Nyutdannet lærer – ressurs eller reservedel?

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
I.
Advertisements

Utdanningsleder Svenning Bjørke • Med utdanning forstår vi virksomheter som har studentenes danning og kvalifisering som sikte. • De nasjonale.
Tidlig Innsats Early Years 1. – 4. årstrinn
Forventninger og videre arbeid…...
Rapport Nr Ann Margareth Aasen og Kristin Søby ”Vi ser at det funker” En kvalitativ og kvantitativ evaluering av arbeidet med LP-modellen
Noen utfordringer for skolene
ROM-prosjektet: Erfaringer og resultater fra et samarbeid mellom UiS og kommuner i Nord-Rogaland Øystein Lund Johannessen og Dag Husebø.
Skole – hjem samarbeid.
RÅDGIVERROLLEN Refleksjon over rådgivers roller og funksjoner.
Foreldremøte 1.trinn ELLINGSRUDÅSEN skole
Lars OpdalHøgskolen i Buskerud Hvorfor Google? ”Jeg lurer på hva som egentlig er bra med en søkemaskin på Internett som kommer tilbake med
Forskningsbasert?. StLs definisjoner »Forelesere –Med aktivt forhold til FoU –Som kjenner vitenskapelig metode –Som er oppdatert på sitt fagfelt –Som.
Visjoner For oppvekstsektoren: Barn og unge først! For elevene på Seiersten: Study more, get smarter! For ansatte på Seiersten: Vi åpner nye dører …
Lederperspektiv på prosjektet, Framtida nå, les og forstå
PEDAGOGISK UTVIKLINGSPLAN 2008 /2009
Velkommen DET ER MITT VALG Et utviklingsprogram for arbeid
Plan for praksis Studieåret FU – 2 Gro Lise Syversen – HIØ, Praksisseminar FU og
Tannpleiernes tannpine -podcasting ved Odontologisk fakultet.
Formell kompetanseheving og høyere utdanning i distriktene – utfordringer og muligheter Gunnar Grepperud, UiT.
Hvorfor øker bruken av spesialundervisning? Driverne bak økningen i bruk av spesialundervisning i grunnskolen.
Bruk av IKT i skolen - påstand • Bruk av IKT I skolen har generelt sett ikke endret karakter på denne siden av årtusenskiftet. Oppgaver som løses med teknologi.
Early Years ”New Zealand-modellen”
Innføring i fagdidaktikk – samfunnsfag 1
Tilpasset opplæring i en lærende skole
Læreryrket – en viktig og krevende profesjon
Praksis i ny grunnskolelærerutdanning
Kunnskapsstatus Hva sier forskningen? 1.amanuensis Kjell-Arne Solli.
Diakoni og trosopplæring
Den informasjonskompetente lærer Et samarbeidsprosjekt mellom Høgskolen i Bergen, Hordaland fylkesbibliotek og praksisskoler i Hordaland Presentasjon ved.
Lederen som coach Jeg kan ikke lære noen noe,
NKIs erfaring med Læringspartnere
HiAk - RFF Intensjonsavtalen mellom RFF og HiAk har materialisert flere handlinger. Det skal arbeides med flere prosjekter innenfor: PPU – planlegge oppstart.
Forankring av arbeid med LP- modellen Opplæringslovens betsemmelser og faglige begrunnelser for lederoppgaver og –ansvar Gardermoen juni 2012 Svein.
Hvordan ivareta ”særskiltelever” på Design og håndverk Vg1 2007/08?
Tanker om barnehagens læringsmiljø
Nettbasert læringssystem Evaluering av LUVIT i bruk ved HiO
Kollegaopplæring ved LU Tiltak for bred implementering av IKT ved Lærerutdanningen,LU Presentasjon for KUF på julemøte
Vorspiel En vakker vårdag ringer rådmannen i Hamar til en av sine sjefer, og de begynner å diskutere status i kommunen…
Læring gjennom arbeid, engasjement og trivsel. Dersom skolen skal fungere godt forutsettes ikke bare at elevene kjenner hverandre, men at også foreldrene.
1 Erfaringer fra skoleeier (Trondheim kommune) Rapporter fra/samtaler med skoleledere Hva lærerne rapporterer PPU−studentenes FoU-arbeid Vurdering for.
Oslo kommune Utdanningsetaten Skolens navn settes inn her Slik gjør vi det... Mål: Få en felles forståelse for det å stille krav til studentene Skøyen.
LISBET BERGEN KUL på Kringlebotn
Er uglen smart? Vi har forsket litt og her er svarene.
Motivasjon I Yrkesveiledningsprosessen
Undervisningssektoren 2015
Lærerutdanning ved Universitetet i Agder
Velkommen til Vikhammer ungdomsskole
Mer praksis – bedre lærere?
Får jeg jobb da? Karrieresenteret. 2 MÅL: styrke deg i overgangen fra studier til jobb.
Åpne læringsmiljøer- kunnskapskonstruksjon mellom verktøy, elever og lærere. Resultater fra LAVA Læring Ingvill Rasmussen, InterMedia, UiO.
Drop-In metoden i skolen
FORELDREMØTE NYE 8. TRINN ÅSTVEIT SKOLE 23. April 2013
Kunnskapsbasert endring Kort om Høgskolen i Nord-Trøndelag Mål/oppgave fokus vs. Struktur Felles ansvar – ulike roller… Relevant kompetanse.
VEILEDNING AV NYUTDANNEDE LÆRERE I VESTFOLD
Veiledning av nyutdannede i videregående skole Noen tanker med utgangspunkt i gruppeveiledning.
Sjøstrand skole 26. mai Informasjon denne kvelden Hvem er vi – presentasjon av deler av koordineringsteamet og ledelsen Hvem er vi – presentasjon.
FoU i Praksis 2004 Trondheim Berit Bratholm og Kristin R. Tholin.
Skolen som lærende organisasjon NFFL
Mappemetodikk Rakel K. Rohde Næss.
Kriterier for skolen som lærende organisasjon
Om TPO: Utdrag fra artikkel Berit Bratholm:
RAMMEPLAN FOR SFO OVERORDNEDE MÅL Det overordnede målet for SFO er å sikre trygge og stimulerende oppvekstsvilkår i nær forståelse og samarbeid.
1 Forskningsbasert lærerutdanning som er praksisnær Per Ramberg Leder for NTNUs lærerutdanningsprogram.
Yrkesrollen Faglig mestring og praktisk dyktighet.
Velkommen til Hafrsfjord Vi kan, vi vil, vi får det til!
Utruste til et godt liv gjennom trygghet, kunnskap og humør
Mål for skoleåret – «indremedisin»
Skolebasert kompetanseutvikling
Skolebasert kompetanseutvikling
VERDAL KOMMUNE Hvordan kan tillitsvalgte og ledere sammen motivere for engasjement på egen skole? Temadag fagfornyelse Sentrumsnær skole – 1.-7.
Utskrift av presentasjonen:

