Saltfisk – hva gir best kvalitet og utbytte

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Tør å sette grenser! Diskusjonsopplegg om ungdom og alkohol -
Advertisements

Eller hvor gode er de til å beskrive smaken
Ledelse i UB God morgen! På en skala fra 1-10 …
Rosèvin.
NN/dag/mnd/år - © Fiskeriforskning - Kan kopieres/videreformidles når kilde oppgis Filetforum Tromsø Kvalitet på superkjølte torskeloins Leif.
Klargjøring og tilpassing av utstyret
TUNGT OG ENSFORMIG ARBEID
Å opprettholde et godt immunforsvar
Sone 1 (aerob) % av makspuls, lav intensitet
MEDIEARBEID I IOGT Innspill til seminar om lokale tiltak Lørdag 6. oktober Oslo.
Brann i metaller Presentasjonen er identisk med en artikkel som er trykket i Tidsskriftet Brannmannen Artikkelforfatter: Jan Erik Andersen Oslo brann-
Håndtering av problematferd - bruk av konsekvenser
Forurensing Forurensning er utslipp av skadestoffer i naturen.
Krabbe sesongen høsten 2011 Havbris jr
Forurensning og miljø Av: Lena, Iselin og Karoline Vi trenger naturen. Uten trær,planter og dyr hadde vi ikke klart å leve på jorda. Derfor er det viktig.
Sunn Livsstil Sunne matvaner!.
SKREI Arne Antonsen Skrei - kvalitet • Skreien har kanskje verdens beste fiskekvalitet • På grunn av lang svømmetur fra Barentshavet.
Hva er Oppvarming? Treningslære Jim-Cato Johnsen 06/07
Hvordan overbevise velgerne? Hvordan vinne de mange og små debattene? Kvinnenettverket Sogn og Fjordane juni 2007.
Kapittel 28 Norgeskartet
Stiftelsen Frischsenteret for samfunnsøkonomisk forskning Ragnar Frisch Centre for Economic Research Tjenestepensjoner og mobilitet Presentasjon.
Forurensing Forurensning er utslipp av skadestoffer i naturen.
Hvordan påvirker vår drift pakkingen av jorda
Sårbehandling Mye ny kunnskap om sår og sårheling og sårbehandling, men fortsatt er det veldig mye vi ikke vet Sår gror raskere på ponni enn på hest Sår.
Frontlinjeserivce
MarinPack - FOU- program for sjømatemelballasje Hvordan kan emballasjeindustrien bidra til å firdoble verdiskapningen innenfor marin sektor i Norge innen.
FORURENSING FRA BIL.
Kapittel 5 oppgave g Sett inn å sette (seg,) å sitte, å legge (seg), å
HMS - Helse, Miljø og Sikkerhet
Kapittel 21 Transportsystemet i Oslo
Personlig planlegging
Prosjekt institusjonshygiene
Hva hører du når du lytter? Hvem blir du når du svarer?
Fiskeri- og havbruksnæringens betydning for Norge
Et av de viktigste målene for prosjektet
KOMMUNIKASJON Samling 3 Stabsutvikling.
AD SIGNALER Innkast Ad markerer når ballen er ute av spill.
Insekticider - toksikologi
Utnyttelse av et gassrør til Grenland
En blåkopi av et lakseslakteri? SINTEF Fiskeri og havbruk
Fordøyelsessystemet Næringsstoffene i maten er store molekyler.
Vestfolds fortrinn Klima og natur, kulturhistorie Urbant Variert arbeidsmarked Kort vei til Oslo.
Onsdag 13. mars Sam Eyde vgs
NÅ SKAL VI LÆRE OM LIKNINGER.
Anbudsreglene er bedre enn sitt rykte Bruker vi mulighetene og hva må endres V/ Flemming Bo Hegerstrøm Administrerende direktør, Hospital IT.
Håndholdt vibrebrende verktøy CAKE. Helse effekter Akutte effekter Redusert blodgjennomstrømning Redusert følelse/finmotorikk Problemer med å utføre presisjonsoppgaver.
Prosjektsamarbeid eDialog24 og Telehuset. Telenor Telehuset AS 100% eid av Telenor i eget AS Mer enn 10 års erfaring i markedet Markedsleder på SMB og.
4. Prioritizing Your Usability Problems Prioriteringer.
De 222 mest brukte ordene i det norske språket..
Tove Sleipnes Norges Sjømatråd Markedssjef 12. februar 2015
Grunnleggende ernæring
Brukerveiledning for kloning i GIMP
Hvordan sette inn bakgrunnsbilde: 1.Høyreklikk på lysbildet og velg «Formater bakgrunn» 2.Velg «Fyll» > «Bilde eller tekstur» 3.Trykk «Sett inn fra Fil…»
Brit Skaugrud og Svein Tveit, Skolelab-kjemi, Universitetet i Oslo
Mottakskontroll.
Kvalitetssikring. er alle tiltak som er nødvendig for å sikre at et produkt vil tilfredsstille angitte krav til kvalitet og trygghet Kvalitetsarbeid krever.
Behandling! Hva du skal gjøre Få personen ut av kulden. Hvis det ikke er mulig å gå inn, beskytt da personen mot vind, tildekk personens hode og isoler.
På de høyeste bredde-gadene
Skolefruktskolen – kurs for skoler med Skolefrukt.
Grunnleggende oseanografi. En introduksjon til havet Ca. 70 % av jordas overflate er dekket av havet Gjennomsnittsdyp > 4000 meter Så mye sjøvolum gjør.
Kjemisk institutt - Skolelaboratoriet Nøkler til naturfag – mars 2016 Kursdeltakerne har «studentrollen»
Kjemisk institutt - Skolelaboratoriet Nøkler til naturfag 22. og 28. oktober 2015 Kursdeltakerne har «studentrollen»
LED-TEKNOLOGI «En revolusjon innenfor belysning».
Nøkler til naturfag – mars 2017 Kursdeltakerne har «studentrollen»
Skolefruktskolen – «kurs» for skoler med Skolefrukt
Medlemmer DNE har 210 medlemsbedrifter i 2017
Krakker/Vagler.
Karbonatisering og vannglass, hva skal vi velge hvor?
Eine og Andri på viktig oppdrag
Mottakskontroll av fiskeråstoff til klippfisk Ålesund 2019
Utskrift av presentasjonen:

Saltfisk – hva gir best kvalitet og utbytte Sjúrður Joensen 13. februar 2014 Skreifestival

Når vi salter en torsk vil både kvaliteten og utbytter påvirkes av råstoffet vi benytter og hvordan vi produserer fisken. Et godt råstoff er det mest avgjørende for å lykkes, men en må også håndtere andre forhold som saltemetode, saltet og lagring på en god måte. 13. februar 2014 Skreifestival

Saltfisk - flekket 13. februar 2014 Skreifestival

Kvalitet - generelt Vi kan forenklet si at kvalitet betyr å levere en vare slik kunden ønsker. Levere avtalt kvalitet. Vanligvis er god kvalitet på saltfisk = Jevn hvit farge Ikke rød muskel, ikke gul og blodfelekker Ikke spaltet eller bløt muskel Ingen skader (løse ørebein, flekke eller sløyefeil) Avtalt størrelse, vekt og kvalitetssortering. At fisken er hvit og uten blodflekker er viktig og det er dette jeg holder hovedfokus på. 13. februar 2014 Skreifestival

Hvilket råstoff gir best kvalitet? Først og fremst råstoff som ikke har blod eller blodflekker i muskelen. Dette oppnår en ved å benyttede egnede fangstmetoder, kort ståtid, små fangster, riktig bløgging. En må også sørge for god kjøling, riktig sløying og hodekapping samt å unngå sildesprengt fisk. Dårlig råstoff blir ikke bedre når det saltes. Fisken tar seg IKKE i salt. Et råstoff som er fangstet, bløgget og håndtert slik vi vet det skal gjøres vil vanligvis gi en god saltfiskkvalitet. 13. februar 2014 Skreifestival

Feilfri Sjødød 13. februar 2014 Skreifestival

13. februar 2014 Skreifestival

Blodtap Sjødød Feilfri Redskap Blodsprengt 13. februar 2014 Skreifestival

To eller flere alvorlige fangstskader 13. februar 2014 Skreifestival

Vraking - kvalitet - pris 13. februar 2014 Skreifestival

Vannets betydning for saltfiskkvaliteten Vannet benyttes både til oppbevaring av fisken, til is, vasking av fisken og til laging av saltlaker. Viktig at vannet ikke er forurenset med kopper, jern og krom. Kopperrør må ikke forekomme noe sted i ledningsnettet. Etter flekking er det viktig å fjerne blod fra muskelen. Ikke la fisken flyte i blodvann og leverrester. Både kopper og blod/leverrester gir gul saltfisk. 13. februar 2014 Skreifestival

13. februar 2014 Skreifestival

Saltets betydning for saltfiskkvaliteten Saltets sammensetning vil påvirke fargen. Magnesium og kalsiumforbindelser er gunstige, mens andre forurensinger som kopper og jern er meget ugunstige. Lav lakestyrke vil starte harskningsreaksjoner. Gjenbruk av salt kan gå greit, men må ikke brukes flere ganger, ha vært lagret lenge, lukte tydelig harskt eller være veldig mørkt. Det må benyttes nok salt i alle steg i prosessen. For lite salt i starten av saltingen gir sur fisk med tilsvarende misfarging Helt frem til fisken er fullsaltet vil kontakt mellom muskel og skinn gi misfarging eller starte reaksjoner som gir misfarging 13. februar 2014 Skreifestival

