Foreløpig uttalelse fra Norges Bondelag Stortingets næringskomité 6. Januar 2012 Landbruks- og matpolitikken Meld. St. 9 (2011-2012) Velkommen til bords.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Norges Bondelag - vi lager maten din
Advertisements

Hvorfor produsere mat i Norge?
Forskningsrådets policy for FoU ved høgskolene Møte med Høgskolen i Telemarks styre 19. september 2013 Spesialrådgiver Berit Hyllseth.
Strukturrasjonalisering – medisin eller gift for landbruket?
Varhaug Idrettslag Alltid best sammen
Regjeringen mener • God rekruttering, et høyt kunnskapsnivå og videreutvikling av kunnskapssystemene er av avgjørende betydning for at landbruks- og.
Samhandlingsutfordringer sett fra helsemyndighetenes perspektiv
Bondelaga i Rissa og Stadsbygd
Vi får Norge til å gro! Jordbruksforhandlingene innspill fra Nordland Bondelag Fokus på inntekt.
Vi får Norge til å gro! Fornying av Norges Bondelag – på hugget Uttalelse fra Nordland.
Vannforvaltning og landbrukstiltak Bjørn Gimming Østfold Bondelag Son,
EINAR FROGNER STYREMEDLEM NORGES BONDELAG LEDERMØTE TROMS BONDELAG 20 OKTOBER 2010 LANDBRUKSMELDINGA.
Matvaresikkerhet og jordvern
Velkommen til bords Ny landbruks- og matmelding Meld. S. 9 ( )
Landbrukspolitikk Nils T Bjørke 11. November 2010.
Hva må den nye meldingen om landbruks- og matpolitikken inneholde? den 6. oktober 2011 Statsråd Lars Peder Brekk.
Jordbruk i distrikts-Norge
Ved Ola T. Heggem Statssekretær Landbruks- og matdepartementet Jordvern og arealpolitikken.
Kornproduksjon – landbrukspolitisk og markedsmessig balansering
Levanger kommune Rådmannen Presentasjon av foreløpig forslag 1 Økonomiplan , supplert noe med forslag til Statsbudsjett 2006 og gjetninger om.
Eksp. sjef Frøydis Vold, Landbruks- og matdepartementet
NY FORSKNINGSMELDING – NY GIV FOR NÆRINGSLIVETS FOU? Finn Bergesen jr. Administrerende direktør Næringslivets Hovedorganisasjon.
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Kornmøte på Skjetlein VGS 2 desember
JORDBRUKSAVTALEN
Ny stortingsmelding om landbruk og mat
Møte på Mære 16/ Av Nils T. Bjørke
Landbruk Ei lokal, nasjonal og global næring. Landbruk i Ørland Volum og betydning lokalt Landbruket betydning nasjonalt Jordbruksforhandlinger Landbruk.
Vi får Norge til å gro! Viktige landbrukspolitiske saker for vinteren Per Skorge.
Økt regionalt ansvar – Om den politiske situasjonen i landbruket nasjonalt og regionalt Konferanse: Agderlandbruket på dagsordenen. Statssekretær, Ola.
Landbruk på dagsorden Agderlandbruket i dag – utviklingstrekk
Bærebjelker i norsk jordbruk Sjøleiende bønder Bruke egne ressurser Utfordres av: Areal i andre land Lave bondeinntekter Tilskuddsavhengighet MAKTA OVER.
Arktisk Landbruk Bernt Skarstad Leder NordlandBondelag Svartmaling er utgått på dato som forretningside Vi lever i en mulighetsverden Bernt Skarstad Arktisk.
SVs politikk for forskning og høyere utdanning Kyrre Lekve Sogn og Fjordane SV, november 2010.
"Hvordan lykkes som småbedriftsledere og bønder ?
Arealsamling Stavanger 21 – 22 september 2004 Kartfesting av kjerneområder for landbruk Erik Anders Aurbakken rådgiver.
