Bruk av ulike plantyper og utredninger

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Terje Kaldager Hell 1.oktober 2009
Advertisements

Kommunens rolle som samfunnsutvikler er under endring
Ny plan- og bygningslov og nye muligheter for uu-arbeidet
Nyere tids kulturminner i kommuneplanens arealdel
Kommunal planstrategi.
Kommunal planlegging Orientering – Innherred samkommune – Samkommunestyret sak 16/04, – Johannes Bremer LEVANGER KOMMUNE KOMMUNAL PLANLEGGING.
Oppfølging av NTP og forvaltningsreformnen 29.oktober 2009 Bjørn H. Kavli.
Folkehelse i Plan 29. august 2007 Lillehammer INTRODUKSJON TIL DRØFTING Asle Moltumyr HOD/MD/SHdir.
Kommunes overordnede arealpolitikk/ utfordringer/ strategier
Bystyrets forventninger og rammer Fornye og forankre bystyrets visjon, ambisjoner og strategier fra 2003/2007 Tilrette for en grunnleggende debatt om.
Samspill mellom de nye plantypene
Tema: Deltasenterets arbeid med oppfølging av råd for funksjonshemma
1. Gran kommune – planstatus:  Kommuneplanens samfunnsdel: – vedtatt i 1989 – vedtatt i 1998 – vedtatt i 2007  Kommuneplanmelding: – vedtatt i 2008.
Deltasenteret Foto: Einar M. Aslaksen
KOMMUNEPLANENS SAMFUNNSDEL
Dialog om kommunal og regional planstrategi Marit Moe, KS Midt-Norge/Nord-Trøndelag, rådgiver
Forvaltningsnivåenes roller i planleggingen
Planstrategi som nytt verktøy
Ny plandel i plan- og bygningsloven. 2 Miljøverndepartementet februar 2008 Ny plandel i PBL Ny plandel av plan og bygningsloven Lovforslaget lagt fram.
Repparfjord. Nei til dumping i sjø !! Natur og Ungdom.
Ny plan- og bygningslov – ny struktur Planlegging i kommunen med fokus på kulturlivet Arild Axelsen, plan- og bygningssjef Frosta kommune Leder Frosta.
Regional transportplan Agder
Kommuneplanen Del av en planstrategi (fra 2012) Samfunnsdel Arealdel Handlingsdel (fra 2012)
Nasjonalt forventningsbrev Statens forventninger/erfaringer
Aktørenes roller i planprosessene
Innherred samkommune 1 Mulig organisering av arbeidet med felles kommuneplan Dialogseminar Åre 13. mars 2007.
Regionalplan for Setesdal Vesthei Ryfylkeheiene og Setesdal Austhei = Heiplanen Hva, hvorfor, litt hvordan. Muligheter.
Informasjon og nyheter: Ny plandel til plan- og bygningsloven Framtidens byer - Fornebu Seniorrådgiver Øyvind Aarvig.
Tanker rundt samarbeidet i Trøndelag Nye muligheter i ny plan- og bygningslov v/Alf Daniel Moen.
NTP og RTP - grensesnitt og samspill Alf Daniel Moen fylkesrådsleder.
Tjenestestedets navn Kommuneplanen – muligheter og utfordringer Mange bra forslag – mye tilpassning til god praksis Samfunnsdelen blitt tydeligere § 11-2.
1 Temadag kommunedelplan Tromsdalen Enhetsleder Øivind Holand.
Planstrategi og planhierarki
NY PLANDEL I PLAN- OG BYGNINGSLOVEN Generell del, Nasjonal del, Regional del Erik Sveistrup, seniorrådgiver Avdeling for regional planlegging, MD PBL-konferanse,
Kommunal planstrategi Teknisk sjef Ove Røys. Stikkordsmessig disposisjon: Hvorfor planlegge ? Det kommunal plansystemets oppbygging og lovgrunnlag Kommunal.
Kommuneplanlegging Lokale utfordringer sett fra regionalt ståsted Dato 11.juni 2012 Foto: Peter Hamlin.
Ny planlov, nye muligheter Morten Strand, spesialrådgiver i KS.
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Kommunal planstrategi Temadag Regionalt planforum 12. april 2016.
Foto: Bjørn Erik Olsen Kommunal planstrategi Tim Chr. Tomkins-Moseng Dato Plannettverk Salten.
Fra idé til ferdig veg Roar Midtbø Jensen, VD NVF 8. September 2010.
Dialog i plansaker Bodø 21. april Pbl. § 1-1, andre ledd Planlegging etter loven skal bidra til å samordne statlige, regionale og kommunale oppgaver.
Hvorfor og hvordan gjennomføre interkommunalt samarbeid?
Kommunal planstrategi Folkevalgtopplæring Sigdal Kommune Tyrifjord Hotell
Velkommen til folkemøte Politisk: Knut Sletten, Leder Planutvalget Hans Henrik Hansen, Nestleder Planutvalget Laila Benjaminsen, Medlem Planutvalget Helge.
Forslag til planprogram for ny Kystsoneplan - Vågan Regionalt planforum Bodø, 17. april 2013 Snorre H. Navjord Eirik Wiggen.
KOMMUNAL PLANSTRATEGI – ERFARINGER. Pbl § 10 – 1 « […] Planstrategien bør omfatte en drøfting av kommunens strategiske valg knyttet til samfunnsutvikling,
Foto: Bjørn Erik Olsen Dialogmøte planlegging Greta Johansen 21.April 2014.
Konsekvensutredning og kunnskapsgrunnlaget Rådgiver Marianne Siiri, plan og miljø plannettverDato Foto: Peter Hamlin.
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… Innlegg – plannettverk på Sortland 6/ v/ teknisk sjef.
Plansamling - Hadeland Samhandling - effektive planprosesser Runa Bø – 3. november 2016 Bilde.
Prioriteringer og handlekraft Sammenheng fra overordnede mål til handling 1.
KOMMUNEPLANENS AREALDEL Folkemøte: Midsund skule den Midøy Grendahus den Heggheim den
Forvaltningsplanen er sektorovergripende og skal bidra til å styre og samordne både vannforvaltning og arealbruk på tvers av kommune- og fylkesgrenser.
Arealforvaltning etter plan- og bygningsloven
Kommunal planstrategi
Kommuneplanen – samfunnsdel og økonomi
Kommunal planlegging.
Velkommen til folkemøte
Samhandling for effektive planprosesser
Effektiv kommunal planlegging Oversiktlig plansystem med klar arbeidsdeling mellom plannivåene og plantypene Rådmannen må se kommunal planstrategi.
Tips, råd og verktøy til kommunenes planstrategier
Samhandling om plan Fylkeskommunens rolle Regionalt planforum
Samhandling om plan Fylkeskommunens rolle Regionalt planforum
Forslag til endringar i naturmangfaldslova og vassforskrifta
Kommuneplanens arealdel
Jevnaker kommune, May-Britt Nordli
Ny plan- og bygningslov
Av direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap
Rullering av Regional transportplan
Utskrift av presentasjonen:

Bruk av ulike plantyper og utredninger

Plan eller utredning? Kommuneplan og regional plan (også delplaner) som utarbeides etter pbl. skal inneholde et handlingsprogram som rulleres årlig. Regional plan skal legges til grunn for regionale organers virksomhet og for kommunal og statlig planlegging og virksomhet i regionen. Kommuneplanens samfunnsdel skal legges til grunn for kommunens egen virksomhet og for statens og regionale myndigheters virksomhet i kommunen.

Fleksibilitet – kan være en fordel eller kan være forvirrende

Plan- og bygningsloven er fleksibel Statlig og regional myndighet kan starte arbeid med planer for å løse felles planoppgaver (vannplanlegging, kystsoneplanlegging, areal- og transportplanlegging), § 3-6 Etter nærmere avtale kan statlig eller regional myndighet helt eller delvis overta de oppgavene planadministrasjon i kommunene har, § 3-7 Det kan gjennomføres parallelle behandlinger av ulike planelement for eks. felles behandling av plan- og byggesak, planstrategi og planprogram for samfunnsdel legges ut til høring samtidig, osv Planstrategien er ikke formelt bindende. Den kan revideres i løpet av perioden etter behov.

Kommunen kan beslutte å videreføre eksisterende kommuneplan Kommunen kan beslutte å videreføre eksisterende kommuneplan. Da bør det legges opp til mer omfattende diskusjoner rundt planstrategiene Kommunedelplaner og regionale planer kan lages for temaer, virksomheter og geografiske områder Fylkeskommunen kan anmode kommunen om å lage en interkommunal plan Kommunene kan igangsette interkommunalt plansamarbeid – for eks. for å følge opp den regional planstrategien eller som et selvstendig initiativ Departementet kan pålegge interkommunalt samarbeid

Hvilke planoppgaver bør prioriteres i planperioden 2012 -2015 ? Prioriterte planoppgaver som løses felles med andre fylker Regional transportplan (felles med Sør-Trøndelag og Møre &Romsdal) Internasjonal strategi (felles med Sør-Trøndelag) Reiselivsstrategi for Trøndelag (felles med Sør-Trøndelag) Marin strategiplan (felles med Sør-Trøndelag) Landbruksmelding for Trøndelag (felles med Sør-Trøndelag) Strategiplan for kulturnæringer (felles med Sør-Trøndelag) Forvaltningsplan for vannregion Trøndelag (felles med Sør-Trøndelag) FOU-strategi for Midt Norge (felles med Sør-Trøndelag og evt. Møre&Romsdal) Prioriterte planoppgaver i Nord-Trøndelag Regional planstrategi for Nord-Trøndelag Regional plan for folkehelse Regional plan for barn og unges oppvekstvilkår Regional plan for arealbruk Regionalt utviklingsprogram – strategisk del Regionale klima- og energistrategier Andre prioriterte interkommunale planoppgaver??

I planstrategien vil det være naturlig å ta opp kommunens samlede plansystem og om det kan gjøres forenklinger og forbedringer i plansystemet Tema og sektor(fag)planer Lovpålagte og ikke lovpålagte Hvilke skal videreføres, utgå eller må utarbeides som nye i kommunestyreperioden? Kommuneplan Skal planen, eller deler av den, rulleres eller ikke Kommunedelplaner Tematiske Geografiske Hvilke skal videreføres, inngå i arealdelen eller utgå? Større reguleringsplaner (områderegulering) Hvilke planer ønsker kommunen utarbeide selv eller i samarbeid med andre myndigheter eller private Interkommunale og regionale planer Til hvilke planer skal kommunen bidra med planinnsats i kommunestyreperioden

Hvilke planer/utredninger bør vi samarbeide om?

Høringsdokumentet inneholder: Felles regional planstrategi for Trøndelag Sentrale utfordringer og muligheter samt en oversikt over prioriterte planoppgaver Planprogram for en regional transportplan Regional planstrategi for Nord – Trøndelag Sentrale utfordringer og muligheter samt en oversikt over prioriterte planoppgaver Planprogram for en regional plan for arealbruk Vedlegg I: Grunnlagsdokument med statistikk Vedlegg II: Utfordringsnotat som drøfter bosettingsmønsteret i N-T