Nye økonomiske utfordringer

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Vår elektriske verden kap 5
Advertisements

Om nettilknytning og nettariffering
Jørn Engebretsen Fagleder byggesak, Re kommune
UU og Fylkesmannens rolle
Del 2: Personlig økonomi.
Erfaringer fra 8 års (2004 – 2011 ) Krabbefiske
Få et forsprang med energimerking Konferanse om energimerking 9. mars 2010 Seksjonssjef Birger Bergesen Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
Regionalnettsordningen og fleksibelt forbruk
Fjernvarme til bygg med varmepumpe Er det mulig?
Varmepumpeanlegget ved Universitetet i Bergen
PLANLEGGING SMÅKRAFTVERK AV EN STØRRE GRUNNEIER
Leverandørutviklings-programmet 20.mars utbyggers behov •Baseareal •Fellesareal •Kulturskolen •Arbeidsrom •Personalrom •Kantine •Administrasjonen.
Hvilke faktorer bestemmer strømprisen Hamar Rotary 13. feb. 2012
Energikonferansen Sør Grimstad
Oppsummering AMS unntak fra funksjonskrav Gardermoen 9. januar 2012.
Krav til samtykke og informasjon.
Kvalitetssystemet ISO 9001:2000
FOREST POWER Regionalt energivirke seminar Brønnøysund 31. mars 2011
Energikrav i teori og praksis
BIOGASS – GÅRDSANLEGG LITE ELLER STORT ?
Dagens rammebetingelser for å utvikle miljøvennlig energiproduksjon
Generika og legemiddelutvikling
Morten Fossum, Trondheim Energi Fjernvarme AS
Grønne sertifikater – energitilgang Snåsa , Nils Arne Nes.
Del 2: Personlig økonomi.
Raskiftet vindkraftverk
Energisektorens bidrag og muligheter til å nå klimamålene Steinar Bysveen Adm. dir., EBL Eneregirådet, EBL – drivkraft i utviklingen av Norge.
Bærekraftig bruk av skogen som energileverandør og karbonlager
Fjernvarmeutbygging i Norge - hva skjer fremover? Årsmøte i Tromsø , Atle Nørstebø.
Energieffektivisering – fokus på bygget eller systemet ?
Fjernvarme i konkurranse med lokale alternativer - erfaringer fra Oslo (Hafslund Fjernvarme v/Stein Randby) Norsk Fjernvarmes julemøte 2. desember 2010.
Julemøte – Fjernvarme i konkurranse med lokale alternative
Årets nyhet – prisstatistikk for fjernvarme!!! Jon Tveiten Norsk Energi 1.
Kommentarer til enkelte spørsmål i THEMAs rapport Tilknytningsplikt og prisregulering Fjernvarmedagene – 29. oktober 2013 – Frode Støle.
Hvordan taklet fjernvarmeselskapene vinteren 2010 ? Jon Tveiten Norsk Energi 1.
Varmepumpe.
Dag A. Høystad Energirådgiver.
Fornybar energi: Bra for næringslivet, men hva med miljøet?
KS Bedrift Energi Vi forvalter landets mest kritiske infrastruktur
Norges vassdrags- og energidirektorat Gjennomgang av samlet regulering av nettselskapene.
Norges vassdrags- og energidirektorat
Ny konkurranselov og tilsynets strategi overfor dagligvare- og finansmarkedet SIFO, forskergruppa 17. September 2004 Avdelingsdirektør Lasse Ekeberg.
- Vi mener det haster med å sikre strømforsyningen til Bergen.  Statsminister Jens Stoltenberg til ABC Nyheter 10 august 2010.
1 Passer inflasjonsmålstyringen Norge? Per Richard Johansen Samfunn og økonomi, Sparebankforeningen, 22. oktober 2004.
Presseinformasjon fra Distriktenes energiforening1 Kontaktinformasjon: Distriktenes energiforening, defo. Postboks 1497 Vika 0116 Oslo Daglig.
Defo – Distriktenes energiforening, Knut Lockert1 Tariffseminar En rekapitulering.
1 Viktigste utfordringer videre for energibransjen Møte statsråd Terje Riis-Johansen FSN Knut Lockert.
LOFOTRINGEN MÅ INNGÅ I STATNETTS SENTRALNETTSANLEGG Foredrag Jacob N Jacobsen, adm. direktør.
© EL & IT forbundet, tirsdag, 15. juli 2014 Lysbilde nr.: 1 Nettregulering 2007 Innhold Hva er nettregulering? Inntektsrammemodellen NVEs forslag pr
KOMMUNEPLANLEGGING OG BIOENERGI. ET EKSEMPEL FRA HAMAR KOMMUNE Plan- og utviklingsavdelingen.
TrønderEnergi Kraft AS
Noen skeive blikk på byutvikling. Er vi i det hele tatt på ballen?
Dialogkonferanse Faglig råd for Naturbruk _____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Forelesning i mikroøkonomi.
Olje- og energidepartementet Fremtidige politiske krav til 2VK EBL Kompetanse – Samfunnsmessig nytteverdi ved bruk av 2VK 16. mars 2004 Statssekretær Øyvind.
Olje- og energidepartementetwww.regjeringen.no/oed Sigurd Tveitereid Energi- og vannressursavdelingen Olje- og energidepartementet
Alternativer til nett Enova og Statnett starter FoU-prosjekt for å få fram de beste totalløsningene Nasjonal kraftsystemmøte, Gardermoen, Jan.
Markedet i fremtidens kraftsystem Nasjonalt kraftsystemmøte, Gardermoen, 31. august 2016 Kristin L. Munthe, Direktør Markeds- og driftsutvikling.
FJERNVARME SUNNDALSØRA.. Markedsprissetting i Norden - uten kostnader for CO 2 -utslipp Vannkraft Termisk Variabel produksjonskost Kombinert varme og.
SINTEF Energiforskning AS 1 Funksjonsbeskrivelse full-skala utbygging av avanserte måle- og styringssystemer Ingeborg Graabak SINTEF Energiforskning.
Status for NVEs arbeid med forskriftshøring tariffer
Norsk energipolitikk mot 2030
WP4 Estimation of energy consumption and economy.
Dialogkonferanse Ruter
Gjeldende regelverk for distribusjon av landstrøm
Status for NVEs arbeid med tariffer og anleggsbidrag
Hvordan taklet fjernvarmeselskapene vinteren 2010 ?
Wenche Teigland,
Tilknytning av Gilja vindkraftverk til strømnettet
Hvordan gjøre beregninger på muligheten for solenergi på gården
Utskrift av presentasjonen:

