Hva er omega-3-fettsyrer – og trenger vi dem?

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Leptin.
Advertisements

Uten mat og drikke.
Kjemiske reaksjoner i kroppen, i og utenfor cellene.
ORGANSYSTEMENE OG KROPPEN VÅR:
FISKESPRELL Gøy for barnehagen, godt for barna Del 2 Barn og kosthold
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Et sunt kosthold.
Marianne Dahlum Helsesøster
Lokal regulering i cellene
Tema De energigivende næringsstoffene Lipider Karbohydrater Protein
Fôr til oppdrettstorsk – bruk av vegetabilsk feitt Odd Leknes Forskningsdagene 2007 Alta.
Fett og helse Det er ikke ett fett.
Organisk kjemi – funksjonelle grupper i molekyler
Innføring i behovet for ernæring i et fysiologisk perspektiv
Innføring i behovet for ernæring i et fysiologisk perspektiv
Vitaminene Fett- og vannløselige
Kap.12. Organisk kjemi Karbonforbindelser Rettlinjede Forgrenede
Fordøyelsessystemet Næringsstoffene i maten er store molekyler.
BASIS - CELLER Alle levende organismer er bygd opp av celler
Karbohydrater Består av grunnstoffene C, H og O
Vitaminer.
FISK Hvorfor utrykket: Frisk som en fisk?
Figur 1 Behov. Figur 2 Behov Figur 3 Prioritering/ressursinnsats.
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Celler (Guyton kap 2) Celle: Celle homeostase - egenskaper
Hva Er Alkohol(Etanol) og Hvilke Bivirkninger Har Det?
Om Fett og fettsyrer GRUPPE 5. Måltid A Måltid B.
KARBONATOMETS KJEMI Oppbyggingen til 30 millioner forskjellige stoffer
Grunnleggende ernæring
FETT I MATVARER - det gode, det onde og det nyttige
Lipider Trine Vingsnes Fagdag hjertesykdom Nordfjordeid
H02 Oppgave IV 3 A) Amylose, α1-4 Cellulose, β1-4 O O Reduserende ende.
Lipider Oljer, fast fett,voks Winnie Eskild, IMBV 2004.
H00 Oppgave II B 1. i) Glycerofosfolipider inneholder en polargruppe i tillegg til hydrofobe fettsyrer. De kan derfor orientere seg i membranen med polargruppe.
- Kjeder av karbonatomer
Karboksylsyrer.
Estere, fettstoffer og proteiner
Estere, fettstoffer og proteiner
Nucliomega Nucleomega er en naturlig kilde for viktige næringsstoffer, som man vanligvis får i seg ved å spise fisk. Produktet er rikt på DNA og DNA -sammensetninger,
Protein og fett - Uke 9 -.
Energigivende næringsstoffer Protein 1 gram gir 17 kJ Karbohydrater1 gram gir 17 kJ Fett1 gram gir 38 kJ.
Energigivende næringsstoffer Protein 1 gram gir 17 kJ Karbohydrater1 gram gir 17 kJ Fett1 gram gir 38 kJ.
Teori mat&helse 1 Emne: Mat og livsstil Måltider HVORDAN: 4-6 måltider pr dag. 3-4 timer mellom hvert måltid. Variert kosthold Minst mulig sukker og.
Lipider Fettstoffer av biologisk opprinnelse Lipidene deles i flere typer o Triglyserider o Di- og mono- glyserider o Fettsyrer o fosfolipider o Stereoider.
Næringsstoffer. FETT.
MAT 3. KLASSE v/ Henriette Heesch Holmen Kan dere et annet ord for mat?
Fisk Noen som har vært på fisketur? Hvorfor? Matauk eller bare moro? Renser dere selv?
BASIS - CELLER Alle levende organismer er bygd opp av celler
Cellemembranen.
Protein og fett Uke 9.
Oppgaver Næringsstoffer
Etter denne timen skal du kunne:
Sjømat - FELLESBETEGNELSE PÅ MAT SOM KOMMER FRA SJØEN ELLER FRA FERSKVANN SOM ELVER OG INNSJØER.
Kroppens byggesteiner.
FETTSKOLEN.
Sjømat - FELLESBETEGNELSE PÅ MAT SOM KOMMER FRA SJØEN ELLER FRA FERSKVANN SOM ELVER OG INNSJØER.
Vitaminer og mineraler
Protein og fett Uke 9.
Nyhet fra Berit Nordstrand Anbefalt døgndose: 5 ml (1 ts)
Etter denne timen skal du kunne:
Vitaminer og mineraler
MAT FOR GLEDE OG GOD HELSE
Utskrift av presentasjonen:

Hva er omega-3-fettsyrer – og trenger vi dem?

Fettsyrer C OH O

Fettsyrer C OH O Syre Karbonatomer

Tre fettsyrer bundet til glyserol med en esterbinding C O CH2 O C O CH O C O CH2 Triglyserid (et lipid) Tre fettsyrer bundet til glyserol med en esterbinding

Triglyserider er det vi vanligvis kaller for fett Fettsyrer O C O CH2 O C O CH O C O CH2 Triglyserid (et lipid) Triglyserider er det vi vanligvis kaller for fett

Fettsyrer O C O CH2 O C O CH O C O CH2

Byggesteiner i kroppen Fettsyrer O C O CH2 O C O CH CH3 O + CH3 N O P O CH2 CH3 - O Fosfolipid Byggesteiner i kroppen

Byggesteiner i kroppen Fettsyrer O C O CH2 O C O CH CH3 O + CH3 N O P O CH2 CH3 - O Fosfolipid Byggesteiner i kroppen celle

Fettsyrer O C O CH2 O C O CH CH3 O + CH3 N O P O CH2 CH3 - O celle

Fettsyrer O C O CH2 O C O CH CH3 O + CH3 N O P O CH2 CH3 - O

Hvordan lages fettsyrene?

Hvordan lages fettsyrene? Cola – 0% fett

Hvordan lages fettsyrene? Cola – 0% fett

Hvordan lages fettsyrene? Sucrose

Hvordan lages fettsyrene? Sucrose Lever

Hvordan lages fettsyrene? Sucrose Lever Pyrodruesyre

Hvordan lages fettsyrene? Fettsyresyntase (et enzym) Lever Pyrodruesyre

Hvordan lages fettsyrene? C OH Fettsyresyntase Lever Pyrodruesyre

Hvordan lages fettsyrene? C OH Fettsyresyntase Lever Pyrodruesyre

Hvordan lages fettsyrene? C OH Fettsyresyntase Lever Pyrodruesyre

Hvordan lages fettsyrene? C OH Fettsyresyntase Lever Pyrodruesyre

Hvordan lages fettsyrene? C OH Fettsyresyntase Lever Pyrodruesyre

Hvordan lages fettsyrene? C OH Fettsyresyntase Lever Pyrodruesyre

Hvordan lages fettsyrene? C OH Fettsyresyntase Lever Pyrodruesyre

Hvordan lages fettsyrene? C OH Fettsyresyntase Lever Pyrodruesyre

Hvordan lages fettsyrene? C OH

Hvordan lages fettsyrene? C OH Desaturase Desaturase er et annet enzym som kan sette inn dobbeltbindinger – da får vi umettede fettsyrer

Hvordan lages fettsyrene? C OH Oljesyre (fra olivenolje) Desaturase Desaturase er et annet enzym som kan sette inn dobbeltbindinger – da får vi umettede fettsyrer

Hvordan lages fettsyrene? 9 10 1 3 5 7 12 14 16 C 18 OH 2 4 6 8 11 13 16 17 Desaturase

Hvordan lages fettsyrene? Omega-9 O 9 10 1 3 5 7 12 14 16 C 18 OH 2 4 6 8 11 13 16 17 Desaturase Umettet fettsyre: 18:1 ω9 Gresk bokstav Omega

Hvordan lages fettsyrene? C OH Desaturase Flerumettet fettsyre: 18:2 ω9

Hvordan lages fettsyrene? C OH Desaturase I dette området kan ikke menneskenes desaturase sette inn dobbeltbindinger. Det vil si at umettede fettsyrer med lavere omega-posisjoner enn omega-9 må vi få gjennom maten.

