Sentralt regelverk om skadedyr - etter matlovgivningen

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Nytt regelverk – nye muligheter
Advertisements

4.3 FORSKRIFT OM ORGANISERING, LEDELSE OG MEDVIRKNING
Praktisk HACCP arbeid ved Sykehuset Innlandet
Utlendinger i landbruket
Kristin Aamodt Støylen, DK Søre Sunnmøre
Hva skal vi snakke om? Hva er IK – Akvakultur? Hva er internkontroll?
Dialogkonferanse Svartediket Onsdag 14.mai 2014 Margrethe Wold – Mattilsynet Distriktskontor for Bergen og omland Viktigheten av sikker vannforsyning.
Sentralt regelverk om skadedyr - etter matlovgivningen
Velkommen Kurs for skadedyrbekjempere Del I 2005
HTV- konferanse 5. – 6. desember 2011
Markedstilsyn og moduler
IK – Akvakulturforskriftens krav og innhold
Eksternfinansiert virksomhet F Avd. dir. Arne Lunde, Kunnskapsdepartementet.
Sikring av personopplysninger i offentlig forvaltning Prof. Dag Wiese Schartum, AFIN.
Prosjekt institusjonshygiene
Mat i barnehagen Forskrifter og andre dokumenter
Jeg er verneombud i HFK.
Smittevern – lover og forskrifter Regional smittevernlege
Nasjonale anbefalinger Helsetilsynets betraktninger
Forskrift om skadedyrbekjempelse – kommunens rolle Kurs på Folkehelseinstituttet, 17. april 2007 v/førstekonsulent Mona Keiko Løken
Gnagere, flaggermus, fugler, slanger og kakerlakker
Byggherreforskriften
1) Saksbehandling knyttet til kvalifikasjonene til bemanning på Transocean Leader 25/ I elektronisk post fra Norsk Sjøoffisersforbund/DSO til Petroleumstilsynet.
Komite for helse og sosial Kommunaldirektør Finn Strand
Royal Norwegian Ministry of the Environment Frist for behandling av private forslag om regulering12 uker Rapporteringsplikt i reguleringssaker som tar.
IK – Akvakulturforskriftens krav og innhold
Miljørettet helsevern - hvordan kan helse- og avfallsetater i kommunene samarbeide Arild Øien Rådgiver i Helsedepartementet.
Bruk av skadedyrmidler i skoler og barnehager
Internkontroll etter alkoholloven Møte med bransjen
Kapittel IV Fremmede organismer Kartlegging, hva er viktig?
Helseetaten Forskrifter og andre dokumenter
Legemiddelhåndtering
HANDLINGSPLAN FOR UNIVERSELL UTFORMING Prosjektleder: Oddrun Helen Hagen, SWECO Samferdsels- etaten.
Hygiene og renhold.
Hvordan holde orden i eget hus? Internkontrollforskriften
Forskrift om skadedyrbekjempelse
Generell brannforebygging Erik Markhus og Ragnhild Ø. Mortensen
FOR nr 1127: Forskrift om systematisk helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid i virksomheter (Internkontrollforskriften)
Håndteringsforskriften
Forskrift om skadedyrbekjempelse – kommunens rolle Kurs på Folkehelseinstituttet, 11. september 2006 v/underdirektør Hege Johansen.
Håndheving av diskriminerings- og tilgjengelighetsloven med forskrift Anne-Marie Colban Difi - Direktoratet for forvaltning og IKT.
Interessentdialog Småskala matproduksjon Stein Ivar Ormsettrø
Kvalitetssikring. er alle tiltak som er nødvendig for å sikre at et produkt vil tilfredsstille angitte krav til kvalitet og trygghet Kvalitetsarbeid krever.
Arbeidsmiljøet for ansatte
Opplæring i elektromedisinsk utstyr Håndtering av opplæringsavvik i elektromedisinsk utstyr ved Oslo Universitetssykehus.
Privatlivets ufred Anne Brita Normann – Gjøvik 12 og 13 mai 2009 Barn som ofre for vold.
Krav til sikring av personopplysninger Prof. Dag Wiese Schartum, AFIN.
Krav til sikring av personopplysninger i hht pol § 13 og pof kap. 2 Prof. Dag Wiese Schartum, AFIN.
Ny forskrift om næringsmiddelhygiene Fagforbundet – Buskerud, 19. april 2010 Ågot Li Mattilsynet, distriktskontoret i Drammen.
1 H azard A nalysis C ritical C ontrol P oint. 2 Hva er HACCP System for å dokumentere, vurdere og evaluere eget kvalitetssystem Vurdering av biologiske,
Grunnleggende mathygiene Ågot Li, seniorrådgiver Mattilsynets distriktskontor i Drammen.
Emballasjekonvensjonen EK «Et industrielt samarbeidstiltak»
Introduksjon til systematisk HMS- arbeid Presentasjon
Arbeid ved dataskjerm -Om forskriften og veiledningen Hilde Bernhardsen og Håvard Sandberg 20. Februar 2008 i Tromsø.
Kvalitet, risiko og avvik
Emballasjekonvensjonen
Helse miljø og sikkerhet
Kurs for brukere av KFF-KSS
Krav til sikring av personopplysninger i hht pol § 13 og pof kap. 2
Tilsyn med Inneklima i skoler og barnehager
montessoriforbundet, februar 2018
(Forskrift om utførelse av arbeid)
Innledning om KFF-KSS.
Juristsamling - Ålesund
Arbeidsmiljøloven En oversikt over relevante paragrafer i lovverket relatert til sakkyndig kontroll og sertifisert sikkerhetsopplæring.
Forskrift om Internkontroll
Kurs for brukere av KFF-KSS
Teknisk beskyttelse.
Kurs for brukere av KFF-KSS
Mottakskontroll av fiskeråstoff til klippfisk Ålesund 2019
Utskrift av presentasjonen:

Sentralt regelverk om skadedyr - etter matlovgivningen Kurs for skadedyrbekjempere Ellen Christine Sjølie Mattilsynet Hovedkontoret

Plan for timen Kort oversikt over aktuelt regelverk i matvirksomheter. Hva kravene innebærer. Forventninger til hvordan regelverket kan oppfylles.

Lov om matproduksjon og mattrygghet (matloven) 19. desember 2002 Formål: Sikre helsemessig trygge næringsmidler og fremme helse, kvalitet, forbrukerhensyn langs hele produksjonskjeden, samt ivareta miljøvennlig produksjon. Fremme god plante- og dyrehelse. Ivareta hensynet til aktørene langs hele produksjonskjeden, herunder sikre markedsadgang i utlandet.

Matloven § 2 Gjelder alle forhold ved produksjon, bearbeiding, distribusjon og omsetning av innsatsvarer og næringsmidler, herunder drikkevann. Alle forhold i forbindelse med produksjon av materialer og gjenstander som kan komme i kontakt med disse. Alle forhold vedrørende plante- og dyrehelse.

2 definisjoner: Virksomhet (matloven § 4.1) Ethvert privat eller offentlig foretak samt privatpersoner som foretar en hvilken som helst aktivitet nevnt i § 2, bortsett fra aktiviteter i privat og ikke-kommersielt øyemed. Omsetning (matloven § 4.2): Besittelse med sikte på salg, utbud for salg, distribusjon, samt selve salget og enhver annen form for overdragelse med eller uten vederlag.

Næringsmiddel (definisjon) Enhver mat- og drikkevare, også drikkevann, og enhver annen vare om er bestemt til eller med rimelighet kan forventes, å inntas av mennesker, unntatt legemidler. (Food Law artikkel 2, generell forskrift § 2)

Generelt regelverk Forskrift 8. juli 1983 nr 1252 om produksjon og frambud m.v. av næringsmidler Forskrift 12. nov 1997 nr 1239 om næringsmiddelhygiene Forskrift 15. desember 1998 nr 1187 om internkontroll

Spesielt regelverk Særskilte bestemmelser om hygiene for Slakterier Kjøttforedlingsvirksomheter Fjørfeanlegg Meierier Sjømatvirksomheter