Hvor går barnevernet? Landsmøte norsk barnevernlederorganisasjon (NOBO) Gardermoen, april 2012 Anne Jensen, KS Anne Jensen, KS KS Omstilling og.
Grønn utdanning – utfordringer
1 Løser Statsråd Erna Solberg, Bolig 2004, Løser boligmeldingen boligproblemene i Oslo-regionen?
Levanger kommune Rådmannen Presentasjon av foreløpig forslag – formannskapet Budsjett 2006 – rådmannens forslag.
Levanger kommune rådmannen Økonomiplanarbeidet etter Kom.prop’en - Ola Stene Formannskapet 1 Økonomiplanarbeidet etter Kom.prop’en Formannskapet.
1 Kommuneproposisjonen 2006 – Levanger formannskap Kommuneproposisjonen 2006 Utdrag av departementets presentasjon for fylkesmennene Noen tabeller.
© Telemarksforsking telemarksforsking.no Likeverdig behandling av barnehager i forhold til offentlig tilskudd Trond Erik Lunder Seminar for Fylkesmennene.
Landbrukets omdømme ”bærre sauter”? Jeg jobber med omdømmebygging hver dag. Hvordan tenker Bondelaget om omdømmebygging? v/ Trine Hasvang Vaag, leder Nord-Trøndelag.
Utviklingstrekk og utfordringer for landbruket i Midtre Namdal. Namsos Kirsten Indgjerd Værdal Landbruksdirektør i Nord-Trøndelag.
Fortsatt landbruk på Helgeland? Berit Hundåla
Landbruks- og matpolitikken Meld. St. 9 ( )
Foto: Jo Michael Hvordan arbeider Fagskolerådet – saker? Seniorrådgiver Helge Halvorsen, NHO avdeling Kompetanse/leder av Nasjonalt Fagskoleråd Årkonferanse.
Priskontroll og erfaring fra kommunene
Levanger kommune Rådmannen Presentasjon av foreløpig forslag – møte med FAU-ledere Økonomiplan , supplert noe med forslag til Statsbudsjett.
Samarbeid mellom bønder og miljøvernere? Steinkjer Jon Trøite.
Kommuneproposisjonen 2005 Høring Stortingets kommunalkomite
Norsk landbrukspolitikk i perspektiv med tilbakeblikk og framtidsscenarier Foredrag på Landbruksråd Innlandet søndag 1. februar 2015 Per Harald Grue.
Landbruk på dagsorden i Karlsøy kommune Ass. fylkesmann Bård M. Pedersen.
Jordbruksoppgjøret 2014 – produksjonstilskudd og tilskudd til avløsning ferie og fritid Kommunesamlinger høsten 2014.
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Hva slags landbruk? Hva slags politikk? Tromsø
Hva blir Trøndersk landbruk sin viktigste rolle de kommende tiårene? Hvordan videreutvikle potensialet for verdiskaping? Sør-Trøndelag Fylkesting 14. april.
Stortinget og landbrukspolitikken Jordbruksoppgjørene Eiendomsreguleringene i landbruket Konkurransepolitikken Hva.
Jordbruksforhandlingene 2016 Innspill fra Buskerud Bonde og Småbrukerlag.
Utviklingen i det politiske klimaet – inntekt og forhandlinger Harald Milli 25. august
Hvor står vi? Hva vil vi? Hva gjør vi? 1# Sjølforsyningsmyta Vi blir stadig mer sjølforsynte med mat.
Jordbruksforhandlingene Presentasjon 9.12, 2016
Fylkesmannen i Nordland, landbruksavdelinga Aage Steen Holm, rådgiver
Statsbudsjettet mangler klarspråk. Eksempler fra delen «Hovedtrekk».
Landbruks- og matvaresituasjonen nasjonalt og internasjonalt
Landbrukets fagdag Leiejord og driveplikt
Presentasjon Næringskomiteen
Driveplikt etter jordloven § 8 - Leie av jord
Kurs Landbrukspolitikk
Utskrift av presentasjonen:

Foreløpig uttalelse fra Norges Bondelag Stortingets næringskomité 6. Januar 2012 Landbruks- og matpolitikken Meld. St. 9 ( ) Velkommen til bords

