Hms på byggeplass..

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Bergen Vann Mai 2014.
Advertisements

4.3 FORSKRIFT OM ORGANISERING, LEDELSE OG MEDVIRKNING
Risiko Sannsynlighetsgradering:1 = Lite sannsynlig (kan inntreffe mindre enn én gang hvert 100. år) 2 = Mindre sannsynlig (kan inntreffe mellom én gang.
Av Reidar Kvalvaag Beerenberg
Systematisk HMS arbeid
Hms på byggeplass..
SIKKER VANNinstallasjon
SYSTEMATISK HMS-ARBEID
Risikovurdering Systematisk HMS – arbeid dreier seg om mestring av risiko, for å unngå skader og sykdom Mestring av risiko- redusere eller fjerne.
Sikkerhetsrevisjon Fra: Ove Olsen Sendt: 20. september :49
Kan det lages et felles internkontrollsystem i kommunen. Åre
Norsk sykepleierforbund Bodø
LEDELSE KNYTTET TIL BYGGEPLASS OG EFFEKTIVITET
“Beste praksis for isolering ved arbeid på hydrokarbonførende utstyr”
HMS i praksis i lys av ny Byggherreforskrift
1 Hvilke krav må stilles til verktøy for helhetlig styring i kommuner? Norsk Rådmannsforum, Oslo Ove Monsen, adm.dir. 2.1Roar StrandMisfornøydMindre.
Samarbeidsavtale mellom If og EBA
Levende HMS-system – hva betyr det i praksis?
Risiko Sannsynlighetsgradering:1 = Lite sannsynlig (kan inntreffe mindre enn én gang hvert 100. år) 2 = Mindre sannsynlig (kan inntreffe mellom én gang.
Grunnkurs Arbeidsmiljø Våren 2014
IKP basert på risiko- og sårbarhetsanalyser i egen virksomhet
Generelt om kontroll Egenkontroll er ikke lenger eget ansvarsområde
Byggherreforskriften
Human Factors i boring og brønn
Status: Ptils arbeid med sosial dumping 1. Samarbeid med arbeidslivets parter, Arbeidstilsynet m.m. 2. Dialog med byggherre (operatør) om oppfølging overfor.
Hvordan skolene møter prosjektet: Tilpasset norskopplæring med felles læreplan i norsk…. En spørreundersøkelse til skoleledere i Oslo høsten 2005.
Alle ansatte må involveres Hvordan tilrettelegge HMS-arbeidet i mindre energibedrifter? Rica Nidelven Hotel Trondheim, 26. – 27.januar 2011 Eirik.
HMS i de lokale og regionale energibedriftene Hvordan ivaretar bedriftene helse, miljø og sikkerhet? KS Bedriftenes Møteplass 2011, 17.februar.
Kvalitetssikring av byggeprosjekt – del 4
Kvalitetssikring av byggeprosjekt – del 2
Hvorfor vernerunder Kurs i vernearbeid/vernerunder 23. januar 2013
Oppfølging og kvalitetssikring
Program Karrieresenteret i Vesterålen Arbeidsmarkedet Nettsteder til bruk i karriereveiledninga Muligheter i ungdomsskole og vgo til helt eller delvis.
Samhandling leder/verneombud
Brann og branntilsyn Hva er et brannforebyggende tilsyn?
CAKE session no. 7 Skader på hender og fingrer. Siden sist … Vi har nylig avsluttet vår stille avvik-serie, og vi er fornøyde med både form og innhold.
Sannheter og myter om tømmervogntog
Spørsmål til diskusjon Hvordan kan vi påvirke holdningene i alle ledd -Se til England? -Den gode samtalen? -Annet.
Sikkerhet, helse og arbeidsmiljø BIR Nett
Lederstil og Motivasjon.
Alt henger sammen med alt
SINTEF Fiskeri og havbruk AS 1 Hvordan oppnå økt deltakelse på Tromstrygdskolen? Signe Sønvisen og Trine Thorvaldsen SINTEF Fiskeri og havbruk.
Dialogkonferanse om Ruters bussanbud i 2015 Et av Vestlandets største børsnoterte selskap.
Arbeidssituasjon for formann og byggeplassleder
Planlegge og prioritere tiltak
CAKE En sterkere HMS-kultur
 Utbyggingsavtale er helt nødvendig for å avklare kostnadsfordeling mellom privat offentlig.  Kommunen må være flikere til å bidra med kostandstilførsel.
Arbeidsmiljøet for ansatte
Krav til sikring av personopplysninger Prof. Dag Wiese Schartum, AFIN.
Flytryggingsseminar ’11 Kan vi unngå ulykker? Menneskelige faktorer Holdninger Holdninger Vi må tørre å bry oss Vi må tørre å bry oss Opplæringen Opplæringen.
Mer vei for pengene?!... Peter Gjørup NCC Construction AS Policymøte SVV Onsdag 14. oktober 2009.
Hva handler det om? Dette er en felles visjon for alle involverte i bygge- og anleggsnæringen om at næringen skal være skadefri Med alle menes Myndigheter,
Kapittel 4Lover - Forskrifter - Standarder © Copyright Side 1 av 15 INNHOLD 1 Arbeidsutstyr, Kraner, Trucker og Maskiner 2 Arbeidsområder og krav til personell.
Et felles løft fra alle parter. Hva handler det om? Dette er en felles visjon for alle involverte i bygge- og anleggsnæringen om at næringen skal være.
Kvalitet, risiko og avvik
Støyende arbeidsoppgaver som mangler
HMS-kort i Byggenæringen
Delprosjekt Drill & Blast Prosjektleder Adler Enoksen
Tverrfaglege og yrkesretta oppgåver Vanskelege situasjonar
PROSJEKT E6 ARNKVERN-MOELV Informasjonsskriv Uke 7 og
Entreprenørseminar 7. april 2005 Øyvind Lauridsen Petroleumstilsynet
Arbeidstilsynet syn på verneombudenes plass og rolle i virksomheten
Bruker vi arbeidsmiljøloven aktivt i våre virksomheter
CAKE Q2 Dønn tilstede/ TOTAL Awareness
Dødsulykke ved sprengning
MONTASJE AV HULLDEKKER
Arbeidsmiljøloven En oversikt over relevante paragrafer i lovverket relatert til sakkyndig kontroll og sertifisert sikkerhetsopplæring.
Naturhistorisk Museum UIB Nordfløyen
Viltulykker - hva gjør vi?
Oslo Havn Risikokartlegging Ytre Miljø
Utskrift av presentasjonen:

Hms på byggeplass.

Bilde av byggeplass.

Støv på byggeplass FOR Å MINIMERE STØVMENGDEN VED BORING BENYTTES EN SPESIELL STØVSUGER PÅ BORRIGGENE. DET HJELPER MYE. I TILLEGG VANNES SALVEN ETTER SPRENGING VED HJELP AV PUMPING FRA GRUNNVANN, OGSÅ FOR Å REDUSERE STØV. VED SÆRSKILT BEHOV VANNES OGSÅ BYGGEPLASSEN VED HJELP AV SPREDER FØR ARBEIDSDAGENS SLUTT. PÅ GRUNN AV MENGDEN GRUNNVANN SOM TRENGER INN I TOMTEN OG KONSTANT MÅ PUMPES VEKK, ER DET IKKE MULIG Å VANNE HELE TOMTEN OVER LENGRE PERIODER. I TILLEGG TIL HÅNDTERING AV STØV RENGJØRES SILURVEIEN MED FEIEBIL MINST EN DAG I UKEN, OG OFTERE VED SPESIELT BEHOV.

Ladning og sprenging Kan være farlig vis ikke du er oppmerksom. Nøye tildekning av sprengstoffet. Ladning skal utføres i samsvar med salveplan. Det skal ikke lades mer enn det som skal sprenges i én salve. Sprengningssted hvor salve er under ladning eller står ferdig ladet, skal være bevoktet og, om nødvendig, avsperret inntil sprengning finner sted. Ferdig ladet salve avfyres straks alle forhold ved ladning og sikkerhet i omgivelsene er kontrollert slik at sprengning kan foregå på sikker måte. Den med sprengningsfaglig kompetanse som har deltatt i planlegging av sprengningsarbeidet skal være tilstede når salven lades og sprenges. Tennere fra forskjellige produsenter skal ikke brukes i samme salve. Ved bruk av svartkruttlunte til avfyring skal det ikke nyttes kortere lunte enn 1 meter.

Varslingsrutine Spesielt støyende arbeid, pigging/ sprenging/ boring. Sirene før sprenging. Etter sprenging, sammenhengende sirene. Rystelser i nærliggende bygg.

HMS plan Kartlegging og risikovurdering. Krav og forutsetninger som stilles til de virksomheter som skal utføre bygg- eller anleggsarbeidet. Relevante data for byggeplassens HMS-organisasjon med fordeling av ansvar og oppgaver. Oversiktstegninger som viser bygg- og anleggsplassen. Tidsplan som viser når de ulike arbeidsoppgavene skal utføres. Beskrivelse av særlig farlige arbeidsoppgaver og hvordan de skal utføres. Rutiner for behandling av avvik og informasjon.

Hva kjennetegner gode byggeprosjekter? Færre ulykker og skader. Økt trivsel og lavere sykefravær. Bedre rammevilkår for bransjen. Fornøyde entreprenører og arbeidstakere. Sikrere ferdigstillelse. Positiv medieomtale. Lønnsomme prosjekter.

Hva kjennetegner dårlige byggeprosjekter? Skader. Sykefravær. Stress. Mistrivsel. Forsinkelser. Tidspress. Negativ omtale. Skade på bygg. Dårlig kvalitet på bygg. Misfornøyde entreprenører. Brudd på arbeidstidsbestemmelsene.

Skytebas For å springe et fjell må man ha skytebas sertifikat. Skytebas er en person med sprengningsteknisk utdannelse som kan håndtere og bruke Skytebaser. jobber innen sprengning ved byggeprosjekter. For å oppnå klasse må man ha fagbrev innen anlegg og bergverksfag, pluss et års praksis fra sprengningsarbeider innenfor de siste to år og bestått sprengningsteknisk teorieksamen.

miljø vi må passe veldig godt på miljøet ved sprenging av fjell. Når man sprenger et fjell så blir det faktisk veldig mye støv, det blir mye boring og det er derfor det blir mye støv. For å slippe ut litt mindre støv så finnes det en spesiell støvsuger på boringene som hjelper veldig mye. Pluss at vi må vanne salven etter sprenging, det kan vi gjøre ved hjelp av pumping fra grunnvann, for å redusere støv.

Trafikk på byggeplass Ved sprenging av et fjell må man stenge veier i en periode til sprenginga blir utført. Veivesenet pleier å gi beskjed til folk at det blir sprenging og veien blir stengt for trafikken i en bestemt periode.

Risiko vurdering Man må sjekke alle veier at alt er sprengt vekk. Ellers så er det veldig farlig hvis ikke man sjekker det, man kan risikere at den plutselig sprengs vekk uten at folk vet om det.

Kilder Google.no Arbeidstilsynet.no