Prinsippene i regelverket Formålsstyrt (generelle krav) Minimumskrav (grunnforutsetninger) Ansvar plassert i virksomheten Krav om metodisk kontroll med relevante farer Systemkrav (internkontroll) Bransjen skal utvikle egne normer for etterlevelse (=nasjonale retningslinjer)

Eksempel på grunnforutsetninger Hygieniske krav til lokaler, innredning og utstyr. Hygieniske krav til råvarer. Minimumskompetanse til personell. Vann av drikkevannskvalitet. Generelle driftsmessige krav: Rengjøring av lokaler, innredning, utstyr m.v. Vedlikehold av lokaler, utstyr, transportmidler m.v. Kontroll med prosess og lagringstemperatur Skadedyr bekjempes

Fysiske krav til virksomheten hygieneforskriften Fysiske krav til virksomheten Lokalene skal ha en planløsning og utforming som hindrer forurensning (§ 8). Vinduer som kan åpnes skal om nødvendig være utstyrt med insektnett (§ 16 annet ledd). Dersom åpning av vinduene kan medføre forurensning av næringsmidlene, skal vinduene holdes lukket og låst under produksjon, bearbeiding eller tilberedning (§ 16 tredje ledd).

hygieneforskriften Krav til råvarer Virksomheten skal ikke bruke råvarer eller ingredienser som er, eller som det er grunn til å anta er, forurenset av parasitter, sykdomsfremkallende mikroorganismer, giftstoffer, stoffer som har gått i oppløsning eller fremmedlegemer, som gjør dem uegnet til bruk i næringsmidler (§ 34).

hygieneforskriften Driftsmessige krav Produksjon, bearbeiding, tilberedning, pakking, lagring, transport, distribusjon, håndtering og frambud av næringsmidler skal skje på en hygienisk måte (§ 27 første ledd). Desinfeksjonsarbeid og bekjempelsesarbeid mot insekter og andre skadedyr skal skje ved egnede metoder. Større arbeider skal utføres i samråd med tilsynsmyndigheten (§ 27 sjette ledd).

Særskilte forskrifter Hensiktsmessig sikring mot skadedyr (slakteriforskriften § 9 og melkeforskriften § 29). Fluer, rotter, mus og andre skadedyr skal bekjempes (melkeforskriften § 9 om fjøs og melkerom). Gnager, fugler, insekter og andre skadedyr skal bekjempes systematisk (fiskekvalitetsforskriften § 6-3.7)

Forurensning Hygieneforskriften § 4 nr 7: overføring av biologiske, kjemiske eller andre uønskede stoffer mellom og under arbeidsoperasjonene via næringsmidler, utstyr, materialer, vann, lufttilførsel og personale eller ytre forurensningskilder som insekter og andre skadedyr.

Forurensning - problemstillinger Forurensning gjennom insekt eller skadedyr i seg selv. Forurensning ved at insekt eller skadedyr er bærer av forurensningen. Forurensning ved at de skadeforebyggende stoffer overføres til matkjeden. Tekniske innretninger.

Systemkrav internkontroll Virksomheten skal etablere rutiner for å sikre overholdelse av næringsmiddellovgivningens krav. Ansvar og myndighet for utførelse skal fastlegges (internkontrollforskriften § 5 nr 3).

Oppsummering 1 Skadedyr må forstås i vid betydning. Kontroll med skadedyr er virksomhetens ansvar. Virksomheten skal ha en plan for å forebygge, kontrollere og eventuelt bekjempe (systematiske tiltak). Det skal det foreligge en skisse/kart/beskrivelse hvor åte-stasjoner og feller er plassert. Fellene skal være nummerert, og kunne kontrolleres av tilsynsmyndigheten.

Oppsummering 2 Tilsyn og kontroll fra bekjempelses-firma skal dokumenteres og danner utgangspunkt for virksomhetens overordnete tiltak, for eksempel plan for oppfølging. Tilsynsfokus! Bekjempelse skal ikke foregå i områder hvor det produseres eller lagres matvarer (eller ingredienser).

Mer informasjon? www.mattilsynet.no www.matportalen.no www.regelhjelp.no Telefon 06040