Atomenes elektronstruktur

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Den strålende sola Del 2: Nordlys Foto: Jouni Jussila.
Advertisements

Nordlys Drivhus- effekten Ozonlaget Solvind→
Stråling fra stjernene Fysikk 1
Knight, Kap.38 Emisjon av lys (lysutsending).
Astrofysikk & Strålingslovene
Wiens forskyvningslov og Stefan-Boltzmanns lov
Reduksjon og oksidasjon
Parkabel I dag bruker vi mest UTP-kabel som ersom er uskjermet. Vi bruker mest enkjærnete ledere. Flertrådete ledere brukes derimot i koblingssnorer.
Astrofysikk & Strålingslovene
Kapittel E Termokjemi.
Naturfag klasse Av: Karina Schjølberg
Grunnleggende spørsmål om naturfag
SOLA.
Medisinske Lasere. Praktisk-teknisk gjennomgang,definisjoner
Elektromagnetisk stråling
Radioaktivitet I radioaktive stoffer er de minste byggeklossene, atomene, i ubalanse. Atomene strever etter å komme i balanse og for å oppnå dette går.
Kapittel Q Reaksjonskinetikk.
Eksperimenter i fysikk og fysikkeksperimenter i skolen
Kapittel Z Kjernekjemi.
Den unge Max Planck (ca 1900) Kvantehistorier fra Mikroverdenen Planck presenterte sitt kvantiseringspostulat 14. Desember 1900 E=h virkningskvant h =
Vi har lært å bestemme: - Nullpunkter (y=0)
Naturens former – og formler
K-120 Spektroskopi.
Maiken Pedersen, Farid Ould-Saada, Eirik Gramstad Universitetet i Oslo.
STRÅLING Er energi som sendes ut fra en strålingskilde i form av bølger eller partikler. Kan være synlig (lys) og usynlig (radiofrekvens) energi.
Radioaktiv stråling Mål for opplæringen er at du skal kunne
Absorption og emission
Partikkelfysikk Læren om universets minste byggestener
UV/VIS UV: 200 – 400 nm VIS: 400 – 800 nm UV/VIS spektra oppstår som følge av lys-energien absorberes og gir elektroniske overganger mellom forskjellige.
MENA 1000 – Materialer, energi og nanoteknologi
Kvasarer Kvasarer sender ut mer energi pr sekund enn sola sender ut på 200 år – og de stråler med denne effekten i millioner av år! Kvasarer ble oppdaget.
CERN og The Large Hadron Collider Tidsmaskinen.
Atomer, molekyler m m.
Typer stråling Elektromagnetisk stråling Partikkelstråling
A2A / A2B M1 årskurs 4. november 2009
Læreplanmål i LK 06 Stråling og radioaktivitet (VG 1)
Det store spørsmålet: HVA ER ALT BYGD OPP AV?.
 1. Bli kjent med Atlantis event display: et visualiseringsprogram for partikkelkollisjoner Identifisere partikler i detektoren Identifisere partikkelen.
STRÅLING / RADIOAKTIVITET
ReleKvant: Undervisningsstrategier og elevers begrepsutvikling i moderne fysikk Berit Bungum og Cathrine W. Tellefsen.
AST1010 – En kosmisk reise Forelesning 4: Fysikken i astrofysikk, del 1.
Stoffenes byggesteiner og modeller
Tolking av stråling fra verdensrommet
Bygg en kulerullebane - - om Stillingsenergi og Kinetisk energi En praktisk mekanisk øvelse som introduksjon til elektrisitetslæra av Nils Kristian Rossing.
Noen viktige ord du må lære og forstå: en kjerne et skall en type et system lurt, smart et antall å reagere en reaksjon en egenskap å bevege å bevege seg.
ET GRUNNSTOFF KAN VÆRE ET FAST STOFF, FOR EKSEMPEL ET METALL eller EN VÆSKE eller EN GASS.
«Hvorfor går strømmen motsatt vei av elektronene?»
Kapittel 2 – Tilbud og etterspørsel. I kapittel 2 skal du lære: Hvilke forhold som bestemmer etterspørselen etter en vare Hvilke forhold som bestemmer.
Stoffenes byggesteiner og modeller
Stråling mot jorda. Stråling Bevegelse av energi i form av bølger Sola er hovedkilden til den strålingen jorda mottar Lysstråling har særegne elektriske.
Are Raklev Teoretisk fysikk, rom FØ456, Forelesning 3.
Are Raklev Teoretisk fysikk, rom FØ456, Forelesning 3.
Are Raklev Teoretisk fysikk, rom FØ456, Forelesning 2.
Grunnstoffene og periodesystemet
Det periodiske system. MÅL FOR TIMEN: Det periodiske system MÅL FOR TIMEN: -Repetere hvordan atomer er bygget opp.
ATOMER.
Forelesning 3 Are Raklev.
Are Raklev Teoretisk fysikk, rom FØ456,
Periodesystemet og atombegrepet
Atomenes elektronstruktur
Atomer, molekyler og ioner
UV/VIS UV: 200 – 400 nm VIS: 400 – 800 nm UV/VIS spektra oppstår som følge av lys-energien absorberes og gir elektroniske overganger mellom forskjellige.
Utskrift av presentasjonen:

Atomenes elektronstruktur Kapittel J Atomenes elektronstruktur

Problemer med Bohrs atommodell Bohrs modell sier oss at elektronene går rundt atomkjerna i faste baner. Men ved en slik bevegelse må de etter hvert miste energi. Siden dette ikke skjer, må Bohrs modell være feil. Lang tids forsking og tankevirksomhet måtte til!

Bølger En bølge er karakterisert ved

Det elektromagnetiske spektrum strekker seg fra radiobølger med bølgelengder på 1012 nm via synlig lys (750 nm – 400 nm) ned til gammastråler med bølgelengder på 10-2 nm. 1 nm = 10-9 m.

Max Planck Når et svart legeme varmes opp, sender det ut lys med stadig høyere energi. Planck antok at energien ikke kan ha alle verdier, men har helt bestemte energier E gitt ved E = h  f, der h kalles Plancks konstant.

Bølge-partikkeldualismen Hva er lys? Lys oppfører seg som en bølge når det støter på minimale hindringer. Einstein fant ut at lys oppfører seg som en liten partikkel (foton) når det enten blir sendt ut eller tatt opp av en gjenstand (fotoelektrisk effekt).

Grunnstoff sender ut lys med karakteristiske farger (og dermed bølgelengder) når de tilføres energi. Niels Bohr antok at elektronet tar opp en helt bestemt energi og går over i en annen bane med høyere energi (eksitasjon). Det faller straks tilbake til grunntilstanden, og gir da denne energien fra seg i form av lys – synlig eller usynlig.

Hydrogenatomet Bohr utledet en formel som ga energien til lyset som ble sendt ut fra hydrogenatomet. Det stemte fremragende med det vi kan observere.

Louis de Broglie Bohrs modell stemte dessverre ikke så godt for atomer med flere enn ett elektron. De Broglie antok at bølge-partikkel- dualismen også gjaldt for elektronet – som dermed kunne ha bølgeegenskaper.

Werner Heisenberg Werner Heisenberg fant ut at det ikke er mulig å bestemme posisjonen til et elektron helt nøyaktig. Jo mer nøyaktig vi kjenner farten til en partikkel, desto mindre nøyaktig kjenner vi posisjonen. Vi kan derfor bare snakke om sannsynligheter for å treffe på et elektron et bestemt sted rundt atomkjerna.

Erwin Schrödinger klarte å stille opp likningen som beskriver elektronbevegelsen rundt et hydrogenatom. Løsningene av denne likningen gir oss energinivåene til hydrogenatomet – som har fått navnet atomorbitaler. En orbital angir altså sannsynligheten for å treffe på et elektron rundt atomkjerna. Orbitalene er karakterisert ved tre tall – kvantetallene.

Kvantetallene Hovedkvantetallet n angir størrelsen på orbitalene. Bikvantetallet l angir formen på orbitalene. Det magnetiske kvantetallet ml angir retningen av orbitalene ut fra atomkjerna.

Elektroner med samme verdi av n ligger i samme elektronskall, som har fått betegnelsene K, L, M, N osv. Elektroner med samme verdi av l ligger i samme underskall, som har fått betegnelsene s, p, d og f. Elektroner med samme verdi av ml ligger i samme orbital. Disse betegnes med en kombinasjon av tall og bokstaver (3s, 2p, 3d, 4f osv). K-skallet er nr.1, L-skallet er nr.2 osv.