Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

POLITISK UTVALG FOR GJELD OG KAPITALFLUKT PRESENTS

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "POLITISK UTVALG FOR GJELD OG KAPITALFLUKT PRESENTS"— Utskrift av presentasjonen:

1 POLITISK UTVALG FOR GJELD OG KAPITALFLUKT PRESENTS

2 kAPITALFLUKT FOR DUMMIES

3 Hva tenker dere når dere hører ordet KAPITALFLUKT?

4 Hva er kapitalflukt? “Kapitalflukt er flytting av store pengesummer fra et land til et annet. Dette er ikke nødvendigvis ulovlig i seg selv, men kan brukes til å unngå å betale skatt eller hvitvaske penger.” (FN) Kapitalflukt er flytting av store pengesummer fra et land til et annet. Dette er ikke nødvendigvis ulovlig i seg selv, men kan brukes til å unngå å betale skatt eller hvitvaske penger. 

5 Skattesystemer Skatt = omfordelingsverktøy
Det er lett å trikse med penger! Skattelegging av multinasjonale selskaper Selskaper skattelegges på overskudd Behov for FN-gruppe Skatt er et omfordelingsverktøy. Vi kan si at skatt styrer samfunnet. Hvis vi ikke får inn skattepenger, se for dere hvordan Norge hadde sett ut da! Et samfunn er ofte bygget på et system hvor skatt er kjempeviktig. I Norge: høye skatter som straff på ting som er “dårlige” som bensin, alkohol, tobakk osv. Det er lettere å flytte kapital, altså penger, enn feks. en eiendom. Penger er lett å trikse med. Et problem: vanskelig å skattelegge multinasjonale selskaper på en god måte. Man skal ikke skatte på de samme pengene i to land. Et eksempel er Coca cola – har masse datterselskaper som må behandles som enkeltselskaper. Selskaper skattelegges på overskudd, altså det de tjener. Dette er tall som er lette å manipulere. Hvis jeg hadde hatt et selskap, og tjente 1 mrd kr, så kunne jeg oppgi at jeg også BRUKTE 1 mrd kr, og da hadde jeg jo ikke hatt noe å skatte av. Behov for FN-gruppe som jobber med skatt!

6 Hva er et skatteparadis?
Land/område med lav eller ingen skatt Typisk små stater med liten befolkning og stort selskapsregister Det er lett og billig for selskaper utenfra Preget av hemmelighold Eksempler: Bahamas, Cayman Islands, Virgin Islands, Luxembourg, noen amerikanske delstater I motsetning til Norge som har høy selskapsskatt, er dette land/område med lav eller ingen skatt Typisk små stater med stort selskapsregister Det er lett og billig for selskaper utenfra å etablere seg i landet, og de kan være anonyme Preget av hemmelighold. De leverer ikke ut informasjon til f.eks. til skattemyndigheter fra andre land Eksempler: Bahamas, Panama, Cayman Islands, Virgin Islands, noen amerikanske delstater

7

8 Hvordan skjer kapitalflukt?
Kompliserte selskapsstrukturer Ulovlig internprising Hemmelighold

9 Kompliserte selskapsstrukturer
Barrick Gold Corporation er verdens største gullgruve-selskap. Datterselskaper – under moderselskap. Komplekse strukturer og mange lag med hemmelighold gjør det vanskelig å avdekke egentlig eierforhold i selskap. Dette gjør det vanskelig å stille eiere til rette i de tilfeller selskaper driver ulovlig aktivitet. Den egentlige eieren er en fysisk person av kjøtt og blod, som skiller seg fra en juridisk person som kan være et selskap, en organisasjon, institusjon eller kommune. Når en person som ønsker å være skjult skal sette opp et selskap i et skatteparadis, bruker de gjerne stråmenn, altså en person de betaler for å stå som for eksempel direktør for selskapet uten at de har noe ansvar for selskapet.

