Bygg og funksjon – å bestille et bygg – roller i en byggeprosess

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
12.Studienreise nach Finnland,
Advertisements

Prissetting i norske bedrifter. Resultater fra en spørreundersøkelse
1 NTNUs Multimediesenter 1.Integrasjon 2.Produksjon 3.Framtidsvisjon NTNUs Multimediesenter REN Medlemsmøte Trondheim 31. August 2005.
Etablering av effektiv produksjon på tvers av landegrenser
Litt mer om PRIMTALL.
Grafisk design Visuell kommunikasjon
Ideseminar Universell utforming, miljø og bærekraft Kreativitet og nytenkning Sagene samfunnshus, 6 -7 desember 2005 Utfordringer og bakgrunn for seminaret.
Samfunnsutvikling, funksjonshemming, universell utforming og lovverk.
Standardisert arbeid.
Menighetsutvikling – hva og hvordan?
Teknologiledelse 1 Hvordan utvikle produkter med høy designfokus Kristine Holbø SINTEF Teknologiledelse.
Dialogtorg i Kristiansand
7. Fysisk arbeidsmiljø Jeg er fornøyd med den ergonomiske utformingen av arbeidsplassen min Jeg er fornøyd med inneklimaet på arbeidsplassen.
OPPFØLGING AV PROSJEKTERENDE Hoved – og totalentreprise
Hovedendringer Ansvarlig samordner er opphevet
1 Noen utfordringer for fagbevegelsen – særlig i instituttsektoren Espen Løken, Fafo Innledning for NTL Forskningsinstituttene 24. september 2008.
EKommune-strategi - verkt ø ykasse Ellen Karin Larsen, KS.
Presentasjonsteknikk Kursledere: Ram Gupta og Gro Elin Hansen
Oslo kommune Utdanningsetaten Lofsrud skole Bendicte Uv og Petter Feiring Gudbrandsen.
Av Per T. Eikeland Fleksibilitet og handlingsrom – konflikten mellom ytre og indre effektivitet av Per T. Eikeland
1 Nils Olsson Inst. for bygg, anlegg og transport, NTNU SINTEF Teknologi og Samfunn Ingrid Spjelkavik SINTEF Teknologi og Samfunn Oslo 25. Oktober 2007.
Tilpasset opplæring i en lærende skole
Introduksjon til systemutvikling
Kap 13 Sammenligning av to grupper
Arbeid med bistand Rapportering.
Revisjon Enklere i bruk Bedre redigeringsmuligheter. Tilpassing til egne behov Ståstedsanalysen sammen med resten av verktøyene i Skoleporten utgjør et.
KOMMUNEPLANENS SAMFUNNSDEL
Byggherreforskriften
Månedsbrev fra Blåklokka
Kapittel 1, oppgave b) å kaste loss å seile uvær (n) kuling (m)
Aina Tjosås, seniorrådgiver 28. oktober 2011
”Programfag til valg” En nyskaping innen yrkes- og utdanningsveiledning?
SINTEF Teknologi og samfunn PUS-prosjektet Jan Alexander Langlo og Linda C. Hald 1 Foreløpig oppsummering – underlag for diskusjon på PUS-forum
Malverk intern produktopplæring
15. jul Kan norske arkitekter bli best i verden på universell utforming? NAL–akademiet Design og tilgjengelighet – universell utforming Geir Barvik.
GRØNNALGER BRUNALGER RØDALGER
1 BM-dagen 29.okt BM1 Fysisk miljøplanlegging Studieprogram for Bygg- og miljøteknikk Meny Prosjektoppgaven Arealbruk og befolkning Transport og.
Selbu-seminaret 2011 Hva innebærer det for bedrifter å ”basere sin virksomhet på” kunnskap og kompetanse i relasjon til NTNU Øyvind Mork Adm. dir. Asplan.
1 Newcastle Senhøsten 2001 ble det arrangert golftur til Newcastle, med avreise og retur Vi var 9 ivrige golfere som reiste for å spille.
Figur 1 Behov. Figur 2 Behov Figur 3 Prioritering/ressursinnsats.
Figur 1 Behov. Figur 2 Behov Figur 3 Behov Figur 4 Behov.
Figur 1 Behov. Figur 2 Behov Figur 3 Prioritering/ressursinnsats.
Li skole INFORMASJONSMØTE 10.Trinn VELKOMMEN!
Åpne en luke hver dag og få en gave
*BEST Coaching Strategi – Organisasjonsutvikling – Executive Search - Coaching 1.
Levanger kommune Rådmannen Presentasjon av rådmannens forslag til budsjett Ola Stene Budsjett 2008 Presentasjon av foreløpig forslag.
Hvor kan vi søke midler? Hvordan sette opp en søknad?
Om du ønsker, kan du sette inn navn, tittel på foredraget, o.l. her. Erfaringer med SAP Seminar Åse Berg Studie- og forskningsseksjonen SVT-fakultetet.
Kristin Loe Kjelstad 3.juni 2009
1 VEIEN TIL IA-SUKSESS. IA-prisen 2013 Unner ingen å få prisen Fraværet har gått opp siden Sovepute? 2.
Refleksjoner over funn i ARK
Beskrivelse av gjennomføringsprosessen
Agenda: Kort gjennomgang av ARK, innhold og teori Gruppearbeid
Inflation og produktion 11. Makroøkonomi Teori og beskrivelse 4.udg. © Limedesign
Prosjektledelse In 140 Forelesning Nr 18 a Sommerville kap
Motivasjon = Begeistring Tillitsvalgte foreldre er viktige i skolen!
Arbeidsmiljø- og klimaundersøkelser (ARK)
Arbeidsmiljø- og klimaundersøkelser (ARK)
Økonomi og behovsprofil Overhalla kommune Av seniorrådgiver Helge Holthe Overhalla
Økoprofil - en miljøvurderingsmetode
Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten John-Arne Røttingen og Gro Jamtvedt Status for Kunnskapssenteret og Helsebiblioteket Dekanmøtet i medisin.
Systemutvikling, organisasjonsutvikling og regelverksutvikling Dag Wiese Schartum, AFIN.
Telenors satsing på fri programvare Paul Skrede - GoOpen 2009.
HARSTAD KOMMUNE Bergseng Skole 1 Nasjonal Erfaringskonferanse - BMS.
Befolkning og arbejdsmarked 7. Mikroøkonomi Teori og beskrivelse © Limedesign
Basisgrupper en nær professoren-opplevelse Knut Kaasen Nordisk institutt for sjørett Det juridiske fakultet Knut Kaasen 1.
TOB055 Beskrivelse, kalkulasjon og kontrahering Aktører/roller i byggeprosessen ”Prosjektorganisasjonen”
Evaluering av «MUSIT Ny IT-arkitektur»
Lover og forskrifter Kort introduksjon til modulen.
Utskrift av presentasjonen:

