Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Vår elektriske verden kap 5

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Vår elektriske verden kap 5"— Utskrift av presentasjonen:

1 Vår elektriske verden kap 5
Side i Tellus 9 ”Energi og effekt”

2 Hva bruker vi elektrisitet til?
Tog Trikker Fly Fabrikker Heiser Elektriske apparater i hjemmet, varmeovner, vaskemaskiner osv…….

3 Effekt Elektriske apparater bruker ulik mengde strøm.
Det er effekten til et apparat som forteller hvor raskt apparatet bruker energien. Effekt måles i Watt (W). Eks ei lyspære kan ha effekten 40 Watt, og en vaskemaskin 2000 W. Noen ganger brukes kilowatt i stedet for watt. 1kW = 1000 Watt.

4 Mer om effekt De fleste apparat har et lite skilt som forteller hvor stor effekt apparatet krever. Når det ikke står oppgitt hvor stor effekt apparatet krever, kan vi regne oss fram til det ved å multiplisere spenningen med strømmen. Effekt = spenning x strøm P = effekt U = spenning I = strøm

5 Utregning på hvor stor effekt en sikringskurs tåler.
Spenningen i huset er 230 Volt og sikringen tåler 10 A. Vi setter inn i formelen (P=UxI) Effekten = 230 x 10 = 2300 Watt. Dette betyr at sikringskursen kan tåle 2300 Watt. Vi kan for eksempel koble inn en vaskemaskin på 2000 Watt, et tv på 200Watt uten at sikringen går.

6 Energiforbruk Energiforbruket i en bolig måles i kWh (kilowatt-timer).
I sikringsskapet vårt er det en måler vi kan lese av hvor mye energi vi har brukt, altså hvor mange kilowatt-timer som er brukt en periode.

7 Et eksempel for å forklare hva kilowatt-timer betyr…..
Hvor mye energi bruker en vaskemaskin på en vask? Da må vi vite hvor raskt vaskemaskinen bruker energien (kW KiloWatt) og hvor lenge (tiden i timer h for hour) den bruker på en vask. Vaskemaskinen bruker 2 timer og effekten er 2kW. Da regner vi slik: 2h x 2 kW = 4 kWh

8 Hva koster det da å bruke vaskemaskinen i 2 timer?
Da må vi vite hva energiverket man er knyttet til tar pr kiloWatt-time(kWh). Vi tenker oss at det koster 0,50 kr pr kiloWatt-time(kWh). Da vil prisen for vasken bli: 4 kWh x 0,50 kr = 2,0 kr.

9


Laste ned ppt "Vår elektriske verden kap 5"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google