Finansieringsmodellen, forskningsledelse og insentiver: Kan eller bør modellen videreføres på mikronivå? Ole Gjølberg 11. Mai 2007.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
LIKEVERD Bevar ditt hjerte!.
Advertisements

Styrenes ansvar – utfordringer og utviklingstrekk
NIFU STEP studier av innovasjon, forskning og utdanning Reaksjoner på og tilpasninger til resultatbasert finansiering av universiteter.
Rammevilkårene for forskning i utdanningen Toril Johansson, ekspedisjonssjef Universitets- og høyskoleavdelingen.
Presentasjon av problemstillinger til utvalgsmøte Geir Arnulf Sak Et velfungerende forskningssystem.
Sosiale medier - utfordringer for tillitsvalgte. Facebook større enn VG.
Et velfungerende forskningssystem? Jan Fagerberg, Universitetet i Oslo Innledning til diskusjon på dialogmøte 31 Mai 2010.
| Veien til egen bolig NFU's konferanse 13. november 2007 | 1 Statusrapport om utviklingshemmedes levekår, tjenestetilbud og rettssikkerhet.
Page 1 Hvilke faktorer påvirker tid til forskning? Bjørn Stensaker.
Å skrive en god innledning
Erfaringer med akkreditering av masterprogram ved HiAk Oversikt over de masterne (og en ph.d.) HiAk har fått akkreditert fra 2004 – d.d. ■Læring i komplekse.
Helseforum – 27. Januar 2004 Allan Andreassen Februar 2004.
Hvordan virker familieråd? Et internasjonalt perspektiv
Grunnleggende spørsmål om naturfag
Industriledet forskning -- viktig kunnskapsbidrag eller skjult markedsføring? Sverre Mæhlum dr med Medisinsk direktør Pfizer.
Diabetes- sett fra en kolibri
Formell kompetanseheving og høyere utdanning i distriktene – utfordringer og muligheter Gunnar Grepperud, UiT.
Forskerskoler – nøkkelen til en bedre PhD-utdanning?
Oppgave 42 Finn feilene i setningene, og gi forslag til riktige setninger. Her finnes det selvsagt mange muligheter og ikke én fasit.
Kristine Johansen Hamar IL - svømmegruppa
Fridadata til finansieringssystemet
1 ForskningsResultater og Informasjon for Dokumentasjon av forskningsAktiviteter.
Frida ved UiB Cecilie Ohm.
Resultatene av Spørreundersøkelsen i Langesund Rotaryklubb.
D2275 Samfunnsprosjekter – Stjørdal 2. Februar Samfunnsprosjekter Distrikt 2275 Arne Markussen Knut Sletten.
University of Tromsø – Institute of Medical Biology Vitenskapelig publisering - forskernes behov og forskernes praksis Bård Smedsrød Instituttleder IMB.
Universitetet i Tromsø Bidrags- og oppdragsfinansiert aktivitet økonomistyring Avdeling for økonomi 15. oktober 2009.
3 Jeg og mitt.
1 Måling og finansiering av forskning i 3 sampubliserende Sektorer: UoH, institutter og helseforetak ”Penger for publikasjoner” – Oslo 11. mai 2007 Dekanus.
- eksempelet Acta Didactica Norge - fra lokalt til nasjonalt nivå
Status og utfordringer Presentasjon for UHR-B 25. februar 2008 NORA v/prosjektleder Jan Erik Frantsvåg.
Resultatbasert omfordeling (RBO)
Penger for publikasjoner – forskningspolitiske perspektiver Tom Colbjørnsen 11. mai 2007.
Høgskolen i Oslo Tid til forskning som forhandlingstema - erfaringer fra høgskolene UHR-konferanse Trine B. Haugen.
Prinsipp- og handlingsprogrammet Debatt frem mot landsmøtet 2014.
Sett inn synes eller tro.
Oppgave 48 Preposisjoner og faste uttrykk fra kapitlene 4 og 5.
Publiseringssituasjonen ved HF Publiseringsanalysen 2010 Denne analysen gir en oversikt over publiseringssituasjonen ved HF i Den peker.
HVOR VIKTIGE ER PISA- RESULTATENE? HVOR STOR VEKT SKAL VI LEGGE PÅ DEM? Jan Ubøe, professor i matematikk NHH.
Erfaringer fra HiL ulike samarbeidsprosjekter innen vurdering 3 hovedmodeller Etterutdanning Veiledning av team Undervisningsrekke.
Ekspertgruppe for finansiering av universiteter og høyskoler Kort om mandatet og gruppens arbeid Torbjørn Hægeland 14. mai 2014.
Finansieringssystemet for universiteter og høyskoler
- HsPro Hvorfor tenke nytt rundt dataprogram i skolehelsetjenesten
1 Jobb og omsorgsklemma for gamle foreldre Heidi Gautun Forskningsstiftelsen Fafo.
Evaluering av publiseringsindikatoren Oppfølging fra Det nasjonale publiseringsutvalget Vidar Røeggen Seniorrådgiver Universitets- og høgskolerådet.
Det nasjonale publiseringsutvalget og arbeidet med Open Access Vidar Røeggen Seniorrådgiver Universitets- og høgskolerådet Seminar om vitenskapelig.
Ledelses- og styringsmodellen ved MN Innspill fra administrasjonssjefene.
PEDAGOGISK DAG Kjetil Bjorvatn 26/ Plan for dagen 1.Oppsummering av uken v/meg 2.Veien videre v/instituttene 3.Lunsj når vi er klare Torben Jensen.
Om Kunnskapsdepartementets bruk av CRIStin-data
Oppgave- og rolledeling mellom instituttleder og kontorsjef Sett i en instituttleders perspektiv (Jarl Giske, BIO)
Prosjektsamarbeid eDialog24 og Telehuset. Telenor Telehuset AS 100% eid av Telenor i eget AS Mer enn 10 års erfaring i markedet Markedsleder på SMB og.
Kapittel 2 oppgave c Preteritum eller perfektum?
SINTEF Fiskeri og havbruk AS 1 Hvordan oppnå økt deltakelse på Tromstrygdskolen? Signe Sønvisen og Trine Thorvaldsen SINTEF Fiskeri og havbruk.
De 222 mest brukte ordene i det norske språket..
Fra forskning til forretning Oslo, 13. Mai 2003 Perler for svin eller gråstein til gull Jo Klaveness Professor i farmasi Innhold: Dagens situasjon Viktige.
Evaluering av ledelses- og styringsstrukturen ved Det matematisk- naturvitenskapelige fakultet Innledning – hvorfor og hvordan evaluere? av dekanus Hans.
HIS august 2003: Telefonen ringer på kontoret til en på vår prioriterte kontaktliste Jaa Er det forsker NN? Ja God dag mitt navn er Ola Barkved, jeg arbeider.
Utfordringer for Universitets- og høyskolesektoren Per Botolf Maurseth, Innledning UHRs direktørskole
Jus, kultur og ukultur i helsetjenesten
Regionale forskningsfond
VS2010: Intensjoner og perspektiver sett fra Forskningsrådets side Kristin Danielsen Avdelingsdirektør Norges forskningsråd Oslo, 29. november 2005.
Oppsummering tiltaksseminar - I 1.Vurdering av forslag til modell –God beskrivelse av status i dag og utfordringer –Stor sett enighet om modellen –Forslaget.
Presentasjon av problemstillinger til utvalgsmøte Sekretariatet i samarbeid med utvalgsleder Norges forskningsråd.
Lesing og lesestrategier
Internasjonal handel og komparative fortrinn De varene og tjenestene vi kjøper fra andre land, kalles import. Eksporten er de varene og tjenestene vi.
Publisering innenfor norsk utdanningsforskning Foredragsholder: Erik Ruud Nasjonalt forum for utdanningsforskning, 24. april 2013.
Forskningsledelse – hvor går skillelinjene? Norges forskningsråd.
VS2010: Intensjoner og perspektiver sett fra Forskningsrådets side
Mulig.
Fagmodul: FoU-tid og FoU-termin
Utskrift av presentasjonen:

Finansieringsmodellen, forskningsledelse og insentiver: Kan eller bør modellen videreføres på mikronivå? Ole Gjølberg 11. Mai 2007

UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP Finansieringsmodellen 3 Finansieringsmodellens bakgrunn  Kritiske internasjonale evalueringer av norsk forskning:  1. Sett i sammenheng med de betydelige ressursene som settes inn i den norske U&H- sektoren: Bemerkelsesverdig liten vitenskapelig publikasjon  2. I den grad det publiseres: Mye i 2. og 3. rangs kanaler  3. Vanskelig å se hvilke strategier og hva slags ledelse som ligger til grunn for forskning i den norske U&H-sektoren; dårlig kunnskap om publiseringens omfang og kvalitet

UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP Finansieringsmodellen 4  …….ett bidrag til å løfte norsk forskning.  Synliggjøring av publisering  Dokumentasjon  Økonomiske insentiver for U&H-sektoren, totalt ca. 2 prosent av sektorens samlede tildeling over statsbudsjettet

UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP Finansieringsmodellen 5 Debatten om tellekantene  Et hvert insentivsystem, alle skattesystem, en hver budsjettmodell…….vil kunne utsettes for kritikk  Det er slett ikke vanskelig å finne noe å kritisere ved den såkalte tellekantmodellen.

UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP Finansieringsmodellen 6 Kritikk av systemets innretning  Det finnes sikkert tidsskrifter som skulle vært på nivå 2 som i dag er på nivå 1, - og omvendt  Det kan argumenteres for at det er for mange – eller kanskje for få kanaler på nivå 2, og at det er altfor mange på nivå 1  Kanskje er det er altfor liten – eller altfor stor – forskjell mellom poengtildeling nivå 2 vs. nivå 1

UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP Finansieringsmodellen 7 KRITIKK, FORTS.  Det kan hevdes at det følger for lite – eller kanskje for mye – penger med hvert publiseringspoeng  Det kan selvsagt argumenteres for at det er mer i forskning enn det som publiseres  Det kan hevdes at det publiseres mye som ikke burde vært publisert

UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP Finansieringsmodellen 8 På tide å dreie debatten  ”Tellekantsystemet” er kommet for å bli.  Hvordan kan systemet gjøres bedre?  Hvordan kan systemet utnyttes til å utvikle og løfte norsk forskning?

UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP Finansieringsmodellen 9 Hva har tellekantsystemet ført til så langt?  Systemet har kanskje vært en medvirkende årsak til at antallet vitenskapelige publikasjoner har økt kraftig de siste par årene?  Systemet har trolig skapt større interesse for publisering  Systemet har forhåpentligvis skapt større interesse for hvordan man bør organisere, oppmuntre og lede forskning i U&H-sektoren

UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP Finansieringsmodellen 10 Et (typisk) brev fra forskerdypet  ”Hei Ole,  Jeg vil med dette bare si at jeg er veldig glad for den jobben dere i UHRs publiseringsutvalg utfører. Som du vet, har jeg de siste årene (i all beskjedenhet) publisert jevnlig i ledende internasjonale journaler. Til nå har dette på ingen måte vært verdsatt ved Institutt for xxxx. I hvert fall har ikke jeg merket noe til at man har satt pris på at jeg publiserer. Mine kolleger prioriterer det å opptre som rikssynsere i media (i parentes: gjerne på områder langt utenfor deres presumtive kompetanse).

UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP Finansieringsmodellen 11 Brev, forts……  Etter at tellekantsystemet ble en realitet, har min verden blitt mye bedre. Nå er det åpenbart mange som innser at det er viktig for Institutt for xxxx at vi publiserer i vitenskapelige tidsskrifter…………………..NN (vår instituttbestyrer) spurte meg forleden om jeg skulle på den store xxxx-konferansen i USA i august og om jeg hadde behov for økonomisk støtte til reisen. Liflige, nye toner!  Hilsen XX”

UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP Finansieringsmodellen 12 De norske eliteinstituttene?

UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP Finansieringsmodellen 13 Hva er god forskningsledelse?  Økonomiske insentiver  Organisering  Vitenskapelig miljø

UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP Finansieringsmodellen 14 Hva gjør man på de ulike nivåer i den norske U&H-sektoren?  Bruk av finansieringsmodellen nedover i systemet: Fra full replisering til ingen  Noen institusjoner lar overhode ikke modellen påvirke deres budsjettfordelinger  Mange institusjoner benytter modellen ett trinn ned, for eksempel for budsjettering på fakultetsnivå  Noen institusjoner anvender modellen enda et par hakk nedover i systemet: institutt, forskergruppe  Enkelte institusjoner anvender (delvis) modellen på individnivå.  Blant ”eliteinstituttene” finner man alle variantene.

UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP Finansieringsmodellen 15 Noen tentative konklusjoner  Publiseringsstatistikken og -poengene anvendes av mange som ledelses- og insentivinformasjon  Informasjonen som ligger i systemet bidrar til økt oppmerksomhet omkring forskning og aktiverer konkurranseinstinktene  Noen mener at dette fører til bedre prestasjoner  Statistikken anvendes i forbindelse med prosjektsøknader  Publiseringsstatistikken anvendes i økende utstrekning som grunnlag for annum for forskergrupper og enkeltforskere

UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP Finansieringsmodellen 16 Penger er ikke alt……..Men du verden som de hjelper!  Mye tyder på at offentliggjøring av publiseringsstatistikk kan ha vel så stor effekt som de forholdsvis beskjedne beløpene som følger med publiseringspoengene  Samtidig tyder mye på at pengenes grensenytte er veldig stor i forsker-Norge: Selv små midler har stor effekt.

UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP Finansieringsmodellen 17 Til spørsmålet i foredragets tittel: Bør modellen videreføres på mikronivå?  Mitt svar – som jeg håper blir satt under debatt ved alle institusjoner: JA – men med forstand!  1. Finansieringsmodellen bør - sammen med andre kriterier – stå helt sentralt i fordelingen i første trinn (fra universitetsstyre til fakultet)  2. Modellen bør også anvendes videre nedover i organisasjonen (institutter, forskergrupper), men ikke nødvendigvis mekanisk  3. Modellen bør dessuten et stykke på vei legges til grunn for individuelle annuum og individuelle strategiske investeringer