Bygg og funksjon – å bestille et bygg – roller i en byggeprosess Fagseminar, NFF faggruppe for ergonomi, torsdag 10. april 1 Bygg og funksjon – å bestille et bygg – roller i en byggeprosess Fagseminar NFF faggruppe for ergonomi Oslo, 10. april 2008 Thor Husby og Knut Østby

Noen viktige tema… Hva vil vi? Hva skal ivaretas? Fagseminar, NFF faggruppe for ergonomi, torsdag 10. april 2 Noen viktige tema… Hva vil vi? Hva skal ivaretas? Spillets regler... Grunnlag for påvirkning Roller i en byggeprosess Faser i en prosjekteringsprosess Bestilling av et bygg Oppsummering: Hvordan skal vi lykkes?

Hva vil vi? Hvorfor et innlegg om dette på fagdagen? Fagseminar, NFF faggruppe for ergonomi, torsdag 10. april 3 Hva vil vi? Hvorfor et innlegg om dette på fagdagen? Vi ønsker å gjøre fagfeltet ergonomi premissgivende for utforming av bygg Vi ønsker gode fysiske miljøer med positive effekter for helse, trivsel, funksjonalitet og produktivitet To hovedmål i et byggeprosjekt: Funksjonalitet (egnet til formålet) og profesjonell eiendomsdrift

Fagseminar, NFF faggruppe for ergonomi, torsdag 10. april 4 Hva skal ivaretas? (1) Det er vanlig å ikke gjøre hjemmeleksen før man ”reiser rundt og ser på løsninger” Bruk egen fagkunnskap i stedet for å ”jukse i bygningsfaget” Hvilke funksjoner? Hvilke kvalitetskrav? Gi grunnlag for at byggfaglig personell kan utforme løsninger! Menneske – arbeidsrelaterte aktiviteter og Menneske – oppholdsmiljø

Fagseminar, NFF faggruppe for ergonomi, torsdag 10. april 5 Hva skal ivaretas? (2) I utviklingen av arbeidsoppgaver, produkter, miljø / omgivelser og systemer, tar ergonomien utgangspunkt i menneskets evner, begrensninger og beov slik at oppgaver, produkter, miljø og systemer tilpasses mennesket.