Essensielle fettsyrer ω6 O C OH 18:2 ω6 C OH O 18:3 ω3 ω3 Omega-6 og omega-3 serien er viktige fettsyrer som vi må få tilført gjennom maten. Disse to kan vi få gjennom planter, særlig fra vegetabilske oljer.

Essensielle fettsyrer ω6 O C OH 18:2 ω6 ω6 O C OH 20:4 ω6 Fra 18:2 ω6 lager kroppen en annen svært viktig fettsyre, 20:4 ω6, også kalt arakidonsyre (AA). Katter, hunder og små barn kan ikke gjøre dette.

Essensielle fettsyrer C OH O 18:3 ω3 ω3 O ω3 C OH 20:5 ω3 (EPA) O C OH 22:6 ω3 (DHA) ω3 Fra 18:3 ω3 kan kroppen lage to andre viktige fettsyrer, 20:5 ω3 (EPA) og 22:6 ω3 (DHA). Men den er ikke flink til det, derfor bør også disse tilføres gjennom kosten.

Essensielle fettsyrer O ω3 C OH 20:5 ω3 (EPA) O C OH 22:6 ω3 (DHA) ω3 Disse to fettsyrene er årsaken til at man anbefaler å spise fisk, tran eller andre omega-3-preparater

Hva gjør disse fettsyrene? 20:4 ω6 (AA) 20:5 ω3 (EPA) 22:6 ω3 (DHA)

Hva gjør disse fettsyrene? 20:4 ω6 (AA) 20:5 ω3 (EPA) 22:6 ω3 (DHA) DHA er ekstremt viktig i alt nervevev (hjernen) og i membranen som ligger rundt cellene og regulerer hvilke forbindelser som slipper inn og ut av cellen

Hva gjør disse fettsyrene? 20:4 ω6 (AA) 20:5 ω3 (EPA) EPA og AA brukes av kroppen for å lage et stort antall andre molekyler. Mange av disse er viktige for å regulere immunsystemet.

Hva gjør disse fettsyrene? 20:4 ω6 (AA) 20:5 ω3 (EPA) Feil balanse mellom omega-6 og omega-3 kan henge sammen med en rekke forskjellige sykdommer: - Diabetes - Hjerte/kar - Allergi - Psykiske lidelser

Hva gjør disse fettsyrene? 20:4 ω6 (AA) 20:5 ω3 (EPA) På verdensbasis får vi i oss omtrent dobbelt så mye omega-6 i forhold til omega-3 som vi burde!

Hva gjør disse fettsyrene? 20:4 ω6 (AA) 20:5 ω3 (EPA) På verdensbasis får vi i oss omtrent dobbelt så mye omega-6 i forhold til omega-3 som vi burde! - Men det er ikke mer omega-3 å hente fra fisk for vi bruker allerede 100% av fiskeressursene

Hva gjør disse fettsyrene? 20:4 ω6 (AA) 20:5 ω3 (EPA) EPA og AA er opphav til lokalt virkende signalstoffer i kroppen og hjernen (cannabinoider) Disse regulerer ting som: - Konsentrasjon - Appetitt - Humør - Hukommelse

Forskning ved universitetet Medisinsk fakultet - Ernæring - Fettsyrenes virkning i kroppen Institutt for Biologi - Nye kilder til omega-3 - Fiskeriressurser - Ernæring på fisk Kjemisk institutt Analyse (hvor mye har vi av fettsyrer og hvilke) Molekylærbiologisk institutt - Fettsyrenes virkning i cellene