IA-bedrift …og stolt av det!!!

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Arbeid Trygd Bistans Attføring Trygdekontorprogrammet
Advertisements

Trygge organisasjoner
Virkemidler fra NAV Dialogen som verktøy NAV som støttespiller
ambisjoner og realiteter
 Arbeidsgiver skal sørge for at BHT bistår med planlegging og gjennomføring av fysiske og organisatoriske endringer i virksomheten, herunder etablering,
Risikovurdering Systematisk HMS – arbeid dreier seg om mestring av risiko, for å unngå skader og sykdom Mestring av risiko- redusere eller fjerne.
Først vil jeg takke for at Arbeidstilsynet er invitert hit til å holde innlegg om hvordan vi jobber med på å sette fokus på helsefremmende arbeidsplasser.
Samarbeidsavtale om et mer inkluderende arbeidsliv
NY IA-AVTALE MED FOKUS PÅ NÆRVÆR
IA-verktøy. inkluderende.no Etter IA-avtalen som ble signert i 2010, var partene forpliktet til å utarbeide nytt opplæringsmateriell for å øke kunnskap.
Tips og råd for praktisk kompetansearbeid
individuell oppfølgingsplan
LO - NHO - staten «Gevinsten ligger i åpenheten» 1.
Ny IA-avtale – hvor står vi? Tor Idar Halvorsen Rådgiver i LOs Forhandlings- og HMS avdeling.
HTV- konferanse 5. – 6. desember 2011
Attføringsbedriftene og Ernæring – hva har vi gjort? •5. oktober 2006 arrangerte vi et dagsseminar om ernæring sammen med GIAX hvor om lag 20 medlemsbedrifter.
Ny Intensjonsavtale om et mer inkluderende arbeidsliv Signert av Regjeringen og partene i arbeidslivet 14. desember 2005.
Erfaringskonferanse om Funksjonsvurdering i Attføringsbedrifter for IA bedrifter Elsa Sæbø, Rådgiver NAV arbeidslivssenter Akershus.
Hva skal til for å lykkes ?
Arbeidsgivers losteam Arbeid og psykisk helse
NETTVERK TV BHG MARS 2011 Inkluderende arbeidsliv – IA avtale
Arbeidslivssenteret i Oslo på besøk hos SYE
Målet med IA-arbeidet Et arbeidsliv som gir plass til alle som vil og kan arbeide Snakk sammen! Et godt samarbeidsklima og åpenhet mellom partene er en.
Hvordan jobbe godt med IA!
Er farlig avfallsbransjen kvalitetsbevisst nok
Handlingsplan HMS Forebyggende HMS arbeid og individuell oppfølging - tidsaksen Forebyggende HMS arbeid med fokus på eget arbeidsmiljø.
Bondelunsj for landbruksnæringen Ved Tore Jevnaker Rådgiver i Landbrukets HMS-tjeneste Røros
SAMMEN OM GOD ARBEIDSHELSE DRAMMEN KOMMUNALE BARNEHAGER Presentasjon – PSU - 10.juni.
Norsk Industri – Inkluderende arbeidsliv i praksis
11Jeg i arbeidslivet.
HMS i de lokale og regionale energibedriftene Hvordan ivaretar bedriftene helse, miljø og sikkerhet? KS Bedriftenes Møteplass 2011, 17.februar.
Landsorganisasjonen i Norge Et mer inkluderende arbeidsliv: Det skal være godt å jobbe Inkluderende arbeidsliv.
Oslo kommune Sykehjemsetaten Arbeidsmiljøloven Kai Jensen.
HÅNDTERING AV SYKEMELDTE
Ny IA-avtale ”Aktiviserings og nærværsreformen”
Informasjon til skolens ansatte om skoleprogrammet VIP
Erfaringer fra IA arbeidet
NYHETSBREV nr. 3 FRA HMS-AVDELINGEN-BEDRIFTSHELSETJENESTEN JULI 2011 Til våre kunder i private barnehager. Innhold: Hera-kurs Dialogmøter Nærværsarbeid.
