Teknologi og samfunn 2009 1 SINTEF Teknologi og samfunn Tverrfaglig - helhetstenkende - løsningsorientert.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Seniorrådgiver Katrine Rese Shadidi, Forskningsrådet
Advertisements

Forskningsrådets policy for FoU ved høgskolene Møte med Høgskolen i Telemarks styre 19. september 2013 Spesialrådgiver Berit Hyllseth.
Regionale sentra for omsorgsforskning Kunnskapsutvikling, kunnskapsforvaltning og kunnskapsformidling med kommunenes pleie- og omsorgstjeneste som målgruppe.
Ideseminar Universell utforming, miljø og bærekraft Kreativitet og nytenkning Sagene samfunnshus, 6 -7 desember 2005 Utfordringer og bakgrunn for seminaret.
Samhandlingsreformen Rett behandling på rett sted til rett tid
N orges mest framtidsrettede fagskole, der fagmiljøene møtes og kompetanse utvikles SAMHANDLIGSREFORMEN Pål Storå avd.leder helsefag fagskolen.gjovik.no.
Psykisk helsevern i ny helsereform Dagsenterkonferansen 5
Bruk av velferdsteknologi – Hvor trykker skoen?
Kompetanseprogram for FoU-strategi og –ledelse i sjømatnæringa Landskonferansen 2013 Astri Pestalozzi, prosjektleder (tel )
HMS i petroleumssektoren Forskningsinnsats og Utfordringer Sikkerhetsforum 9. desember 2004 Tor-Petter Johnsen, Norges forskningsråd.
Hvorfor skårer ikke Oslo bedre på innovasjonsevne når den har så mye FoU- ressurser? Kaja Wendt Oslo som innovasjonsaktør – basert på Indikatorrapporten.
Nye programmer i Forskningsrådet innenfor utdanning, helse og velferd
1 VRI Trøndelag Opplevelsesnæringer Et historisk og teknologisk midtpunkt, men samtidig en kreativ og nyskapende region! Hvordan kan vi formidle,
Trondheim Helseklynge
Hva er planlegging? Hva mener vi med begrepet bærekraftig planlegging?
SINTEF Teknologi og samfunn
Teknologi og samfunn Felles Næringsutviklingsprosjekt i Melhus, Klæbu og Midtre Gauldal - samhandling med FoU – miljø Sverre Konrad Nilsen.
1 TRENDER forskning, utdanning og nyskaping Utkast
Kommentarer knyttet til forskningsmeldingen Kommentarer fra Henrik Jakobsen, professor, forskningsleder Avdeling for Realfag og Ingeniørutdanning Høgskolen.
Universitetet i Tromsø Bidrags- og oppdragsfinansiert aktivitet økonomistyring Avdeling for økonomi 15. oktober 2009.
Smittevern – lover og forskrifter Regional smittevernlege
Handelshøgskolen ved UMB Lars Mørk. UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP Handelshøgskolen ved UMB 2 Velkommen til Universitetet for miljø.
SINTEF Health Research SINTEF Teknologi og samfunn er et tverrfaglig forskningsinstitutt innenfor både teknisk-industriell og samfunnsvitenskapelig arena.
Forskningsrådets policy for forskning ved de statlige høgskolene Bakgrunn: Nye rammebetingelser Universitets- og høgskoleloven av 2005 Rådets høgskolestrategi.
Er det behov for et regionalt senter for inkludering og mangfold i Møre og Romsdal?
Anne M Jervell Strategiske veivalg? Anne M Jervell STYREMØTE Tema:Strategi.
Hvorfor satser Forskningsrådet på Innovasjon i offentlig sektor? Sogndal Jesper W. Simonsen, divisjonsdirektør.
Hvordan møter kommunene samhandlingsreformen?
Anvendt økonomi Vår forskning handler om å utvikle et bedre grunnlag for rasjonelle beslutninger i næringsliv og offentlig forvaltning. Det dreier seg.
Forsker og bedrift- et lykkelig ekteskap? Sven Samuelsen P2005 konferansen 9./10. februar 2006.
Senter for operativ virksomhet i nord NMI Årskonferanse 22.okt.2008 Kristine Lind-Olsen, senterleder Møte mellom forskning og næringsliv.
Program for velferd, arbeidsliv og migrasjon (VAM)
Forskningssamarbeid i UH-nett Vest: Status, utvikling og perspektiver Sigmund Grønmo Samarbeidsmøte HiB 30. november 2010.
Sammen skal vi gjøre Stavanger-regionen åpen, energisk og nyskapende Vi arbeider med strategisk næringsutvikling i en flerkommunal.
