25 kommuner tar grep om egen utbygging Trude Andresen Fagsjef KS EffektiviseringsNettverkene.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Helse Øst RHF Geografisk ansvarsområde: Oslo Akershus Oppland Hedmark
Advertisements

Hvorfor skal du stemme? Skrevet av Hallvar Furø, Digital Medieproduksjon i Halden
Etablering av effektiv produksjon på tvers av landegrenser
Skoledag Finnmark KS tilbud gjennom EffektiviseringsNettverkene Jens-Edvard Grenersen Rådgiver KS Nord-Norge Alta
Venner som hjelper andre
Noen utfordringer for skolene
Bergen kommune Kostnadsanalyse barnehagesektoren - beregning av innsparingspotensial 15. august 2008 Dag Langfjæran.
Hva nå? Strategiske utfordringer for RHF’ene etter evalueringen Fagrådets høringskonferanse Oslo 11. Juni 2007.
To kjerneferdigheter Lytte Stille spørsmål
«Korleis skape felleskunnskap ut av individuell kunnskap»
SPØRREUNDERSØKELSER dilemma og utfordringer
Velkommen til nettverkssamling 14. mars 2013 KS Agenda Møtesenter
Skoleeiere og skoleledere skal kunne kombinere elementer fra temaene* i videre planlegging og ledelse av utviklingsarbeidet i egen organisasjon. * Evalueringen.
1 Hvilke krav må stilles til verktøy for helhetlig styring i kommuner? Norsk Rådmannsforum, Oslo Ove Monsen, adm.dir. 2.1Roar StrandMisfornøydMindre.
Kontostreng og annet artig…
KOMMUNEVALGET 2011 FAGFORBUNDETS KAFFEKURS Tema: Privatisering.
Rapportering til departementet Seminar NPH, 16. januar 2007.
Kvalitet som styringsparameter – verktøy og metode Geir Halstensen, KS
Barnehagene – det første og viktigste skritt i oppvekstspolitikken Statssekretær Lisbet Rugtvedt.
BMS på gausdøl BUKERUNDERSØKELSER DIALOG VIRKSOMHETSSTYRING
Regionale seminarer om økonomiske virkemidler i samhandlingsreformen og styringsdata Direktør Gudrun Haabeth Grindaker, KS.
Morgendagens kompetanse
TRYVANN VINTERPARK ER DET PLASS TIL ILDSJELER I NORGE?
Elevundersøkelsen 2008 Resultater Sauda Vidaregåande skule.
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling. Presentasjon 2008 Bakgrunn Livskraftige kommuner –Samarbeidsavtale KS og Regjeringen ved Miljøverndepartementet.
1 ”Blandet drops” IKT og utfordringer for barnehagemyndighet i kommunen.
EØS-avtalen og kommunalt handlingsrom Innlegg på Åpen landskonferanse, Nei til EU Stavanger 11. mars 2007 Av Seniorforsker Arild Aurvåg Farsund International.
Informasjonsteknologi for lærere Erfaringer fra nettbasert samarbeid om valgemner Presentasjon på Haustseminar 2001, IKT i lærerutdanninga Monica Johannesen.
Figur 1 Behov. Figur 2 Behov Figur 3 Prioritering/ressursinnsats.
1/9 Christian Steel Rådgiver, SABIMAs sekretariat Ny naturmangfoldlov – Blir det godt nok?
NYHETSBREV nr. 3 FRA HMS-AVDELINGEN-BEDRIFTSHELSETJENESTEN JULI 2011 Til våre kunder i private barnehager. Innhold: Hera-kurs Dialogmøter Nærværsarbeid.
”En likestilt barnehage” -
KLUBB- OG MEDLEMSUTVIKLING KLUBB- OG MEDLEMSUTVIKLING Per-Arne Davidson.
Produktivitet og kvalitet i kommunale tjenester Innlegg av Kommunalminister Erna Solberg – Forum for økonomistyring
Fylkesmannens time.
Barnehagereformen gjennomføres i Trondheim! Sluttspurten, Gardermoen
BMS; We did it vår vei!! For hva koster det a’? v / Tore M. Andresen Ass. rådmann/kommunalsjef i Hole (siviløkonom)
Kommuner for folks behov Tid for systemendringer Kommunal- og regionalminister Erna Solberg KS ordførerkonferanse i Oslo