Er farlig avfallsbransjen kvalitetsbevisst nok? Forstår vi risikoen vi har tatt? Nordisk Bedriftsutvikling AS Interesserte partnereØnske og forventninger.
August 14 1 Presentasjon av Inkluderende Arbeidsliv Personalforum ved UiB, 26.mai 2004 Ved rådgiver Ingvild Eikeland Trygdeetatens Arbeidslivssenter.
Siren Risti, nestleder seksjon barnehage, Utdanningsforbundet Bergen
1 Jobb og omsorgsklemma for gamle foreldre Heidi Gautun Forskningsstiftelsen Fafo.
Arbeidsmiljøundersøkelse
Prosjekt Samhandling kommune, lege og NAV sykefravær
Aldring med funksjonshemning i lokal kontekst Hege Gjertsen, Nordlandsforskning Problemstilling: Hvordan oppleves det å aldres med en medfødt eller tidlig.
1 Losam utdanning og læringskvalitet Inkluderende arbeidsliv Anne Lise S. Larsen Personalavdelingen Om du ønsker, kan du sette inn navn, tittel.
Den nye IA-avtalen. Avtaleperiode: Endringene trer i kraft: ca. 1. juli Tiltak anbefales iverksatt lokalt tidligere.
IA-ledelse – 2 nye tilbud fra KS WORKSHOP
Status på oppfølgingsarbeidet i forbindelse med tilsynsrapporten og varsel om pålegg fra Arbeidstilsynet, ”Arbeid for helse” per
Meldemsmøte 11. november 2004 Inkluderende arbeidsliv Bakgrunn for arbeidet er et høyt og økende sykefravær, stadig lavere reell pensjonsalder, en avtakende.
Arbeidsmiljøet angår alle. Bra for både deg og din bedrift. Samarbeid, ledelse og medvirkning Hva kan ESENER fortelle om om arbeidsgivers ledelse og arbeidstakers.
IA-avtalen IA, Side 2 Myndighetene Arbeidstakere Arbeidsgivere.
Fornyet IA-avtale i 2014 Hva er nytt?. Fornyet IA-avtale i 2014 Hva er nytt?
Råd til arbeidsgivere. Psykiske helseproblemer – ofte årsak til sykefravær Halvparten av oss får psykiske helseproblemer i løpet av livet Angst og depresjoner.
Tillitsvalgtes rolle i IA-arbeidet. Likeverdige parter Arbeidsgiver og tillitsvalgt er likeverdige avtaleparter i virksomheten Medbestemmelse etter Hovedavtalen.
Tillitsvalgtes rolle i IA- arbeidet 26.oktober 2009 Rådgivere Annelise Nilsen og Linda D.Andersen NAV Arbeidslivsenter.
Forebygging og tiltak. Hva gjør oss langtidsfriske? Innflytelse på arbeidssituasjonen Å føle seg sett, hørt og verdsatt Å oppleve arbeidet som meningsfylt.
Ny IA - avtale Litt om IA, mye om annet Øyvind Steinklev, rådgiver NAV Arbeidslivssenter Aust-Agder.
Hva er IA-avtalen? Denne presentasjonen er oppdatert pr desember 2014.
Håndbok for psykososialt arbeidsmiljø / årlig kartlegging i Vest-Agder fylkeskommune Oslo,
Åsmund Nyhus Daglig leder
Tillitsvalgte har en sentral og viktig rolle i IA
Statusrapport for IA-handlingsplan
Forebyggende og helsefremmende arbeid
Rådgivningskontor for syn
Arbeidsmiljøloven En oversikt over relevante paragrafer i lovverket relatert til sakkyndig kontroll og sertifisert sikkerhetsopplæring.
Midtveisvurdering IA-avtalen 2016
Sykefravær / personalpolitikk
Når ansatte i velferdstjenestene blir slått, hetsa og tråkka på – hvem tar ansvaret? Inger Marie Hagen.
Utskrift av presentasjonen:

IA-bedrift …og stolt av det!!! 10.09.2013 Therese Johannesen

Therese Johannesen Erfaring Utdannelse 2010-2013 Caverion Norge AS – HMS-koordinator 2000-2004 Naturgass Vest AS (nå Gasnor) – Prosjektleder 1996-1999 Esso Norge – Kassadame 1997-1997 Global Alliance – Third World Trainee, Ghana West Africa Utdannelse 2005-2009 Høyskolen i Bergen - Autorisert Ergoterapeut 1999-2000 University of Ulster, Northern Ireland – International Business Studies 1998-1999 University of Central England – Økonomi og Adm. 1997-1998 BI Bergen - Markedsøkonomi HMS-konferanse EL&IT 10.09.2013

. HMS-konferanse EL&IT 10.09.2013

Hva er ergoterapi? Kjernekompetanse HMS-konferanse EL&IT 10.09.2013

Ergoterapi og arbeidshelse Tilrettelegging av aktiviteter •Gjennomfører ergonomiske risikovurderinger og foreslår relevante tiltak •Bidrar i organisering og struktur av arbeidsdag Endring av omgivelser Initierer, forankrer, planlegger, gjennomfører og evaluerer arbeidsmiljøtiltak med vekt på det fysiske, psykososiale og organisatoriske arbeidsmiljøet Utvikling av individets mestring •Forebygger definerte arbeidsrelaterte helseutfordringer i forbindelse med psykisk helse og rus, muskel- og skjelettplager •Arbeider målrettet med faktorer som påvirker helse •Undersøker og vurderer ressurser og arbeidsevne Deltakelse og inkludering •Arbeider med helsefremmende og forebyggende prosesser i arbeidsmiljøet, inkludert fysiske, organisatoriske og psykososiale forhold •Anvender IA-avtalen og er en løsningsorientert part i lokalt IA-arbeid HMS-konferanse EL&IT 10.09.2013

Helsefremmende arbeidsplass WHO Definerer en helsefremmende arbeidsplass som et sted der alle arbeider målrettet mot en felles visjon om å fremme ansattes helse og velbefinnende. Det europeiske nettverk for helsefremmende arbeidsplasser Definerer helsefremming på arbeidsplassen som: ”the combined efforts of employers, employees and society to improve the health and well-being of people at work”. For å oppnå dette kreves en kombinasjon av at arbeidets organisering og omgivelser forbedres, at det tilrettelegges for ansattes aktive deltakelse i helseaktiviteter og at det oppmuntres til personlig utvikling. HMS-konferanse EL&IT 10.09.2013

Ergoterapi og de 7 grunnprinsippene for helsefremmende arbeid Helhetssyn på helse Det fysiske, psykiske, sosiale og åndelige ses i sammenheng. Myndiggjøring Handler om å legge til rette for at individer eller samfunn kan få egen makt over personlige, sosio- økonomiske og miljøfaktorer som påvirker helsen. Deltakelse Deltakelse handler om at den eller de det angår skal involveres på alle nivå når det gjelder planlegging, gjennomføring og evaluering. Sosial likhet og rettferdighet For å nå dette målet må ulikheter i dagens helse reduseres, og det må legges til rette for at folk får like ressurser og muligheter for å ta ut sitt helsepotensiale. Bærekraft/vedvarenhet Intersektorielt og multistrategisk arbeid Intersektorielt: å initiere samarbeid med relevante virksomhetsområder og sektorer. Multistrategisk: å kombinere ulike tilnærminger som policyutvikling, lovendringer, organisatoriske endringer, samfunnsutvikling, utdanning og kommunikasjon. HMS-konferanse EL&IT 10.09.2013

Målgruppe

Caverion avdeling Oslo Avdeling Oslo Service Antall ansatte 195 stk Teknikere 145 stk Servicebiler 130 stk Funksjonærer 55 stk Fagområder Ventilasjon/Kjøling Rør Elektro/Nødstrøm AV Sikkerhet/Brann Telecom Avdeling Oslo Prosjekt Antall ansatte 240 stk Montører 195 stk Funksjonærer 45 stk Fagområder Ventilasjon/Kjøling Rør Elektro Sikkerhet/Brann HMS-konferanse EL&IT 10.09.2013

Individuell oppfølging

. . HMS-konferanse EL&IT 10.09.2013

IA-fundamentet: Systematisk oppfølging av sykemeldte Kursing av ledere i sykefraværsoppfølging Etablering av rutiner som gjelder ALLE ansatte Informasjon til alle ansatte om hva bedriften tilbyr de ansatte ved sykefravær, samt hva som kreves av de ansatte. Nettbasert sykefraværsoppfølgingssystem Sikrer oversikt Sikrer at de ansatte får hjelp Sikrer at de lovpålagte oppgavene utføres HMS-konferanse EL&IT 10.09.2013

Praktiske eksempler på bruk av IA-virkemidler ved individuell oppfølging BHT-tilskudd Varsleravtale Første fraværsdag Ifm oppfølgingsplan Dialogmøte 1 Unntak fra arbeidsgiveransvar Kronisk syke/ gravide trenger flere egenmeldingsdager. Samtidig får bedriften refundert kostnaden fra 1. fraværsdag. Bedriftsintern omskolering Eksempel «Jonas» Tilretteleggingstilskudd Tekniske hjelpemidler Avlastningsvikar Raskere tilbake - NAV Nav-kontorene i de ulike fylkene har knyttet til seg avtaler med lokale private og offentlige helseforetak. Gjelder både fysisk og psykisk helse. Raskere tilbake – Spesialisthelsetjenesten Hver helseregion har knyttet til seg avtaler med lokale private og offentlige helseforetak. Omfatter forundersøkelser, operasjoner og rehabilitering HMS-konferanse EL&IT 10.09.2013

