VERNEOMRÅDENE I HOLTÅLEN KOMMUNE FORVALTNING PÅ / AV STATSALLMENNING.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Per Harald Pettersen, Helseavdelingen, Fylkesmannen i Nordland
Advertisements

Astrid Øksenvåg Rådgiver EKOR AS
Hva er et "vedtak", og hvem er "part" i en sak?
FYLKESMANNEN I HEDMARK Oppvekst- og utdanningsavdelingen
Forslag til ny havressurslov Innledning til representantskapsmøtet i Sør-Norges Trålerlag 4. februar 2008 Seniorrådgiver Gunnar Frogner Dahl.
PLANLEGGING SMÅKRAFTVERK AV EN STØRRE GRUNNEIER
Vi får Norge til å gro! Fornying av Norges Bondelag – på hugget Uttalelse fra Nordland.
Personalreglementet Sikrer medbestemmelse ved tilsettinger, oppsigelse og disiplinærforføyninger. Må ha 25% av de organiserte Sikrer klageadgang KY Knut.
Hovedendringer Ansvarlig samordner er opphevet
Etterjaktsmøte Tranøy 25. jan. 2009, Brygghaug Foto: Steinar Myhr / NN / Samfoto.
Gulating lagmannsrett – dom avsagt Uttalelse fra sivilombudsmannen
Vernekategoriene Nasjonalpark Landskapsvernområde Naturreservat
Deltakerloven – arv og generasjonsskifte Aalesunds Rederiforening 26. august 2011 Vidar Landmark, Fiskeri- og kystdepartementet.
Norgga Luonddugáhttenlihttu Tilrettelegging for bruk av Øvre Pasvik Nasjonalpark og LVO Tilrettelegging for friluftsliv Kanalisering eller spredning for.
Verneområdene i Forollhogna – muligheter og utfordringer sett fra et lokalt ståsted. Erling Aas-Eng, Vingelen Utvikling ,
Prosessuell Materiell Personell
Utviklingssenteret for sykehjem og hjemmetjenester og ABC-satsning
BEHANDLING AV BYGGESØKNADER I MARKA
Naturvernets utvikling
Reguleringsplaner.
Vi får Norge til å gro! Dialogprosjektet Reindrift – landbruk: Økt dialog?
1) Saksbehandling knyttet til kvalifikasjonene til bemanning på Transocean Leader 25/ I elektronisk post fra Norsk Sjøoffisersforbund/DSO til Petroleumstilsynet.
Hvordan opplever brukeren den elektroniske søknaden.
Forvaltningsplan for Rohkunborri nasjonalpark
Forvaltning av Forollhogna. Den grønne nasjonalparken Stort, sammenhengende, og i det vesentlige urørt fjellområde. Plante- og dyreliv. Villrein. Kulturminner.
Evaluering av energiloven Disponering av vannmagasinene Høring i OED 13. november 2007 LVK Børre Rønningen Caroline Lund Stein Erik Stinessen.
Hvordan bør naturoppsynet organiseres?
Miljøinformasjon og skogbruksplanlegging Hva bør vektlegges i utformingen av nye metoder og tilrettelegging av miljødata?
Dag Wiese Schartum, AFIN
Orientering om eksamensperioden, eksamensreglement og klageadgang
Dokumentasjon av rettslige beslutningssystemer Dag Wiese Schartum, AFIN.
Kristin Loe Kjelstad 3.juni 2009
Universitetet i Tromsø
Brukerundersøkelse for Etat for byggesak og private planer
Endring i forskrift til opplæringsloven 30. september 2014
Søkerkurs for tiltakshaver Tirsdag  Går du med byggeplaner til sommeren? Vi inviterer til et enkelt ”søkerkurs” på ca 2,5 timer 20. mars og.
Markaloven og Maridalen Fem fylker – 19 kommuner 310 km2 i Oslo 850 km2 i Akershus 325 km2 i Buskerud 210 km2 i Oppland 5 km2 i Østfold Til sammen 1700.
De 222 mest brukte ordene i det norske språket..
Foto: Bjørn Erik Olsen Fag-/nettverkssamling Bygg og anleggsteknikk Utdanningsavdelingen, Anne Engan Djupvik Foto: Thor-Wiggo Skille.
Foto: Bjørn Erik Olsen Fag-/nettverkssamling Helse og oppvekstfag Utdanningsavdelingen, Anne Engan Djupvik Foto: Thor-Wiggo Skille.
Samerettsutvalg II konsekvenser for jakt og fiske på statsgrunn.
Gjess Kalnes Arter Hekkebestander Østfoldkysten.
Samlinger november 2014 Før inntaket 2015/16 Søknadsfrist 1.februar Meldingsskjema 1.mars Spesialundervisning.
Dokumentasjon av rettslige beslutningssystemer Dag Wiese Schartum, AFIN.
Taushetsplikt og andre begrensninger i tilgangen til personopplysninger Dag Wiese Schartum, AFIN.
Reguleringsplaner OMRÅDE – OG DETALJREGULERING Grete Sildnes
FYLKESMANNEN I NORD-TRØNDELAG Kommunal- og administrasjonsavdelingen Kommuneplanens arealdel Kommunen skal ha en arealplan for hele kommunen som viser.
Kommunens plikt til å forfølge ulovlige forhold
Forprosjekt – nytt skoleadministrativt system Vedlegg 5 - Prosessbeskrivelse Privatistopplæring.
Politikk for åpne standarder og fri programvare Linuxdagen - Oslo, 1. juni 2006 Jørund Leknes, politisk rådgiver.
Klimaskogprosjekt Mål for pilotfase: Høste erfaringer med blant annet klimaeffekt, miljøkriterier og gjennomføring før oppskalering og utvidet implementering.
Mulighetenes Oppland Regional plan for Rondane - Sølnkletten Bygger på «Fylkesdelplan for Rondane» «Skal legges til grunn for regionale organers virksomhet.
Utvising tilleggsjord i statsalmenning. Statsalmenning. Lov om utnytting av rettar og lunnende mm i statsalmenning. – Fjellova. – 2016 oppstart gjennomgang.
Forslag til endring av vedtektene Grendelaget Nordre Finstad 1 Arnulf lothe 11. nov Til behandling på ekstraordinær generalforsamling 11. november.
Landbruks- og matdepartementet Norsk mal: Startside Alternativ 4 Landbruks- og matdepartementet ©Torbjørn Tandberg Henriette Evensen og Guro Bolstad Fagsamling,
Hva har skjedd i Forollhogna siden området ble vernet for 11 år siden – verneverdier, næring, bosetting. Utfordringer videre Forollhognakonferansen 29.
Arealforvaltning etter plan- og bygningsloven
Pasient- og brukerrettighetsloven kap. 4A
Hva er et "vedtak", og hvem er "part" i en sak?
Dispensasjonspraksis i Tromsø kommune
Personvern som del av enkeltsaksbehandling i offentlig forvaltning
«Bare plunder og heft» Erfaringer med midlertidig ansettelse og deltidsansattes rett til utvidet stilling i kommunal sektor.
Markarådet 5. mai 2015 Bjørn Bugge 2015 Markarådet Mai 2015.
Massehåndtering og kulturminner
Norges vassdrags- og energidirektorat
Fylkesmannen i Buskerud
Driveplikt etter jordloven § 8 - Leie av jord
Jordvern og leiejord Hvordan vi som landbrukskontor jobber med disse tema Stein-Even Fjellaksel, Plan- og landbruksrådgiver i Evenes kommune.
Velkommen til NVEs Informasjonsmøte
Hva er et "vedtak", og hvem er "part" i en sak?
Utskrift av presentasjonen:

VERNEOMRÅDENE I HOLTÅLEN KOMMUNE FORVALTNING PÅ / AV STATSALLMENNING

Statsallmenningenes betydning for landbruket og allmenningsbygdene. • Områder der bruksrettene beiting og setring har meget stor betydning for landbruket i allmenningsbygdene. • Utnyttelsen av jakt, fangst og fiske gir opplevelser for allmenheten, gir betydelige ringvirkninger lokalt og er faktisk også grunnlag for fortsatt bosetning i allmenningsbygdene. • Næringsutvikling på verneområder i statsallmenningene må gis rammebetingelser slik at de kan videreføres og utvikles. • Forvaltningen av statsallmenningene skjer gjennom Fjelloven med tilhørende forskrifter. • Et viktig begrep der er «Tida og tilhøva» (utvikling av bruken).

Verneområder i Holtålen innen Forollhognaområdet • Holtålens del av Forollhogna Nasjonalpark – 200 kvadratkilometer • Øyungen landskapsvernområde – 66 kvadratkilometer i Holtålen (+ 6 kvadratkilometer i Røros) • Ledalen landskapsvernområde – 26,2 kvadratkilometer • Forddalen landskapsvernområde – 2 kvadratkilometer

Verneområder, forts. • 3 områder med barskogsvern (reservater), Fylkesmannen i Sør-Trøndelag er forvaltningsmyndighet.