Veterinærinstituttet – En landsdekkende organisasjon
Samhandlingsreformen -betydning for ergoterapi?
Per Schjølberg-Henriksen Oslo 27. oktober 2004 Forskningsbasert kompetansemegling Erfaringer fra TEFT og IRC Forskningsbasert kompetansemegling Metoder.
1 Statsråd Åslaug Haga Osloregionens rådsmøte 30.mai 2006 Regjeringen vil bidra til å styrke Osloregionens kvaliteter og fortrinn.
Grenland Arena, 26. februar 2015 Virkemidler for satsing i helsesektoren.
Sammen om å gjøre norske bedrifter verdensledende i utvikling og bruk av miljøteknologi 19. januar 2015.
Risiko og sikkerhet i transportsektoren – et transportovergripende forskningsprogram Programstyreleder Finn Harald Amundsen Statens vegvesen, Vegdirektoratet.
Fra 1. generasjon til 2. generasjon FoU strategi. Regionen har et helt annet ståsted nå enn i 2008 UiA åpnet 1. september 2007 SFI og SFU i 2014 Nærings.
Regjeringens satsing på innovasjon og næringsutvikling i helsesektoren Møte HOD og NHD, 26. januar 2007 Hans Petter Aarseth Sosial- og helsedirektoratet.
Nytt MATprogram (2006 – 11) i Forskningsrådet Fokus på næringsutvikling og innovasjon innenfor: Fiskeri- og jordbruksbasert matproduksjon og foredlings-
1 KLIMA Innen 2020 skal utslippene av klimagasser i Trøndelag reduseres med 30% sammenlignet med Trøndelag skal spille en ledende rolle i forhold.
Virkemidler for regional FoU og innovasjon VRI – 2007 – 2017 Seminar om kultur/opplevelsesnæringer og FoU 17. april 2007 Tindved Kulturhage, Verdal.
Hvordan kan regionalt nivå bidra til verdiskaping og regional utvikling? Hva er ambisjonene for neste regionalmelding? Kommunal- og regionalminister Erna.
Strategi for Puls-programmet Denne presentasjonen støtter kortversjonen av programmets strategi publisert på programmets nettside i juli 2003.
Regionale forskningsfond
Hvordan helseforetakene kan bidra til å følge opp regjeringens satsing på innovasjon og næringsutvikling i helsesektoren Helse- og omsorgsdepartementet.
Xx Høgskolen i Gjøvik. INNHOLD 2 1)Høgskolen i Gjøvik 2)Mål og strategier 3)Satsingsområder.
Planleggingens utfordringer Professor Tor Medalen Institutt for by- og regionplanlegging NTNU
Finnmarksfakultetet – ambisiøs, raus og nær! Strategi for Finnmarksfakultetet, UiT Norges arktiske universitet,
Lars Holden Styreleder Forskningsinstituttenes fellesarena, FFA, adm. dir., Norsk Regnesentral NHO Oslo, 4. mars 2016 Forskning og innovasjon for omstilling.
Juni 2009 Regional FoU-strategi for Østfold ”Samspill og synergi”
Kompetansebehov i fremtidens spesialisthelsetjeneste RSA, Torbjørg Vanvik Direktør for eierstyring.
Kenneth Ruud Prorektor forskning og utvikling UiT 2020: Drivkraft i nord Foto: Geir Gotaas.
Drammen 30. september 2016 Bjørg Th. Landmark Velferdsteknologiens plass i helsetjenesten Hvilke refleksjoner gjør du deg i forhold til ordet velferdsteknologi?
Folkehelsearbeidet i Norge. Hva er folkehelse? Folkehelsa beskriver helsetilstanden til befolkningen sett under ett Ikke en beskrivelse av helsa til hver.
Velferdsteknologi.
Jesper W. Simonsen, divisjonsdirektør SHP-konferansen, Hamar
Problemstillinger rundt IPR-håndtering ved Matforsk
Felles europapolitisk arbeid gjennom
Det integrerte universitetssykehuset
2016: Mer enn 25 prosent over 67 år 21 – 24 prosent 18 – 20 prosent
Klimaveikart Agder Presentasjon for kommuner og regionråd
Klimaveikart Agder Presentasjon for kommuner og regionråd
SUS 6/18 Strategiske utviklingsmål
Å veve sammen et samfunn: sosialøkologi i nærmiljøet
Framtidige kompetansebehov i Sykehuset i Vestfold Fagkonferansen 2018 – Karriereveiledning HR-direktør Bente Krauss 17.oktober 2018.
Utskrift av presentasjonen:

Teknologi og samfunn SINTEF Teknologi og samfunn Tverrfaglig - helhetstenkende - løsningsorientert

Teknologi og samfunn SINTEF Teknologi og samfunn  SINTEF Teknologi og samfunn utvikler teknologi og kunnskap for å øke verdiskapingen i samfunnet.  Vi skal bidra til å løse samfunnsutfordringene innenfor helse og velferd, klima og miljø, arbeidsliv og sikkerhet.

Teknologi og samfunn SINTEF Teknologi og samfunn er organisert som et tverrfaglig forskningsinstitutt med ni fagavdelinger:  Anvendt økonomi  Forebyggende helsearbeid  Global helse og velferd  Helsetjenesteforskning  Innovasjon og virksomhetsutvikling  Medsinsk teknologi  Teknologiledelse  Transportforskning

Teknologi og samfunn Teknologiledelse  Vi driver forskning, utvikling og rådgivning mot næringsliv og offentlig sektor.  Vårt arbeid skal fremme verdiskapning, sikkerhet og miljø, i samspill mellom teknologi, organisasjon, menneske og samfunn.

Teknologi og samfunn Sikkerhet  Strengere krav til sikkerhet gir utfordringer i en tid da virksomheter må levere mer komplekse produkter og tjenester til stadig lavere pris.  For SINTEF er det et viktig mål å bidra med kompetanse om hvordan risiko kan vurderes, overvåkes og håndteres.

Teknologi og samfunn Anvendt økonomi  Vår forskning handler om å utvikle bedre grunnlag for beslutninger i næringsliv og offentlig forvaltning.  Det dreier seg om å forstå aktørers atferd, og å bruke metoder for å modellere og optimalisere komplekse sammenhenger.

Teknologi og samfunn Innovasjon og virksomhetsutvikling  Vårt utgangspunkt er teknologi og evnen til å fremme verdiskapning.  Vi har solide prosjektkunnskaper og viten om regional utvikling og kapasitetsbygging.  Dette gir økt verdiskapning i bedrifter, levende regioner og nye muligheter regionalt, nasjonalt og internasjonalt.

Teknologi og samfunn Transportforskning  Transport skal være sikker, effektiv, tilgjengelig for alle og innebære et lavt ressursforbruk for å unngå negative virkninger for omgivelser og klima.  Vi er et nasjonalt kompetansesenter innen transportforskning med et teknologisk utgangspunkt.  Vår forskning er basert på flerfaglig tilnærming og samhandling.

Teknologi og samfunn Medisinsk teknologi  Vi utviker ny teknologi som gir pasientene sikrere diagnoser og bedre behandling.  Basert på behov i helsesektoren, bidrar vi også til å skape ny næringsvirksomhet.  Vår styrke er kunnskap om brukersentrert produktutvikling og tett kontakt med både helsesektor og næringsliv.  Vi har også metodekompetanse for overvåking og forebygging av miljøbetingede infeksjoner.

Teknologi og samfunn Helstjenesteforskning  Vi bidrar med økt kunnskap om helsetjenestens virkemåte, effekt for brukerne og fremtidige utfordringer.  I et flerfaglig miljø arbeider vi med forskning og utvikling for bedre helse- og velferdstjenester, samhandling mellom tjenestetilbudene og bedre helse for befolkningen.

Teknologi og samfunn Forebyggende helsearbeid  Vi utvikler teknologi og løsninger som gir bedre helse, sikkerhet og yteevne.  Vi administrerer og gjennomfører store, pasientbaserte forskningsprosjekter for å kartlegge utbredelse og årsaker til sykdom.  Vi bidrar til innovasjon i helsesektor og næringsliv gjennom flerfaglig tilnærming, brukersentrert produktutvikling og profesjonell prosjektledelse.

Teknologi og samfunn Global helse og velferd  Vi skal bidra med forskning til å møte helseutfordringer i en globalisert verden, knyttet til økonomiske, sosiale og politiske vilkår for folks helse.

Teknologi og samfunn Strategiske satsingsområder SINTEF Teknologi og samfunn satser strategisk på områder som involverer forskere på tvers av avdelingene:  Arbeidsliv og sikkerhet  Bedrifters samfunnsansvar (CSR)  Medisinsk teknologi i SINTEF  Samhandling i helsesektoren  Samfunnsvitenskapelig energiforskning (CenSes)  Teknologiledelse – Menneske, teknologi og organisasjon (MTO)

Teknologi og samfunn Arbeidsliv og sikkerhet  Ambisjon  Utvikle ny kunnskap og en teoretisk modell som kan beskrive hvordan stress påvirker sikkerhet.  Vi vil både se på forhold som kan forhindre ulykker og forhold som kan begrense skader ved en ulykke (beredskap).  Aktiviteter  Hvordan påvirker stressatferd?  Hvordan påvirker fysiologiske parametrer operasjon og redning i nordområdene?  I hvilken grad er kunnskap om stress og arbeidsmiljø overførbar på tvers av bransjer?  Det vil bli lagt vekt på å knytte det strategiske prosjektet opp til store pågående prosjekter innenfor petroleumsvirksomheten og transportsektoren

Teknologi og samfunn Bedrifters samfunnsansvar  Ambisjon  Utvikle CSR som et nytt forretningsområde på tvers i SINTEF.  Aktiviteter  Generelle kompetansehevingstiltak i SINTEF.  Interne nettverksaktiviteter mellom SINTEF-miljø som arbeider med CSR-relaterte problemstillinger.  Intern erfaringsoverføring fra CSR-prosjekter med eksterne oppdragsgivere.  Etablere nettverk og allianser med andre forskningsmiljø utenfor SINTEF.  Utvikle CSR-strategi for SINTEFs transnasjonale virksomhet.  Utvikle en forretningsplan for SINTEFs CSR-satsing.