Øk sjølforsyningen av mat Viktig med mål om økt matproduksjon Mer bruk av norske ressurser, inkl. korn Støtter mål om økt bruk av utmarksressurser og beite Ta hensyn til kraftfôr- import i beregning av sjølforsyning

Inntektsmål for jordbruket ”Regjeringen vil sikre utøvere i landbruket en inntektsutvikling og sosiale vilkår på linje med andre grupper. Regjeringen vil derfor videreutvikle inntekts- og velferds- politikken i landbruket med utgangs- punkt i den landbrukspolitikken som er ført etter 2005” – ”Fra 2006 til 2010 var lønns- veksten for andre grupper knapt 21 pst., eller kroner. I jordbruket økte inntekten med 57 ½ pst., eller kroner ”

Gode inntektsmuligheter viktigste virkemiddelet for å nå landbrukspolitiske mål. ENIG, Da må det til et inntektsløft ! Driftsgranskingene 2010: kr/årsverk. Andre grupper: kroner Norges Bondelags foreslår et tillegg til Regjeringens inntektsmål: ” For å sikre rekrutteringen til næringa må inntektsforskjellene til andre grupper reduseres gjennom lavinntektstillegg.” Tett inntektsgap !

Etabler investeringspakke utenom jordbruksavtalens rammer !r Meldinga påpeker at det er behov for et investeringsløft. ENIG Skattegrep gjort i forbindelse med statsbudsjettet. BRA Savner tiltak for egenkapital- finansiering. ETABLER FONDS- ORDNING MED SKATTEFORDEL Klimaendringer, daa dårlig drenert. ETABLER KLIMATILPASSEDE TILSKUDD

Styrk jordvernet ! Sterkt jordvern viktig for matsikkerheten Sett et minstemål for fulldyrket areal per innbygger! Forslag: 1,8 daa/innb. Innfør vernehjemmel i jordlova for å ta vare på arealer for matproduksjon! Legg omdisponeringsmyndighet til fylkesmannen! Innfør krav om dobbelt nydyrket areal ved omdisponering !

Oppretthold produksjonskravet i kulturlandskapstilskuddet ! Å fjerne produksjonskravet for grovfôr gir ikke økt matproduksjon på norske ressurser Tilskudd vil ikke gå til aktive bønder Jordleieprisene vil øke – kostnadsvekst Minst dekar vil bli ”beitepusseareal”

Norges Bondelag ber Stortingets næringskomité gi sin tilslutning til formuleringene om: Importvernet: Utnytte handlings- rommet. Avgjørende forutsetning for å sikre avsetningen til fastsatte priser i jordbruksforhandlingene Jordbruksforhandlingene: Videreføre. Viktig samhandling Stat – næring. Markedsordningen: Videreføre. Samvirkebasert. Landbruk over hele landet: Opprettholde produksjonsfordelingen Variert bruksstruktur: Rammevilkår som sikrer små og store bruk

Areal og eiendomspolitikk Innskrenke odelskretsen og oppheve odelsfrigjøring: Må være i tråd med grunnloven. Norges Bondelag vil avvente synspunkter til lovforslaget kommer på høring. 5-års avtaler om jordleie. OK, balansere forutsigbarhet og fleksibilitet. Jordlovens delingsforbud: Bra med liberalisering der jord/skog tilleggsareal til nabobruk i drift med felles grenser. Innfør meldeplikt ved salg av landbrukseiendommer Prisregulering: Må opprettholdes

Oppsummert Norges Bondelag ber Stortingets næringskomité: Å få økt sjølforsyning av mat gjennom: -Større bruk av norske ressurser -Et inntektsløft -Å etablere ei investeringspakke utenom jordbruksavtalen og fondsavsetninger med skattefordel -Å beholde produksjonskravet i kulturlandskapstilskuddet -Å videreføre den norske modellen med -et sterkt importvern, -jordbruksforhandlinger og -samvirkebasert markedsregulering