10 Ulovlig internprising
Overskuddet som skal skattes av gjemmes bort fra myndighetene Overskudd i datterselskap i skatteparadis Armlengdeprinsippet Skattepliktig overskudd gjemmes bort fra myndighetene som har krav på skatten. Ulovlig internprising vil si at et selskap plasserer overskuddet i et datterselskap registrert i et skatteparadis for å unngå å betale skatt i de landene hvor overskuddene blir generert. Det betyr at et selskap i et høyskattland som Norge kjøper noe fra et datterselskap i et lavskattland, f.eks. Luxembourg til en kunstig høy pris. På den måten forsvinner pengene ut av Norge, slik at selskapet slipper å betale skatt av pengene her, også er de overført til et skatteparadis hvor selskapet bare trenger å betale bittelitt skatt. Eksempel: et selskap solgte dopapir til et søsterselskap for 4000 dollar kiloen, eller ei plastbøtte for 923 dollar. Man kan altså sette prisene selv. Armlengdeprinsippet: OECD har satt dette. Skattemyndighetenes oppgave er å bedømme hvor vidt handelen mellom selskaper i to land hadde vært den samme hvis de ikke var i samme konsern. Arbeidskrevende, og kan heller ikke brukes på alle varer og tjenester.

11 Hemmelighold Skatteparadisene er sterkt preget av hemmelighold. Skatteparadisene utleverer ikke informasjon til skattemyndigheter fra andre land. HVIS man skal få informasjon, må man vite mye fra før, og ofte vet man ikke konkret hvem og hva man er ute etter å finne.

12 PANAMA PAPERS TIDENES største dokumentlekasje – 11,5 millioner dokumenter Mossack Fonseca Statsoverhoder, kriminelle og politikere Over 200 nordmenn Panama Papers er tidenes aller største dokumentlekasje. 11,5 millioner dokumenter avslører at skatteparadiser har en sentral rolle i det som er blitt en global hemmeligholdsindustri. Informasjonen er fra en tidsperiode på over 40 år. Dokumentene stammer fra det Panama-baserte advokatfirmaet Mossack Fonseca, som har spesialisert seg i hjelpe folk til å etablere seg i skatteparadis over hele verden. Vi vet ikke om lekkasjene kommer fra en tidligere arbeider i firmaet eller om de er resultat av datainnbrudd. Statsoverhoder, kriminelle og politikere kjøper seg hemmelighold og gjemmer penger i skatteparadiser

13 BAHAMAS LEAKS Et av de verste skatteparadisene
Tidligere EU-kommisær Neelie Kroes 1,3 millioner lekkede dokumenter navngir politikere og andre som kobles til mer enn selskaper på Bahamas. Den tidligere EU-kommissæren Neelie Kroes fikk mye oppmerksomhet. Alle EU-topper må oppgi all virksomhet de 10 siste årene. Hun oppga aldri styrevervet på Bahamas. Dette er ikke I tråd med EUs etikkregler.

14 Hvorfor bryr vi oss om kapitalflukt?
Ulovlig kapitalflukt er URETTFERDIG! 10 x så mye ut i kapitalflukt som inn i bistand Ca. 435 millioner dollar i tapte skatteinntekter til Kenya ÅRLIG Årlig forsvinner minst 1200 milliarder dollar ut av fattige land i form av kapitalflukt. At disse pengene ikke blir skattet av er et urettferdighetsproblem fordi det fører til lavere skatteinntekter til staten, og høyere inntekter for rike bedriftseiere. Økte skatteinntekter kunne vært med på å finansiere utbygging av infrastruktur, bedre helsetjenester og utdanning til innbyggerne.  I en rapport fra ca. 435 millioner dollar i tapte skatteinntekter til Kenya Disse pengene hadde vært mer enn nok til å (i Kenya) rekkrutere, trene og lønne mer enn helsearbeidere, inkludert helt nye i løpet av 5 år dekke hele landets budsjett for infrastruktur, inkludert å bygge 114 nye sykehus, 1132 helsesentere og i tillegg oppgradere og utstyre mange flere kunne redusere barnedødeligheten fra 74 barn per 1000 til 35 barn per 1000 levendefødte. Det betyr over barneliv årlig.

