Planlegging og samfunnsutvikling

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Ny lov om folkehelsearbeid
Advertisements

Nye lover og forskrifter relatert til planlegging og ansvar
Strategisk plan for pasient- og pårørendeopplæring i Helse Nord
Kommunens rolle som samfunnsutvikler er under endring
Ny partnerskapsavtale - Vedtak 1 Fylkestinget Partnerskapsavtale Østfoldhelsa mellom fylkeskommunen og kommunene godkjennes som samarbeidsavtale.
Kommunal planstrategi.
Kommunal planlegging Orientering – Innherred samkommune – Samkommunestyret sak 16/04, – Johannes Bremer LEVANGER KOMMUNE KOMMUNAL PLANLEGGING.
Folkehelsemeldinga Implikasjoner for samfunnsmedisinere i kommunene
Den ideelle kommunesammenslåing
Ny folkehelselov – styrer staten helseaktiviteten i kommunene?
Folkehelsemeldingen - hovedtema og strategier
1. Utvikling av fastlegetjenesten og samhandlingen i helse og omsorg 2. Arbeid med folkehelse – folkehelse- profilene fra Folkehelseinstituttet Grenlandstinget,
Fylkeskommunens rolle og innretning på folkehelsefeltet
Samhandlingsreformen og nye helselover Sentermøte 15. desember 2011 Wenche Jensen.
Folkehelsestatistikk – muligheter, hensyn, begrensninger
Arealpolitikk Ole Haabeth, fylkesordfører Østfold Fylkesordførernes sommermøte 8. aug 2011.
Er vi rusfaglig klar for samhandlingsreformen?
Dialog om kommunal og regional planstrategi Marit Moe, KS Midt-Norge/Nord-Trøndelag, rådgiver
Forvaltningsnivåenes roller i planleggingen
Planstrategi som nytt verktøy
Velkommen til plandialogdag Marit Moe, KS Nord-Trøndelag Roald Huseth, Fylkesmannen i Nord-Trøndelag Karl-Heinz Cegla, Nord-Trøndelag fylkeskommune.
Bruk av ulike plantyper og utredninger
1 Dag Henrik Sandbakken statssekretær, 12 K strategiseminar, Langesund 2006 Nye regioner, kommunenes muligheter?
Gruppeoppgave Uu-pilotfylkeordningen fra 2009 Oppgave 1: Uu-pilotfylkeordningen 1.Gi innspill til forventninger, kriterier, mv. for et uu-pilotfylke.
Ny plandel i plan- og bygningsloven. 2 Miljøverndepartementet februar 2008 Ny plandel i PBL Ny plandel av plan og bygningsloven Lovforslaget lagt fram.
Kompetanseutvikling om universell utforming regionalt og lokalt i fylker og kommuner Plan for statlig samarbeid om utarbeidelse av program for arbeidet.
Repparfjord. Nei til dumping i sjø !! Natur og Ungdom.
Regionalplan for folkehelse 2013 – 2017 Inghild Vanglo Leder politisk styringsgruppe Rogaland fylkeskommune.
KS Folkevalgtprogram Thomas Scheen, rådgiver KS.
Planer og pågående prosesser som har betydning for næringsutvikling 1 Kommuneplanens samfunnsdel Kommuneplanens arealdel ATP-plan Buskerudbyen.
Nasjonalt forventningsbrev Statens forventninger/erfaringer
Aktørenes roller i planprosessene
Innherred samkommune 1 Mulig organisering av arbeidet med felles kommuneplan Dialogseminar Åre 13. mars 2007.
Tanker rundt samarbeidet i Trøndelag Nye muligheter i ny plan- og bygningslov v/Alf Daniel Moen.
Klikk for å legge inn navn / epost / telefon Folkehelsetilsynet i Oslo og Akershus 2014 Møte for ledende helsesøstre og kommunejordmødre i Akershus
Folkehelseplan (kommunedelplan) for Aurskog-Høland kommune
Folkehelseoversikter – Én for alle – alle for én!.
Planstrategi og planhierarki
Regional planstrategi
Rana kommune -systematisering av kommunalt folkehelsearbeid – 1.Bakteppe 2.Oppbygging av det systematiske folkehelsearbeidet 3.Forklaring av modell for.
Mulighetenes Oppland Oversikt over helsetilstanden og påvirkningsfaktorer som grunnlag Folkehelseloven stiller krav til fylkeskommuner og kommuner om å.
Kompetansebehov i fremtidens spesialisthelsetjeneste RSA, Torbjørg Vanvik Direktør for eierstyring.
Kommunal planstrategi Teknisk sjef Ove Røys. Stikkordsmessig disposisjon: Hvorfor planlegge ? Det kommunal plansystemets oppbygging og lovgrunnlag Kommunal.
Kommuneplanlegging Lokale utfordringer sett fra regionalt ståsted Dato 11.juni 2012 Foto: Peter Hamlin.
Ny planlov, nye muligheter Morten Strand, spesialrådgiver i KS.
NVF-seminar Forvaltningsreformen og samferdsel Plan- og beslutningsprosesser KVU/KS1-prosesser og planprosess etter plan- og bygningsloven Marit Winther.
Folkehelse og rus Avdelingsdirektør Ole Trygve Stigen.
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Kommunal planstrategi Temadag Regionalt planforum 12. april 2016.
HVORDAN HAR VI DET I FAUSKE? Folkehelserådgiver Irene Larssen 1.
Foto: Bjørn Erik Olsen Kommunal planstrategi Tim Chr. Tomkins-Moseng Dato Plannettverk Salten.
Planstrategitorg 21. september 2011 fylkesvaraordfører Svein Christoffersen Styringsutfordringer, prioriteringer og samhandling.
Utfordringer Interkommunalt samarbeid Samhandlingsreformen.
Kommunal planstrategi Folkevalgtopplæring Sigdal Kommune Tyrifjord Hotell
Velkommen til folkemøte Politisk: Knut Sletten, Leder Planutvalget Hans Henrik Hansen, Nestleder Planutvalget Laila Benjaminsen, Medlem Planutvalget Helge.
KOMMUNAL PLANSTRATEGI – ERFARINGER. Pbl § 10 – 1 « […] Planstrategien bør omfatte en drøfting av kommunens strategiske valg knyttet til samfunnsutvikling,
Foto: Bjørn Erik Olsen Dialogmøte planlegging Greta Johansen 21.April 2014.
Plansamling - Hadeland Samhandling - effektive planprosesser Runa Bø – 3. november 2016 Bilde.
Forventninger til kommunal planstrategi Tim Christian Moseng Dato Sortland Skulpturlandskap Nordland – Meløy Foto: Aina Sprauten.
Forvaltningsplanen er sektorovergripende og skal bidra til å styre og samordne både vannforvaltning og arealbruk på tvers av kommune- og fylkesgrenser.
Kommunal planstrategi
KS 10 råd 10 RÅD FOR ET VELFUNGERENDE OG EFFEKTIVT PLANSYSTEM
Kommunal planlegging.
Velkommen til folkemøte
Samhandling for effektive planprosesser
Effektiv kommunal planlegging Oversiktlig plansystem med klar arbeidsdeling mellom plannivåene og plantypene Rådmannen må se kommunal planstrategi.
Bærekraftig samfunnsutvikling
Tips, råd og verktøy til kommunenes planstrategier
Jevnaker kommune, May-Britt Nordli
Lokalt og regionalt folkehelsearbeid
Utskrift av presentasjonen:

Planlegging og samfunnsutvikling Marit Moe, rådgiver KS Midt-Norge/Nord-Trøndelag 95 22 24 25 marit.moe@ks.no

Skilleark

Bakgrunn Et område som ordførere og rådmenn rundt omkring i norske kommuner, oppfatter som sentralt og som de er noe bekymret for! LUK – lokal samfunnsutvikling i kommunene. Når kommunene ble spurt om hva det er de ønsker mer kompetanse innenfor; så varte de planlegging og planprosesser. Fylkesmannen, fylkeskommunen og KS hadde 2 dialogsamlinger før jul med kommunale/regional planstrategi (er).

(KS)/kommunene som arbeidsgivere «Mange kommuner i distriktsnorge mangler kapasitet på plansiden. Det er vanskelig å rekruttere planleggere til disse kommunene i tillegg til at det utdannes for få» Mona Handeland, Distriktssenteret. KS øverste organ, Landstinget, vedtok 3 uttalelser i februar 2012. «Det er særlig store utfordringer innenfor helse- og omsorgssektoren, teknisk sektor og undervisning»….Kommunene må ha egne oversikter/egen plan over hvordan befolkningssammensetningen vil bli i årene framover og hvilken kompetanse de ansatte trenger.

Hva skal vi med kommunal planlegging? Redskap for gjennomføring av lokal politikk Redskap for gjennomføring av nasjonal politikk Uten opplevd handlingsrom undergraves planleggingens legitimitet! Ikke bedrive ansvarsfraskrivelse som politisk strategi – fylkesmannen og fylkeskommunen som den store stygge ulven.

