KOMMUNEVALGET 2011 FAGFORBUNDETS KAFFEKURS Tema: Privatisering.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Hefte AFP Bestilt av Forsvar offentlig pensjon
Advertisements

1 Prosjekt ”Sammen for rehabilitering på Helgeland, Del 2” Helgeland Rehabilitering, et billigere alternativ.
Fra modellkommune til kvalitets- kommune - og ny kamp "Ta tjenestene tilbake" - konferanse Sørmarka Dag Christiansen, rådgiver.
Det store heltidsvalget Stokmarknes 3. april 2014
Barnehageøkonomi og PwCs utredning om barnehage i Oslo
Ta tjenestene tilbake! - og hvordan de kommersielle velferdskonsernene utarmer velferdsstaten Linn Herning, Rådgiver, For velferdsstaten Fagforbundet Oslo,
Hanne Harlem Kommuneadvokat Oslo kommune
Linn Herning Rådgiver i For velferdsstaten Bli lokalaktivist – skap motmakt!
1 Hvilke krav må stilles til verktøy for helhetlig styring i kommuner? Norsk Rådmannsforum, Oslo Ove Monsen, adm.dir. 2.1Roar StrandMisfornøydMindre.
En merkavare i endring…
Offentlige anskaffelser og interkommunalt samarbeid
44 Hector om skikk og bruk I Norge
Private sugerør i fellesskapets kasser
Team Referanser Prosess Metoder Funn Asplan Analyse Team Referanser Prosess Metoder Funn Konkurranseutsetting i offentlig sektor Asgeir Fløtre Asplan Analyse.
25 kommuner tar grep om egen utbygging Trude Andresen Fagsjef KS EffektiviseringsNettverkene.
Er frivillig, ideell sektor flink nok til å fremheve sitt særtrekk? Innlegg på HSH’s frivillighetskonferanse 2008, Oslo Kjell Erik Øie Statssekretær
Barnehagene – det første og viktigste skritt i oppvekstspolitikken Statssekretær Lisbet Rugtvedt.
FAGFORBUNDETS KAFFEKURS
Norsk Finansbarometer 2011 TNS Gallup Oslo, 2011 Det norske livs- og pensjonsforsikrings- markedet og dets bevegelser Grafikkrapport - total.
Pirat sektor? - hvordan de kommersielle velferdskonsernene utarmer velferdsstaten Linn Herning, Rådgiver, For velferdsstaten Velferdskonferansen september.
Privatisering og virksomhets- overdragelser Konsekvenser for de ansattes pensjon.
Kostnader i pensjonsordningene Pensjonsforum Jan Otto Risebrobakken.
FRAMTIDENS OMSORGSTJENESTER 2007 – 2030 MESTRING MULIGHETER MENING SBL, Bergen Halvor Holmli, leder RO.
Forsvar Offentlig Pensjon. Hvem er aksjon forsvar offentlig pensjon  Noen tillitsvalgte fra forskjellige fagforeninger tok initiativet til Forsvar Offentlig.
Offentlig pensjon: tilpasning til pensjonsreformen?
Suksesskriterier.
Samvirke innen offentlige tjenester Pleie- og omsorg FoU-prosjekt nr
Tenk på et tall! - En gjennomgang av NHO Service sitt notat ”Ressurs- og effektivitetsanalyse..” Av…. For hvem, dato.
Flere barnehagelærere!
Press mot offentlig tjenestepensjon – hva nå? Forsvar Offentlig Pensjon Oslo 8/9 – 2014 Stein Stugu.
De 222 mest brukte ordene i det norske språket..
Energi Statssekretær Frank Jenssen.
Nettverk GRS Nov./des Utdanningsforbundet Bergen Bergen.
Konkurranseutsetting som virkemiddel – har det noen hensikt? v/ Mette Nord, leder i Fagforbundet.
Faste møter mellom regjeringen og KS 2010 Hva har skjedd?
Finn puslespillbitene Å være kildekritisk til informasjon på nett.
Hva viser årets barometer? Ole Petter Pedersen, 25. juni 2015.
Svaret er kommunesammenslåing Hva var spørsmålet?.
Velferdstjenester i offentlig eller privat regi?
FAGFORBUNDET Oppland Organisert? Hvorfor det?. Hva forsikrer du i livet ditt?
Våler - Kommunesammenslåing. Om undersøkelsen Undersøkelsen er gjennomført på telefon. Det er intervjuet 2200 personer i Glåmdalsregionen: 300 personer.
1 Kaffekurs om sosial dumping VALGKAMP FAGFORBUNDETS KAFFEKURS Valgkamp Tema: SOSIAL DUMPING.
Konkurranseutsetting -Norge i nordisk sammenheng Presseseminar 24. Juni 2013.
Arbeidet mot privatisering Holdt første gang Fagforbundet Halden Rolv Rynning Hanssen Omstillingsenheten.
1 Kaffekurs om politiske veivalg VALGKAMP FAGFORBUNDETS KAFFEKURS Valgkamp Tema: Hva handler valget om? En kort introduksjon til de viktigste sakene for.
Omsorg Solidaritet samhold © Fagforbundet Vest-Agder høsten 2005 Fagforbundet Vest-Agder Velkommen Representantskapsmøte 27.september 2005.
Vilkår for læring i kommunene – En kartlegging av 4 arbeidsfelt Pleie og omsorg 1.
Samhandlingsreformen – tilsynsblikket Losby-seminaret, 21.november 2011 Petter Schou, fylkeslege.
Hva driver egentlig det offentlige med? Det offentlige utfører: Viktige fellesoppgaver (som politi og brannvesen) Omfattende regulering av økonomisk virksomhet.
KOMPENSASJONS-ORDNING MED REFUSJON AV MERVERDIAVGIFT FRA (PÅ HØRING NÅ) DIVISJONSDIREKTØR ASKJELL UTAAKER.
Samvirke innen offentlige tjenester
Pensjonsreformen og AFP
Holdninger til konkurranseutsetting av velferdstjenester Befolkningsundersøkelse gjennomført i juni 2017 på oppdrag for NHO.
Rekommunalisering eller en entreprise?
Undervisningsopplegg Perspektivmeldingen 2013
Nord-Odal kommune - Kommunesammenslåing.
Informasjonssikkerhet i hverdagen
Hva er det og hva omfatter de?
Gang.
- og strategier for å ta tjenestene tilbake
Risiko: Er kommunen klar til å ta over?
Informasjonssikkerhet i hverdagen
PIA - HVEM ER VI? Oppvekstkomitemøte
Samvirke innen offentlige tjenester
Hva er en god ordbok?.
TARIFFOMRÅDER SPEKTER, OSLO KOMMUNE, VIRKE, NHO
Globaliseringskonferansen 2018
Emilios jobb som assistent
Av Arvid Ellingsen, 4.kandidat.
Utskrift av presentasjonen:

KOMMUNEVALGET 2011 FAGFORBUNDETS KAFFEKURS Tema: Privatisering

KOMMUNEVALGET 2011 Handlingsprogrammet om privatisering ”Trygge, godt kvalifiserte og motiverte offentlig ansatte gir de beste tjenestene… Privatisering, konkurranseutsetting og utskilling av offentlige tjenester bygger ned velferdsstaten og er ikke løsningen på framtidas utfordringer. ”

KOMMUNEVALGET 2011 Privatisering eller konkurranseutsetting? • Mange forsøker å framstille dette som to vidt forskjellige saker. Det er tull. I praksis betyr ordene mye av det samme. Kommunen legger ut en tjeneste på anbud og den som legger inn det laveste budet, vinner. • Ofte er det en vekting på pris og kvalitet. • Ved privatisering blir ikke den kommunale etaten tatt med i anbudsrunden, ved konkurranseutsetting får kommunen også legge inn bud på å drive egen tjeneste videre. • På grunn av ulike lønns- og pensjonsforhold er det offentlige nesten alltid dømt til å tape slike konkurranser.

KOMMUNEVALGET 2011 Hvem vil privatisere? • Norge har en sterk offentlig sektor. I løpet av et år løper det over 400 milliarder kroner bare gjennom kommunene. I tillegg bruker sykehusene over 100 milliarder årlig. • Sterke internasjonale selskap vil svært gjerne ha en bit av denne ”kaka”. • Bak selskap som Attendo, Norlandia Care, Aleris, (omsorgstjenester) og Espira (barnehage) skjuler det seg internasjonale foretak. De ser store inntektsmuligheter i offentlig sektor i Norge.

KOMMUNEVALGET 2011 Ett fett? - Medlemmene våre er jo verksemder. Ingen er interesserte i å drive om regjeringa stenger alle høve til fortjeneste. Dag Ekelberg NHO-Service

KOMMUNEVALGET 2011 Hva skjer med lønn og pensjon? Lønns- og arbeidsforhold: Ny tariffavtale. I og med at virksomheten ikke lenger er kommunal, vil tariffavtalen for kommunesektoren bare gjelde til neste tariffoppgjør. Lavere lønn – lavere tillegg Fagforbundet kjemper for at alle medlemmer skal få lik lønn for likeverdig arbeid. Likevel ser vi at medlemmer som blir overført til private virksomheter, ofte går ned i lønn. Pensjon: Pensjonsordningene i privat sektor varierer. Likevel er det solid grunnlag for å si at medlemmer som får jobbene sine privatisert, får mindre i pensjon. De eldste rammes hardest.

KOMMUNEVALGET 2011 Mer for pengene = mindre til de ansatte Det hevdes ofte at man privatiserer for å bruke det offentliges midler mest mulig effektivt. Det er lite som tyder på at det stemmer. En stor svensk undersøkelse viste at 20 år med private velferdstjenester verken hadde gitt billigere eller bedre løsninger. Forskningsstiftelsen NOVA har dokumentert at det eneste man kan spare penger på i sykehjem er lønn, pensjon og antall ansatte.

KOMMUNEVALGET 2011 Blir kvaliteten bedre? • Nei, det er ingen ting som tyder på at virksomheter som blir privatisert får bedre kvalitet. • Det ”jukses” med tall for å få fram undersøkelser som viser at kvaliteten blir bedre, men som regel vil en nærmere undersøkelse vise at det er en tilsløring av virkeligheten. • De ansatte i kommunale og private virksomheter har samme utfordringer og stort sett samme kompetanse, men privatiserte virksomheter har som regel færre ansatte både blant faglærte og ufaglærte. Det gir dårligere kvalitet for brukerne.

KOMMUNEVALGET 2011 Blir kvaliteten bedre? • Det er ofte lett å måle kvalitet på et produkt. For eksempel om en bil har få feil og holder lenge, men vanskelig å måle kvalitet på omsorg og mellommenneskelige forhold. • Resultatene kan lett bli slik oppdragsgiver ønsker, siden det sjelden finnes entydige svar. Det betyr at man må ta slike undersøkelser en ”klype salt”. • Et eksempel: NHO Service presenterte en undersøkelse som sa at private sykehjem i Oslo var best. Omtrent samtidig viste Helseetaten i Oslo tall for de samme sykehjemmene som viste det motsatte. • En ting er sikkert: Vi vet at nok personale med riktig og god kompetanse gir god kvalitet. Når man kutter i personalet for å spare penger, går kvaliteten ned.