Organiseringen av det helse- og sosialfaglige området i UHR

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Styrenes ansvar – utfordringer og utviklingstrekk
Advertisements

System for kompetansekrav NRHS – møte
Internasjonalisering av utdanning Stortingsmelding nr. 14 ( )
Når kunnskap blir handling
Orienteringer fra fakultetsledelsen Fakultetsstyremøte
Rammevilkårene for forskning i utdanningen Toril Johansson, ekspedisjonssjef Universitets- og høyskoleavdelingen.
Forskningsrådets policy for FoU ved høgskolene Møte med Høgskolen i Telemarks styre 19. september 2013 Spesialrådgiver Berit Hyllseth.
Revisjon av FoU-policy for høgskolene Problemstillinger – plan for arbeidet Januar 2013.
Bakgrunn og rammer for revisjon av rammeplan for ingeniørutdanning Seniorrådgiver Ole Bernt Thorvaldsen.
IHR: Ny organisering av Sentraladministrasjonen Høsten 2013.
Høgskolen i Bergen Over 70 ulike studietilbud Yrkesrettede utdanninger til og med masternivå Utdanninger som er etterspurt i samfunnet.
Presentasjon av Høgskolen i Østfold
TPS – et nytt mantra i utdanningspolitikken 
Helse- og sosialfag ved Høgskolen i Lillehammer Dialogmøte med kommunene Gjøvik v/Kjell Ivar Iversen.
1 Kvalitetsreformen og UHR-B Status Fra Bologna til Hammerfest - kvalitetsreformen i UH-bibliotekene, HiO. 6. april 2006.
Rune Nilsen prorektor.
Hvordan satse på e-læring og fleksibilisering av studier? Innledning til debatt Julie Feilberg, Styreleder, Norgesuniversitetet.
Utdanning & Forskning i Norge - Gullslottet som henger i luften? Betyr veivalgene for norsk utdanning & forskning egentlig så mye.
Fusjonsprosessen UiA/HiT Larvik 6. juni 2011 John W. Viflot Høgskolen i Telemark.
Bakgrunnen er brev fra HOD av :
Prosjekt Kvalitet i praksisstudiene Kortform: Praksisprosjektet Status
ved Trine Grønn seniorrådgiver, UHR
Forskningsrådets policy for forskning ved de statlige høgskolene Bakgrunn: Nye rammebetingelser Universitets- og høgskoleloven av 2005 Rådets høgskolestrategi.
Sett under ett Ny struktur i høyere utdanning Stjernøutvalgets innstilling Irene Dahl Andersen.
Læringsmiljøutvalgsleder som student - Tanker og erfaringer etter et år i lederstolen Marianne Torp.
Kortform: Samspillsmeldingen
Om Kunnskapsdepartementets forskningssatsinger
UFD Kompetanse for utvikling Strategi for kompetanseutvikling i grunn- opplæringen St.meld 30 ( ): 2-3 mrd. - Aktørene: skoleeier/KS,
Høgskolen i Vestfold Muligheter og utfordringer innen rekruttering Rektor Halvor Austenå Høgskolen i Vestfold VESTFOLD
RFF’s ÅRSKONFERANSE 2013 BERGEN 6. – 8. MAI. RFFs vedtekter (utdrag): Navn og formål  Rådet for offentlige fagskoler (RFF) er et koordinerende organ.
Fagforbund og profesjonsforbund
Strategidokument for de regionale helseforetakene Forskning som strategisk satsingsområde i spesialisthelsetjenesten.
Masterstudium IKT og læring Leikny Øgrim og Monica Johannesen Avd. for lærerutdanning Høgskolen i Oslo.
Bakgrunn, mandat, oppgaver Oppstartsmøte Universitetsdirektør Tor A, Aagedal Råd for samarbeid med arbeidslivet.
