God, spennende, sunn og variert mat – en utfordring (også) for samfunns- forbruker- og økonomisk forskning EU forskning: Food Quality and Safety. Muligheter.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Hvorfor produsere mat i Norge?
Advertisements

NIFU STEP studier av innovasjon, forskning og utdanning Reaksjoner på og tilpasninger til resultatbasert finansiering av universiteter.
Tillit til myndighetene og til vannet Laura Terragni SIFO Statens institutt for forbruksforskning OPPDRAGSRAPPORT 1/2008.
Forbrukerperspektiv på et helhetlig kvalitetssystem
Statens institutt for forbruksforskning (SIFO)
Eivind Jacobsen Workshop – Sporbarhet Skytterkollen, 13. Desember 2005 Disposisjon: – SIFO – Relevante prosjekter – Utfordringer – Aktuelle samarbeidsmuligheter.
Arne Dulsrud Vann: en vare, en tjeneste eller en rettighet? Arne Dulsrud, direktør SIFO.
NY ARBEIDS OG VELFERDSFORVALTNING
Ph.d. bare til forskning? Kjersti Fløttum Romansk institutt, Fransk Tema: Forskarutdanning – utfordringar og muligheter 23. og 24. oktober 2006, Geilo.
Styrearbeid i Norwegian
Statens institutt for forbruksforskning
Norsk Ergonomiforenings handlingsplan Knut Inge Fostervold Leder NEF.
Harald Throne-Holst Hva har nano så langt betydd for norske forbrukere? Regjeringens nanokonferanse Litteraturhuset i Oslo 1.Februar 2011.
Anne M Jervell Utfordringer og utviklingsmuligheter for SIFO Anne M Jervell STYRESEMINAR I BODØ – JUNI 2005 Tema: SIFO evalueres: Muligheter og.
9 prinsipper og 1 regneark:
Forbrukernes ønsker til primærproduksjonen
Kapittel 3: Effekter av merkeverdi for bedriftene
Norges Bank 1 Hovedstyremøte 25. mai Norges Bank 2 BNP-vekst blant handelspartnerne Volumvekst i prosent fra året før. Faktisk og anslag 1) Kilde:
Temadag: Økologi til folket, 13. oktober 2004 Økologisk mat: Fra flaskehalser til nye åpninger? Eivind Jacobsen Statens institutt for forbruksforskning.
Bedrifters samfunnsansvar Norge - sinke eller foregangsland NIF – Faggruppe for etikk og lederskap 10. november, 2003 Eli Bleie Munkelien & Ingebjørg Gravlien.
HR satsing og oppfølging av Charter og Code Orientering for Universitetsstyret 2. mars 2010 HR-direktør Anita Sandberg.
Regionene i Europa. Erfaringer vi kan lære av. Åse Erdal Brusselrepresentant KS Frostating, 23. april 2004.
NORSK EKSPORTBAROMETER Nasjonal konkurranseevne: mer enn kroner og øre! Foredrag av Carl Arthur Solberg Handelshøyskolen BI Trondheim 6. Februar 2003 SINTEF’s.
Nordkapp 12.oktober 2009 Endringer i grunnlaget for fiskerier og kultur Knut Bjørn Lindkvist Høgskolen i Finnmark.
CIP – Competitiveness and Innovation Programme KS 10. september 2009 Marthe Haugland.
Tilgjengeliggjøring av offentlig finansiert forskning Arvid Hallén, Tromsø 14.november 2007.
Hvordan satse på e-læring og fleksibilisering av studier? Innledning til debatt Julie Feilberg, Styreleder, Norgesuniversitetet.
– en faglig støttetjeneste for statlige og kommunale virksomheter for å innarbeide samfunnsansvar og miljøhensyn i offentlige anskaffelser Ansvarlige innkjøp.
Mulighetene ved et styrket biovitenskapelig miljø på Ås Arvid Hallén Forskningsrådet.
NTNU, May 2009 ntnu.no/cb m 1 Våre utfordringer Espen Henriksen.
1 Kommentar til statsbudsjettet: Et sykere Norge Kjetil Bjorvatn Institutt for samfunnsøkonomi NHH 10. oktober, 2006.
Regionale satsinger i EUs 7. rammeprogram Sverre Sogge Norges forskningsråd.
Utlysning EIC-tjeneste. Arbeidsmodell neste periode; Europeisk innovasjons- og markedstjeneste Marthe Haugland, Innovasjon Norge.
Anne M Jervell Strategiske veivalg? Anne M Jervell STYREMØTE Tema:Strategi.
