Er frivillig, ideell sektor flink nok til å fremheve sitt særtrekk? Innlegg på HSH’s frivillighetskonferanse 2008, Oslo Kjell Erik Øie Statssekretær 24.09.08.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
HISTORISK OG FREMTIDIG OVERSIKT OVER:
Advertisements

Impulssenteret Et dynamisk veiledningssenter i Vaskerelven, Bergen.
1 Tittel på foredraget Navn foredragsholder Tid og sted Hvordan kan vi forstå menighetsutvikling i norsk folkekirke? Harald Hegstad Bergen 2. februar 2010.
Arven fra Athen Humanismens hjemby.
Bruk mediene - hvis ikke, vil mediene bruke deg Medieseminar Aurland 20. april Audun Tjomsland.
Fra Ord til liv November 2009 “Det er lettere for en kamel å gå gjennom et nåløye enn for en rik å komme inn i Guds rike” (Mt 19,24).
Åpning av konferansen Tillit til tjenestene? kunnskap og åpenhet i barnevernet og i familievernet Kjell Erik Øie Statssekretær
N orges mest framtidsrettede fagskole, der fagmiljøene møtes og kompetanse utvikles SAMHANDLIGSREFORMEN Pål Storå avd.leder helsefag fagskolen.gjovik.no.
Regjeringens barne – og ungdomspolitikk Kjell Erik Øie Statssekretær.
START. Debatt for mer mangfold, mer aktivitet og bedre demokrati i Norges største parti..
Ny Diskriminerings – og tilgjengelighetslov UMB/NTNU Ski Kjell Erik Øie Statssekretær 21. Oktober 2008.
1 Hvilke krav må stilles til verktøy for helhetlig styring i kommuner? Norsk Rådmannsforum, Oslo Ove Monsen, adm.dir. 2.1Roar StrandMisfornøydMindre.
Meld. St. 18 (2010–2011) En inkluderende skole – hvorfor og hvordan
KJØNNSROLLER Hva er det?.
Frivilligpolitikk i Askim
KOMMUNEVALGET 2011 FAGFORBUNDETS KAFFEKURS Tema: Privatisering.
Frivilligheten en ressurs i folkehelsearbeidet, men til hva og hvordan? • Det offentlige og frivilligheten i et mangeårig og skiftende fellesskap • Veksten.
Samfunnet og meg – eller meg og samfunnet?
Organisasjonene som tjenesteleverandører : Merverdi og utfordringer Topplederkonferansen, Frivillighet Norge 12. januar 2011 Sturla J. Stålett, generalsekretær.
Samhandlingsreformen – hvor står psykisk helse og rusfeltet?
Ansvar i teori og praksis Fagdag, Grimstad 24. mai 2010 Dag G. Aasland.
Hva hører du når du lytter? Hvem blir du når du svarer?
Kjell Erik Øie Statssekretær
Ny lov om eiendomsmegling – til beste for forbrukerne Seminar i regi av Eiendomsmeglerforetakenes Forening Kjell Erik Øie Statssekretær
Å være med på å starte noe nytt… Åpningen av RTVS Sør Kjell Erik Øie Statssekretær
– en faglig støttetjeneste for statlige og kommunale virksomheter for å innarbeide samfunnsansvar og miljøhensyn i offentlige anskaffelser Ansvarlige innkjøp.
Meld. St. 18 (2010–2011) En inkluderende skole – hvorfor og hvordan
Tjenestedirektivet og velferdsstaten
Folkehelsearbeid i Nav
Lære om hvordan forbruksmønsteret har endret seg opp gjennom historien
9 Politikk – noe for meg?. Stemme ved valg Frie politiske valg er et av de viktigste kjennetegnene på et demokrati. Ved å delta ved valg stemmer vi på.
Nanna Maries hjem har vært et senter for foreldre og barn i regi av Kirkens Bymisjon i 27 år. Vårt arbeid består i å støtte foreldre slik at de kan ta.
Mødre uten kontakt Tahirah Iqbal Ella Ghosh Primærmedisinsk verksted.
Helse – Midt 6. mars 2012 Erik Torjussen A-larmBrukermedvirker.
Kjønnsnøytral ledelse – er det ønskelig? Politiske strategier for ledelse Hvordan vektlegges kjønnsperspektivet? Kjell Erik Øie Statssekretær i Barne og.
Etikk i pedagogisk arbeid