13. februar 2014 Skreifestival

13. februar 2014 Skreifestival

Saltemetodens betydning for kvaliteten Hvilken saltemetode som benyttes har betydning for hvilken farge saltfisken får. Å benytte en saltemetode hvor fisken dekkes med laken så tidlig som mulig er mest gunstig for fargen. Tilsetninger som eksempelvis fosfater kan holde fargen lys på fisken. Men disse kan også gi motsatt effekt eller ingen effekt på fargen. 13. februar 2014 Skreifestival

Saltemetode Kontroll Fosfat - 3 % saltlake i 30 min Injisering 18% Lakesaltet 18% i 30 min Pickelsaltet + lake Kontroll - Injisering 18% Lakesaltet i 1 døgn Pickelsaltet + lake Fosfat - Injisering 18% Lakesaltet med fosfat Pickelsaltet + lake 13. februar 2014 Skreifestival

Modning og lagring I starten av saltingen trenger fisken litt forhøya temperaturer for å kunne ta opp salt fort nok. Trolig er 8-10 grader nok. Trolig bør ikke fisken stå ved forhøya temperatur i mer enn en uke. Da bør den kjøles om den er i laken eller omlagt på pall. Lagring skal alltid være godt kjølt, uten lys, uten direkte luft. Det er en balanse mellom å få salt inn i muskelen og ikke å starte ugunstige reaksjoner i muskelen som gir misfarging. 13. februar 2014 Skreifestival

Hva påvirker utbytte Alle de valgene vi gjør under håndteringen av fisken som råstoff, under salting, monding, lagring og pakking vil påvirke utbytte. Tid før salting og kjølemetode, samt om fisken er fryst eller fersk. Saltets sammensetning Valg av saltemetoder Modningsbetingelser 13. februar 2014 Skreifestival

Utbytter 13. februar 2014 Skreifestival

Ferskhet påvirker utbytte 13. februar 2014 Skreifestival

Kjølelagringsmetode påvirker utbytte - utbytte endring p. g. a Kjølelagringsmetode påvirker utbytte - utbytte endring p.g.a. kjølelagringen 13. februar 2014 Skreifestival

SALT – Kalsium og effekt på utbytte Kilde: Kristin Lauritzsen 13. februar 2014 Skreifestival

Saltemetoders innvirkning på utbytte Utbytte som saltfisk påvirker i stor grad av de første minuttene fisken ligger i salt. Laker gir betydelig bedre utbytte enn tørr- eller pickelsalting. Muskelen tar opp salt uten å bli utsatt for fysisk press. Injisering av laken er mer gunstig enn å legge fisken i lake. Gunstig med høy temperatur i starten, men også avgjørende at fisken kjøles etter en uke. 13. februar 2014 Skreifestival

Pickelsalting med tilførsel av lake 13. februar 2014 Skreifestival

65,3% 63,1% 61,2% 13. februar 2014 Skreifestival

Vekttap under lagring av ferdig saltfisk 13. februar 2014 Skreifestival

Temperatur under langtidslagring 13. februar 2014 Skreifestival

Oppsummering Saltfiskutbytte kan i stor grad kontrolleres ved å ha styrte prosesser fra råstoffhåndtering til fisken er ferdig pakket. Her der det fortsatt mange bedrifter som kan gjøre en bedre jobb. Råstoffet har størst betydning for saltfiskkvaliteten. Blod i muskelen fra fangstskader og dårlig bløgging gjør at en del av fisken aldri kan oppnå den beste kvaliteten. Problemet er særlig påfallende for garnfanget fisk. Det bør være et langsiktig mål å ta opp fisken fra havet og håndtere den slik at kvaliteten blir bevart. I dag fokuserer de fleste i flåte og industriledd på store volum, ikke på best kvalitet. Kan vi forvente god pris på torsken da? 13. februar 2014 Skreifestival

Gammelt og dårlig utstyr Naturlige forhold Fangst Fangsthåndtering Landindustri Åtesprengt Etter gyting Garn -tid i havet -strøm -fast i maske Store hal/fangster Trål Snurrevad Line – høtt / ståtid Bløgging – sen/ingen Kjølemetode og tid Sløyemaskiner Gammelt og dårlig utstyr Liten kjølekapasitet Manglende prosess-styring 13. februar 2014 Skreifestival