Hva er god kvalitet i eldreomsorgen? Faglig Forum for helse og sosialtjenesten, Oslo juni 2003 Politisk rådgiver Roger Iversen, KRD.
Nettverkene – mer enn en læringsarena KS Effektiviseringsnettverkene 2006.
Felles innsats gir resultater Barnehagekonferanse 23. oktober 2006
Effektiviseringsnettverk Prosjektet - som i første rekke er et samarbeid mellom KS og KRD - ble initiert i 2001 av daværende Regjering som et ledd i satsingen.
Søndre Innherred Revisjonsdistrikt FROSTATING Sammenligninger mellom kommunene: Eldreomsorg, barnehager og grunnskoler Basert på tall fra KOSTRA
Brukerundersøkelse gjennomført for Bergen kommune Foresattes tilfredshet med kommunens barnehager © TNS Gallup – Politikk & samfunn Avdelingsleder.
Hvordan arbeide for å heve kvaliteten i det kommunale barnevernet?
Lek og Læring i barnehagen
Effektiviseringsnettverk Fra sammenligning til handling
Brukertilfredshet og KOSTRA
Statssekretær Frank Jenssen 9-k seminar Hankø 11. mars 2004 Modernisering i kommunesektoren 1.Situasjonen – hva er problemet 2.Regjeringens politikk og.
© Bergen kommune Budsjettmål for 2008 For barnehagesektoren Etablere full barnehagedekning Styrke barnehagenes kvalitet.
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling Nettverk natur og kulturbasert nyskaping i Nord-Trøndelag? Turid Haugen, KS.
1 Kommunal- og regionalminister Erna Solberg Erfaringskonferanse for Effektiviseringsnettverkene november 2004 En effektiv kommunesektor.
Barnevernet i Norge – et oversiktsbilde Nina Hjertø Ingebrigtsen, Anne Jensen og Mette Smedstad KS Myndighetskontakt.
Den 1. Barnevernlederkongress Gardermoen 28. og 29. april.
Oslo kommune Helse- og velferdsetaten Kristin Sofie Waldum Helsesøsterkongress Effektiviseringsnettverk helsestasjons- og skolehelsetjenesten.
Fagdag psykisk helsetjeneste, 12.mai 2009 Tina Skarheim, Velkommen Bakgrunn Litt om KS Dagen i dag.
ASSS Hovedrapport/kommunerapporter 2010 KS – Analyse og økonomi v/Jan Aarak ASSS PK 10. juni 2010.
OPPSUMMERING INDUSTRIKOMMUNE-NETTVERKET Pleie og omsorg Samling februar 2009, Porsgrunn John-Are Tharaldsen KS Effektiviseringsnettverk.
Status for nettverksarbeidet ASSS-kommunene - September 2006 Jan Aarak, KS.
Rammeplanen i barnehagene i Re og Hof! Etterutdanningsprogram.
Hva viser årets barometer? Ole Petter Pedersen, 25. juni 2015.
Hvordan ta måling i bruk? Målinger og fakta som virkemidler Gudrun H. Grindaker Kommunebarometerkonferansen juni 2015.
1 Samling for kommunene 2. juni 2015 Nytt fra Fylkesmannen.
Ungdomstrinn i utvikling 1. samling i pulje 4 for skoleeiere og skoleledere Internett:
Velkommen til dialogkonferanse Hvordan styrke de mellomstore byene på Østlandet som motor for regional vekst og næringsutvikling? Roger Ryberg Fylkesordfører.
”Hvem bygger ut nye barnehageplasser – kommunalt eller privat
Mandat og mål Prosjektet har vurdert to modeller for innsatsstyrt finansiering (ISF) av kommunale tjenester. Modellene er utviklet og tatt i bruk i Kristiansand.
KS Effektiviseringsnettverkene Nasjonale indikasjoner på effektivisering i kommunesektoren - Hovedresultater og konklusjoner Fürst og Høverstad ANS.
ASSS-kommunehelse moden for revidering?
Administrerende direktør Organisasjonsutvikling og økonomi
Utskrift av presentasjonen:

25 kommuner tar grep om egen utbygging Trude Andresen Fagsjef KS EffektiviseringsNettverkene

KS EffektiviseringsNettverkene Presentasjon | 2006

KS EffektiviseringsNettverkene Presentasjon | 2006 Å spise en elefant er mulig……. Forventningene til kommunesektoren er høye Oppgavene er mange og blir stadig flere Satsningene er mange og ambisjonene høye …da gjelder det å spise elefanten i porsjoner, men holde fokus på hele dyret

KS EffektiviseringsNettverkene Presentasjon | 2006 Hele ”dyret” i fokus Kommunene jobber helhetlig med styring av virksomheten: - Det holder ikke å basere diskusjonen om prioritering og styring på tro og synsing -Det holder heller ikke å bare fokusere på økonomi eller brukertilfredshet: begge deler - og mer til - må i fokus -Virksomheten må måles, resultater telles og man må lære av de som får det til

KS EffektiviseringsNettverkene Presentasjon | 2006 Sett fart på arbeidet ved deltakelse i nettverk KS tilbyr deltakelse i Effektiviseringsnettverkene til alle landets kommuner Siden 2002 har over 300 kommuner deltatt i EffektiviseringsNettverk Nesten 200 kommuner er med i effektiviseringsnettverk i 2006 Læring i nettverk gir resultater på hjemmebane

KS EffektiviseringsNettverkene Presentasjon | 2006 Hovedmålsettingen med EffektiviseringsNettverkene Å forbedre og effektivisere kommunenes tjenester gjennom: »benchlearning »sammenlignbare tjenestedata »erfaringsutveksling »læring av beste praksis »se seg selv over tid »utvikle styringssystemet »treningsarena

KS EffektiviseringsNettverkene Presentasjon | 2006 Fordi det gir oss økt visshet om hvor vi står i egen virksomhet. Dermed er det mulig å stake ut kursen videre – i den retningen kommunen selv ønsker. For å oppnå full barnehagedekning må kommunen vite om de driver en effektiv tjeneste, hvor de har forbedringspotensiale og om prioriteringene de har gjort er riktige i forhold til de målene som er satt. Hvorfor måle?

KS EffektiviseringsNettverkene Presentasjon | 2006

KS EffektiviseringsNettverkene Presentasjon | 2006 Måling må settes i system Hvis måling skal oppleves nyttig, må det settes inn i en sammenheng – det må brukes til utvikling Å måle er ikke et mål i seg selv, det er et virkemiddel for bedre å vite hvor man skal Derfor må måling, tall, resultater settes i system, sammen med resultatoppfølging

KS EffektiviseringsNettverkene Presentasjon | 2006 Effektivisering – i ordets brede forstand I tillegg til analyser av prioritering, produktivitet og dekningsgrad måler kommunene sin kvalitet både i form av objektive indikatorer og gjennom bruker- og medarbeiderundersøkelser. Dette bevisstgjør kommunene på egne styrker og svakheter, og gir dem mulighet for å sette inn tiltak på de rette stedene

KS EffektiviseringsNettverkene Presentasjon | 2006 Er det en sammenheng mellom ressursinnsats og kvalitet ? Forholdet mellom innsatsfaktorer og resultater Resultater Innsatsfaktorer

KS EffektiviseringsNettverkene Presentasjon | 2006 Det sentrale spørsmålet i nettverksarbeidet Hvordan bruke datakildene i nettverket som verktøy for utvikling av tjenesten og som styrings- og lederverktøy ? Mål Kommunene skal gjennom å delta i nettverk utvikle sin egen analyse av barnehagetjenesten – en tjenesteanalyse.

KS EffektiviseringsNettverkene Presentasjon | 2006 Resultater Innsatsfaktorer  Fredrikstad har lav dekning. Hva gjør kommunen nå – hvilke planer og grep tenker man?  Vil kommunen nå målet i 2007 ?  Fredrikstad har 3 % mer enn landssnittet i årsverk pr. barn. Er det her en uutnyttet ressurs ift. areal?  Lavere fleksibilitet i tilbudet. Hva betyr det? Tiltak ?  Hva er behovet for brukerne ?  Opplever kommunen at den har en resultateffektiv barnehagetjeneste ?

KS EffektiviseringsNettverkene Presentasjon | kommuner og barnehageløftet Fylkesmannen i Buskerud, Vestfold, Akershus, Oslo, Østfold, Oppland og Hedmark tok initiativet 25 kommuner har deltatt i EffektiviseringsNettverk med formål å støtte utvalgte kommuner i deres arbeid med barnehageutbygging Godt samarbeid mellom Fylkesmannen, KS og kommune. Avklarte roller Mye kompetanse hos Fylkesmannen som er viktig at kommer kommunene til gode Felles mål: å bidra til at kommunene når sitt mål om full barnehagedekning, økonomisk likeverdig behandling av private og kommunale og innføring av makspris

KS EffektiviseringsNettverkene Presentasjon | 2006 Sørum kommune – et godt eksempel på bruk av tjenesteanalyse som verktøy for å nå målet ”analysen viste at kommunen driver effektive kommunale barnehager” ”en styrke i Sørum er det helhetlige samarbeidet mellom kommunale og private barnehager” ”brukerundersøkelsene viser svært gode resultater både for kommunale og private barnehager” ”barnehagerett er en trussel. Hva kreves av fleksibilitet i den enkelte barnehage for å bidra til at alle barn får en plass?”