Spillets regler… grunnlag for påvirkning (1) Fagseminar, NFF faggruppe for ergonomi, torsdag 10. april 6 Spillets regler… grunnlag for påvirkning (1) Grunnlag for sosial makt. Hvordan kan du som ikke kan byggfaget få innflytelse? Noe så naturlig … hvorfor legges det ikke større vekt på kunnskap om mennesket? Hjelper det å argumentere med at det er 95% lønn og 5% byggkostnad pr år i et kontorbygg? Må forstå roller og faser Organisering av byggeprosessen

Spillets regler… grunnlag for påvirkning (2) Fagseminar, NFF faggruppe for ergonomi, torsdag 10. april 7 Spillets regler… grunnlag for påvirkning (2)

Roller i en byggeprosess (1) Fagseminar, NFF faggruppe for ergonomi, torsdag 10. april 8 Roller i en byggeprosess (1) Innledende eksempel: ”Godt lys”

Roller i en byggeprosess (2) Fagseminar, NFF faggruppe for ergonomi, torsdag 10. april 9 Roller i en byggeprosess (2)

De viktigste rollene i en byggeprosess Fagseminar, NFF faggruppe for ergonomi, torsdag 10. april 10 De viktigste rollene i en byggeprosess Byggherre (tiltakshaver) Arkitekt (øverste byggmester)

Fagseminar, NFF faggruppe for ergonomi, torsdag 10. april 11 Hva er prosjektering? Når planlegging av et bygg kommer til den formelle fasen med prosjektorganisering, starter prosjekteringsprosessen: Prosjekteringen består av: tegning beregning teknisk beskrivelse

Faser i en prosjekteringsprosess (1) Fagseminar, NFF faggruppe for ergonomi, torsdag 10. april 12 Faser i en prosjekteringsprosess (1)

Faser i en prosjekteringsprosess (1) Fagseminar, NFF faggruppe for ergonomi, torsdag 10. april 13 Faser i en prosjekteringsprosess (1)

Faser i en prosjekteringsprosess (1) Fagseminar, NFF faggruppe for ergonomi, torsdag 10. april 14 Faser i en prosjekteringsprosess (1)

Faser i en prosjekteringsprosess (1) Fagseminar, NFF faggruppe for ergonomi, torsdag 10. april 15 Faser i en prosjekteringsprosess (1)

Faser i en prosjekteringsprosess (1) Fagseminar, NFF faggruppe for ergonomi, torsdag 10. april 16 Faser i en prosjekteringsprosess (1)

Faser i en prosjekteringsprosess (1) Fagseminar, NFF faggruppe for ergonomi, torsdag 10. april 17 Faser i en prosjekteringsprosess (1)

Faser i en prosjekteringsprosess (1) Fagseminar, NFF faggruppe for ergonomi, torsdag 10. april 18 Faser i en prosjekteringsprosess (1)

Faser i en prosjekteringsprosess (1) Fagseminar, NFF faggruppe for ergonomi, torsdag 10. april 19 Faser i en prosjekteringsprosess (1)

Hva er en bestilling av et bygg? Fagseminar, NFF faggruppe for ergonomi, torsdag 10. april 20 Hva er en bestilling av et bygg? Grunnlag for engasjement av arkitekt og øvrige prosjekterende Tydeliggjøring av valg og klargjøring av grunnlag for senere prioriteringer Legge grunnlag for oppfølging

Hva består en bestilling av? Fagseminar, NFF faggruppe for ergonomi, torsdag 10. april 21 Hva består en bestilling av? Visjon og mål Kvalitetskrav - sikre funksjonalitet – fleksibilitet - miljøfaktorer - universell utforming Overordnet funksjons- og romprogram Krav til profesjonell eiendomsdrift - generalitet og flerbruk - energiøkonomi - investeringsramme og driftsøkonomi

Fagseminar, NFF faggruppe for ergonomi, torsdag 10. april 22 Kvalitetskrav (1)

Fagseminar, NFF faggruppe for ergonomi, torsdag 10. april 23 Kvalitetskrav (2)

Fagseminar, NFF faggruppe for ergonomi, torsdag 10. april 24 Kvalitetskrav (3)

Overordnet funksjonsdiagram (1) Fagseminar, NFF faggruppe for ergonomi, torsdag 10. april 25 Overordnet funksjonsdiagram (1)

Overordnet funksjonsdiagram (2) Fagseminar, NFF faggruppe for ergonomi, torsdag 10. april 26 Overordnet funksjonsdiagram (2)

Oppsummering (1) GOD ARKITEKTUR ER AVHENGIG BÅDE AV EN GOD ARKITEKT Fagseminar, NFF faggruppe for ergonomi, torsdag 10. april 27 Oppsummering (1) GOD ARKITEKTUR ER AVHENGIG BÅDE AV EN GOD ARKITEKT OG EN GOD BYGGHERRE

Oppsummering (2) Hvordan lykkes? Fagseminar, NFF faggruppe for ergonomi, torsdag 10. april 28 Oppsummering (2) Hvordan lykkes? Bidra til større vekt på planfasen (dvs. organisering av byggeprosessen) Bruk egen kompetanse – ikke juks i bygningsfaget. Synliggjør konsekvenser! Utfordre fagmiljøene til å finne løsninger som imøtekommer det som skal ivaretas Gå sammen med bruker for å få satt de menneskelige hensyn inn som et krav