Forebygging av helserelaterte plager

Borders? I have never seen one …but I belive they exist in the minds of some people. Thor Heyerdahl HMS-konferanse EL&IT 10.09.2013

Eksempler på helseforebyggende IA-Prosjekter periode 2010-2013 Fysisk helse Verneskoprosjektet Hørselvernprosjektet Verktøykasseprosjektet Stylteprosjektet Innføring av variasjon ved el-tavlearbeid Innføring av variasjon ved arbeid med veggkanaler Reduksjon i belastning ved håndtering av kumlokk Reduksjon av belastning ved håndtering av tungt utstyr Psyko-sosial helse Antimobbekampanje Stopp seksuell trakassering Stressmestringskurs Akan-kampanje HMS-konferanse EL&IT 10.09.2013

HMS-konferanse EL&IT 10.09.2013

Fordelen med å være IA-bedrift Ikke IA-bedrifter Må gjøre alt på egenhånd: Ingen veiledning fra erfarne rådgivere ved Arbeidslivssenteret Ingen helsepersonell fra bedriftshelsetjeneste til å være med å avdekke behov + foredle de ansattes forslag til tiltak (BHT-tilskudd) Ingen finansiell støtte til prosjektet (tilretteleggingstilskudd) Å drive helseforebyggende arbeid er lovpålagt gjennom arbeidsmiljøloven. Så hvorfor ikke få hjelp til dette arbeidet, både kunnskapsmessig og finansielt? Caverion Masse gratis veiledning fra dyktige, erfarne rådgivere ved Arbeidslivssenteret. Kursing av ledere, kursing av tillitsvalgte, kursing på bruk av IA-virkemidler, BHT-tilskudd til bruk av bedriftshelsetjenesten som for eksempel kan kartlegge de ansattes behov og forslag til tiltak for bedriften. Tilretteleggingstilskudd til selve gjennomføringen av IA-prosjektet (hjelpemidler, kursing av ansatte, etc). NB! Uten aktiv bruk av IA-avtalen hadde ikke Caverion begynt å drive sitt HMS-arbeid på denne måten! HMS-konferanse EL&IT 10.09.2013

IA – Metodikken Hvorfor vi treffer med tiltakene

Ledelsen har alltid rett… eller? HMS-konferanse EL&IT 10.09.2013

Partssamarbeid og involvering gir eierskap til prosess HMS-konferanse EL&IT 10.09.2013

Arbeidstakere er eksperter på sin egen arbeidssituasjon! Arbeidstakers identifisering av BEHOV Arbeidstakers identifisering av TILTAK Tiltak som TREFFER HMS-konferanse EL&IT 10.09.2013

Tillitsvalgte verneombud Infrastruktur for kommunikasjon av behov og forslag til tiltak; ALLE HAR ET ANSVAR! medlemmene LAMU- Den enkelte ansatte Tillitsvalgte verneombud HMS-personell Baser prosjektledere HMS-konferanse EL&IT 10.09.2013

Hvordan LAMU sikrer et helhetlig og systematisk HMS-arbeid HMS-handlingsplan En helhetlig plan = (NB! delmålene) IA-målsettinger Generelle HMS-målsettinger Avdelingens målsettinger Sentrale bedriftsinterne målsettinger (lovpålagte målsettinger) HMS-konferanse EL&IT 10.09.2013

Lar IA-metodikken seg overføre til miljø- og sikkerhetsarbeid også?

Rørlegger fra Caverion Oslo etter kuttskade med vinkelsliper 2012. HMS-konferanse EL&IT 10.09.2013

Praktisk eksempel på skade-/ulykkesforebyggende arbeid etter samhandlingsmetoden Problemstilling I 2012 var 80% av ulykkene i Oslo relatert til rørleggerne i prosjekt og service. Ingen spesielle forhold gikk igjen. Løsning Informasjonsmøte og workshop med rørleggerne i prosjekt og service. Rapport med tilbakemeldinger fra rørleggerne på deres behov og forslag til tiltak Større sannsynlighet for adopsjon av tiltakene som iverksettes fordi; samhandling og eierskap til prosess er oppskrift på suksess. HMS-konferanse EL&IT 10.09.2013

