basis  Samf.vit. institutt: Inntil 10 pst av basis  Teknisk-ind. institutt: Inntil 30 pst av basis.

Strategiske instituttsatsinger  Midler til strategiske satsinger skal som hovedregel kanaliseres gjennom Forskningsrådet  Tre alternative måter å konkurranseutsette midlene på: - Åpen utlysning med faglige føringer og tematiske prioriteringer innenfor hver av de fire fordelingsarenaene. - Begrenset utlysning til nærmere angitt gruppe institutter innenfor hver arena. - Utvidet utlysning på tvers av instituttgrupper/ arenaer.

Hvornår innføres den nye basisfinansierings- ordningen ?  2009 : Innføringsår der utgangsnivå og spilleregler defineres, men ingen omfordeling. Basis 2009 = Basis vekst som fordeles ut fra resultater  2010 : Første år med omfordeling. Det tas sikte på en omfordeling av 10 % av grunnbevilgningen. For primærnæringsinstituttene vil nivået bli fastsatt etter en vurdering av konsekvensen etter første året.  2011 : Ordning for strategiske instituttsatsinger kan etableres (eventuelt i 2010 for den samfunnsvitenskapelige arena)  Den nye basisfinansieringsordningen skal evalueres etter 3 (omfordelings-)år

Videre arbeid  Opplegg for nominering av publikasjoner fra nivå I til nivå II.  Felles opplegg for registrering av vitenskapelig publikasjoner (i dag 4 ulike system)  Forslag fra arbeidsgruppe (Sivertsen-gruppa) om å etablere en felles database for all vitenskapelig publisering i UoH-sektoren, institutt- og helsesektoren (Norsk vitenskapsindeks) innenfor rammen av et nytt felles informasjonssystem for norsk forskning  Etablering av basisbevilgningsutvalg