Nye økonomiske utfordringer Ny nettleie - Nye økonomiske utfordringer av Anders Sand, NGF Tar utgangspunkt i et enkelt gartneri

Asker

Annet gartneri i et annet område Hamar

To gartnerier – To økonomiske verdener !

To gartnerier – to nettselskap 4000 m2 veksthus som bare fyrer med el 135 000 452 000 Liten geografisk avstand Disse to gartneriene representere egentlig FØR og NÅ for et gjennomsnittlig norsk gartneri Hvor er det best å drive ?

317 000 Er forskjellen i nettleie for to gjennomsnittsgartnerier Eller det er merkostnaden for gartneri 2 Dette er en dramatatisk økning i kostnaden for det som i de fleste tilfeller er små enkeltmannsforedrag som har pantsatt hus og hjem for å kunne drive en mindre næringsvirksomhet.

35 øre / kWh i overføring,snitt pr år 230 kW i 2000 timer 35 øre / kWh i overføring,snitt pr år eller Øre / kWh Gjennomsnittsverdien er ille, Men enkelt månedene er enda verre. Høye kostnader i sommermånedene gjør det uaktuelt å bruk el i flere måneder om sommeren .

Hva var det NGF sa ? Mer olje Vanskelig å bruke el som spisslast i anlegg med varmepumper eller biobrensel Dette har NGF påpekt fra dag 1. ref første møte i OED

Hva sa Statnett ? En rep for Statnett sto her for 2 år siden og sa at de skulle lage en ordning som ville gjøre at alle nettselskap i praksis ville måtte tilby «fleksibelt forbruk»

Hvorfor frivillig ? Hva i all verden har gått galt siden ordningen ble frivillig for nettselskapene. Har «nettmessige forhold» blitt mer hellig enn befolkningens ve og vel ?

Hvorfor skal NGF og andre små næringsorganisasjoner måtte forhandle med hvert enkelt nettselskap?

Alle skylder på NVE ! Vi har reist rundt og hatt møter med ganske mange selskap og alle skylder på NVE eller egentlig «Forskriften» Slik NGF oppfatter det må Forskriften endres . Eller så må NVE tolke en på en annen måte.

Hvorfor gjøre det ulønnsomt å bruke strøm når det er nok av den det er ledig kapasitet i nettet …… og alternativet er fossilt ?

Hvorfor helårs effektavlesning ? Hvorfor rabatt på avlesning og ikke på pris ?

Hvorfor ikke legge til rette for smånæringer i Norge! Vi er store energibrukere , men også andre kan få utfordringer : kornmottak, møller, sagbruk, jordbruksvanning, skoler og kommunale bygg. Problemet er at mens kommunale bygg bare betaler oljeregningen, kan vi vi måtte legge ned driften fordi energiregningen ble for stor. Vi har forstått at vi ikke kan få en egen gartnertariff. Men kunne vi ikke fått en varmepumpetariff,da. Det ville vært et nøytralt tiltak og det ville stimulert til fornuftig bruk av norsk fornybar strøm.

Hvorfor ikke følge forskriftens formålsparagraf ? Denne forskriften skal legge grunnlag for et effektivt kraftmarked og kontroll av nettvirksomheten som et naturlig monopol. Forskriften skal sikre at kraft overføres til riktig leveringskvalitet og pris, at nettet utnyttes og utbygges på en sikker og samfunnsmessig rasjonell måte. Herunder skal det tas hensyn til allmenne og private interesser som blir berørt.

Hvorfor har ikke gartneriene tilpasset seg ? Mange har faktisk gjort det. Fra 2008 til i dag har det blitt satt inn et betydelig antall varmepumper og biobrenselanlegg Vi minner om at i norske gartnerier er det bare 8% av energiforbruket som dekkes av olje.

Tid Økonomi Noen nettselskap brukte 2 år og 10 måneder på å bestemme tariffen fra 1.7.2012. Gartnerne fikk 2 måneder på å tilpasse seg.

Hvordan takle utfordringen ? Gi oss pusterom Gi oss månedlig avregning og avlesning av effekt Stopp de nettselskapene som bare gir rabatt på avlesning Gi oss rabatt på effektpris om sommeren Gi oss en varmepumpetariff

Norsk fornybar strøm er en fantastisk ressurs ! Vi kan utnytte den ! Få næringer har bedre grunnlag for å bruke fornybar strøm som kilde til nyttig produksjon av sunne varer !

Takk for oppmerksomheten!