Teknologi og samfunn Teknologiledelse – Menneske, teknologi og organisasjon  Ambisjon  Styrke det samfunnsøkonomiske miljøet i SINTEF.  Aktiviteter  Samarbeid om årsaker til sykefravær  Offentlig-privat samarbeid  Tema innenfor økonomi-helse-logistikk  Sammenhenger mellom bedriftsøkonomi-helseøkonomi- arbeidsøkonomi-samfunnsøkonomi  Flere tema innenfor sykehusplanlegging

Teknologi og samfunn Samhandling i helsesektoren  Ambisjon  Vi vil trekke på kompetansen fra hele konsernområdet i forhold til utfordringer i helse- og sosialsektoren på: kostnadsnivå, demografisk utvikling og manglende sammenheng i helsetjenestene.  Innspill  Organisasjon og ledelse  Logistikk, lean manufacturing  Pasientsikkerhet og kvalitet  Økonomi, produktivitet, effektivitet  Innovasjon og dokumentasjon  Fastlegenes rolle  Prioritering mellom pasienter  Forsight-forskning

Teknologi og samfunn Samfunnsvitenskapelig energiforskning  Ambisjon  Klima, miljø og energi har høyeste prioritet i ”Forsknings-Norge”.  Vi må finne vår plass og tydeliggjøre våre bidrag, særlig innenfor transport, logistikk og økonomi.  Innspill  Bærekraftige transportløsninger med begrenset energibruk og utslipp.  Bærekraftige energisystemer for framtiden.  Redusere svinn i hele forsyningskjeden inklusive sluttbruker.  Effektiv produksjon og distribusjon sparer både kostnader, energi, miljø og klima.  Helseområdet har stort forbedringspotensial innenfor energi, logistikk og transport.

Teknologi og samfunn Medisinsk teknologi i SINTEF  Ambisjon  Å heve medisinsk teknologi til å bli et felles satsingsområde for hele NTNU/SINTEF-systemet.  Innspill  Behandling  Avbildning  Sikkerhet (pasient, kompetanse)  Brukerbehov  Hjemmebasert overvåkning  Telemedisin  Kost-nytte analyser  Tekniske installasjoner i sykehus  Funksjonshemming

Teknologi og samfunn Tre merkenavn dekker hele organisasjonen SINTEF Helse, SINTEF Teknologiledelse og SINTEF Samferdsel Gjennom vår flerfaglighet bidrar vi til å tilpasse teknologi som tjener menneskers, næringslivets og samfunnets behov.  Innenfor helse forsker vi for å utvikle ny kunnskap og løsninger som kan bidra til bedre helse og økt livskvalitet for alle.  Innenfor samferdsel driver vi forskning for sikker, effektiv, miljøvennlig og tilgjengelig transport for alle.  Innenfor teknologiledelse forsker vi for å fremme verdiskapning, sikkerhet og miljø, i samspill mellom teknologi, organisasjon, menneske og samfunn.

Teknologi og samfunn Nøkkeltall Antall ansatte  Totalt pr :324  Forskere:280 (91 med doktorgrad)  Administrativt: 33  Ingeniører: 9  Teknisk personell: 2 Kjønnsfordeling  52 % menn  48 % kvinner  Publikasjoner 2008  Vitenskapelige tidsskrifter, artikler og konferanser med referee: 67  Vitenskapelige foredrag og postere: 160  Populærvitenskapelige artikler og foredrag: 48  Rapporter: 125  Fagbøker: 4

Teknologi og samfunn Aktivitet Omsetning 2008  263 mill kr Inntektskilder  Internasjonale oppdrag: 4,7 %  NFR grunnbevilgning: 4,2 %  NFR strategiske program: 3,5 %  NFR prosjekt: 11,2 %  Offentlig forvaltning: 43,7 %  Industri og næringsliv: 30,4 %  Andre inntekter: 2,4 % Internasjonale aktiviteter  Internasjonale oppdrag utgjorde 4,7 prosent av brutto inntekt i 2008  Vi deltar i 19 EU-prosjekter, derav koordinator for tre.