RUFIT Bioingeniørfaglig institutts rådgivende utvalg for Immunologi og transfusjonsmedisin Blod i sentrum, nasjonal blodbankkonferanse sept Teresa.
Nasjonalt Fagskoleråd Aud Larsen nestleder. Nasjonalt fagskolråd Initiert av KD Etablert april 2010 Første møte i desember 2010 Partssammensatt.
Historien om FURH - Behovet for en fagpolitisk forening innen helse- og sosialfag Karl-Johan Johansen 1.
Universitets- og høgskolebibliotekene i kunnskapssamfunnet Randi E. Taxt Bibliotekmøtet på Hamar
Synliggjøring og kvalitetssikring av UH-bibliotekene i ny mål-struktur og ved budsjett-rapportering til departementet Stabsdirektør Hans Martin Fagerli,
Velkommen!. Velkommen! Hvorfor trenger Norge et Faglig råd for PP-tjenesten?
IKT et nødvendig hjelpemiddel ROR IKT ORKidè Interkommunalt samarbeid mellom de 11 kommunene på Nordmøre + Fræna og Nesset Samarbeidet startet.
LUB og nasjonale planer
Hva nå? Tanker om HiTs fremtid Styreseminar 25. september 2014 Kristian Bogen Rektor Høgskolen i Telemark.
Utredning av veier til førstestillinger
Krav om ”måltall” - en måte å sikre praksis og oppfylle samfunnets behov for helse- og sosialutdannende?
Stortingsmelding 13 Utdanning for velferd – Samspill i praksis
Strategi for utdanning og kompetanseutvikling i Helse-Midt-Norge
1 Rådet for studenter med funksjonshemming Opprettet
Helse- og sosialfag ved HiL- kort oversikt og hva er vi opptatt av? Dialogmøte med kommunene NG v/Dekan Kjell Ivar Iversen.
EVU i samarbeid mellom arbeidsliv og høyere utdanning Seniorrådgiver Helge Halvorsen NHO Avdeling arbeidsliv Miniseminar NRØA.
Helse- og velferdstjenestene: Kompetansebehov og utfordringer for UH-sektoren – innledning ved dekan Kjell Ivar Iversen, Avdeling for pedagogikk og sosialfag,
Studiekomiteen 26. september Kandidatundersøkelsen 2014.
Regionale forskningsfond
HelseOmsorg21 Et kunnskapssystem for bedre folkehelse Arnfinn Sundsfjord NFE-HS Oslo mars 2015.
Samordnet praksis for budsjettering og regnskapsføring av forsknings- og utviklingsprosjekter innen helse Presentasjon i møte for Nasjonal fagstrategisk.
Møte i NFE-HS Tor Rynning Torp
Kompetansebehov i fremtidens spesialisthelsetjeneste RSA, Torbjørg Vanvik Direktør for eierstyring.
Kunnskap for en bedre verden 1 Råd for samarbeid med arbeidslivet (RSA), 21.oktober 2015.
Innsats for kvalitet Forslag til et pedagogisk meritteringssystem for undervisning ved UiT Norges arktiske universitet og NTNU.
Mandat og rammeverk for evalueringen
Strategi for utdanning og kompetanseutvikling i Helse Midt – Norge
Evaluering av norsk utdanningsforskning
Organisering av fagskolesektoren
Samarbeidsarenaer som virkemiddel for å fremme god læring Teknologisk forum, TNM-Porsgrunn 15. mars 2017 Randi T. Holta Visedekan for profesjonsutdanningene.
Universitets- og høgskolerådets publiseringsutvalg
Strategi for utdanning og kompetanseutvikling i Helse Midt – Norge
Ressurssenter for undervisning, læring og teknologi (Result)
Det nasjonale dekanmøtet i medisin 2015 Inger Njølstad
Førstelektorprogram ved UiT
Utdanningskvalitet – Nord universitet
Utskrift av presentasjonen:

Organiseringen av det helse- og sosialfaglige området i UHR Presentasjon for møte i NRHS 9. april 2014 Tor Rynning Torp Seniorrådgiver UHR

Dagens organisering Nasjonalt dekanmøtet i medisin Nasjonalt fagråd for helsevitenskap Nasjonalt fakultetsmøte for odontologiske fag Nasjonalt profesjonsråd for farmasiutdanning Nasjonalt profesjonsråd for psykologiutdanning Nasjonalt råd for helse- og sosialfagutdanning Dagens organisering har stått uforandret fra tiden før fusjonen av Universitetsrådet og Høgskolerådet i 2000.

Endringsbehovet Dagens organisering er fragmentert og oppmuntrer ikke til faglig samarbeid mellom profesjonsfagene Alle profesjonsutdanningene har utfordringer når det gjelder praksisstudier Endringer i avdelings/fakultetsstruktur ved institusjonene Tendens til sammenslåinger av avdelinger og fakulteter – > flerfaglige miljøer med økt potensiale for tverrprofesjonelt samarbeid Endringer i tjenestene fører til endringer i kompetansebehovet, ref. Samhandlingsreformen Endringer i barnevernstjenestene NAV

Endringsbehovet (forts.) Nåværende enheter har samarbeidet om en rekke saker siden 2005 Økt behov for samarbeid og dialog mellom UH-institusjonene, forvaltning og arbeidsliv for in kvalitet og relevans Samarbeidsorgan mellom: NAV og NRHS BUFdir og NRHS Hdir og UHR Siden 2005 har de helse- og sosialfaglige enhetene samarbeidet om en rekke saker. Et viktig eksempel er «Praksisprosjektet» som var en kartlegging av bl.a. praksisstudiers omfang, hvor praksisgjennomføres. I dette arbeidet ble det også avdekket en rekke utfordringer både av kvalitetsmessig og logistisk karakter. Funnene i prosjektet er bl.a. en vesentlig del av bakgrunnen for at arbeidet med «Samspillsmeldingen» ble igangsatt. Endringen i organiseringen medfører em formalisering av samarbeidet. Erkjennelsen av økt behov for samarbeid og dialog mellom UH-institusjonene, forvaltning og arbeidsliv har bl.a. medført opprettelse av samarbeidsorganer. Samarbeidsorganene er et viktig bidrag i oppfølgingen av Samspillsmeldingen. Her kan man gå i dybden på aktuelle problemstillinger innenfor utdanning og forskning og som er av felles interesse for både tjenesteområdet og UH-sektoren.

Ny organisering av helse- og sosialfagenhetene Formålet med organiseringen er å styrke det faglige samarbeidet mellom de ulike profesjonene for bedre å ivareta faglige og strategiske forhold av både felles interesse og forhold som gjelder den enkelte profesjon To typer arena: Nasjonal fagstrategisk enhet for helse- og sosialfag (NFEHS) Nasjonale profesjonsråd i helse- og sosialfag (NPHS)

NFEHS Fysioterapi Bioingeniør fag Ergoterapi og ortopedi Audiografi/ optometri Barneverns-pedagogikk NFEHS Radiografi Sosialt arbeid og velferdsfag Psykologi Vernepleie Ernæring Sykepleie Farmasi Medisin Odontologi

Nasjonal fagstrategisk enhet for helse- og sosialfag (NFEHS) Den nasjonale fagstrategiske enheten skal arbeide for å styrke høyere utdanning, forskning og utviklingsarbeid samt innovasjon innenfor helse- og sosialfagene Koordinere samarbeidet mellom NFE og nasjonale profesjonsråd innen helse- og sosialfag (NPR) i saker av felles interesse. Medlemmer fra institusjonene, studentene, lederne av profesjonsrådene, praksisfeltet og brukerorganisasjon Observatører fra forvaltning og tjenester Arbeidsutvalg på 11 medlemmer Medlemmer: 37 fra UHRs medlemsinstitusjoner som tilbyr utdanning innen helse- og sosialfag på minimum bachelornivå 14 - lederne av profesjonsrådene 4 Studenter 1 fra praksisfeltet 1 fra brukere av helse- og sosialtjenester Arbeidsutvalg: - En fra hver av: Farmasi Medisin Odontologi Psykologi Sykepleie - To fra sosialfagutdanningene En fra andre En student En representant for brukerorganisasjon En representant for praksisfeltet

Nasjonale profesjonsråd i helse- og sosialfag Det enkelte nasjonale profesjonsråd skal arbeide for å styrke høyere utdanning, forskning, utviklingsarbeid og innovasjon innenfor sitt fag-/profesjonsområde. Hver profesjonsutdanning kan ha eget råd, eller nærstående profesjonsutdanninger kan gå sammen om å etablere felles profesjonsråd Samarbeide med nasjonal fagstrategisk enhet innen helse- og sosialfag (NFE) og andre nasjonale profesjonsråd i saker av felles interesse. Medlemmer fra institusjonene, studentene og praksisfeltet Inntil to representanter fra UHRs medlemsinstitusjoner som tilbyr utdanning innen helse- og sosialfag på minimum bachelornivå i aktuelt profesjonsfag Inntil to studentrepresentanter En representant fra praksisfeltet

Implementering av ny organisering UHRs styre har vedtatt prinsippene for ny organisering samt reglementer Medlemsinstitusjonene er nå bedt om å etablere profesjonsrådene Alle oppnevninger skal være klare innen 1.9. Ny ordning trer i kraft fra 1. september 2014 Første møte i NFEHS avholdes 23.-24. september