Politikk og planlegging Tidsperspektivet – hva får vi gjort på 4 år? Hvor politisk virksomme er planene? Er det god sammenheng i plansystemet? Hva må rulleres – hva kan ligge fast? Redskap for bevaring (vern) eller redskap for utvikling?

Planleggerrollen Lokal tjener av politikken (men heller ikke mer) Fagekspert med faglige allianser (undergraver politikken) En god planlegger mestrer å balansere kravene til lojalitet, nøytralitet og faglig uavhengighet slik at ekspertisen støtter opp om demokratiet. Bidrar til å utvide/utvikle kommunens handlingsrom. Planleggeren som lokaldemokratiforkjemper? Politisk avmakt (ift. et profesjonelt byråkrati)

Hva er planlegging som verktøy for samfunnsutvikling: Samfunnsplanlegging? Samfunnsplanlegging kan defineres som summen av planleggingsaktivitet hos mange aktører. Koordinering på tvers av sektorer og forvaltningsnivåer er en viktig faktor for å sikre best mulig utvikling.

Kommunale planstrategier I den nye pbl av 1. juli 2009 er regional og kommunal planstrategi innført som et hjelpemiddel for å oppnå en ønsket samfunnsutvikling. KS sitt inspirasjonshefte www.planleggingsportalen.no

Hva er kommunal planstrategi? Fylkeskommunen er regional planmyndighet. Minst en gang hver valgperiode og senest innen ett år etter konstituering, utarbeide en regional planstrategi. Skal redegjøre for viktige regionale utviklingstrekk og utfordringer, vurdere langsiktige utviklingsmuligheter. Kommunestyret skal minst en gang i hver valgperiode, og senest innen ett år etter konstituering, utarbeide og vedta en kommunal planstrategi. Bør omfatte en drøfting av kommunens strategiske valg knyttet til samfunnsutvikling, herunder langsiktig arealbruk, miljøutfordringer, sektorenes virksomhet og en vurdering av kommunens planbehov i valgperioden. Minimumskrav =Ta stilling til hva som skal rulleres. Tidsfrist: Ferdig planstrategi innen ett år etter konstituering.

Tenke igjennom! De mest sentrale utfordringene for kommunenes samfunnsutvikling? Kan det være hensiktsmessig å samordne hele, eller deler av arbeidet med andre kommuner, fylkeskommunen? Hvilke planbehov har kommunen i valgperioden? Hvilke grep for ønsket samfunnsutvikling vil din kommune anbefale i sin planstrategi? GJØR STRATEGIARBEIDET POLITISK INTERESSANT!

Sitater «Planstrategien er i utgangspunktet kommunen sin selvstendige vurdering, som verken regionale styresmakter eller staten kan endre uten at kommunen selv vil det» (planstrategi for Naustdal kommune, 2009). «I dag kan den enkelte representant oppleve å måtte styre på grunnlag av en plan som er vedtatt av det avtroppende kommunestyret, kanskje basert på et annet flertall. I den nye loven endres dette…» Nå kan de nye folkevalgte være med å stake ut kursen selv. Nils Aarsæther, professor v/Institutt for sosiologi, statsvitenskap og samfunnsplanlegging, UiT.

Muligheter og forventninger KS mener at kommunal planstrategi som verktøy, gir en bedre kommunal planlegging. Samordne veivalgene mellom kommunene og fylkeskommunen. KS mener at loven gir et stort lokalt handlingsrom til å løse oppgavene innenfor en planstrategi. Mer behovsstyrt planlegging. KS vil framheve tre muligheter som planstrategien gir kommunene: 1. Rom for å gjøre strategiske veivalg for ønsket utvikling. 2. Videreutvikling av et godt lokaldemokrati. 3. Anledning til å foreta en samlet vurdering av planbehov for valgperioden.

Helse i plan, folkehelseloven Ny lov, gjeldende fra 1. januar 2012. Kap. 2 kommunens ansvar: § 4 Kommunen skal fremme befolkningens helse, utjevning av sosiale helseforskjeller. §5 Oversikt over helsetilstanden og påvirkningsfaktorer i kommunen §6 Mål og planlegging. Oversikten etter §5 annet ledd skal inngå som grunnlag for arbeidet med kommunens planstrategi. En drøfting av kommunens folkehelseutfordringer bør inngå i strategien, jfr pbl § 10-1.

Forts. folkehelseloven Er sammen med helse- og omsorgstjenestelovens forebyggingsbestemmelser de rettslige virkemidlene for å oppnå samhandlingsreformens mål om å: Fremme folkehelse Forebygge sykdom Utjevne helseforskjeller

Takk for oppmerksomheten!