Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Naturfag klasse Av: Karina Schjølberg

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Naturfag klasse Av: Karina Schjølberg"— Utskrift av presentasjonen:

1 Naturfag 8.-10 klasse Av: Karina Schjølberg
Atomer og molekyler Naturfag klasse Av: Karina Schjølberg

2 Hva er alt på jorda og i universet bygd opp av?
Atomer, som er bitte bitte små partikler som vi ikke klarer å se.

3 - og hva er et atom? Partikler i atomet: Proton Nøytron Elektron

4 Hydrogenatomet Er det enkleste atomet som finnes.
Det består av et proton i kjerna og et elektron som svever rundt. Men det finnes atomer med 2, 3, 4, og helt opp til over hundre protoner, og det er dette antallet som bestemmer hvilket grunnstoff det er. Alle jernatomer for eksempel, har 26 protoner, mens gull har 79. Smart, ikke sant!

5

6 Protoner og elektroner
Elektroner hater alle andre elektroner, og holder seg så langt unna dem som overhode mulig. Men det er helt greit å være sammen med protoner, så det prøver de på hele tiden. Protonene avskyr hverandre og elsker elektroner, og dermed driver pluss og minus og tiltrekker hverandre, akkurat som kjærestepar.

7 Elektroner på flukt Protonene sitter bom fast i kjernen og elektronene er litt mer løsslupne av seg. I utgangspunktet skal det liksom være like mange elektroner som protoner, men det er ikke alltid atomene bryr seg om det. Rett som det er rapper atomene elektroner fra hverandre, og noen atomer går til og med sammen og deler på elektronene sine. Det hender altså ikke så sjelden at elektronene er ute på (bær)tur, og når elektroner er på vandring lager de strøm!

8 Elektrisitet Hva er det som får en ballong til å feste seg til veggen etter at du har gnidd den i håret?

9 Elektriske elektroner
Alle elektriske fenomener skyldes at det enten er for mange eller for få av de bitte bitte bitte små gærninger som heter elektroner (negativt ladde partikler som suser rundt de positivt ladde kjernene i atomene)

10 Hvilke stoffer leder elektronene?
Atomkjernene i plast og glass godt tak i elektronene sine. metaller er temmelig slepphendte. Da kan elektroner suse rundt fra atom til atom, og når de gjør det kalles det elektrisk strøm.

11 Strøm I en ledning funker det slik som at man stapper inn et nytt elektron i enden av ledningen, så forskyver det alle de andre elektronene i ledningen sånn at det som sitter helt ytterst i den andre enden ramler ut. Slik driver de og dytter hverandre igjennom. Så lenge elektronene har et sted å gå lager de strøm. statisk elektrisitet: Når ikke elektronene kommer videre.

12


Laste ned ppt "Naturfag klasse Av: Karina Schjølberg"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google