Dialogkart 1. Vår fremtid FN definerer: –«near aged» (55-64 år) –«young aged» (65-74 år) –«old old» (75-84 år) –«oldest old» (85+) 2030 (SSB): Hvor mange.
Batteriet – servicekontor for selvhjelp Brukerorganisasjonene – hva kan de gjøre med fattigdommen? Kai-Rune Myhrer.
Det nytter - når vi gjør ting i fellesskap Home-Start Familiekontakten – samling for landets familiekontakter Kjell Erik Øie Statssekretær
Fagforbundets Internasjonale Trepartssamarbeid Arbeidsseminar august 2014 Anne K Grimsrud.
Regjeringens stasing på barnevern – hva foreventes av kommunene Kjell Erik Øie Statssekretær.
Barnevernet sett fra Regjeringens side Kjell Erik Øie Statssekretær
Regjeringens tanker om fattigdom Framfylkingens nordiske fattigdomskonferanse Kjell Erik Øie Statssekretær
Alle skal med Frelsesarmeens jubileumsseminar Kjell Erik Øie Statssekretær
SKOLETINGET Olav Ulleren, administrerende direktør Kunnskap for kommende generasjoner.
Ideelle organisasjoners plass i et samlet sosialt tjenestetilbud av Statssekretær Kjell Erik Øie
En vital arena for 60+ møteplass | aktiviteter | informasjon | helse
Regjeringens arbeid med krisesentrene Norsk Krisesenterforbunds landsmøte 2007 Kjell Erik Øie Statssekretær
Åpning av videreutdanningen ”Barnevern i et minoritetsperspektiv ” for alle høgskolene, Oslo Kjell Erik Øie Statssekretær
Er det krig mellom meglere og myndigheter? Kjell Erik Øie Statssekretær Barne – og likestillingsdepartementet.
Hva ønsker Regjeringen med barnevernet – hvem gjør hva for å ivareta de unge? Innlegg på dialogkonferanse med ordførere og rådmenn i Sør-Trøndelag, Selbu.
Velkommen til viktig oppstartseminar Kjell Erik Øie Statssekretær.
Helgeland Krisesenters jubileum 21. mai 2007 Kjell Erik Øie Statssekretær.
Barnevernet sett fra Regjeringens side Innlegg på kommunekonferansen til Nordland Fylke Kjell Erik Øie Statssekretær
Et kunnskapsbasert barnevern Innlegg på regional barnevernskonferanse, Hell Kjell Erik Øie Statssekretær
Hovedlinjer og tiltak på barne-, ungdoms, familie og likestillingsområdet Innlegg på fylkesmannsmøte i Bergen Kjell Erik Øie Statssekretær
Kjønnslemlestelse i Norge Innlegg på Childwach/Barneforum sitt seminar om kjønnslemlestelse Kjell Erik Øie Statssekretær
Myter – organisasjon og ledelse i barnehagen
Samfunnet som inkluderende fellesskap Kjell Erik Øie Statssekretær.
Mangfold som drivkraft Samhandling og samspill i et HSH-perspektiv Inger Lise Blyverket, leder Arbeidslivspolitikk.
Et godt tre bærer god frukt, et dårlig tre bærer dårlig frukt. Matt. 7,17 Hva tenker vi om Molde menighet?
Internasjonal engelsk Verdens mest brukte språk. Verdens mest brukte språk. Gode engelskkunnskaper åpner nye muligheter, gjør livet lettere og gir selvtillitt!
Lokal og sentral statsforvaltning Statsforvaltningen består av to hoveddeler: Den sentrale statsforvaltningen (statsadministrasjonen). Her finner vi departementene.
Nye former for deltakelse Fortsatt bruker rundt tre av fire velgere stemmeretten ved stortingsvalg, men valgdeltakelsen er på et lavt nivå sammenliknet.
Drammen 30. september 2016 Bjørg Th. Landmark Velferdsteknologiens plass i helsetjenesten Hvilke refleksjoner gjør du deg i forhold til ordet velferdsteknologi?
Kjell Erik Øie Statssekretær
Sarpsborg Øst Frivilligsentral Et kreativt møtested i nærmiljøet – Felles innsats – Felles glede – Godt miljø Du.
Arnhild Dordi Gjønnes, advokat, NHO
Likeperson Navn:……………
Vi vil være en kirke som Strategi for Stavanger bispedømme
Utskrift av presentasjonen:

Er frivillig, ideell sektor flink nok til å fremheve sitt særtrekk? Innlegg på HSH’s frivillighetskonferanse 2008, Oslo Kjell Erik Øie Statssekretær

2 Det første spørsmålet en da må stille seg.. Har frivillig, ideell sektor noe særtrekk?

3 Ideell og/eller frivillig? De fleste ideelle organisasjoner har profesjonelle ansatte med tarifflønn og ordnet arbeidstid Det er ikke gitt at man ”ser” forskjell på en idelle virksomhet og en offentlig drevet virksomhet Allikevel kaller vi dem for frivillige organisasjoner

4 Hva er særtrekkene? Raskere til å se nye behov Raskere til å snu seg rundt/endre seg Verdibaserte og/eller ideologibaserte Bruk av frivillige Være en kritisk røst

5 Hva kjennetegner det politiske landskapet og den byråkratiske virkeligheten? Sykehus (ikke anbud) Helsetjenester Eldreomsorg Arbeidsmarkedstiltak Rehabilitering Barnevern Alle disse områdene behandles til dels ulikt og ulike deler av staten og kommunene håndterer dette ulikt

6 Argumenter for anbudssystemet: Likeverd og konkurranse Holde prisene nede og kvaliteten oppe Forebygge korrupsjon

7 Unntaket i lov om offentlige anskaffelser Ved kjøp av tjenester fra ideelle organisasjoner trenger oppdragsgiver likevel ikke å følge prosedyrereglene. En må ikke avholde anbudskonkurranse som sådan. Men man må sikre en rekke grunnleggende krav, herunder krav om konkurranse (like muligheter, gjennomsiktighet) Vi har et ganske stort rom innenfor unntaket

8 Hva tenker Regjeringen om frivillighet? Regjeringen har stor tro på frivillige, ideelle organisasjoner og det frivillige engasjementet i samfunnet. Det frivillige engasjementet er en uvurderlig ressurs. De ideelle organisasjonene har hatt stor betydning for utviklingen av det norske velferdssamfunnet. Uten frivillig sektor ville tilbudet til mennesker som lever under trusler om vold, i rusmisbruk eller i ensomhet og isolasjon ikke hatt dagens nivå.

9 Hvorfor er frivillig sektor så viktig? For det første er ofte frivillige, ideelle organisasjoner raskere enn det offentlige til å peke på nye behov eller grupper som ikke får den bistand fra fellesskapet som de burde få. For det andre kan ideelle organisasjoner lettere kritisere myndighetene og gjennom det påvirke vår jobb med stadig å videreutvikle velferdsstaten. For det tredje kan ideelle organisasjoner utløse frivillige ressurser.

10 Ensomhet og frivillighet Ensomhet er en av velferdsstatens største utfordringer. Bruk av frivillige kan være det limet vi trenger for å sikre ensomme mennesker en viktig og nødvendig tilknytning til det sosiale livet mange av oss tar som en selvfølge. Frivillige skal ikke erstatte nødvendig offentlig kompetanse, men skape møteplasser mellom mennesker som kanskje ellers aldri hadde møtt hverandre.

11 Hva er viktig med frivillighet Det er ikke nok å være snill Frivillighet må organiseres Frivillighet må ikke forveksles med veldedighet