Drikkevannsaken: en viktig test for myndighetene Hvordan vurderte Oslos innbyggere offentlige myndigheters håndtering av saken? Og, i etterkant av ”drikkevannsaken”:
Anne M Jervell Evaluering av SIFO Anne M Jervell STYREMØTE
”Store muligheter også for de små i 6RP” Totalt 2,1 mldr. Euro allokert til SMB 15 % av midlene i de 7 tematiske prioriteringene til SMB Spesiell utfordring:
Store muligheter også for de små i 6.RP Totalt mill. € allokert til SMB 15 % av midlene i de 7 tematiske prioriteringene til SMB Spesielle SMB-ordninger.
EU-kontoret, Niels Peter Thorshaug Rådgiver EU-kontoret Hva kan Forskningsrådet bidra med? Aeronautics and Space.
Initials/subject/1. initials/subject/2 initials/subject/3 Hva er bærekraftig? Noen spørsmål: Hva kreves for å være bærekraftig? Økologiske, økonomiske.
1 SINTEF – en ledende EU aktør i Europa SINTEF seminar 4. desember 2006 Konsernsjef Unni Steinsmo.
1 Teleøkonomi Infomøte 3.komtek, Harald Øverby, ITEM.
Produksjonslogistikk En strategisk satsning SINTEF teknologiledelse
Globalisering og norsk bildelindustri.
1 Struktur og kvalitet i norsk forsker- utdanning sammenliknet med andre land. Hva er et godt doktorgradsmiljø? Rektor Torbjørn Digernes, NTNU Leder av.
Navn på FIRMa eller produkt HER SNAKKER DERE LITT OM DERE SELV. PKT 1 I LISTEN.
1 Anne Karin Larsen VIRCLASS Virtual Classroom for Social Work in Europe Workshop at the 21st Nordic Conference for Schools of Social Work Workshop at.
Fra IT for funksjonshemmede til IKT for alle – i et samfunn for alle 1998: Et oppdrag under regjeringens Handlings- plan for funksjonshemmede Finansiert.
Fram i lyset, tydeleg Åpen publisering Fagfellevurdering Forskningsformidling MiST oktober 2014 Randi Tyse Eriksen NTNU Universitetsbiblioteket.
Har det blitt mer eller mindre likhet? LIKHETSNORMER UNDER PRESS Knud Knudsen (HiS)
Konvergens mellom IT, medier og telekommunikasjon: Konkurranse, eierskap og mediepolitiske utfordringer Fagretninger: Medievitenskap, samfunnsøkonomi Prosjektperiode:
EU - nye markeder - Aquacity/Innovasjon Høstkonferansen i Stavanger 12. oktober 2004 Fiskeri- og kystminister Svein Ludvigsen.
Regjeringens havbrukspolitikk Årsmøte i FHL havbruk 14. april 2005, Tromsø Fiskeri- og kystminister Svein Ludvigsen.
Utviklingsfondet for skogbruket Skogprogrammet Bidrag til FoU – fokus på fremtiden Kristin Danielsen Avdelingssjef Landbruk og marin virksomhet Norges.
1 Thor Hægh 2011Slide 1 The Rotary Foundation’s Future Vision Plan ET FUNDAMENT FOR FREMTIDEN UTTESTING VED 100 DISTRIKTER.
Olje- og energidepartementetwww.regjeringen.no/oed Sigurd Tveitereid Energi- og vannressursavdelingen Olje- og energidepartementet
Foretak Bjørnar Sæther SGO 4601 V-07. Struktur på forelesningen Hva er foretak? Foretak i økonomisk geografi Dimensjoner ved foretak Foretak og territorier.
IFRS- sporet Regulering innen EU og internasjonalt.
Framtidas geografi? Kristian Stokke.  Territorielt avgrensete økonomiske, kulturelle og sosiale systemer  Analyse av hvordan ikke-’lokale’ og ’lokale’
UiOa Build a Ladder to the Stars Solveig Kristensen Prodekan studier SAB
TISA OG TTIP FARVEL TIL DET ORGANISERTE ARBEIDESLIVET ?
Økonomiske systemer En markedsøkonomi er en økonomi der bedriftene bestemmer hva de vil produsere, produksjonen selges til forbrukerne, og forbrukerne.
Velkommen til Gå-hjem-møte Effektevalueringer av forskning og innovasjon 25. Mai 2016.
Hvordan påvirkes forskerne av excellence-virkemidler?
Regions of Knowledge i EUs 7. rammeprogram
IFRS- sporet Regulering innen EU og internasjonalt.
Regionale satsinger i EU`s forsknings- og innovasjonspolitikk
NTNU in International University Rankings 2017
Veiledningstjenester ved Legemiddelverket
S3 metoden åpner muligheter
Utskrift av presentasjonen:

God, spennende, sunn og variert mat – en utfordring (også) for samfunns- forbruker- og økonomisk forskning EU forskning: Food Quality and Safety. Muligheter nå (6RP) og i fremtiden (7RP) Forskningsrådets informasjonseminar Bristol 9.mai 2005 Anne M Jervell Statens institutt for forbruksforskning

Hva skal jeg snakke om? Mat som forskningstema Hvilken rolle har samfunns-, økonomisk og forbrukerforskning i matforskningen? Noen erfaringer med EU finansiert samfunnsfaglig og flerfaglig matforskning: muligheter og merverdi

Mat som forskningsfelt Maten som produkt: •Hvordan lage bedre, tryggere, sunnere, billigere mat? Maten som vare: •Hvordan organisere (og hvordan regulere) produksjon, distribusjon, omsetning og informasjon i matvaremarkedene? Maten som måltid: •Hva, hvordan, hvor, med hvem, hvorfor (og med hvilke konsekvenser) spiser forbrukerne?

Produktene i fokus? Verdikjedene Forbrukerne Markedene og politikken Produktene

Markedene og politikken i fokus? Verdikjedene Forbrukerne Produktene Markedene og politikken

Forbrukerne i fokus? Verdikjedene Politikken Produktene Forbrukerne

Produkter og markeder Figur fra: Forsman 2001: Resource-Based Strategy Analysis: A Case of Local Food Processing Firms in Finland, In Borgen (ed) The Food Sector in Transition- Nordic Research, NILF-Report

Forskningsutfordringer -Spennende men trygg mat: Organisering og regulering for trygg, sunn og variert mat (risiko og sporbarhet, merking og markedsføring) -God, sunn og lettvint mat som forbrukerne vil ha og som gir forbrukerne valgmuligheter: Forbrukerrettet innovasjon og produktutvikling -Konkurransedyktig mat: Effektiv produksjon med riktig kvalitet tilpasset eksportmarkedene.

Mat-relaterte EU prosjekter i SIFO: 5.rammeprogram •Organic HACCP (partner – ) ’ securing consumer oriented food safety and quality of certified organic foods from plough to plate’ •TRUST IN FOOD (koordinator – ) ’the social and institutional conditions for the produktion and maintenance of consumer trust in food’. 6.rammeprogram •IP Welfare Quality (partner – flere roller, ) Animal welfare in the food quality chain: from public concern to improved welfare and transparent quality. •NETCEE - Network for Catering and Eating out of home in Europe (søknad 8. april 2005) •Network of Excellence: FOCOS (Food Consumer Science – understanding consumer food choice and dietary habits in their full complexity).

Siktemålet å.. Bidra til overnasjonal politikkutforming gjennom å •identifisere og analysere faktorer som bestemmer og påvirker forbrukernes tillit til mattilbud og informasjonskilder (Spørreundersøkelser i Danmark, Italia, Norge, Portugal, Storbritannia, Tyskland) •Institusjonelle studier i de samme landene og på EU-nivå Fokus på oksekjøtt og tomater

Er følgende matvarer “veldig trygge” å spise (framfor “ganske trygge” eller “ikke helt trygge”)? (prosent)

Er forholdene blitt bedre eller dårligere siste 20 år når det gjelder priser, smak og kvalitet, ernæring, produksjonsmetoder og matvaresikkerhet? >1 forbedring <1 forverring

Science and society improving animal welfare in the food quality chain. ”Food quality is not only determined by the overall nature and safety of the end product but also by the perceived welfare status of the animals from which the food is produced. This project aims to accommodate societal concerns and market demands, to develop reliable on-farm monitoring systems, product information systems, and practical species-specific strategies to improve animal welfare. Thirtynine institutes and universities (representing thirteen European countries) with specialist expertise participate in this integrated research project. The project started in May 2004 and will take five years to complete.”

Holdninger og tilpasning i verdikjeden (SIFO og NILF) Forbrukerholdninger og atferd (SIFO) Markedene og politikken (SIFO og NILF) Dyrevelferd i produksjonen (UMB og NILF)

Merverdi av EU forskning •Læring og ….kunnskapsspredning. Kvalitetsheving. •Mer spennende problemstillinger …..og resultater (komparativt perspektiv). •Utvikle nettverk ………og videreføre nettverk •Merverdi og relevans i forhold til politikkutforming

Noen framtidige forskningsutfordringer •En matdag i Europa: –Matvaner i endring? –Forskjeller mellom land. –Konsekvenser for ernæring og helse. •Samfunnsforskningens bidrag til forskning for forbrukerrettet innovasjon på matområdet.