Beskrivelse av områdene. • Ledalen LVO – Fjelldal med noe gammel seterbebyggelse, rike bjørkeskogbelter og betydelig innslag av gran og furu i nedre deler langs Lea. Noen få private hytter, en åpen fjellstyrebu. Området er lite berørt av tekniske inngrep. Attraktivt område for beite, jakt, bærplukking og friluftsliv. Kulturminner fra eldre tiders aktivitet (bla. utvinning av myrmalm). • Øyungen LVO – ”Rikt” område rundt sjøen Øyungen. Stort antall setre lokalisert rundt Øyungen og i Båttjønndalen, noe spredt fritidsbebyggelse. Viktig område for beite, jakt, fiske og friluftsliv. Lett adkomst, bilveger til Elgsjømoen, Meiåan og gjennom Båttjønndalen. Aktiv seterdrift ved Elgsjømoen kombinert med servering av setermat.

Saksbehandling på statsallmenning • Forvaltning av statsallmenningene reguleres av Fjelloven og tilhørende forskrifter. • Statskog SF er formell grunneier. • Lokalt forvaltningsorgan er fjellstyrer valgt av kommunen. Fjellstyrene er frittstående organ som forvalter med utgangspunkt i Fjelloven og tilhørende forskrifter. • I forbindelse med forvaltning av verneområder er Fjellovens kapittel VI (grunndisponering), IX (beite) og X (seter og tilleggsjord) samt seterforskriften mest aktuell.

Saksbehandling statsallmenning, forts. • Sentrale bestemmelser i Fjelloven: – Grunndisponeringstiltak kan bare gjennomføres når det ikke medfører vesentlig skade for noen med bruksrett. ( § 12) – Jordbruker med beiterett i statsallmenning har rett til å beite med så stor buskap som han kan vinterfø på eiendommen. ( § 15) – Jordbruker med beiterett i statsalmenning som dokumenterer at det trengs seter til drifta av gården kan få utvist seter enten alene eller sammen med andre beiterettshavere. (tilsvarende gjelder for tilleggsjord) ( § 18 – Rett til setervoll faller bort: ( § 22) - ved oppgjeving utan atterhald - når setra i et sammenhengende tidsrom av 20 år ikke har vært brukt som seter

Saksbehandling statsallmenning, forts. • Sentrale bestemmelser i seterforskriften: – Utvist seter må tas i bruk innen 5 år (§ 8) – Blir setervollen høstet eller gjerda inn og nytta til beite som en del av den jordbruksmessige drifta på eiendommen som setra ligg til vil setra være ”i bruk” (§9) – Etter søknad som fjellstyret avgjør kan seterbruker sette opp, utvide og endre hus for ei rasjonell utnytting av utvist seter (§10) – På seter som ikke er i bruk, men ikke falt i det fri, kan seterbrukeren holde husa vedlike på ordinært vis (§11) – Når vilkåra i § 22 i fjelloven er oppfylt skal fjellstyret gjøre vedtak om at retten til setra er falt i det fri. Fjellstyret kan vise ut seter som er fallt i det fri etter fjellovens § 22 til eiendom i drift som trenger seter (§ 12) – Blir seter som er fallt i det fri ikke vist ut til en annen eiendom med bruksrett kan Statskog SF gi seterbrukeren tillatelse i inntil 10 år av gangen til å ha hus eller anlegg stående uten avgift til bruk for seg og huslyden om fjellstyret tillater dette (§13)

Saksbehandling statsallmenning, forts. – Statskog SF fatter, etter samråd med fjellstyret, vedtak angående tillatelse om nybygging / ombygging av seterhus på seter som er falt i det fri (§15). – Når seterretten faller bort fordi drifta på eiendommen er lagt ned og jorda tatt i bruk til formål utenom jordbruk, eller fordi en ikke kan rekne eiendommen som en jordbruksmessig enhet eller jordbruk (§ 2 i fjelloven) skal fjellstyret vedta (§16): • At setra skal vises ut til eiendom i drift som trenger seter • At den tidligere seterbrukeren må søke Statskog SF om feste av tomt for seterhusa til fritidsformål • At seterbrukeren fjerner husa om verken overføring eller oppretting av festekontrakt er aktuelt

OPPSUMMERING • Det grunnleggende for behandling av saker på statsallmenning er fjellov og seterforskrift (eventuelt andre forskrifter). Denne behandling bør komme før behandling etter verneforskrift og bygningslovgivning. Behandling etter særlovgivningen kan være strengere enn verneforskriftene (i forhold til private områder). • Behandling etter verneforskrift (og bygningslovgivningen) kan ”skjerpe” inn vedtak etter særlovgivningen. • For å få en effektiv saksbehandling er det viktig med et godt samarbeid mellom de ulike aktører.