Nyutdannet lærer – ressurs eller reservedel? Elisabeth Udnes Johannessen Lektorutdanning i språk og samfunnsfag ved UIT

Mitt møte med lektorutdanninga Oppfølging Omsorg Engasjement Faglig utbytte Fleksibilitet Velfungerende ”reserveløsninger” Teori i praksis

Blir jeg en ressurs eller en reservedel? Ny kunnskap basert på nyeste forskning Oppgraderer skolemaskineriet med flere hestekrefter Åpne for nye ideer, metoder og skoleutvikling Reservedel ”Sånn gjør vi det her (og sånn har det alltid vært!).” Erstatter en del i et gammelt maskineri eller treskeverk Samme gamle tralten

JA (ressurs) NEI (reservedel) Nyutdannet – hva nå? Studenten skal kunne vurdere og utvikle egen praksis og bidra til kollegial fornyelse, både faglig, didaktisk og organisatorisk Er det rom for dette? JA (ressurs) NEI (reservedel)

Studenten skal kunne bidra til profesjonelt lærerfellesskap med tanke på videreutvikling av god praksis og yrkesetisk plattform Åpenhet rundt skoleutvikling? JA (ressurs) NEI (reservedel)

Hva er fremtidens skole? Studenten skal inneha en endrings- og utviklingskompetanse som grunnlag for å møte framtidens skole Hva er fremtidens skole?

Hva er fremtidens min fremtidige skole? Rom for å sette teori ut i praksis? Blir jeg hørt? Meningsatlet eller veggpryd? Samarbeider de på team/trinn? Følger og håndhever de ordensreglementet? Jobbes det aktivt med skolemiljøet? Er elevene i fokus? Handlingskraft eller handlingsvegring i ledelsen?

Praksissjokket Min definisjon: når en går inn i læreryrket og bastant forventer at skolen (sam)arbeider og fungerer slik vi har lært på studiet, da disse metodene og strategiene er forankret i forskning, og som det er bevist at skaper et godt psykososialt skole- og læringsmiljø for elever og ansatte

Mine praksissjokk Ingen tilrettelegging for teamsamarbeid/fagsamarbeid Oppvarmet svømmebasseng – utdaterte læreverk Inspektør som lar elever bryte ordensreglene Bare kvinnelige lærere (flukten fra hønsegården) Ingen pedagogisk plattform, ordensregler, anti-mobbeplan eller trivselsprogram Rektor satte stopp for bekymringsmelding til barnevernet

Utdanner dere ressurser eller reservedeler? Fremtidens skole Engasjement i egen utdanning? Rom for (kritiske) spørsmål og debatt? Lærerstudentene – fremtidens skole? Studentinkludering Hvilke krav stiller dere til studentene? Oppmøte Faglig tyngde Frister Engasjement, innsats og aktivitet