Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

ATOMER.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "ATOMER."— Utskrift av presentasjonen:

1 ATOMER

2 Atomer er supersmå!!!! Kan ikke se i et vanlig mikroskop.  000 atomer!!!

3 Platina – metall. Sett gjennom atom-mikroskop. Hver liten prikk er et atom.

4 Hvordan ser et atom ut. Vi vet ikke sikkert…
Hvordan ser et atom ut? Vi vet ikke sikkert….. Derfor har vi laget en MODELL. Et atom består av (er laget) av flere små deler – PARTIKLER. Protoner inne i kjernen Nøytroner inne i kjernen Elektroner utenfor kjernen. Beveger seg i baner eller skall.

5 Protonene har positiv kraft. = +
Elektronene har negativ kraft. = (minus)

6 MOLEKYL – FLERE ATOMER SAMMEN.
Atomer av samme type kan gå sammen. Atomer av forskjellige typer kan gå sammen. Et atom av en type = ET GRUNNSTOFF. (På bildet her: De grå er en type, ett grunnstoff. Blå et annet grunnstoff. Rød et annet. Hvit et annet. Dette molekylet er laget av 10 atomer – 4 forskjellige grunnstoff.

7 HVOR MANGE ATOMER HAR DETTE MOLEKYLET?
HVOR MANGE FORSKJELLIGE GRUNNSTOFF?

8 ELEKTRONENE KAN REISE! Dette er et magnesium-atom. Magnesium er navnet på en grunnstoff – et metall. Det har 12 protoner Iikjernen. Hvor mange elektroner har det i de 3 skallene sine?

9 Dette er også et magnesium atom
Dette er også et magnesium atom. Det har 12 protoner i kjernen – protonene kan ikke «reise» noen steder. Men hvor mange elektroner finner du? Riktig! Dette atomet har bare 10 elektroner. Det har mistet 2. 2 elektroner har «reist». 12 protoner elektroner = 2 flere protoner. Dette er magnesium 2+ fordi det har 2 flere protoner enn elektroner. DETTE ER ET ION. Et ION er en type atom som ikke har like mange protoner og elektroner.


Laste ned ppt "ATOMER."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google