Skader/ulykker og den tveeggede 0-visjonen Fordeler Stort fokus på å unngå skader/ulykker i alle ledd Ulemper Ulykker og skader underrapporteres for ikke å ødelegge bedriftens/prosjektets måltall Fraværet skjules bak symptomer, ikke ulykken/skaden Forhindrer avdekking av bakenforliggende årsaker, tiltak iverksettes ikke, og historien gjentar seg HMS-konferanse EL&IT 10.09.2013

Gevinster ved IA-arbeidet …slik at dere skal forstå, hvorfor vi i Caverion ikke kan forstå, hvorfor ikke ALLE bedrifter er IA-bedrifter 

Arbeidsmiljømessige gevinster Konkurransemessige gevinster Ledelsen vår presenterte følgende under LO og NHO sitt besøk hos Caverion: Arbeidsmiljømessige gevinster Bedre samarbeid og klima mellom de tillitsvalgte og ledelsen (bygger bro gjennom å samarbeide om konkrete prosjekter som kommer alle til gode) Muligheter for økonomisk støtte til prosjekter gjennom tilretteleggingstilskudd Gratis kurs og kompetanseheving gjennom Arbeidslivssenteret Positivt klima blant de ansatte Muligheter til å tilby helsetjenester kjapt gjennom BHT-tilskudd Bistand ifm interne omskoleringer Lavere sykefravær Mindre turnover Uønskede forhold blir kjapt tatt tak i (før de får vokse seg store) Mindre tabuer (seksuell trakassering/ psykisk helse/ mobbing). Vi river ned barrierene ved å snakke om det! Konkurransemessige gevinster Gjør oss attraktive/tiltrekker oss arbeidskraft (i kampen om de beste håndverkerne) Mer lojale ansatte Positiv PR Lavere sykefravær Økt effektivitet (en del hjelpemidler har resultert i dette) Innovasjon Mindre turnover Har opplevd at kunder tar kontakt for å lære av IA-arbeidet vårt HMS-konferanse EL&IT 10.09.2013

Vår klubbleder (EL&IT) presenterte følgende under LO og NHO sitt besøk hos Caverion: Samarbeid om IA prosjekter bringer partene tettere sammen De ansatte opplever at: De blir tatt vare på De blir hørt på og at deres tanker blir realiteter Belastningene i hverdagen er redusert De får tett oppfølging og kommer raskt til behandling Kanskje blir det normalt også for oss å kunne stå i arbeid frem til pensjonsalder HMS-konferanse EL&IT 10.09.2013

IA-prosjektet: Stopp seksuell trakassering

TANKEEKSPERIMENT Hva hadde du gjort dersom moren din, ektefellen din, samboeren din, kjæresten din, søsteren din, eller datteren din opplever følgende på jobb? HMS-konferanse EL&IT 10.09.2013

Hun opplever… HMS-konferanse EL&IT 10.09.2013 Pågående/ aggressiv «sjekking» av menn hun ikke kjenner og som ikke respekterer at hun ikke er interessert. At menn bruker dårlige unnskyldninger for stadig å være nær henne fysisk, «dulte» borti henne, ta på håret hennes, etc. Å motta sms’er og voicemails fra fremmede menn som har fått tak i telefonnr hennes på jobb. …og som da også vet hvor hun bor. At menn tar kontakt med henne for å fortelle seksuelt ladede «vitser»/ kommentarer som er langt over grensen. HMS-konferanse EL&IT 10.09.2013

Og du vet… HMS-konferanse EL&IT 10.09.2013 At dette hun utsettes for kalles seksuell trakassering At seksuell trakassering er ulovlig At seksuell trakassering kan medføre alvorlige helseplager som stress, angst og depresjon for den som utsettes for det. HMS-konferanse EL&IT 10.09.2013

Jentene våre… …opplever dette. Og det har foregått i lang, lang tid uten at vi har visst det, uten at de har fortalt oss om det. Det har de nå! HMS-konferanse EL&IT 10.09.2013

Spøkelsene får leve i mørket… HMS-konferanse EL&IT 10.09.2013

IA-prosjektet: Stopp Seksuell trakassering Jentene i Caverion er heldige; de har noen kollegaer som sier ifra og griper inn når håndverkere fra andre firma utsetter de for dette ute på bygg. I Caverion har vi satt søkelyset på det, brutt tabuet, og tatt det opp med alle ansatte. Og våre mannlige kollegaer vet at de skal: Se hva som skjer. Ikke lukk øynene for det. Grip inn når det skjer. Ikke la de stå med det alene. Snakk om det. Ikke la det forbli et tabu, sett lyskasteren på spøkelsene. …men vi trenger DERES hjelp! HMS-konferanse EL&IT 10.09.2013