Den store Skattejakten

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Oljefondet – Store lån til land, lån til store rettighetsbrudd
Advertisements

Argumentliste for at vi internt i LTL bedrifter skal kreve at NSAB blir benyttet NSAB er en nordisk avtale inngått mellom 8 parter. Partene er de fire.
Attac på Finanstransaksjonsskatt. Attac Norge Hva er Attac? •Demokratisk medlemsorganisasjon •Fins i over 30 land, i alle verdensdeler •Nettverk.
ATTAC SKATTEPARADISFRIE SONER. Skatteparadisfrie soner Attac Norge Skattegruppa Think-tank.
Introduksjon til Bridge By invitation only™. Å velge på egenhånd blant tusentalls investeringstilbud er ikke lett.
Film som investeringsobjekt Filminvest Et samarbeid mellom offentlig og private investeringer.
1 Hvordan sikre finansiering av lønnsomme bedrifter FNHs årskonferanse Oslo, 31. Mars 2009 Leif Teksum Konserndirektør DnB NOR.
Norges Bank Investment Management Filname Eierskapsutøvelse og stemmegivning Perspektiver fra Statens pensjonsfond – Utland / Norges Bank Investment Management.
Arbeidslivskurs og språkpraksisoppgaver tilpasset B-løpselever
Dine penger= din fremtid
Investering og finansiering Høstsemesteret 2013
Norge - en økonomisk stormakt med energi og kapital
1 Hvem har plyndret Tanzania for gull, og hvor er det gjemt?
1 Hvem har plyndret Tanzania for gull, og hvor er det gjemt?
10Velstand og velferd.
Corporate Finance Dividende. Dividendebeslutninger • Aksjeselskaper betaler vanligvis ut en del av det årlige overskuddet til sine aksjonærer. • Generalforsamlingen.
Ungdomsbevegelsen til Kirkens Nødhjelp
Lønnsomhetsanalyser Mål: Resultatmaksimering på lang sikt
3 Jeg og mitt.
NORGE – VERDENS LIKESTE LAND? Velferdskonferansen, 21.mai 2012.
FONDSFINANS SIDE 1 Hvordan sikre verdiskapningen i Norge Erik Must Samfunn og økonomi 2002.
13 En verden uten grenser.
SKATTESMELL Verdens største
1 Hvem har plyndret Tanzania for gull, og hvor er det gjemt?
Norges Bank Investment Management Filname Etikk og eierskapsutøvelse Henrik Syse, Leder for Corporate Governance-gruppen, Norges.
Bedriftsøkonomi Bedrifter kan ikke overleve uten at de skaper verdier for markedet og kundene Verdiene må skapes til lavere kostnader enn konkurrentene.
Eierstyring og lønnsomhet: Ny innsikt fra store norske selskaper Øyvind Bøhren Bernt Arne Ødegaard Institutt for finansiell økonomi Handelshøyskolen BI.
Norsk økonomi i verdenssammenheng
1 Kirkens Nødhjelps Fasteaksjon Det er ikke rettferdig at over 1 milliard mennesker fortsatt lever i ekstrem fattigdom. Sammen kan vi bekjempe.
1 Norske private investorer (“business angles”) Oslo, 26. november 2002 Roger Sørheim, GREI - IØT - NTNU.
§ 8-1. Hva kan utdeles som utbytte
Introduksjon til elementære begreper i regnskap og økonomi
Marketing BMW – M5. Vårt mål med oppgaven er: -Hvorfor selges det ikke flere av denne bilen i Norge? -Hva kjennetegner dem få som kjøper en slik bil?
2004 HUMSAM Etableringskurs Regnskap Tor Borgar Hansen & Erling Maartmann-Moe.
Kapittel 12. Finansiering Læreplanmål: – Du skal kunne beregne kapitalbehov – og innhente informasjon om ulike finansieringskilder Entreprenørskap og bedriftsutvikling.
Internasjonale finansmarkeder Fra midten av 80-tallet har finansmarkedene stadig blitt mer internasjonale. Dette betyr blant annet at problemer lett beveger.
Fra global ulikhet til global rettferdighet Undervisningsmateriell.
Hva er penger? Penger er gyldig betalingsmiddel for økonomiske transaksjoner. Både sedler og bankkort regnes som penger Penger har tre funksjoner i økonomien.
Norsk økonomi I 2007 var bruttonasjonalproduktet (BNP) i Norge på ca milliarder. BNP er verdien på alt som blir produsert av varer og tjenester.
Kapittel 3: Forretningsplanen Del 1 Læreplanmål Utforme mål og visjoner for en virksomhet Utarbeide en forretningsplan Entreprenørskap og bedriftsutvikling.
Fattige og rike land Av Elisabeth Slaaen Blikstad.
Kapittel11. Etablering av bedrift Del 4 Arbeids – og næringsliv Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen: 3a finne.
Norfunds bruk av «oversjøiske finanssentra» i landbruksinvesteringer Landbruksdialogmøte v/Ola Nafstad.
Cash management Hvilke investeringsalternativer har styret som vil gi høyere avkastning enn bank? Styreseminar - Styreinfo 26. april 2005.
Økonomiske systemer En markedsøkonomi er en økonomi der bedriftene bestemmer hva de vil produsere, produksjonen selges til forbrukerne, og forbrukerne.
Etikk og eierskap - filosofiske tanker om etikkens plass i aksjemarkedet Henrik Syse, tidl. leder for Corporate Governance-gruppen, NBIM E-post:
Finansmarkedene Finansmarkedet er markedet for finanskapital. I finansmarkedet kan privatpersoner og bedrifter plassere formuer eller skaffe kapital.
økonomi Hvordan fungerer økonomien?
Internasjonal handel og komparative fortrinn De varene og tjenestene vi kjøper fra andre land, kalles import. Eksporten er de varene og tjenestene vi.
3 situasjoner hvor du burde vurdere et billån – CompareKing.no.
Enorme forskjeller BNP og HDI BNP måler produksjonen i samfunnet, og ikke hvor bra befolkningen har det (selv om det er en sammenheng mellom BNP og velferd).
Regnskap og regnskapsrutiner
Rekommunalisering eller en entreprise?
Driftsbudsjett og regnskap
Enkeltpersonforetak.
POLITISK UTVALG FOR GJELD OG KAPITALFLUKT PRESENTS
Effektiv rente ved kjøp på avbetaling
Folkets handelsavtale – innføring til lærer
Trondheimkonferansen 2017 Steinar Krogstad, nestleder Fellesforbundet
Pål Vegar Storeheier UiT Norges arktiske universitet
Finansiering.
Verdens viktigste oppdatering
Faktum Virksomhet AS er et selskap som selger nettbasert tjenester og har virksomhet i en rekke EØS land. Styret i Virksomhet AS har fått melding om at.
Verdens viktigste oppdatering
Bedriftsøkonomi Bedrifter kan ikke overleve uten at de skaper verdier for markedet og kundene Verdiene må skapes til lavere kostnader enn konkurrentene.
Del III: Relasjonsforhold mellom kunde og leverandør
Nordisk høyrente – en verden i miniatyr
Makroøkonomi for økonomer BI Trondheim Johannes Mauritzen K2.6 Steigum
Aktivitetsappen Presentasjon :28 1.
Utskrift av presentasjonen:

Den store Skattejakten

Skitne penger i verden Korrupsjon Hvitvasking Skatteflukt Misbruk av internprising

Skatteflukt Privatpersoner eller firmaer flytter pengen til et skatteparadis Et skatteparadis er et land (eller området) med lover som selskaper kan benytte seg av for å unngå å betale skatt I tillegg deltar banker og selskaper (som KPMG) med å veilede å organisere skatteflukt for sine kunder

Slik ser skattesnyter ut Maria Borelius, tidligere handelsminister i Sverige Ansatt barnepike uten å betale skatt (selv om hun er rik) Har registrert sommerhuset på Jersey (skatteparadis) for å ikke betale skatt

Kjennetegn for skatteparadis Privatpersoner eller bedrifter betaler minimalt eller ingen skatt Hemmlighold, manglende innsyn, stor grad av anonymitet, ingen utveksling av skatteinformasjon med andre land Få eller ingen restriksjoner eller reguleringer på finansielle transaksjoner Relativt avhengig av sin status som skatteparadis for å tiltrekke seg kapital

Skatteparadis i verden

Skatteparadis i Europa

Internprising Internpriser er priser selskapet setter på de varer og tjenester som de selger internt i bedriften Avdelingen i skatteparadiset kjøper varer og tjenester billig, og selger dem dyrt til avdelinger i land med normale skattenivå Avdelingen i land med normalt skatt ”tjener” dermed lite  og betaler lite skatt Avdelingen i skatteparadis ”tjener” mye  men betaler ingen skatt En av de viktigste metodene til å unngå skatt for internasjonale selskaper

U-land Hvert år taper u-landene 500 milliarder doller pga skatteflukt (Baker 2004) Beløpet er fem ganger så tort som det gjeldsbevegelse krever ettergitt for de aller fattigste land Beløpet tilsvarer ti ganger det samlede beløpet de rikeste land gir i bistand

Attac Norge krever Full innsikt i selskapsstrukturer der stat og kommune har investert Ingen offentlige kontrakter skal gis til selskap med hovedkontor i skatteparadis At det innføres skattekrav som en del av oljefondets etiske retningslinjer

Full innsikt i selskapsstrukturer der stat og kommunen har investert I både norske og utenlandske selskap er det tilnærmet umulig å få oversikt over selskapsstrukturer Det opprettes gjerne mange datterselskaper for å omgå skatteregler All slik informasjon må også gjøres enkelt tilgjengelig for offentligheten

Ingen offentlige kontrakter til selskaper med hovedkontor i skatteparadis Forsvaret kjøper tjenester fra teleselskap Ventelo Ventelo eies av Nampor Investment Corp som er registrert i skatteparadiset British Virgin Island Offentlige etater skal ikke samarbeide med slike sleskaper

Skattekrav som del av oljefondets etiske retningslinjer Oljefondet er en av verdens store investorer Etiske retningslinjer skal sikre at pengene ikke finner veien til selskaper som for eksempel produserer våpen eller ha dårlige arbeidsforhold Skatteflukt bør også inngå på listen over selskap oljefondet ikke investerer i

Skatteflukt i Kongsberg – et eksempel Carpark er en parkeringsselskap som styrer bl.a. parkeringsplasser ved sykehuset Carpark var opprinnelig et nordisk selskap, men ble solgt til Q-park, som er et nederlandsk selskap Q-park eies av forskjellige fond, bl.a. pensjonsfond til nederlandske leger

Skatteflukt Undersøker for tiden: Eidendomsforhold i RenoNorge (hører nå til NSV Invest) Citybank på nett Andre… Krever mye innsats og kunnskap, tar tid