15 Hva har Changemaker gjort?
Changemaker har vært en viktig drivkraft for innføringen av land-for-land-rapportering (LLR) i Norge, som trådte i kraft Loven påla ikke norske selskaper å rapportere fra jurisdiksjoner med støttefunksjoner, noe som utelukket rapportering fra skatteparadis.

16 I 2012 laget vi en fanklubb for finansminister Sigbjørn Johnsen sammen med Kirkens Nødhjelp, for å få ham til å hindre selskaper å snylte på skatten i fattige land. Samarbeidsprosjekt mellom Changemaker og Kirkens Nødhjelp i forbindelse med Fasteaksjonen Målet var å stoppe kapitalflukten fra fattige land, og bruk av skatteparadiser. Etter mye press ga Siggy etter og sa seg vilig til å jobbe med LLR - og det klarte han å få innført! Land-for-land-rapportering er en rapporteringsstandard som innebærer at selskaper, for hvert land de opererer i, blant annet viser inntekter, utgifter, fortjeneste, skatt og antall ansatte.

17 Jakten på ærligheten-kampanjen ble gjennomført av Changemaker i , og krevde at Norge ryddet opp i en urettferdig skattestruktur. Kampanjen krevde at Norge måtte: 1) innføre utvidet land-for-land rapportering 2) innføre register for egentlig eierskap 3) Jobbe for global avtale om automatisk informasjonsutveksling Kampanjen skapte oppmerksomhet om temaet bådelokalt og på Stortinget.

18 Løsninger Utvidet land-for-land-rapportering
Gjelde alle selskaper, uavhengig av samlet inntekt Offentlig tilgjengelig informasjon Automatiske informasjonsutvekslingsavtaler Register over egentlige eiere Etiske retningslinjer for oljefondet Mellomstatlig gruppe i FN LLR gjelder i dag kun for skog eller utvinning av for eksempel olje eller gull, og selskapene som skal rapportere må være av en viss størrelse. Rapporteringen bør gjelde alle selskaper uavhengig av samlet inntekt, og ikke være begrenset til å gjelde selskaper med en samlet inntekt over en viss sum. Det er også viktig at LLR må være offentlig tilgjengelig informasjon Hvis Norge klarer å inspirere EU og andre land i verden til å innføre streng land-for-land-rapportering, så har vi virkelig gjort en forskjell. Det vil føre til at fattige land vil få inn flee tusen milliarder kroner i skattepenger hvert eneste år. Dette er penger de kan bruke på helse og utdanning. LLR må automatisk deles med de landene der et selskap har virksomhet. For at myndigheter skal kunne skattelegge sine innbyggere og selskaper riktig må de vite om de eier kontoer i andre land. Når en innbygger eller et selskap oppretter en konto i et annet land og plasserer pengene sine der uten å si ifra til sine egne myndigheter, er det ulovlig skatteunndragelse. For å få informasjon om egne innbyggeres kontoer i andre land, må myndighetene benytte seg av det som kalles informasjonsutvekslingsavtaler. Dagens internasjonale nettverk av informasjonsutvekslingsavtaler har flere svakheter. Avtalene kan avdekke om selskaper og enkeltpersoner betaler den skatten de skal, men de landene som ønsker innsyn må på forhånd ha mye informasjon. Egentlig eierskap: Norge må innføre et register over egentlige eiere av selskaper og jobbe for at dette blir praksis i alle land. Det er avgjørende at et slikt register sikrer innsyn i siste ledd i eierskapskjeden, også for utenlandske eiere, inneholder alle som eier og bestemmer over et selskapet, at eierne blir registrert entydig og at registeret er offentlig tilgjengelig. Oljefondet har investert hele 145 milliarder kroner i skatteparadis. Vi mener det er umoralsk at vår alles sparegris på denne måten legitimerer det hemmeligholdet som baner vei for kriminalitet. Oljefondet bør innføre etiske retningslinjer for investeringer.

19 Spørsmål?


Laste ned ppt "POLITISK UTVALG FOR GJELD OG KAPITALFLUKT PRESENTS"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google